Цариградско грозде, Eвропейско цариградско грозде
Цариградското грозде, Eвропейско цариградско грозде (Grossularia reclinata, Ribes uva-crispa) представлява цъфтящ храст от семейство (Касисови) Grossulariaceae. Храстите от цариградско грозде дават годни за консумация плодове и се отглеждат както за търговска, така и за домашна употреба. Цариградското грозде често се култивира заради киселите си, но ароматни плодове, главно в хладните умерени региони на Европа и света. Освен това има редица медицински приложения и може да се отглежда като жив плет.
Устройство на цариградско грозде
Изображение: Wilhelm Zimmerling PAR, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Билката достига височина до 1,7 м. По клоните на храста има остри шипове стоящи поединично или в различаващи се снопчета от два или повече шипа. Цветовете са ароматни, с форма на камбанка, разположени поединично или на малко снопче в пазвите на листата, включващо до 5 цвята. Има длановидни листа, триделни или петделни, дълбоко назъбени, с добре изразени жилки. Плодовете на цариградско грозде са по-големи от плодовете на френското грозде, зеленикаво-жълти или розови на цвят. Обикновено цвета на плода е зелен, но се случва де се появят бели, червени и тъмно лилави плодове. Вкусът на плодовете е сладко-кисел. Размерът на плодчетата на дивите видове е под 10 мм, а на култивираните сортове значително по-големи плодове - до 30 мм.
Разпространение на цариградско грозде
Изображение: Darkone, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Билката е родена в Европа, Кавказ и Северна Африка. По света виреят около 50 вида цариградско грозде. Разпространени са в Западна, Южна и Югоизточна Азия, Европа и Северна Америка. У нас се срещат сред храсти и скалисти места по планините, също така се отглежда и в домашни условия, но по рядко. На някои места по света се смята за въведен вид, а на други за местно растение.
Расте спонтанно в алпийски райони и залесени скалисти райони. Във Великобритания често се среща в горички или оформя живи плетове, но се култивира толкова дълго, че е трудно да се разграничат диви от култивирани видове или дали може да се счита за местна флора на острова. Също така е често срещан по долните склонове на Пиемонтските и Савойските Алпи.
Продължителността на живота му е средно 15 години, като започва да ражда след втората година и дава пълна плодовитост между 5-8-та година. Цариградското грозде е устойчиво на ниски температури и издържа до -25 °C, но не толерира високи летни температури, при които могат да настъпят повреди по листата му.
Използваема част на цариградско грозде
От билката се използват плодовете й и то само напълно узрели. В България, освен плода се използват и корените на растението.
Химичен състав на цариградско грозде
В 100 гр. плодове се съдържат
- енергия 184 кдж;
- въглехидрати 10,18 гр;
- диетични фибри 4,3 гр;
- мазнини 0,58 гр;
- протеин 0,88 гр;
- витамини: ретинол (Вит. А) 15 мкг; тиамин (В1) 0.04 мг; рибофлавин (В2) 0,03 мг; ниацин (В3) 0,3 мг; пантотенова киселина (В5) 0,286 мг; пиридоксин (В6) 0,08 мг; фолиева киселина (B9) 6 мкг; аскорбинова киселина (Вит. С) 27,7 мг; токоферол (Вит. Е) 0,37 мг;
- минерали: калций 25 мг, магнезий 10 мг, манган 0,144 мг, желязо 0,31 мг, фосфор 27 мг, калий 198 мг, натрий 1 мг, цинк 0,12 мг.
- вода 87,87 мг.
Изображение: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Съдържа още манган и силиций. Пресните листа на билката съдържат токсина циановодород, въпреки че подробности за количествата не са дадени. Това вещество се намира в няколко храни, включително бадеми. Доказано е, че в малки количества циановодородът стимулира дишането и подобрява храносмилането, също така се твърди, че е от полза при лечението на рак. В излишък обаче може да причини дихателна недостатъчност и дори смърт.
Лечебни свойства и приложение на цариградско грозде
Свойства на цариградско грозде
- слабително;
- жлъчегонно;
- кръвоспиращо;
- подобряват обмяната на веществата;
- използва се в козметиката.
Изображение: Tiia Monto, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Тоник от неузрелия плод се приема като почистващо организма средство. Листата на растението съдържат танин и са били използвани като стягащо средство за лечение на дизентерия и рани. Корените му действат пикочогонно и помагат при воднянка и подагра.
Начин на употреба на цариградско грозде
- консумират се узрелите плодчета - сурови или варени. Плодовете често се берат, когато са недостатъчно узрели и много твърди, те имат много тръпчив вкус по това време и се използват главно за приготвяне на пайове, конфитюри и др. Въпреки това, ако плодовете се оставят на растението, докато узреят напълно, плътта им става мека, доста сладка и е вкусна за сурова консумация.
- в козметиката: за суха кожа - смачкани на каша плодчета се нанасят върху лицето за 15-20 мин; За избелване на суха кожа - сок от плодове на цариградско грозде се смесва с мляко и с помощта на тампон се нанася върху лицето. Престоява около 20 мин.
Други употреби на цариградско грозде
Изображение: DenesFeri, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Растението е било култивирано като защитен жив плет поради бодливите му клонки.
Плодовият пулп се използва козметично в маски за лице заради почистващия си ефект върху мазна кожа.
Внимание!
Не е препоръчително при страдащи от стомашна язва или ентерит.
Заглавно изображение: Timo Newton-Syms from Helsinki, Finland and Chalfont St Giles, Bucks, UK, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЧАЙ ЦЯР ПРИ ПОДАГРА филтър * 30 бр.
АЛИН ЧАЙ БЛАТЕН ТЪЖНИК СТРЪКОВЕ 50 г
АЛИН ЧАЙ РЕПЕЙ КОРЕНИ 40 гр.
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
ПОЛСКИ ХВОЩ СТРЪК
АПЕГРА капсули 175 мг * 50
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Ribes_uva-crispa
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9E%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4
https://www.wikiwand.com/en/Ribes_uva-crispa
https://es.wikipedia.org/wiki/Ribes_uva-crispa
https://temperate.theferns.info/plant/Ribes+uva-crispa
https://www.researchgate.net/publication/257809607_Ethnobotany_and_folk_medicinal_uses_of_major_trees_and_shrubs_in_Northern_Iran
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/r/ribes-uva-crispa=gooseberry.php
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Същински еудикоти (Core eudicots)
- Разред Saxifragales
- Сем. Grossulariaceae (Касисови)
- Как да изберем подходящ дневен и нощен крем за лице
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Билки за понижение на нивата на креатинин в кръвта
- Лечение с алопуринол
- Компреси при подагра
- Храни, които помагат за отслабване
- Личи
- Моринга
- Лечение при подагра
- д-р Гасан Фарах
Коментари към Цариградско грозде, Eвропейско цариградско грозде