Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Чести грешки и заблуди при лечение с естествени средства

Чести грешки и заблуди при лечение с естествени средства

Чести грешки и заблуди при лечение с естествени средства - изображение

Напредъкът в медицинската диагностика и лечение определя, управлява и лекува болести по начини, които са били нечувани до скоро. И макар лекарствата, съвременните хирургически техники и промените в начина на живот, ефективно да лекуват нарушения и симптоми или поне драстично подобряват прогнозата и качеството на живот на пациента, много хора, загрижени за страничните ефекти и времето за възстановяване - и често с надеждата да постигнат по-бързи резултати - не са склонни да се обърнат към конвенционалната медицина и ножа на хирурга, за да лекуват техните заболявания. Хората, които търсят режим на лечение без химически и хирургически интервенции, могат да решат, че естествените средства за защита са точно това, което лекарят е поръчал.

Използването на билкови добавки за решение на здравословни проблеми и лечение на наранявания изглежда изключително добро решение за много хора. Натуралните продукти се считат за безопасни, тъй като те са направени от естествени растения - и понякога се твърди, че са по-бързи и по-ефективни от традиционните терапии.

Подобно на повечето лекарства, билковите лекарства не могат да гарантират здраве на 100%, а в някои случаи дори могат да влошат здравословното състояние, ако не бъдат използвани правилно. Ето някои често срещани грешки, които хората допускат, когато посегнат към естествени средства за защита:

Билките и билковите лекарства са напълно безопасни

Само медицински специалист или обучен билкар може да определи дали определено активно вещество е безвредно и ефективно. Редно е да има предвид и, че не всички лекари са експерти в света на алтернативните терапии. Препоръчително е, когато се допитвате до такъв, предварително да направите необходимите изследвания и да предоставите резултатите на лекаря.

Виждайки, например реклама свързана с природните средства за премахване на петна по кожата, акне, импотентност, диабет и други, човек може да реши, че именно това е решението точно за неговия проблем. Понякога обаче, съществуват допълнителни условия и индивидуални особености в състоянието, изискващи лечение с по-сериозни методи, отколкото билкови растения или други естествени средства за защита.

Също така, фактът, че даден продукт или вещество е извлечено от растение, това не го прави безвреден. Съществуват множество растения, крият рискове като отровни листа (или други части от растенията) или активност спрямо жизненоважни тъкани и органи. Например, билката кава кава, смятана за лекарство за тревожност, е не само със съмнителна ефективност, но притежава известен брой рискове за здравето и странични ефекти, като:

  • Токсично действия върху черния дроб (често само с една доза), което може да доведе до необходимост от чернодробна трансплантация.
  • Неконтролируеми движения на тялото.
  • Потенциална вреда върху плода при бременни жени, както и на кърмачетата.
  • Болест на Паркинсон, която се влошава бързо и драматично.
  • Леки до тежки стомашно-чревни проблеми.
  • Затруднения при шофиране, подобни на тези, които шофьорите изпитват под влиянието на алкохол.

Естествените средства нямат нежелани взаимодействия и реакции

Билки и лекарстваХората, които приемат билкови лекарства и медикаменти, трябва да са наясно, че между различни билкови лекарства, лекарства с рецепта и хранителни добавки също би могло да настъпят различни взаимодействия и могат да доведат до многобройни нежелани ефекти. Така, както конвенционалните лекарства могат да имат неприятни странични ефекти или рискове, ако се вземат с други лекарства, билковите терапии потенциално могат да взаимодействат по нежелани начини:

  • Вземете например чай от лайка, който е сравнително безобиден. Това, което повечето хора не знаят е, че редица медикаменти и лекарствени вещества като аспирин, пропранолол, такрин и антикоагуланти, взаимодействат с чай от лайка, причинявайки вредни ефекти. Смайващ случай е публикуван в изданието Canadian Medical Association през април 2006 година, в който 70-годишна жена, лекувана с лекувана с варфарин, е постъпила в болницата поради вътрешно кървене, след употреба на чай от лайка и билкови лосиони за облекчение на симптоми на настинка.
  • Жълтият кантарион, който облекчава симптомите на депресия, намалява ефикасността на някои лекарства - включително дигоксин, варфарин и други сърдечни лекарства.
  • Ехинацея е една от най-широко използваните средства за терапия с билки. Тя показва ефективност за превенция на настинка и ускорява възстановяването след боледуване. Въпреки това, не се препоръчва за хора с някои видове алергии и автоимунни заболявания.

Естествените средства за лечение са безопасни за всички и във всякаква доза

Макар много от добре познатите билкови терапии да са безвредни и ефективни, търсенето на консултация със специалист е жизненоважно, особено за някои хора.

Жените, които искат да забременеят, очакват дете или кърмят са начело в списъка. Известно е, че повечето синтетични лекарства преминават през плацентата към бебето, а също и в кърмата. Същото важи и за лекарствата, извлечени от растения.

Децата и възрастните хора не метаболизират лекарствата по същия начин, както хората на средна възраст. Децата, тъй като за първи път са изложени на много вещества, са с по-податливи към развитие на алергична реакция, а възрастните хора по-често приемат повече от едно лекарство и имат хронични здравословни проблеми, които могат да направят използването на билкови лечения опасно.

Хората във всяка възраст с респираторни заболявания, проблеми с имунитета, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни или чернодробни заболявания, рак и диабет трябва обезателно да се консултират с лекуващия си лекар относно безопасността на естествените лечения.

Погрешно схващане е, че продукти или добавки базирани на естествени източници, като например хранителните растения, са безопасни във всякакви количества и за неограничен период от време. Истината е, че приемът на прекалено много или употребата им твърде дълго е също толкова рисковано, колкото и използването на традиционни медикаменти във високи дози и продължителност.

Консултацията със специалист по билкови растения, проучването на безопасни дози и спазването на указанията на производителя на продукта са важни стъпки за безопасност при лечение с билки и натурални продукти. Важно е да знаете и правилния интервал между дозите и колко време е необходимо за настъпване на резултати.

Естествените средства не водят до зависимост

"Билкови зависимости" е термин, който означава точно това, което си мислите - човек толкова свиква да приема билкови средства за облекчение на болката или дискомфорта, че без тези средства тялото му престава да функционира нормално и настъпва зависимост от добавките.

Това обикновено се случва с билкови лаксативи и други средства, използвани за облекчаване на симптоми като запек, главоболие и гадене. Вземете алое или ревен, например, които често се използват за успокояване на движенията на червата. Ако ги приемате дълго време, веднага след преустановяване на употребата им, чревните проблеми се завръщат с пълна сила, тъй като червата са загубили способността да функционират правилно сами. Същото е и с билковите помощни средства за сън като валериана. Веднага щом спрете да я приемате, не можете да спите.

Въпреки че отнемането на билкови лекарства понякога може да има реални физически странични ефекти, по-често пристрастяването е психологическо или просто показва, че хората могат да свикнат с нещо. Именно поради тази причина трябва да използвате билкови лекарства само за ограничен период от време, а, за да избегнете зависимост замествайте или редувайте с билки, които имат същия ефект. Например, използвайте ароматерапия или хмел като алтернатива на валериана, за да ви помогне да спите по-добре. Ако вече сте зависими от билкови лекарства, трябва да се обърнете към здравен специалист, който може да ви помогне да се справите със зависимостта от билки.

Естествените лекарства са висококачествени и тествани за безопасност и ефективност

Много билкови продукти, особено тези със свежи съставки, имат кратък срок на годност. Освен това, различни производители не използват непременно същите активни и неактивни съставки. И, за разлика от лекарствата, отпускани без лекарско предписание, за естествените средства и добавки не съществуват минимални стандарти, клинично изпитване или задължително доказателство за ефективност.

За да се увеличи вероятността за правилна дозировка и ефективност, понякога е най-добре да се използват стандартизирани билкови лекарства.

Според сайта на Университета в Мериленд, липсата на регулация и контрол на качеството често означава, че някои от тези продукти може да не са правилно етикетирани и не всичко съдържащо се в бутилката или опаковката (включително замърсителите) да е посочено.

Образованият потребител е гаранция за това, че растителните продукти, които е избрал са здравословни и полезни!

Естествените средства за лечение не изискват консултация с лекар

Билкови средства и медицинска слушалкаПоради редица причини, като първо вероятност за нежелано взаимодействие, както е отбелязано по-горе, важно е да уведомите Вашия лекар за всеки вид билкови лекарства, които приемате, дори и да мислите, че са относително безопасни. Проучване, публикувано в Journal of Family Practice, установява, че има няколко причини, поради които пациентите не са информирали лекарите си, че приемат билкови лекарства. Те или смятат, че билките са относително безопасни или, че лекарят няма да се интересува или няма да знае достатъчно за билковите лекарства, за да коментира. Това обаче може да доведе до животозастрашаващи ситуации.

Билките или добавките могат да взаимодействат с антикоагуланти и анестетици, довеждайки до усложнения като замаяност и тежко кървене. Винаги трябва да информирате Вашия лекар за всеки режим на билкови лекарства, преди да започнете каквото и да е ново лечение - това важи още повече що се отнася до хирургични интервенции, при които лекарят вероятно ще Ви посъветва да спрете да приемате билкови лекарства две-три седмици преди операцията.

В заключение:

Макар растителните продукти да не могат (и не бива) да заместят изцяло медикаментозното и хирургичното лечение, съществуват много предимства на естествените средства, базирани на растенията, като допълнение към конвенционалната медицина. Със здравословна доза знания, хората страдащи от състояния като алергии, мигрена, вирусни инфекции и други могат да извлекат множество ползите от естествените средства за терапия и превенция.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.herbal-supplement-resource.com/common-mistakes-when-treating-yourself-with-natural-remedies/
http://naturehacks.com/3-common-mistakes-made-when-taking-herbal-remedies/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаЛайфстайлСпортРецептиНаправления в медицинатаСнимкиДиетиАптекиПроизводителиЛечения