Билкови рецепти при заболявания на устната кухина и венците

Заболяванията, които най-често засягат лигавицата на устната кухина са: възпаление на венците (гингивит), кървене от венците, възпаление на езика (глосит), гингивостоматит (възпаление обхващащо венците и лигавицата в устната кухина) и ранички (афти) в устната кухина. Те често се проявяват в допълнение към друг основен проблем в храносмилателната система, но могат да настъпят и като самостоятелно заболяване в резултат на различни инфекции, стоматологични проблеми, авитаминози и други.
Билкотерапията при тези заболявания оказва много добър ефект. Използват се главно запарки и отвари от различни лечебни растения с противовъзпалително и адстрингентно действие. Най-подходящи за тези състояния са: цветове от лайка, листа от градински чай, стръкове от камшик, листа и плодове от боровинки, стръкове от червен кантарион, стръкове от бял равнец, стръкове тинтява, цветове от слез, корени от ружа, семки от дюля, плодове от шипка, корени от глухарче, плодове от бъз и други.
Приготвените билкови чайове могат да послужат за гаргара и жабурене и за вътрешно приемане след консултация с фитотерапевт.
Възпаление на венците и устната кухина
Рецепта №1 – възпаление на венците с кървене
50 гр. корен черен оман
50 гр. кора от нар
50 гр. стрък от водно пипериче
50 гр. цвят от невен
50 гр. цвят от лайка
Начин на приготвяне: в около 400 мл. кипяща вода се добавя супена лъжица от билковата смес и се вари за 5 минути. Отварата се оставя за около 2 часа да кисне и се прецежда. С течността се правят жабурения и гаргари 5 пъти дневно през 3 часа. Лечението продължава 10 дни след изчезване на признаците.
Рецепта №2
50 гр. стрък полски хвощ
50 гр. стрък от бял равнец
50 гр. листа от смрадлика
30 гр. корен кисел трън
30 гр. стрък овчарска торбичка
Начин на приготвяне: виж рецепта №1.
Рецепта №3 – гнойно възпаление на венците – пиорея
100 гр. корен от исиот
40 гр. стрък пипериче
40 гр. стрък бял равнец
30 гр. кори от дъб
30 гр. листа от смрадлика
20 гр. листа от градинки чай
20 гр. цвят от лайка
Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от билките се варят в половин литър вода за 10 минути и се правят жабурения през 2 часа.
Рецепта №4
100 гр. корен от исиот
30 гр. листа от дебелец
30 гр. листа от люляк
40 гр. цвят от синчец
50 гр. корен от къпина
Начин на приготвяне: виж рецепта №3.
Рецепта №5 – гнойно възпаление (амфодонтоза) на венците и афтозен стоматит
50 гр. дръжки от бял имел
50 гр. стрък жълт кантарион
50 гр. корен черен оман
50 гр. стрък червено подъбиче
50 гр. цвят от невен
Начин на приготвяне: виж рецепта №1.
Рецепта №6
50 гр. стрък бял равнец
50 гр. кора от нар
50 гр. корен бял оман
50 гр. стрък златна пръчица
50 гр. листа от живовляк
50 гр. стрък от червено подъбиче
Начин на приготвяне: виж рецепта №1.
Рецепта №7 – възпаление на венците с гной и кървене
120 гр. листа от смрадлика
60 гр. цвят от невен
60 гр. листа от градински чай
60 гр. кора от дъб
50 гр. цвят от лайка
20 гр. цвят от роза
Начин на приготвяне: виж рецепта №1.
Рецепта №8 - гингивостоматит
100 гр. листа от смрадлика
50 гр. листа от градински чай
50 гр. кори от дъб
30 гр. цвят от невен
30 гр. корен черен оман
20 гр. цвят от лайка
Начин на приготвяне: виж рецепта №3.
Рецепта №9
100 гр. листа от смрадлика
100 гр. кори от дъб
60 гр. цвят от лайка
Начин на приготвяне: виж рецепта №3.
Рецепта №10
50 гр. корени от черен оман
50 гр. цвят от невен
50 гр. цвят от лайка
Начин на приготвяне: супена лъжица от билките се залива със 100 мл. вряща вода. След като изстине се използва за изплакване на устата чрез жабурене.
Рецепта №11 – възпаление на устната лигавица, венците и при фарингит
20 гр. листа от подбел
10 гр. плодове от резене
10 гр. листа от мента
10 гр. цвят от лайка
15 гр. листа от градински чай
20 гр. стрък от камшик
15 гр. корени от ружа
Начин на приготвяне: в 250 мл. вода се запарва супена лъжица от сместа в продължение на 30 минути. С приготвената запарка се прави гаргара 3-4 пъти дневно
Рецепта №12 – неприятен дъх в устата
30 гр. плодове от анасон
20 гр. листа от розмарин
20 гр. листа от мента
10 гр. стрък от пелин
Начин на приготвяне: три супени лъжици от сместа се вари в 600 мл. вода за 3 минути. След като течността изстине се изпива на три пъти през деня.
Рецепта № 13 – афти (ранички) в устната кухина
100 гр. цвят от лайка
80 гр. плодове шипка
80 гр. корен черен оман
50 гр. стрък камшик
50 гр. стрък полски хвощ
50 гр. стрък босилек
Начин на приготвяне: в 600 мл. вряща вода се поставят 2 супени лъжици от билките и се варят за 3 минути. Отварата се оставя за още час да кисне и се прецежда. Към нея се прибавят 2 гр. амониев хлорид (нишадър). Приема се в количество 80 мл., 15 минути преди или 30 след хранене – 6 пъти на ден. С отварата се правят също гаргари и жабурения.
Заглавно изображение: framar.bg ©
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГЕНГИГЕЛ БЕБЕ гел 20 мл.
ПРОМОГЕНГИГЕЛ ГИНГИВАЛЕН СПРЕЙ 20 мл
ПРОМОПАСТА ЗА ЗЪБИ ВИТИС ГИНГИВАЛ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ВЕНЦИ 100 мл
БИОДЕНТ ХИАЛУРОН ГЕЛ ЗА ВЕНЦИ 30 г
ГЕНГИГЕЛ ГЕЛ 20 мл
ПРОМОСЪВРЕМЕННА ФИТОТЕРАПИЯ (СПРАВОЧНИК). СЪКРОВИЩНИЦА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА - ТОМ 2 - ВАСИЛ КАНИСКОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
Библиография
Книга „Билките в България и използването им“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1973, автори проф. Иван Исаев Иванов, маг.фарм. Илия Иванов Ланджев, д-р мед. Гео Кирилон Нешев – кандидат на медицинските науки
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев
Книга „Билките във всеки дом“ – медицина и физкултура, София 1982; автори Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н., н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н.
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- билки и подправки
- Билки при високи тромбоцити
- Натурални средства подпомагащи лечението на пародонтоза
- Лечебните билки в България по азбучен ред
- Древни билкови средства за предизвикване на аборт
- Каталог на билки и лечебни растения
- Отглеждане на лимон
- Отглеждане на розмарин
- Отглеждане на авокадо
- Отглеждане на мащерка
- И билките имат странични ефекти
Коментари към Билкови рецепти при заболявания на устната кухина и венците