Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales Сем. Malvaceae (Слезови) Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха

Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха

Сем. Malvaceae (Слезови)

Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха - изображение

Слез (Malva sylvestris, Malva vulgaris, Common mallow) представлява едногодишно или многогодишно тревисто растение, което се класифицира към семейство Слезови (Malvaceae). Растението се нарича още: Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Каминяк, Молоха. Билката притежава редица медицински свойства и приложения като хранителна суровина. Ботаническото наименование "malva" идва от гръцката дума "малакс", което означава, че е лигаво, или за омекотяване. На територията на страната ни видът не е защитен. Освен като лечебна, молохата се употребява и като фуражно и декоративно растение. Видът е и медоносен.

Устройство на слез

храсти слезРастението достига от 0,25 до 1,5 метра височина. Бива разклонено нагоре, с полегнал или приповдигнат растеж. Цялата зелена маса на слеза е покрита с меки власинки. В редки случаи власинковото покритие липсва. Стъблата са с кръгло сечение, здрави и с плътна структура. Листата в основата на стъблата се развиват под формата на розетка. Те са по груби, твърди, покрити с плътни власинки и с формата на бъбрек. Стъблестите са кръгли, разположени на дръжки или приседнали. Дължината на дръжките е от 2 до 13 см. Листата са разделени на от 3 до 9 дяла, всеки с дължина от 2 до 4 см и диаметър от 2 до 5 см. Големината на цялата листна петура достига от 5 до 10 см в диаметър.

цветове на слезЦветовете на слеза са едри, с диаметър от 3 до 4 см, оцветени в различни нюанси и съчетания на розово-лилавото, червено-лилавото и ярко лилавото. Почти винаги биват прошарени от по-тъмни ивици. Цветчетата са събрани в аксиларни съцветия от по 2 до 5 на брой. По протежението на ствола също прорастват цветчета, които са разположени поединично на дълги дръжки. Цветните дръжки имат размери до 3 см.

чаше и венчелистчета на слез

 

Дължината на венчелистчетата е от 15 до 30 мм, а широчината им до 1 см, свободно разположени, с врязан вълнообразно връх. Чашелистчетата се развиват в два реда. Вътрешният се състои от 5 на брой, срастнали до половината по протежението им листенца, с дължина 5-6 мм. Външният ред е образуват от 3 свободни листенца. Слезът има множество тичинки срастнали в тръбица. Цъфтежът на билката е изобилен и се наблюдава през лятото.

 

плодове на слезПлодовете на камиляка са с големина от 5-6 милиметра в диаметър. Приличат на малки тиквички и имат тяхната форма. В незряло състояние са оцветени в зелено. С напредване процеса на зреене те придобиват кафяво-зелен до напълно кафяв цвят, като паралелно с това и изсъхват. Самата плодна кутийка е разделена на от 10 до 20 секции, които се разпадат на отделни семенца след узряване на плода.

Разпространение на слез

разпространение на слезРодният ареал на разпространение на камбулата е установен в Европа, Северна Африка и Западна Азия. С течение на времето видът е "избягал" от тези градини и е натурализиран на много места по света. Вече расте из цяла Северна Америка, с изключение на няколко места от Луизиана до Флорида.

Вирее на територията на цялата ни страна, покрай огради, по протежението на пътни банкети, до стари стени и сипеи, в непосредствена близост до обработваеми земи, свободно по полета. Понякога, при наличието на удобни конструкции формира жив плет. Често се приема за плевелна култура и се цели изкореняването му. Развива се при надморска височина от 0 до 1400 метра.

Вирее на слънце или полусянка, като предпочита средна влажност на почвата и възможност за отцедливост на същата. Лесно се разпространява и самостоятелно се засажда чрез семената си. Може да се отглежда като едногодишно, многогодишно или трайно насаждение. Яркостта на цветовете на слеза зависи от слънчевата му експозиция. Колкото повече биват огрявани от слънчевите лъчи, толкова по-ярки са и обратното.

Използваема част на слез

масло от слезУпотребяват се цветовете, цели стръкове и листата на растението. Цветчетата и листната маса се берат в сухо време, едно по едно, като не трябва да се смачкват. Стръковете, при същите условия, се отрязват с дължина от върха надолу 20-25 см. Набелязаната за използване листна маса трябва да бъде млада и незаразена с ръжда, заболяване, от което често страда растението. Така тя служи за храна и направата на билково лекарство.

От растението се извлича етерично масло, което също се използва с медицинска цел и оказва осезаем благотворен ефект върху организма.

Химичен състав на слез

Билката съдържа следните вещества:

цвят на слез

 • танини;
 • гликозиди;
 • слуз;
 • минерални вещества;
 • етерични масла;
 • фитостерол;
 • захари;
 • витамини.

Още важни съединения в състава й са малвин и малонил малвин, както и нафтохинон малвин А; витамини А, В, С, Е; инулин; феноли; флавоноиди; есенциални мастни киселини; влакнини; калций; магнезий; цинк; селен; калий.

Лечебни свойства и приложение на слез

стрък слез

В миналото стръкове слез са били използвани за украса на домовете, сплетени като герлянди. През 19-ти век, в някои европейски страни, за храна са употребявани младите листа на билката. Днес това не се практикува. В съвремието е обект на фитотерапията, особено благодарение на съдържащите се в плода му слузещи вещества. Те се грижат за здравето на храносмилателната и дихателната системи, както и на уринарния тракт. Листата на слеза могат да се консумират като бързо действащ и универсален "антидот" при изгаряния и раздразнение на храносмилателния тракт, резултат от поглъщане на вещества, които причиняват подобни патологии. Традиционната употреба на растението е насочена към лечението на астма, емфизем, бронхит, кашлица, инфекции на гърлото, рани в устната кухина, възпаления на стомаха и червата.

Свойства на билката:

 • регулира обмяната на веществата;
 • противовъзпалително;
 • бактерицидно;
 • омекотяващо и успокояващо лигавиците;
 • слабително;
 • адстрингентно;
 • седативно;
 • спазмолитично;
 • стимулира имунитета.

зреещ плод на слезБлагодарение на бактерицидните си свойства, божата ръчица стимулира функцията на имунната система, като така участва в предпазване на организма от намесата и отрицателното действие на чужди агенти в него. Това може да се постигне чрез консумацията на листа, семена и добавки от билката. По същият начин се постига и противовъзпалителният и противооточният й ефект - консумация на билката в различни форми, така също и локалното й приложение на поразеното място под формата на компрес, лапи или етеричен екстракт (етерично масло). Бързо премахва възпалението, отока и болката. Може да се прилага и върху болезнени стави.

Действа още отхрачващо, почистващо и успокояващо дихателните пътища при възпаления, като същевременно насърчава оздравяването им и по-бързото им възстановяване.

Въздействието, което локалното приложение на Malva sylvestris оказва върху тялото, е впечатляващо. Като противостареещ агент използвайте гел или крем, в чийто състав влиза билката и поддържайте кожата си млада.

При изследване на екстракти от различни части на камбулата е установено следното:

 • метанолови екстракти от цветовете и листата на молохата показват силни антибактериални ефекти срещу Erwinia carotovora, растителен патоген;
 • екстрактът от цветовете също показва високи антибактериални ефекти срещу някои щамове на човешки патогенни бактерии, като Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Entrococcus faecalis;
 • метаноловите екстракти имат сравнително висока цитотоксична активност срещу MacCoy клетъчна линия (вид ракови клетки).

В заключение горският слез може да бъде използван като антисептично, химиопревантивно или химиотерапевтично средство.

Състояния и заболявания, при които се прилага божата ръчица:

стрък от слез

 • при възпаление на слизестите ципи в организма - гастрити, стоматити, стомашно-чревни разстройства, язва на стомаха или дванадесетопръстника;
 • срещу "затлачване" на органи на дихателната система - бронхит - остър и хроничен, ларингит, тонзилит;
 • при заболявания на щитовидната жлеза;
 • кашлица;
 • бъбречни камъни и нефрит, цистит;
 • жлъчни камъни;
 • главоболие, зъбобол;
 • раздразнена лигавица на устата и гърлото;
 • безсъние;
 • запек;
 • различни кожни проблеми, ухапвания от насекоми, отоци, изгаряния, циреи, акне, рани, колпит, сърбеж (външно приложение).

В обобщен вид някои от най-впечатляващите ползи за здравето от Malva sylvestris включват способността му да ускорява заздравяването на раните, да предпазва от инфекция, да намалява възпалението, да намалява признаците на стареене и подобрява здравето на дихателните пътища, да оптимизира функциите на храносмилането, да подобрява съня и лекува главоболието.

Форми на приложение на слеза:

 • външно - гаргари, компреси, бани, лапи от листа;
 • вътрешно - чай за отслабване - в комбинация с други билки (шипка, малина, къпина, жълт кантарион); студени извлеци, запарки.

Начин на употреба:

чай от слез

 • извлек при гастрит - 1 чаена лъжица от билката се накисва в студена вода за 12 часа. Получения извлек се затопля и се пие по няколко чаши дневно.;
 • студен чай от слез - накисват се листа от билката в хладка вода за няколко часа. Така се извличат и се запазват лечебните свойства на веществата от божата пръчица. Получената течност се прецежда и се пие при кашлица, дрезгав глас и катар на горните дихателни пътища. Лигавите съставки в чая покриват и защитават възпалените тъкани;
 • запарка от слез - 1 супена лъжица билка се накисва за 1 час в 400 милилитра вряла вода. Течността се прецежда и се приема в доза от по 1 винена чаша, 3 пъти на ден.

Днес сухи цветя и екстракти от горския слез са съставна единица на много чайове предназначени за облекчаване на кашлица. За чай от растението се споменава, че помага в продуцирането на по-голямо количество кърма.

При хранителни проблеми, касаещи правилната моторика на червата, може да си помогнете като пиете чай от билката. Скоро след това ще усетите облекчаващия ефект на напитката. Напрежението и дискомфортът в чревния тракт ще бъдат премахнати.

При безсъние използвайте етеричното масло или пийте чай от камиляк. Те ще помогнат за релаксация на тялото и умът Ви, която да доведе до спокоен сън.

Отвара от семената на билката се използва като детоксикиращо и диуретично средство. Приета вътрешно действа и слабително. Лапи от листа се прилагат като облекчаващ, болкоуспокояващ и омекотяващ агент, външно при наранявания. Помагат за асимилиране на дискомфорта в поразеното място и за бързото зарастване на раната. Тези им свойства се дължат на богатото съдържание на витамини в тях. Поради това им действие могат да бъдат прилагани и като маска за лице, а също така и като локално лекарство против главоболие.

Други употреби на слез

декорация със слез

Зеленината на билката, в някои крайща на света, се изпозлва като заместваща спанака в супи, ястия, сосове и др. В някои кулинарни произведения се прилага и като сгъстител. Билката е част от египетско ястие, което се нарича "Molokhia" и се сервира заедно с пиле. В Китай от корените й се приготвя супа, която е предназначена за консумация при сърдечна недостатъчност. През 1948 година, когато Йерусалим е бил под обсада, слезът се е оказал основна хранителна суровина в града. От тогава празнуването на "Денят на независимостта" там включва задължително направата на ястие от слез.

Семената на камиляка имат вкус на лешници, като могат да се добавят заедно с листата и цветовета към зеленчукови салати.

От него се получават багрила с жълт, зелен и сметанов цвят. Тинктура, добита от цветовете на билката се използва в реакция за откриване на алкали.

Често слезът се използва за декорация на частни дворове и градини, както и малки паркове.

Внимание!

основни листа от слезРастението не е токсично. Няма съобщени до момента странични ефекти, взаимодействия с медикаменти или други билкови лекарства, както и противопоказания за употребата му. За изяснение на посоченото до тук са необходими още изследвания. Не са направени проучвания и за употребата на божата ръчица по време на бременност и кърмене, относно нейната безопасност. Някои жени я използват и тогава, въпреки че се препоръчва избягване на билката по време на двете състояния.

Дневната доза от слез, предназначена за директна консумация или прием под формата на инфузия е 5 грама. Приет в големи количества, като слабително средство, може да предизвика диария.

Въпреки всичко, всяка нейна употреба, в сухо или прясно състояние, трябва да бъде консултирана с лекар, фармацевт или специалист, занимаващ се с билколечение. От особена важност това е при проблеми с дихателната и храносмилателна системи. Относно тези две системи и приемът на лекарства при заболяването им, автори на изследвания в тази посока съобщават за взаимодействие между билката и съответните медикаменти при едновременна употреба.

Още по темата:

3.8, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Malva_sylvestris
https://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/benefits-common-mallow-malva-sylvestris
https://www.herbal-supplement-resource.com/common-mallow.html
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=282568&isprofile=0&
https://www.bgflora.net/families/malvaceae/malva/malva_sylvestris/malva_sylvestris_en.html
https://www.rhs.org.uk/Plants/10799/Malva-sylvestris/Details
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/malva-sylvestris.html
https://gobotany.newenglandwild.org/species/malva/sylvestris/
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-192-mallow.aspx?activeingredientid=192&activeingredientname=mallow
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586856/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаДиетиЛюбопитноБотаникаЛеченияФизиологияХранене при...НовиниСнимкиСпортКлинични пътекиИзследванияСпециалистиЛайфстайлЗаведенияПрезентацииРецепти