Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Пурпурна тефрозия

Пурпурна тефрозия

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Пурпурна тефрозия - изображение

Пурпурна тефрозия (Tephrosia purpurea) представлява вид цъфтящо растение от семейството Бобови (Fabaceae, Leguminosae).

Тя е известна и с имената Fish poison, Wild indigo, Auhuhu, Ahuhu, Auhola, Hola, Sarphonk, Sharpunkha, Masa, Kollukkai Velai, Vempali.

Устройство на пурпурна тефрозия

Пурпурната тефрозия е силно разклонено, тревисто растение, което достига на височина от 40-80 см. до 1,5 метра. Понякога се развива под формата на храст. Листата са нечифтоперести, състоящи се от множество малки листенца от 7 до 15 на брой. Те имат продълговато-заоблена форма, с размери дължина 10-32 мм. и ширина 5-11 мм. Разположени са срещуположно на листната дръжка, като терминалното листче е единично. Размерите на целият лист са около 14,5 см. Самите листенца разполагат с дръжка от около 1 см.

 

Цветовете са с розово-лилаво оцветяване, събрани в снопче от 4 до 6 на брой, представляващи екстрааксиларни съцветия, дълги до 25 см.

 

 

 

Плодът е шушулка, с леко извита форма, дълга 3-4,5 см., широка 3-5 мм. Оцветяването им е сиво или зеленикаво, взависимост от стадия на зреене. Имат гладка повърхност и съдържат от 5 до 10 семена.

 

 

Семената са с правоъгълна, напречно-елипсовидна форма, с размери от 2,5 до 5 мм. дължина и от 1,8 до 3 мм. широчина. Оцветени са в тъмно кафяво до черно, под формата на по-светли или по-тъмни петна.

 

Разпространение на пурпурна тефрозия

Ареалът на разпространение на растението се намира в Индия и Шри Ланка. Вирее на бедни почви, по пусти места с оскъдна растителност. На много места се отглежда като зелена тор (растения, чиято маса се използва за торене на почвата - връща се обратно в почвата).

Расте в изобилие в горните Гангетик равнини и Западните Хималаи. Билката обикновено се отглеждат като зелена тор и в оризища в Индия и в тютюневи и каучукови плантации в други страни.

Използваема част на пурпурна тефрозия

Използваемата част на растението е нейният корен.

Химичен състав на пурпурна тефрозия

Листата и семената на растението съдържат тефросин - вещество, което парализира рибата. От пурпурната тефрозия са изолирани още флавоноиди, флавони и пренилирани флавоноиди, халкони, рутеноиди, ароматен естер, сескитерпен, дегуелини, рутин, танин, багрилни вещества, манган, кафява смола.

Лечебни свойства и приложение на пурпурна тефрозия

Свойства на пурпурна тефрозия:

 • тонизиращо;
 • слабително;
 • антипиретично;
 • жлъчегонно;
 • диуретично;
 • прочистващо.

Състояния и заболявания, при които се употребява пурпурна тефрозия:

 • чернодробни заболявания;
 • астма;
 • воднянка;
 • антракс;
 • глисти;
 • бронхит;
 • фебрилни атаки;
 • жлъчни обструкции;
 • заболявания на далака и бъбреците;
 • като очистител на кръвта;
 • циреи и други ограничени възпаления на кожата;
 • хронична кашлица;
 • диспнея.

Използва се като отрова за риби, поради съдържанието си на тефросин. Тефросинът може да зашемети, а в по-големи дози е пагубен за бозайници и земноводни. Местните жители в ареала й на разпространение, използват билката в народната медицина.

Според Аюрведамедицината, растението действа противоглистно, антипиретично, противоотровно, променящо. Използва се при лечение на проказа, язви, астма, тумори, заболявания на черния дроб, далака, сърцето и кръвта, при отравяния.

Според Унани медицината, коренът на пурпурната тефрозия има диуретични свойства, повлиява жажда, обогатява кръвта, лекува диария, полезен е при бронхит, астма, чернодробни заболявания, заболявания на далака, възпаления, циреи и пъпки.

В традиционната индийска медицина билката е известна с нейната ефективност при жлъчни фебрилни пристъпи, обструкции на черния дроб и далака. Отбелязано е, че показва добри резултати приложена при цироза и вирусен хепатит в клинични проучвания.

Листата й са тоник за червата и обещаващо предястие. С добри резултати са прилагани при хемороиди, сифилис и гонорея.

Корените са горчиви, а отвара от тях се прилага при диспепсия, колики, диария, ревматизъм, астма и неразположения на пикочните пътища. Отварата се използва като нематоцид за третиране на Toxocara canis ларви. Коренът на прах е полезен за миене на зъбите, като бързо облекчава стоматологични болки, спира кървене на венците.

За екстракт от пурпурна тефрозия, наречен "betaphroline" се твърди, че насърчава отделянето на ендорфини и намира приложение в някои козметични препарати. В Индокитай семената се използват като заместител на кафето. В южната част на Индия, отвара от плодовете се приема при глисти, а екстракт от тях се използва за облекчаване на болки и възпаления. Билката е полезна при възпаления, съпроводени с кървене.

В Индия и Южна Африка, растението се използва като фураж, преди цъфтеж, а в Австралия се съобщава за отравяния на животни с него. В северната част на Индия, сухи растения се събират за гориво.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиМикробиологияНовиниЛайфстайлИзследванияЛеченияИсторияХранене при...ДиетиФизиологияКлинични пътекиВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиСпорт