Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Еделвайс

Еделвайс

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Еделвайс - изображение

Еделвайсът е многогодишно растение. Образува плътни, сиво-бели туфи, високи до 20 см. Листата му са ланцетни, събрани в розетка. На края на неразклоненото стъбло са разположени цветовете, събрани в съцветие кошничка. Това съцветие представлява „цвета" на еделвайса. Отстрани те са заобиколени от силно тесни листа, които са прикрепени към стеблото без дръжка. В средата на съцветието са разположени тръбестите двуполови цветове. Те изпълняват функцията на мъжките цветове, носители на тичинките. По края на съцветието са разположени нишковидните женски цветове. Цялото растение е покрито с гъсти сребристи власинки (трихоми), които го правят бяло, пухкаво и нежно.

Разпространение:

Еделвайсът е разпространен в скални пукнатини и труднодостъпни места на планините в Южна Европа, Алпите, Хималаите и Сибир. По света има повече от двадесет вида еделвайс, като в Европа се срещат само два. У нас се среща в планините Пирин и Средна Стара планина.

 

Използваема част:

Цветовете на растението.


Приложение:

Против болести на:

  • белите дробове;
  • сърцето;
  • прочистване на кръвта;
  • за обезводняване и др.

Начин на употреба:

Препоръчва се комбиниран чай от бъзов цвят, хвощ и коприва - по 10гр, еделвайс и санталово дърво - по 5гр. Две препълнени чаени лъжици от сместа се заливат с 250мл вряща вода. Запарват се 10мин и се прецежда. Отварата се пие неподсладена.

Още по темата:

3.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлтернативна медицинаЛеченияКлинични пътекиИсторияМедицински изследванияХранене при...ДиетиСнимкиОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлФизиологияСпециалистиСпортЗаведенияПсихологияИнтервютаСоциални грижиНаправления в медицинатаАнкети