Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Натуропатия в домашни условия

Натуропатия в домашни условия

Натуропатия в домашни условия - изображение

Натуропатията е природен метод за лечение, който работи върху възстановяването и стимулирането на присъщата за човешкия организъм способност за самолечение. Натуропатите използват широк кръг от природни средства като контрол на храненето, прием на билкови препарати и различни видове физиотерапия, например хидротерапия, подбрани в зависимост от индивидуалните потребности на човека.

Лечителите в Древността внимателно наблюдавали човешкия организъм в здраве и болест и използвали природни средства - храна, вода, въздух и билки, за ускоряване на оздравителния процес. През XIX в. благодарение на група лекари този метод постепенно прераснал в науката натуропатия. Направлението се заражда в Европа и включва лечебно гладуване, различни диети, вани, душове и компреси. Славата на натуропатията бързо се разраства, самите техники се усъвършенстват и от началото на XX в. намират последователи и в Америка.

Първите лекари натуропати разработват множество препоръки, например относно използването на билкови препарати и консумацията на повече пресни зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, което се потвърждава и от съвременните проучвания. Те залагат на приемането на лесноусвоими храни, укрепващи имунната система, като целят организмът да не бъде товарен с нездравословни продукти, затрудняващи храносмилателните процеси и прочистването от токсините.

Съвременните натуропати прилагат водолечение и физиотерапия, за да пречистят кожата, дробовете, червата и бъбреците от отпадъчните вещества, които затрудняват нормалното функциониране на органите и системите. Според тях процедурите с използване на студена вода са особено полезни за стимулиране на имунната система.

Консултация със специалист

Натуропатът подлага пациента на щателен преглед и задава въпроси относно здравословното състояние, хранителния режим, начина на живот и предпочитанията му. Целта е да установи жизнеспособността и общото му състояние, за да постави диагноза на наличните заболявания. Лекарят може да назначи лабораторни изследвания, например измерване на: количеството минерални вещества в потта или косата, на незаменимите мастни киселини в кръвта или на хормоните на стреса в слюнката.

Той би могъл да изследва функционирането на някои органи като черен дроб или задстомашна жлеза, и да провери пропускливостта на червата. Това спомага за откриването на първопричините за много здравословни проблеми: алергии, главоболие, хронична умора, кожни заболявания, нарушения в обмяната на веществата и в храносмилането. Тогава специалистът може да препоръча промени в хранителния режим, прием на хранителни добавки, билкови средства или препарати, подсилващи храносмилателните ензими, например панкреатин.

Някои натуропати са специализирали също и хомеопатия или различни видове мануална терапия (например остеопатия) и използват специални техники за масажиране на меките тъкани, за внимателно раздвижване на ставите с цел облекчаване на артритните болки или подобряване на дишането при страдащи от астма.

Натуропатът назначава и различни форми на водолечение. Хидротерапията включва широк набор от водни процедури – от студени компреси до седящи вани, душове и обливания за справяне с много заболявания: от болки в ставите и проблеми с менструалния цикъл до възпалено гърло и болести, протичащи с висока температура.

Лечебна криза

След преминаването към по-здравословен начин на живот, включващ консумиране на пресни натурални храни, повече упражнения и методи за релаксация, се наблюдава общо подобрение. След няколко дни или седмици обаче е възможна появата на някои от старите проблеми като простуди или умора. Доктор Хенри Линдлар, един от първите американски лекари натуропати, нарича това влошаване „лечебна криза". Той я разглежда като знак, че организмът увеличава естествената си способност да се бори с токсините, инфекциите и отпадъчните вещества, докато набира жизнена сила. Симтопитомите обикновено отшумяват след няколко дни с помощта на подходящото натуропатично лечение.

Специални предпазни мерки

Ако сте в напреднала възраст, имате крехко здраве или страдате от хронични заболявания, ще трябва първо да възстановите жизнената си енергия, за да се справите с острите прояви на лечебната криза. За целта, преди да предприемете самолечение, се консултирайте с лекар. При епилепсия, диабет, анемия, загуба на тегло с неясна причина, психично заболяване, бременност или кърмене не прибягвайте към натуропатия, без предварително да сте потърсили лекарски съвет.

Седящи вани

Може да ги направите с подръчни средства - например от два големи легена. Напълнете единия с гореща вода и седнете в него, а в другия налейте студена вода и накиснете краката си за 3 минути. След това за 1 минута изпълнете процедурата, като размените двата легена. Можете да редувате ваните 2-3 пъти дневно.

Натуропатия в домашни условия

Широко разпространените заболявания се влияят добре от натуропатията независимо от възрастта на пациента и много от методите са лесно приложими в домашни условия. Основно предимство на този подход е, че различните видове диети и други лечебни средства позволяват на човек да поеме по-голяма отговорност за собственото си здраве.

Натуропатите смятат острите симптоми (висока температура, обриви и диария) за положителни признаци, че са задействани защитните сили на организма. Тези симптоми не бива да се потискат, но ако желаете, можете да помогнете на тялото си да се излекува по-бързо. Конкретни съвети за различните заболявания ще откриете в отделните статии.

Студени компреси

Използвани за лечение на различни болестни състояния - от навяхвания и болки в ставите до главоболие и бронхит, студените компреси по принцип се налагат върху засегнатия участък. В определени случаи се препоръчва редуването на горещи и студени компреси. За целта се нуждаете от памучна кърпа или парче плат - хавлия, шал или бинт, а за да го фиксирате на желаното място - от безопасни игли.

• Подберете тъкан с подходящ размер - използвайте носна кърпа за гърлото, коляното, китката или глезена, а за участъци по корема или тялото – чаршаф.

• Намокрете плата със студена вода, а след това го изстискайте.

• Сгънете плата по дължина и го поставете на необходимото място.

• Завийте компреса с хавлия и го фиксирайте с помощта на безопасна игла.

• Оставете компреса 3 часа или цяла нощ. В рамките на 10 минути той трябва да се затопли; ако остане студен, вероятно парчето е било твърде мокро или тялото ви не е имало достатъчно сили, за да реагира по съответния начин, и в този случай компресът трябва да бъде свален.

• Когато махнете компреса, изтрийте засегнатия участък с гъба, напоена с хладка или топла вода, за да отстраните потта.

• Можете да приложите подобен метод и с по-голям компрес, чрез който да покриете кръста или тялото.

Горещи или хладки вани

При тази процедура към водата за вана можете да добавите:

- Две препълнени супени лъжици английска сол (не се препоръчва при високо кръвно налягане);

- Една препълнена супена лъжица сода бикарбонат;

- Изсушени растения (пакет със смес от билки, който се продава в билковите аптеки);
- Масла, използвани в ароматерапията.

Увиване на тялото

Използвайте метода при простуда и висока температура. Този компрес трябва да започне да се загрява в рамките на 10 минути. Проверете това, като поставите ръката си между кожата и компреса. Ако той е все още студен, свалете го и се разтрийте енергично със суха кърпа.

1. Постелете хавлия върху леглото или постелка на пода. Върху хавлията поставете сгънат чаршаф, предварително напоен със студена вода и изстискай, легнете отгоре.

2. Увийте корема си първо с чаршафа, а после с хавлията. Фиксирайте краищата й с безопасна игла.

Пречистващи диети

Тези непродължителни диети помагат на организма да се освободи от отпадъчни продукти и токсини. Избягват се храни, подлагани на дълготрайна кулинарна обработка, която затруднява дейността на храносмилателната система, и се набляга на приема на сурови продукти. Натуропатите прилагат пречистващи диети при остри заболявания като простуда, грип, бронхит, гастроентерит (при това заболяване се препоръчват супи и зеленчуци, варени на пара, вместо пресни салати), а също и при възпалителни процеси, например кожни обриви. Специалистът натуропат разработва индивидуална схема и е желателно да се консултирате с професионалист, преди да предприемете подобен вид лечение. Някои от диетите не са подходящи за деца, за хора в напреднала възраст или за такива с крехко здраве.

ТРИДНЕВНА ПРЕЧИСТВАЩА ДИЕТА

Тази проста диета е подходяща за почти всички здрави хора за ограничен период от време, независимо от възрастта им, но след консултация и одобрение на специалист.

Първи ден

Консумирайте само прясно изцедени или готови неподсладени плодови или зеленчукови сокове от ябълка, круша, грозде или ананас (разредете наполовина с вода). Приемайте по една чаша 4-5 пъти дневно. В промеждутъците пийте чиста изворна или преварена вода с 1 чаена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет.

Втори ден

При ставане от сън и преди лягане или между храненията пийте плодов сок или билков чай (от липов цвят, мента или лайка). Менюто се състои от пресни плодове (грозде, ябълки, круши, праскови, пъпеш, портокали). Плодовете с твърда консистенция се настъргват на ренде или се нарязват на кубчета и се смесват във вид на плодова салата. Поемайте вода в желаното от вас количество.

Трети ден

Закуска: пресни плодове (или пюре) с козе (овче) кисело мляко с жива закваска. Обяд: салата от листни и кореноплодни (настъргани на ренде) сурови зеленчуци със стафиди и белено слънчогледово семе. За десерт - плодове. Вечеря: зеленчукова супа (зеленчуци на пара, подправени със соева паста мисо или соев сос).

За Framar.bg: http://www.lekar.bg

Още по темата:

4.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноИсторияЛеченияСпортЛайфстайлНовиниРецептиНаправления в медицинатаСнимкиДиетиАптекиПроизводители