Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Традиционна китайска медицина Тънкостите на китайската билкова медицина

Тънкостите на китайската билкова медицина

Тънкостите на китайската билкова медицина - изображение

 Разработена в продължение на хиляди години, традиционната китайска медицина е сложна система, основана на фактори като философия, духовност, енергия, взаимоотношения, цикли и елементи на природата. Но в основата си тя е просто процес на поддържане на равновесието между ума и тялото - Ин и Янг.

Китайската билкова медицина е една от най-големите билкови системи в света, с непрекъсната традиция от 3-ти век пр. Хр.И все пак, въпреки дългата си история, тя непрекъснато се развива в отговор на променящите се клинични състояния. Този процес продължава и днес с развитието на съвременни медицински диагностични техники и знания. Поради системния си подход и клиничната си ефективност китайската медицина векове наред оказва много голямо влияние върху теорията и практиката на източната медицина, а напоследък бързо нараства популярността й и в Запада. Тя все още представлява основно звено на здравните грижи в Китай и се практикува в държавните болници заедно със западната медицина.

Китайската медицина е пълна медицинска система, ефективна в лечението на широк спектър от състояния. Тя включва билкова терапия, акупунктура, диетична терапия и упражнения за дишане и движение (Тай чи и Чи Гонг). В хода на лечението може да се използва една или да се комбинират няколко практики. Тя може да бъде използвана от хора на всякаква възраст или конституция. За да подбере необходимите билки, лекарят ще вземе предвид всяко предишно или настоящо заболяване или лекарство. С подходящи корекции на дозите и с някои условия, които ще бъдат определени от лекаря, децата и бременните жени могат също да бъдат лекувани с помощта на китайската медицина.

Съгласно китайската система всяко време на годината съответства на определен елемент (например огън или вода) и на два важни органа на тялото. Затова във всеки сезон сме предразположени към различни неразположения. Това може да се неутрализира с помощта на билки и билкови продукти.

Китайските билки вече се предлагат в редица форми, традиционни и модерни. Традиционно изсушените билки се варят, за да се приготви чай или се използват таблетки. Билките също така често се предписват като сухи лиофилизирани прахове или тинктури.

Тънкостите на китайската билкова медицина

Когато преминаваме на диета, и през ум не ни минава да погледнем календара. А източните диетолози са убедени, че това, което е подходящо за лятото, съвсем не е подходящо за зимата. През пролетта организмът трябва да се изчисти, а през есента да се "запаси" за зимата. Диетолозите са уверени, че билките и подправките оказват огромно влияние на нашата Жизнена енергия (Чи) и позволяват с малко средства да поддържаме баланса в тялото си.

Китайските лечители делят продуктите на "студени" - подходящи за пролетта и за лятото и "горещи" - нужни за есента и за зимата. При това организмът получава максимално енергия и питателни вещества. Освен това трябва да се отчитат индивидуалните особености на организма и условията и средата на живот.

Летни билки

Мента - охлажда тялото, отваря порите и изпуска излишната мазнина, успокоява нервите, снема напрежението, подобрява съня. Заварете 1 лъжичка мента в чаша вода, след като престои 20 минути, прецедете и пийте по 2 чаши всеки ден.

Глог - успокоява и подобрява храносмилането. Пийте настойка от цвета и плодовете след обяд.

Кое е грешка?

Ако се храним недостатъчно, съкращаваме съня си... В резултат на това лятото се превръща в сезон на преумора и неумерена загуба на енергия. Ако към това се прибавят и гореща, мазна храна, алкохол, захар и кофеин, ще настъпи «прегряване на системата». Симптомите са главоболие, силна жажда, повдигане или безпричинно чувство на глад. Студената храна и питиета също могат да нарушат баланса, «супата в тенджерата ще престане да ври», ще се стигне до нарушение на храносмилането, диария, сънливост, умора и снижение на имунитета.

Кое е правилно?

За поддържане и за възстановяване на баланса е необходимо да ядете сурови плодове и зеленчуци, салати, бобови продукти, бяло месо. Храната трябва да е със стайна температура. След обяда си почивайте 2-3 часа.

Есенни билки

Девесил - сгрява, подобрява дишането и храносмилането. Пийте всекидневно по 1 до 3 чаши настойка при хронични заболявания на дихателните пътища, а в по-малки количества - за профилактика.

Чесън - полезен при склонност към простуди, колебания в кръвното налягане, високо ниво на холестерола, нарушено кръвообращение, артрит. Яжте го суров, колкото се може по често.

Кое е грешка?

Често не можем да отвикнем от летния стил на хранене, а през есента има зеленчуци, плодове. Много от нас не се затрудняват да си ги приготвят и ги ядат сурови, но китайците смятат, че това не е съвсем правилно.

Кое е правилно?

Когато дойде есента, минете на варена храна. Увеличете количеството на рибата, на месото, на млечните продукти, на супите, картофите, ориза.

Зимни билки

Канела - сгрява, подобрява храносмилането и работата на дробовете. Направете си чай от нея, можете да я прибавяте към други напитки.

Женшен - подобрява храносмилането и работата на дихателната система, помага за хроничната умора. Стрийте корен от женшен и заврете като чай. Употребява се от късна есен чак до пролетта.

Кое е грешка?

Забравете за усилената физическа работа и диетите. Изтощението за това време на годината е опасно. Хора с крехка психика дори може да стигнат до депресия.

Кое е правилно?

Яжте винаги топла храна. Увеличете дела на белтъчините в продуктите, а така също яжте орехи, тикви, лук, чесън. Лягайте си по-рано, а ако не ви се спи, се занимавайте с нещо приятно.

Пролетни билки

Глухарче - ефикасно изчиства организма. Пие се като чай.

Цикория - полезна за черния дроб.

Кое е грешка?

Изобилието от сгряващи продукти - кафе, алкохол, захар, мляко, месо, мазнини. Това поражда раздразнителност и почервеняване на лицето, безсъние, главоболие, жажда, запек, мускулно напрежение в областта на шията и на плещите. Друга грешка: преждевременен преход на лятна «студена» храна води към депресии и отслабване на организма.

Кое е правилно?

Изчистете организма, като употребявате голямо количество листни зеленчуци. Варената храна да преобладава, а суровите плодове и зеленчуци да я допълват. Пийте чай с лимон, добавяйте лимонов сок там, където яденето позволява, отдайте предпочитание на бялото месо, на бобовите и на зърнените храни. Пийте зелен чай вместо кафе, ако е необходимо да се ободрите. През времето между 23 часа вечерта и 3 часа сутринта трябва непременно да сте отдадени на сън - тогава черният дроб сам се изчиства. И така пролетната лекота и енергия са ви гарантирани.

3.5, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://rchm.co.uk/what-is-chinese-herbal-medicine/
http://debbieleetcm.com/services/chinese-herbal-medicine/
http://blog.seasonwithspice.com/2012/05/what-is-traditional-chinese-medicine.html
http://www.itmonline.org/articles/four_seasons/four_seasons.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияВидеоСпортЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиРецептиНаправления в медицинатаСнимкиАптекиДиетиПроизводителиНовиниЛеченияЗаведения