Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки по време на бременност

Билки по време на бременност

Билки по време на бременност - изображение
 1. Безопасни билки по време на бременност
 2. Безопасни в умерени количества по време на бременност
 3. Вероятно опасни и опасни по време на бременност
 4. Препоръки и мерки за сигурност при употреба на билки по време на бременност

Много хора смятат, че билките често са по-добри, по-евтини и по-безвредни от медицинските им аналози. Въпреки това, голяма част от медицинските специалисти не препоръчват билкови лекарства за бременни жени, тъй като тяхната пълна безопасност не е установена чрез задълбочени изследвания. За разлика от лекарствата с рецепта, билките и хранителните добавки не минават през същия контрол и оценка. В резултат на това, качествата и силата на дадена билка или добавка може да варира между две партиди от един и същи продукт и между продукти на различни производители. Потребителите често разполагат с малко информация за действието и безопасността на продукта.

Какви са рисковете от употреба на билки по време на бременност?

Въпреки че, билките са естествени, не всички са безопасни за употреба по време на бременност. Някои от тях могат да съдържат вещества, които са противопоказни по време на бременност – такива, които може да предизвикат спонтанен аборт, преждевременно раждане, маточни контракции или увреждане на плода. Все още са малко проучванията, изследващи ефекта от различните билки по време на бременност.

Изборът за употреба на билки по време на бременност е изцяло личен, но, за да се гарантира най-добър резултат за вас и вашето бебе, трябва да бъдете добре информирани по отношение на видовите билки, използваемите им части (корен, листа и т.н), начина и формата им на употреба (капсули, чай, инфузия). Препоръчително е бременните жени да не приемат никакви билки, без консултация с наблюдаващия ги лекар, с опитен билкар или друг специалист, който е обучен да работи с билки.

Безопасни билки по време на бременност

Ехинацея – Може да намали продължителността или риска от повторна поява на настинки и инфекции на горните дихателни пътища. Използва се в количество 5-10 мл тинктура.

Не бива да се използва повече от седем дни. Във високи дози, може да предизвика гадене, болки в корема, диария, алергични реакции, задух, киселини в стомаха, язви в устната кухина, главоболие, виене на свят, безсъние и дезориентация.

Корен от джинджифил – помага за облекчаване на гадене и повръщане. Може да се използва до 1 грам джинджифил при бременностсух прах ежедневно. По-високи дози се използват за насърчаване на менструалното течение, поради което такива дози не бива да се приемат по време на бременност.

Големите количества може да предизвикат разреждане на кръвта, така че трябва да се избягва, ако имате спонтанни аборти в миналото или вагинално кървене по време на бременността. Не приемайте джинджифил най-малко две седмици преди всяка планирана операция, включително цезарово сечение.

Червена боровинка - предотвратява и облекчава инфекции на пикочните пътища. Може да приема в количество 400 мл до 700 мл сок от червена боровинка на ден.

Лайка – насърчава отпускането и релаксацията. Използва се за лечение на безсъние и метеоризъм (газове в червата). Да се приема в количества между 1 и 5 грама на ден под формата на чай.

Листа от малина – сварени като чай или инфузия, листата на малината са най-широко използваната листа от малини при бременносттонизираща билка през бременността. Препоръчва се като добър източник на витамини и минерали. От особена важност са богатата концентрация на витамин С, витамин Е, витамин А и В-комплекс, богато съдържание на желязо, фосфор и калий. Ефектите на билката включват:

 • поддържат тонуса на матката;
 • подобряване на млечната секреция;
 • намалява гаденето и облекчава болката;
 • запичащо средство в случаи на диария;
 • някои проучвания съобщават, че с помощта на листа от малини може да се намали риска от усложнения по време на бременност и да се улесни раждането. Този ефект се обуславя от тонизирането на мускулите, участващи в родилния процес. Това обаче не включва болката, свързана с дилатацията (разширението) на таза!

Дневна доза - 1,5 до 5 грама под формата на чай или инфузионен разтвор.

Забележка: При дългосрочна употреба трябва да се приема в ниски дози. Силно адстрингентните билки може да повлияят абсорбцията на хранителни вещества. Не използвайте при плацента превиа, ако очаквате близнаци, след цезарово сечение, кървене в края на бременността, анемия или високо кръвно. Да не се използва в съчетани с желязо съдържащи таблетки.

Тъй като съществуват противоречиви мнения сред специалистите, за по-голяма безопасност се препоръчва билката да не се използва през първия триместър от бременността.

Листа от коприва – употребата им като тоник по време на бременността не е толкова известно, но в листа от коприва при бременностдействителност заслужава внимание. Наличието на хлорофил в листата от копривата надвишава това при всяка друга билка. Списъкът с витамини и минерали, съдържащи се в тях включва почти всички билки, нужни за здравето и правилния растеж на организма. Витамини А, С, Д и К, калций, калий, фосфор, желязо и сяра се съдържат в богато количество в копривата. Ползите от прием на инфузия от коприва през бременността могат да включват:

 • под формата на чай е отличен тоник за цялото тяло по време на бременност. Най-добре е да се използват пресни листа събрани през пролетта;
 • подпомагане на бъбреците;
 • облекчава крампи на краката и спазми;
 • намаляване на болката по време и след раждането;
 • намалява риска от кръвоизлив след раждането;
 • намалява риска от поява на хемороиди;
 • увеличава количеството и подобрява качеството на кърмата.

Овес и овесена слама – богати на калций и магнезий; помагат за облекчаване на тревожност, безпокойство и кожни раздразнения.

Глухарче – оценено е като билка с недостатъчна надеждна информация относно безопасността, въпреки глухарче по време на бременностче някои билкари, лекари и акушерки го препоръчват. Богато е на витамин А, калций и желязо; корен от глухарче и листа са препоръчвани за облекчаване на лек оток и подпомагане на чернодробната дейност.

Забележка относно безопасността: Въпреки че, се препоръчва като безопасна билка по време на бременност, значение за това има и използваемата част (корена или листата) и в какво количество се приема.

Ключов момент в разбирането на степента на безопасност е да се обърне внимание на това как точно и в каква форма се приема билката. Например, розмарин, добавен към доматения сос не носи никакъв риск за вашето здраве и здравето на вашето бебе, но това не се отнася за случаите, при които се налага да използвате розмарин в лекарствени количества. В лечебни дози, по време на бременност се счита за вероятно опасен. Това се дължи на способността на розмарина да действа като маточен стимуланти и да стимулира менструацията. Същото важи и за билки като чесън, джинджифил и куркума. Всички те могат да са противопоказани по време на бременност, когато се използват в големи или концентрирани дози, но са напълно безопасни, когато се консумират в количеството, което нормално се установява в храните.

Безопасни в умерени количества по време на бременност

Следните билки са безопасни в умерени количества по време на бременност и трябва да се използват с повишено внимание:

Евкалипт – безопасен под формата на разредено етерично масло в малки дози. Може да се използва и за инхалация за облекчаване на синусите. Използвайте за кратък период от време! Неразреденото масло, приложено върху кожата може да предизвика дразнене. Не поглъщайте в никакъв случай етеричното масло!

Лавандула - не използвайте, ако приемате лекарства за сърдечни проблеми или лекарства против стомашни киселини (антиациди).

Мента – в малки количества е полезна за облекчаване на гаденето и газовете. В по-големи количества може да предизвика киселини в стомаха, гадене, повръщане и алергични реакции, включително кожно раздразнение при локално приложение. Да не се използва едновременно с лекарства за сърдечни проблеми и антиациди.

Сена – дългосрочната или честа употреба, както и високите дози действат слабително и имат чернодробна токсичност. Безопасна е, когато се използва за кратки периоди по време на бременността.

Люта чушка или чили – може да предизвика диария, ако се консумира в по-големи количества.

Чесън – в нормални количества, приемани с храната е безопасен, но в лекарствени концентрации може да предизвика стомашно разстройство, което да провокира маточни контракции.

Розмарин (Rosmarinus Officinalis) - може да въздейства върху матката, ако се консумира в големи количества. Етеричното масло повишава кръвното налягане и може да предизвика припадъци при наличие на епилепсия.

Да не се използва при предишни спонтанни аборти или риск от преждевременно раждане. Може да предизвика коремни спазми, гадене и диария. Да не се използва при едновременен прием на лекарства влияещи върху бъбречната дейност, включително такива за намаляване на задържането на течности и за регулиране на сърдечния ритъм.

Вероятно опасни и опасни по време на бременност

билки, които не се препоръчват при бременност

Следните билки не бива да се използват по време на бременност:

Немска лайка – може да причини дразнене и алергични реакции, когато се използва локално, върху кожата. Прекомерната му употреба може да доведе до безсъние и стимулиране на нервната система.

Хлъзгав бряст - при поставяне в маточната шийка може да предизвика спонтанен аборт. През последните години се смята, че подобен ефект може да настъпи и при прием през устата. Все още няма достоверна информация, която да потвърди това, но до опровергаване на това твърдение, не приемайте хлъзгав бряст по време на бременност и кърмене!

Корен от памук – стимулира матката.

Мащерка - при продължителна употреба може да предизвика алергични реакции.

Жасмин (Jasminum grandiflorum) - може да предизвика контракции, спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Шапиче (Alchemilla xanthoclora) – маточен стимулант. В големи дози може да предизвика чернодробна токсичност. При бременност може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Зимна детелина – маточен стимулант, може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Зърнастец (Rhamnus Frangula) - може да предизвика коремни спазми и гадене. Продължителната употреба води до сърдечни проблеми и мускулна слабост.

Алое вера (през устата) може да предизвика вродени дефекти, спонтанен аборт и има разхлабващо действие. Въпреки това, геловете и кремовете за употреба върху кожата са безопасни.

Анасон – може да предизвика кожно раздразнение.

Есенен минзухар (Colchicum Autumnale) – може да наруши клетъчното делене и да предизвика вродени дефекти на плода.

Берберис – когато се използва под формата на билков продукт, може да предизвика маточна стимулация, силни маточни контракции и фетален дитрес. Също така, понижава нивата на кръвната захар.

Горчив портокал (Citrus Aurantium) – може да предизвика сърдечна недостатъчност и инсулт.

Черен кохош (Cimicifuga Racemosa) – оказва ефект върху хормоналните нива и стимулира матката.

Донг куай – действа като стимулант на матката и може да предизвика спонтанен аборт, преждевременно раждане, диария и чувствителност към слънчева светлина. В големи дози може да окаже канцерогенен ефект.

Пасифлора (Passiflora incarnata) - може да предизвика контракции на матката, аборт или преждевременно раждане;

Син кохош (Caulophyllum thalictroides) – маточен стимулант, може да предизвика аномалии и проблеми със сърцето на плода.

Джоджен – токсичен за черния дроб и бъбреците. Може да предизвика замайване, повръщане на кръв, делириум, повишено кръвно налягане и съсирване на кръвта. Действа като маточен стимулант.

Римска лайка – може да предизвика контракции на матката, аборт, преждевременно раждане или алергични реакции.

Сангвинария (Sanguinaria canadensis) – може да предизвика гадене, ниско кръвно налягане, възпаление на кожата и летаргия. В големи дози може да предизвика кома.

Семе от целина (Apium graveolens) може да предизвика контракции на матката, аборт или преждевременно раждане в лекарствени количества.

Градински чай – силен маточен стимулант. Може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане, ако се използва преди 37 седмица от бременността. Големи дози могат да предизвикат фетален дистрес, поради много силни контракции.

Карамфил – може да предизвика проблеми с кръвосъсирването и чернодробни усложнения.

Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) - може да предизвика спонтанен аборт, диария, гадене, повръщане, главоболие, болки в корема, алергичен дерматит, промени в кръвното налягане.

Черен бъз – може да предизвика гадене, повръщане и диария, ако се консумира след недостатъчно сваряване. Консумацията на неузрели плодове или плодов сок от тях може да доведе до слабост, виене на свят и изтръпване.

Сминдух (Trigonella foenum-graecum) - големите количества може да предизвикат маточни контракции, аборт или преждевременно раждане.

Вратига (Tanacetum parthenium) Маточен стимулант, може да предизвика преждевременно раждане, а също гадене, диария или запек, главоболие, болки и подуване на корема.

Азиатски женшен (Panax ginseng) – може да предизвика аномалии в развитието на плода.

Сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus) – може да предизвика сънливост, раздразнителност, безпокойство, повишена чувствителност на гърдите и маточни кръвотечения в големи дози. Други ефекти могат да бъдат ускорен пулс, сърцебиене, повишено кръвно налягане. При продължителна употреба може да се развият мускулни спазми и ишиас.

Хидрастис (Hydrastis canadensis) – когато се приема през устата може да премине през плацентата, да предизвика спонтанен аборт или увреждане на мозъка на плода.

Хвощ (Equisetum arvense) – може да предизвика недостиг на витамин В1.

Обикновена хвойна – може да предизвика спонтанен аборт или нарушение в имплантацията.

Женско биле (Glycyrrhiza glabra) – може да предизвика маточна стимулация, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Повишава кръвното налягане.

Див пелин (Artemesia vulgaris) – може да предизвика спонтанен аборт, преждевременно раждане, аномалии в развитието на плода и алергични реакции.

Процедурата, при която дивият пелин се изгаря при Су-джок терапията (въздействие с мокса) е безопасна по време на бременност.

Смирна (Commiphora molmol) - може да предизвика маточна стимулация, спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Индийско орехче (Myristica fragrans) - може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане, ако се използва по време на бременност.

Ревен (Rheum officinale) - има разхлабващо действие, което води до диария, гадене и стомашен кръвоизлив. Продължителната употреба води до недостиг на калий, което води до мускулна слабост и намалена костна плътност.

Овчарска торбичка - може да предизвика маточна стимулация, спонтанен аборт, преждевременно раждане или проблеми с щитовидната жлеза.

Жълт кантарион – може да предизвика кожна чувствителност, гадене, повръщане, нарушения в съня, запек и паник атаки.

Не се препоръчва още употребата на билки и билкови продукти включващи ефедра, йохимбе, пау дарко, сау палмето.

Препоръки и мерки за сигурност при употреба на билки по време на бременност

Пресни или изсушени билки, добавени към ястието може да се приемат в малки количества по време на бременност. Повечето билкови чайове също са безопасни, ако се приемат в количество от една до две чаши на ден. Затова, няма причина да не добавяте риган към ястието си или да премахнете канелата от десерта си. Изключение е салвия (градински чай), която може да се използва в много малки количества в ястията и не бива да се използва под формата на чай, тъй като предизвиква аборт и високо кръвно налягане.

В зависимост от източника на информация, може да се наблюдават известни различия между безопасността на дадена билка по време на бременност. Ето защо, е най-добре да се консултирате с вашия лекар или обучен билкар, преди да предприемете, каквато и да е форма на природна медицина по време на бременност.

Най-безопасно е да не приемате билки и билкови лекарства в първия триместър от бременността, освен, ако не са Ви предписани от лекуващия лекар! Не приемайте билки и билкови лекарства по време на бременност, ако приемате други лекарства, предписани за контрол на хронични заболявания или състояния.

Източници:

http://americanpregnancy.org
http://www.webmd.com
http://www.babycentre.co.uk
http://www.susunweed.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛеченияИсторияЛайфстайлАлт. медицинаНовиниРецептиНаправления в медицинатаСпортАптекиДиетиПроизводителиПатологияПсихологияКлинични пътекиСоциални грижиНаучни публикацииВидеоФизиологияЗдравни проблемиИзследванияСпециалистиНормативни актовеХранене при...ИнтервютаБотаника