Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Намаляване на риска от рак на яйчниците по естествен път

Намаляване на риска от рак на яйчниците по естествен път

Намаляване на риска от рак на яйчниците по естествен път - изображение

Ранната диагностика на рак на яйчниците е рядкост, тъй като в началните етапи от развитието му симптомите са твърде незначителни или липсват напълно. Ракът на яйчниците е един от най-смъртоносните видове гинекологичен рак, тъй като по-често се открива, когато е достигнал напреднал стадий на развитие.

Сред възможните симптоми на рак на яйчниците са:

 • бърза загуба на тегло
 • подуване на корема, което е резултат от нарастването на тумора или натрупване на течност
 • загуба на апетит
 • болка в таза
 • разстроен стомах
 • често уриниране
 • болка по време на полов акт
 • запек и други.

Подробна информация относно особеностите на заболяването може да прочетете в Злокачествено новообразувание на яйчника МКБ C56

Рискови фактори за рак на яйчниците

Никой не може да гарантира, че една жена няма да развие рак на яйчниците, перитонеума (тъканта покриваща коремната кухина отвътре) или фалопиевите тръби. Рискът да бъдат диагностицирани с някои от тези видове рак в някакъв момент от живота си, при повечето жени е приблизително около 1 на 70. Стареенето е един рисков фактор. Средната възраст на диагностициране на рак на яйчниците е 62 години.

Информираността на всяка една жена, относно нивото на риск, може да й помогне да се информира по-добре за това, какво може да направи за себе си и останалите членове на семейството, за да се предпазят.

Приблизително 5 до 10 % от жените, диагностицирани с рак на яйчниците са с наследствено повишен риск за заболяване. Рискът се повишава, ако кръвен роднина, като майка, сестра, баба или леля е имала рак на яйчниците. Риска от развитие на рак на яйчниците е по-висок при:

 • история на безплодие и/или използване на асистирани терапии за репродукция;
 • история на ендометриоза (състояние, при което тъкан от маточната лигавица расте извън матката);
 • история на употреба на хормонално заместителна терапия, свързана с управление на симптоми на менопауза;
 • фамилна анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците;
 • лична история за рак на гърдата, диагностициран преди навършване на 40 години;
 • ранно начало на менструацията или късно настъпване на менопаузата;

Превенцията и ранното му откриване са най-добрите оръжия срещу рака! Това, което всяка една жена може да направи по отношение на ранното му откриване е да се подлага на редовни профилактични скрийнингови изследвания.

Вероятно сте чували много и някои дори противоречиви съобщения и препоръки за превенция на рака. В много случаи това се дължи на факта, че това е област, която все още се изучава и развива. Все пак, съществуват някои препоръки свързани с начина на живот и хранене, които вече са широко разпространени и приети. Един от най-лесните и ефективни методи за превенция е Вашата диета:

Избягвайте червени и преработени меса

Червено месоРедно е да се уточни, че това не означава тотално изключване на червените меса от менюто. Достатъчно е просто да ограничите количествата, които консумирате. Многобройни изследвания са показали, че диета с високо съдържание на месо може значително да увеличи вероятността за рак на яйчниците. Изследване, публикуване в Американски журнал по клинично хранене установило, че лицата, подложени на диета с голямо количество месо са с два пъти по-голям риск от развитие на рак на яйчниците, отколкото тези, чиято диета не включва много месо и мазнини.

Чай

чайТопла чаша чай е едно от най-простите и достъпни удоволствия в живота на всеки. По-малко известен факт е, че чаят също може да бъде „спасител“. Изследване, проведено като част дълго, широкообхватно проучване, е установило, че някои съединения, съдържащи се в чая могат значително да подобрят общото здраве и драстично да снижат риска от рак на яйчниците. Тези съединения са известни като флавоноиди и извън способностите си за превенция на рак, те помагат за укрепване на имунната система и намаляване на възпалението в организма.

Проучването е установило, че пиенето на 2 чаши черен чай на ден, може да намали риска от развитие на рак на яйчниците средно с около 31 %. Зеленият чай също може да бъде превантивно средство. В него се съдържат съединения, означавани като полифеноли. Едно такова съединение е епигалокатехин-3-галат (EGCG), за което е установено, че потиска някои видове рак, включително и рак на яйчниците.

Зелени листни зеленчуци

Зелени листни зеленчуциНякои зеленчуци като зеле и броколи, съдържат съединение – сулфорафан, което е известно с противокацнерогенните си свойства.

Спанакът е богат на витамин К, витамин Д, витамин Е и витамин А, в допълнение към множеството минерали. В него се съдържа и вещество, наречено апигенин, на което се преписват противоракови свойства. Включването на спанак в диетата определено е от полза за превенция на рак. Аналогично действие имат зеле, рукола и брюкселско зеле.

Цитрусови плодове

Цитрусови плодовеЛимони, портокали и грейпфрут – всички те са представители на цитрусовите плодове, които са изключително богати на флавоноиди. Флавоноидите са група хранителни вещества, за които е установено, че потискат растежа и активността на раковите клетки. Проучванията показват, че приемането само на една чаша прясно изцеден портокалов сок на ден, може да намали риска от рак на яйчниците, въпреки че по-големите количества ще допринесат за още по-добри резултати. Все още са нужни допълнителни изследвания, чрез които да се определи по-добре потенциала на цитрусовите плодове в химиопрофилактиката.

Захар

ЗахарКолкото и да не обичаме да го чуваме, за съжаление, ракът обича захар и чувството е взаимно. Захарта стимулира растежа на раковите клетки и осигурява гориво за нарастването на тумора. Раковите клетки консумират захар 10 пъти по-бързо, отколкото нормални, здрави клетки. Също така, захарта потиска някои функции на имунната сиситема, а именно фагоцитозат - неспецифичен защитен механизъм на имунната система, включващ поглъщане и премахване на вредни или чужди за организма материали. Захарта осигурява кисела сред, която е благоприятна за развитието на рака. От друга страна, захарта допринася за затлъстяване, а добре известно е, че то увеличава риска от рак.

И още съвети за намаляване на риска от рак на яйчниците:

Откажете тютюнопушенето

ТютюнопушенеМоже би звучи клиширано, за някои дори банално, но…това е факт! Тютюнопушенето е сред най-големите рискови фактори за развитие на рак на яйчниците и не само (рак на белия дроб, устата, гърлото, ларинкса, панкреаса, пикочния мехур, шийката на матката и бъбреците). Дори и да не сте активен пушач, пасивното излагане на тютюнев дим също може да увеличи риска от рак!

Отказването на цигарите е една от най-важните стъпки в превенцията на рак и на редица други заболявания!

Поддържайте здравословно тегло и физическа активност

контрол на теглотоПоддържането на здравословно тегло може да намали риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, простатата, белия дроб, дебелото черво и бъбреците. Физическата активност също има голямо значение. Освен че, помага контролираето на теглото, оптималната физическа активност, сама по себе си може да намали риска от рак.

За оптимално физическо натоварване се препоръчва около 150 минути на седмица умерена аеробна дейност или 75 минути на седмица енергична аеробна физическа дейност. Като цяло, опитайте се да включите по 30 минути физичесkа активност в ежедневието си – ако можете да направите повече, още по-добре.

Пазете се от слънцето

Предпазване от слънцетоИзбягвайте обедното слънце, между 10 и 16, през летните месеци.
Използвайте аксесоари и продукти за предпазване от слънцето – очила, шапка, слъънцезащитни продукти.
Избягвайте солариумите и кварцовите лампи. Те са изключително вредни за кожата и сериозен рисков фактор за развитие на рак на кожата!

Правете редовни прегледи

профилактични изследванияРедовните прегледи за различни видове рак – като рак на яйчниците, на гърдата, на маточната шийка, на кожата, на дебелото черво и други, многократно увеличават шанса за раннотому откриване и съответно, успешно лечение.

Вземете превенцията на рака в свои ръце, започвайки от днес! Наградите ще продължат цял живот!

 

Източници:
http://positivemed.com/2016/08/31/
https://www.mskcc.org/cancer-care/risk-assessment-screening
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияНовиниЗдравни съветиБотаникаСнимкиИсторияХранене при...Здравни проблемиАнатомияФизиологияЛайфстайлСпециалистиПатологияВидеоКлинични пътекиНормативни актове