Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Алтернативни средства в терапията на лимфом

Алтернативни средства в терапията на лимфом

Алтернативни средства в терапията на лимфом - изображение

Лимфомите са ракови заболявания, които възникват в лимфната система. Лимфната система е част от имунната система и включва далак, тимус, лимфни възли и костен мозък и е отговорна за производството, съхранение и транспортирането на белите кръвни клетки в тялото. Съществуват два основни типа лимфом, включващи:

Симптомите на лимфом може да включват:

 • подуване на лимфните възли в областта на шията, подмишниците или слабините;
 • уголемени сливици, уголемен черен дроб или далака;
 • необяснима загуба на тегло;
 • треска;
 • изпотяване;
 • липса на енергия;
 • сърбеж по тялото в продължение на няколко седмици.

Конвенционалната терапия на лимфом включва лъчева и химиотерапия. Подробно за лечението може да прочетете в Лечение на лимфом.

Въпреки това, много хора търсят допълнителни и алтернативни средства, които да подпомогнат битката със заболяването. Сред най-често обсъждани са:

Билки

Джинджифил

джинджифилДжинджифилът е билка, традиционно използвана за потискане на гаденето и нарушеното храносмилане. Може успешно да се прилага срещу гаденето при химиотерапия.

Джинджифилът може да бъде приеман по различни начини. Някои хора помагат го дъвчат директно, други предпочитат да е под формата на чай или таблетна форма.

Джинджифилът може да взаимодейства с някои от лекарствата, прилагани при рак, затова не забравяйте да се консултирате с лекаря си, преди да започнете да го приемате!

Магданоз

МагданозМагданозът е бил използван в традиционната медицина терапията на редица тумори и ракови заболявания. Смята се, че има известно инхибиторно действие върху растежа и разпространението на раковите клетки.

Корените, листа и семената се използват в различни лекарствени форми, включително чайове и екстракти. Според A.P. John от Националния институт за изследвания на рака на САЩ (Institute for Cancer Research), магданозът има потенциал да спре растежа и разпространението на раковите клетки. Учените от Института обясняват това с наличие в него съединения, които помагат за блокирането на ензими, наречени фактори за епителиален растеж (Epithelial Growth Factors), които стимулират растежа и разпространението на рака.

Женско биле

Екстракт от корен женско биле предизвиква стероид-подобни реакции в организма, което помага на пациентите с лимфом да наддават на тегло. Също така, пречи на растежа и разпространението на лимфоми и левкемии.

Гъби Рейши

Гъба РейшиГъбите Рейши са известни с противораковите и имунни реакции, подпомагащи организма.

Резултати от лабораторни изследвания и наблюдения показват, че екстракт от Ganoderrma lucidum оказва значителна активност срещу левкемия, лимфом и множествен миелом. Това дава основание да се смята, че гъбите Рейши могат да бъдат включени в нова, комбинирана терапия на хематологичните злокачествени заболявания.

Бял трън

Белият трън е полезен за подпомагане на детоксикацията на тялото, с цел предпазване на клетките от токсини. Освен това, повишава нивата на глутатиона, който е вещество, необходимо за оптималната дейност на детоксикационните ензими на чернодробните клетки.

Зелен чай

зелен чайЗеленият чай притежава антиоксидантно, противораково и повишаващо устойчивостта на организма действие. Фитохимикалите нарушават процесите на гликолиза в раковите клетки и по този начин пречат на снабдяването им с енергия.

 

 

Алтернативни техники

Акупунктура

Акупунктурата е вид традиционна китайска медицина, която включва поставяне на малки игли в точно определени точки по тялото. По този начин се осъществява деблокиране на енергията (Чи) и се реорганизират енергийните пътища. Акупунктурата може да намали повръщането, предизвикано от химиотерапията и също така, да намали болката.

Облекчение на стреса

За намаляване на стреса могат да бъдат приложени различни техники и терапии от Алтернативната медицина. Най-често с тази цел се използват:

 • Масаж
 • Медитация
 • Йога
 • Тай чи
 • Биофийдбек
 • хипноза

Златни наночастици за лечение на лимфом

Съществуват сравнително нови проучвания, които съобщават за ново експериментално лечение на лимфомът, основаващо се на любимата "храна" на В-клетъчните лимфомни клетки - HDL холестерол.

Наночастица със златно ядроИзследване, проведено в Northwestern Medicine установило това посредством нова наночастица, която изглежда като „храна“ за раковите клетки, но в действителност, когато попадне в раковата клетка я блокира и прави невъзможно навлизането на HDL холестерол е нея. Недостигът на хранителни вещества за раковата клетка води до нейната смърт.

Проучването, извършено от К. Шад Такстън (C. Shad Thaxton) и Лео И. Гордън (Leo I. Gordon) показва, че синтетични HDL наночастици имат способността да убият клетките на В-клетъчен лимфом в култивирани човешки клетки и инхибират растежа на човешки В-клетъчен лимфом при мишки. Статията е публикувана на 21.01.2013 година в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Лео И. Гордън (Leo I. Gordon) е професор по медицина в хематология и онкология, а К. Шад Такстън (C. Shad Thaxton) е доцент по урология в Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Това откритие има потенциал да се превърне в метод за нетоксично лечение на В-клетъчен лимоф, което не включва химиотерапия“ - така коментира съавторът на изследването Лео И. Гордън (януари, 2013).

Какъв е механизмът на действие?

Последни проучвания показват, че клетките на В-клетъчният лимфом е зависим от поемането на HDL холестерол (липопротеини с висока плътност), от който те си набавят мазнини. Наночастиците, първоначално разработени от Такстън като възможно лечение за сърдечно заболяване, силно се доближават до размера, формата, химическата повърхност на природните HDL холестерол. Съществува обаче и една ключова разлика – пет нанометра златна частица в ядрото. Това се оказва ключов елемент в откритието, тъй като, след като „заблудят“ лимфомната клетка и се прикрепят към нея, златното ядро не позволява тя да усвои необходимото й количество холестерол. По този начин, наночастиците не действат като убиват директно клетките или инхибират туморния растеж, а водят до гладуването на лимфомните клетки. Когато не разполагат с достатъчно холестерол, клетките не могат да нараства, да се делят и размножават.

Първоначално терапията с наночастици била изпитана успоредно с прилаганото медикаментозно лечение, но след това и самостоятелно. Изненадващо било, че терапията с наночастиците без лекарства показала почти същото ниво на ефективност.

Защо златно ядро?

Учените избират злато, уповавайки се на качествата му на инертен метал. Неговата единствена роля всъщност е да запълни мястото на холестерола.

Изследователите са насърчени от по-ранните си изследвания, които показват, че HDL наночастиците не въздействат върху другите човешки клетки, към които обикновено се насочва HDL холестеролът. Също така, златните частици могат да се изработят в изключително дискретен размер и форма, което ги прави отлични матрици за създаване на синтетичен HDL холестерол, наподобяващ природния.

Както всяко ново и експериментално лечение, терапията с наночастици се нуждае от допълнително изпитване. Учените продължават работата си по метода, като се надяват скоро да успеят да извършат изследвания с животни и хора.

Важно е да знаете, че алтернативната медицина не може самостоятелно да излекува лимфом и в никакъв случай не бива да заменя конвенционалното лечение! Въпреки това, може да използвате тези средства за контрол на симптомите.  Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да направите промени в плана на лечение!

Източници:
http://www.healthline.com
http://www.northwestern.edu
http://www.livestrong.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛеченияПатологияАлт. медицинаФизиологияСпортИсторияНовиниЛюбопитноБотаникаКлинични пътекиИзследванияСнимкиЛайфстайлИнтервютаЗдравни съветиСпециалистиНормативни актове