Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна медицина след лечение на рак на тестисите

Алтернативна медицина след лечение на рак на тестисите

Алтернативна медицина след лечение на рак на тестисите - изображение

Ракът на тестисите е рядко заболяване, което представлява около 1% от всички злокачествени заболявания при мъжете. Въпреки ниската обща честота на рак на тестисите, той е най-често срещаният вид рак сред младите мъже.  Честотата му се увеличава от 1970 година насам в много Западни страни, включително и у нас. По-висока честота е установена в САЩ, Канада, Австралия и Европа – особено в Скандинавските страни като Дания и Норвегия.

Увеличаването на размера на един от тестисите е един от честите симптоми на рак. В ранните етапи симптоми на болка и дискомфорт обикновено липсват.

Подробна информация по темата може да намерите в:

Рискови фактори за рак на тестисите

Като предразполагащи фактори за развитие на рак на тестисите се съобщават високо телесно тегло на майката и повишена експозиция на естрогени в утробата. Някои проучвания сочат, че мъжете, чиито майки са родили в по-зряла възраст имат повишен риск от рак на тестисите, което вероятно се дължи на повишените майчини нива на естроген по време на бременността.

Начина на живот и професионалната експозиция, възникнали по-късно през живота, също могат да играят роля в насърчаването на болестта.

Наднорменото тегло на майката води до по-високи естрогенови нива, които посредством плацентата оказват влияние върху плода. Други рискови фактори могат да включват:

  • бяла раса
  • фамилна анамнеза за рак на тестисите
  • крипторхизъм в ранна детска възраст
  • фамилна анамнеза за рак на тестисите
  • вирусна инфекция, засягаща тестисите (паротит)
  • нараняване на скротума

Лечението на рак на тестисите обикновено включва комбинация от химиотерапия и хирургична операция (ингвинална орхиектомия), като в голяма степен терапията се определя от стадия и вида на злокачественото новообразувания.

Орхиектомия при рак на тестисите

Локализация на разреза при радикална ингвинална орхиектомияОрхиектомията представлява хирургична операция, при която се отстраняват единия или двата тестиса на мъжа - половите органи, които произвеждат сперматозоиди и мъжкия полов хормон тестостерон. Орхиектомия е част от лечението при рак на тестисите, но може да се извърши и за лечение на други състояния като рак на простатата или при тежка травма на единия или двата тестиса.

Операцията извършвана при рак на тестисите се нарича радикална ингвинална орхиектомия и включва премахване на тестиса и цялата семенна връв през малък разрез в долната част на корема (слабините).

Какво може да се очаква след операцията?

Орхиектомията може да се извърши като амбулаторна процедура или с кратък болничен престой. Обикновено пълно възстановяване може да се очаква в рамките на 2 до 4 седмици.

При ранен стадий на рак на тестисите, орхиектомията е единственото необходимо лечение, последвано от програма за надзор, в която лекуващият лекар следи пациента чрез изследвания и тестове, но без да се прилага конкретно лечение. В повечето случаи не води до дългосрочни сексуални странични ефекти или безплодие, макар че може да провокира задълбочаване на проблема, ако той е бил наличен преди операцията.

Ако човек има запазен един здрав тестис, не би трябвало да забележи негативна промяна в качеството си на живот. В случаите, при които запазеният тестис е с нарушена функция може да се налага хормонална терапия, за да се обезпечат нуждите на организма от тестостерон.

Дългосрочна прогноза след лечение на рак на тестисите

Въпреки че, повечето мъже с рак на тестисите имат добър шанс да бъдат излекувани, при тях продължават да съществуват някои опасности с нераков произход, като повишен риск от инфекции, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания.

Друга тенденция, установена  от изследователи е, че хората преживяли рак на тестисите са изложени на повишен риск от развитие на тревожни разстройства и депресия.

Безплодието е често срещано при мъже, лекувани от рак на тестисите, но в голяма част от случаите способността да станат бащи не е трайно увредена. Според изследване на норвежки мъже, лекувани от рак, ограничен до единия тестис с операция и химиотерапия, 80 на 100 от тези, които са опитали, са успели да станат бащи (European Urology, online April 2, 2010).

Според друго изследване, след лечение за рак на тестисите около 71 % от мъжете успяват да станат бащи. Въпреки това, лечението все пак оказва силно влияние върху скоростта, с която става това.

Дълготрайни неблагоприятни ефекти от химиотерапията

Дългосрочните странични ефекти варират в зависимост от дозата на химиотерапията и колко цикъла са направени. Между 4 и 21 години след лечението на рак на тестисите са съобщавани симптоми като загуба на слуха, шум в ушите (тинитус), изтръпване на крайниците, както и явление познато като феномен на Рейно (промяна в цвета на крайниците при излагане на студ).

Какво може да направите, за да намалите риска от поява или рецидив на рак на тестисите?

Човек не може да промени факта, че е имал рак. Много хора сблъсквали се с тази диагноза се съсредоточават върху здравето си по начин, по който не са мислили в миналото. Повечето хора искат да знаят дали с конкретни промени и мерки може да намалят риска от връщане на болестта. За съжаление, за повечето ракови заболявания има малко солидни доказателства, които да насочат хората към конкретни средства и методи. Това не означава, че нищо няма да помогне – просто това е област, която продължава ежедневно да се изучава.

Това, което може всеки да промени е начина си на живот и хранене – решение, което ще помогне да се чувства добре и да бъде по-здрав. Някои хора започват още по време на лечението на рак.

Хранене

Едно от най-добрите неща, които може да направите след лечение на рак е да поставите хранителните си навици на място. Може да се изненадате от дългосрочните ползи от някои прости промени, като увеличаване на дела на здравословните храни, които консумирате.

Правилното хранене, в действителност може да бъде трудно начинание, особено по време или след лечение на рак, когато вкусовите усещания може да са променени, а понякога може да има и гадене. Ако имате подобни проблеми, може да е от полза да се храните през 2-3 часа на малки порции, докато настъпи подобрение.

Наблегнете на вегетарианска диета, в която преобладават храни и билки, известни с противораковите си свойства:

Босилекът съдържа монотерпени, които са известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства.

чесън срещу рак на тестиситеЧесън, лук и див лук съдържат алилови сулфиди, които имат антибиотични, противогъбични и противопаразитни свойства. Тъй като някои учени предполагат участие на инфекциозен агент в развитието на рака, това прави тези продукти подходящо средство за защита.

Европейска (черна) боровинка е богата на биофлавоноиди, наречени проантоцианидини и катехини - силни антиоксиданти, известни със своите антиракови ефекти.

Ягодите съдържат елагова киселина, която предпазва генетичния материал на организма от увреждане на канцерогени.

зелен и черен чай срещу рак на простатаЗелен и черен чай съдържат полифеноли (естествени растителни съставки), които имат мощни антиоксидантни и противоракови ефекти. Флавоноиди (вид полифеноли) са открити и в ябълките и лука, които имат сходни противоракови ефекти. Адекватен дневен прием на полифеноли и флавоноиди за тази цел ще бъдат около 4 чаши чай, ябълка и 1/8 от една глава лук.

Куркумата е подправка, съдържащи куркумин - съединение с мощно противовъзпалително действие. Куркуминът може да бъде ефективен, както за профилактика, така и за лечение на рак. Той има мощни антиоксидантни ефекти и предпазва черния дроб от увреждане от лекарства и химикали. Кимионът също има подобни свойства.

броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиолБроколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол. Тези зеленчуци се отличават с високо съдържание на индоли, сулфоксид и 5-метил-метионин, които са с мощни противоракови ефекти. В допълнение, консумацията на тези храни помага за подобряване на детоксикацията на черния дроб. Броколите действат противораково чрез съдържащият се в него сулфорафан, за който има данни от изследвания, че потиска туморния растеж при мишки. Зелените храни са богати още на фолиева киселина, витамин С, калций, магнезий и калий.

Цитрусови плодове. Те съдържат не само много витамин С, но и множество биофлавоноиди, включително кварцетин и лимоноиди. Високите дози витамин С и биофлавоноиди действат антисептично, противовъзпалително, антиалергично и противораково. Червеният грейпфрут е цитрус с богато съдържание на ликопен - антиоксидант, подобен на бета-каротен, който има мощно свойства за борба с рака.

Ленено семе, масло от конопено семе и мазни риби (сьомга, сом, скумрия и пъстърва) са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и разтворими фибри с противовъзпалителен ефект и могат да противодействат на канцерогенните ефекти на някои вещества.

домати срещу рак на тестиситеДоматите са богати на ликопен. Скорошно проучване, проведено в Италия установява, че при хората, които ядат седем или повече порции на седмица сурови домати, рискът от развитие рак на стомаха, дебелото черво и ректума е с 60 % по-малък, в сравнение с тези, които ядат две или по-малко порции на седмица.

Моркови и сокът от моркови са богати на бета-каротин – антиоксидант с мощни противоракови ефекти.

Сладки червени чушки са от полза в борбата с рака, тъй като са с високо съдържание на ликопен. Лютите чушки, от друга страна, съдържат капсаицин, който е фитохимикал, имащ способността да неутрализира известни канцерогенни химикали като нитрозамини.

Розмарин е ароматна билка със силни предпазващи свойства. Проучвания при животни показват, че консумацията на малки количества розмарин намалява риска от рак. Лесен начин да го включите към ежедневното си меню е да го добавите към приготвяните храни.

Хранителни добавки с полезно действие

хранителни добавки при рак на тестиситеВ аптечната мрежа може да се открият десетки хранителни, билкови или хомеопатични лекарства, които биха могли да бъдат препоръчани като част от превенцията и лечението на рак на тестисите:

Мултивитамини и минерали – съдържат богат набор от полезни за организма витамини, макро- и микроелементим, които подобряват функционирането на органите и системите.

Коластра – представлява ефективно средство за предпазване, което оптимизира работата на имунната система.

Коензим Q10 – има данни, според които при пациенти с рак се наблюдава недостиг на коензим Q10. Това прави тази добавка важна, както за профилактиката, така и за лечението на всички злокачествени заболявания. Проучванията показват, че високи дози на CoQ10 може да предотврати разпространението на рак на гърдата.

Умора, почивка и физически упражнения

Умората е често срещана при хората, лекувани от рак. Това не е обикновена умора, а по-скоро се касае за костно-изтощение, което не се подобрява след почивка. В някои случаи умората трае дълго време след лечението и може да бъде пречка за изпълнението на някои упражнения. Изследвания са показали, че следването на програма от упражнения, съобразена с физическите възможности,  може да помогне за намаляване на умората и постепенно възвръщане на силите и издръжливостта на организма.

Ако преди болестта не сте били много активни и лечението е продължило дълго, съвсем нормално е физическата Ви издръжливост и сили да са силно намалели. В началото трябва да започнете с леко натоварване – може би просто кратки разходки и постепенно да увеличавате, както продължителността, така и степента на натоварване. Винаги, когато усетите умора си осигурете почивка.

Източник:
http://www.raysahelian.com
http://www.cancer.org
http://www.webmd.com
http://www.alive.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаИзследванияЛюбопитноНормативни актовеЛеченияИсторияЗдравни съветиНовиниСпециалистиКлинични пътекиБотаникаЗдравни проблемиХранене при...СпортФизиологияЛайфстайлНаправления в медицинатаПсихологияНаучни публикацииВидеоОрганизацииЗаведенияПрезентацииПатологияСнимкиИнтервютаАнкети