Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билкови алтернативи на кортикостероидите

Билкови алтернативи на кортикостероидите

Билкови алтернативи на кортикостероидите - изображение

Стероидите са естествени или синтетични мастни вещества, които съдържат 4 въглеродни пръстена в молекулата си.

Кортикостероидите са хормони със стероидна структура, които се синтезират естествено в надбъбречните жлези (ендогенно). Те потискат имунната реакция и намаляват възпалението. Съществуват два вида кортикостероиди – глюкокортикоиди и минералкортикоиди. Технически, терминът кортикостероиди се отнасят и за двата вида, но най-често се използват като синоним на глюкокортикоидите.

Най-разпространеният глюкокортикоид е кортизол (наричан също хидрокортизон). Той участва в глюкозния метаболизъм, регулиране на кръвното налягане, отделянето на инсулин за поддържане на кръвната захар и възпалителния отговор.

Синтетични кортикостероидиСинтетичните кортикостероиди са разработени преди повече от 50 години в лабораторни условия за фармацевтични цели. Тези лекарства имат ефекти, подобни на естествените стероидни хормони, произведени от надбъбречната кора като основната им сила е да потискат възпалителната реакция, предизвикана от имунната система. Синтетичната форма на естествения хормон кортизол намира изключително широко приложение в съвременната медицина като средство за лечение на болка и възпаление и се използват за лечение на различни възпалителни заболявания, включително артрит, дерматит, допълнителна терапия при автоимунни заболявания и астма, както и за предотвратяване на отхвърлянето на транспланатирани органи.

Въпреки че кортикостероидните лекарства са стероиди, те не са същите като анаболните стероиди, които понякога се използват за подобряване на физическата способност при спортисти или за подпомагане възстановяването на тъкани, които са отслабнали в резултат на сериозна травма или заболяване. Глюкокортикоидите са катаболни стероиди – те разграждат тъканите. Макар че в краткосрочен план, кортикостероидите могат да са животоспасяващи, дългосрочната им употреба се свързва със сериозни странични ефекти като наддаване на тегло, повишен риск от диабет, катаракта, атеросклероза, задържане на течности, високо кръвно налягане, остеопороза, фрактури, инфекции, заболявания на надбъбречните жлези, както и множество метаболитни разстройства. Хора, които приемат кортикостероиди ежедневно, в продължение на месеци или години често развиват язва и се оплакват от всякакви храносмилателни смущения. Наличието на множество сериозни странични ефекти на тези препарати кара все повече хора да се замислят за естествена алтернатива.

Болкоуспокояващи медикаменти могат да се използват като краткосрочна алтернатива на кортикостероидите в някои ситуации. Лекарства като аспирин, ибупрофен и ацетаминофен (парацетамол) имат противовъзпалително действие и могат да са от полза при заболявания като лупус и ревматоиден артрит, но те също имат известни странични ефекти и противопоказания. Прекомерната им и продължителна употреба обаче може да причини увреждане на бъбреците или смущение в кръвообращението. Парацетамолът е по-щадящ за бъбреците, но може да причини увреждане на черния дроб, когато се използва продължителен период от време.

Билки и билкови добавки като невен, китайска ангелика и хамамелис в редица случаи могат да бъдат алтернатива на кортикостероидите.

Невен кремНевен и хамамелис може да се използват като алтернатива на кортикостероидите, когато са необходими средства за локално приложение.

Хамамелис е подходящ за лечение на възпалителни заболявания като екзема и хемороиди, докато невен често се добавя към кремове за лечение на възпаление от ухапване от насекоми, ужилване от пчели или други кожни раздразнения. Хамамелис се счита за безопасен за употреба от повечето хора, но е възможно, да причини леко кожно раздразнение при някои!

При невен, нежеланите реакции са редки, но могат да включват алергични реакции при чувствителност към тази билка и сродните на нея.

Донг куай

Донг куайДонг куай е сред най-популярните перорални алтернативи на кортикостероидите. Тази билка допринася за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт и кръвта и може да се използва при заболявания, засягащи кръвообращението или възпалително заболяване на червата.

Във високи дози е възможно да доведе до повишена чувствителност към слънчева светлина или хормонални промени! Възможни странични ефекти са и нарушения в съсирването на кръвта!

Черен оман

Черен оманИн витро проучвания са установили, че билката черен оман има противовъзпалителен ефект. Клинични проучвания, изследващи локално приложение на кремове, съдържащи черен оман са открили значително намаляване на възпалението и болката, свързана с навяхвания и мускулни травми.

Не приемайте черен оман през устата, поради доказани хепатотоксични и канцерогенни пиролизидни алкалоиди! Не прилагайте върху наранена кожа! Кремове съдържащи черен оман трябва да се използват внимателно и предпазливо, особено от хора с риск от чернодробно заболяване, рак или имунни нарушения. Използвайте кремове, съдържащи черен оман предпазливо, ако приемате противовъзпалителни лекарства или цитохром Р450 3А4-индуциращи агенти. Бъдете изключително внимателни, когато използвате кремове, съдържащи черен оман продължително време! Да не се използва от бременни или кърмещи жени поради потенциал за усвояване на токсични съединения през кожата! Избягвайте при алергия или чувствителност към черен оман, неговите съставки или други представители на Сем. Boraginaceae (Грапаволистни).

Котешки нокът

Няколко лабораторни проучвания и такива с животни са показали, че котешкият нокът може да намали възпалението, което е довело до неговото успешно приложение при лечението на ревматоиден артрит.

Джинджифил

Отдавна известен и признат като противовъзпалително средство, ефикасно при стомашно –чревни заболявания, гадене.

Куркума

Куркума на прахДобро природно противовъзпалително средство е куркумата. Тя е използвана успешно при голям брой възпалителни заболявания и доказателства за това съществуват в редица публикации в медицинската литература. Куркуминът в куркумата действа противораково, противогъбично и антиоксидантно. Използва се още в терапията на болест на Алцхаймер. Куркумата може да използвате като я добавяте към всяко ястие (във вид на прах или корен). Единственият недостатък на куркумата е, че може да оцвети зъбите в жълт цвят, но за сметка на това дава много повече ползи за здравето.

Женско биле

Женско биле чайДруга потенциална алтернатива на кортикостероидите е билката женско биле. Тя работи основно чрез предотвратяване на разграждането на  произведения в надбъбречните жлези кортизол, като по този начин усилва естествените противовъзпалителни ефекти на организма. За съжаление, женското биле може да повиши кръвното налягане (както кортикостероидите), затова то не е най-добрата алтернатива за хора, които имат проблем с кръвното налягане.

 

Добавките са много важни, в случаите, когато трябва безопасно да се Билкови добавкинамали възпалението, без да се налага използването на кортикостероиди. Корекция на хранителния дефицит чрез промени в диетата или добавки е важно, тъй като дава възможност на тялото да поправи тъканите и органите увредени от възпалението.

Най-важните от тях са витамин Д и омега-3 мастните киселини. Използването на омега-6 трябва да се намали, за да омега-3 да има максимален ефект.

Високи дози витамин С и аминокиселината лизин може да помогнат за намаляване на риска от атеросклероза.

Серапептаза – представлява ензим, получен от копринените буби, който е един от най-мощните и ефективни противовъзпалителни ензими. В достатъчно високи дози серапептазата може да разтвори атеросклеротична плака. Съществуват твърдения, че може да разруши защитния слой върху раковите клетки, като по този начин става по-ефективно средство от всеки един химиотерапевтик. Много хора използват серапептаза за разтваряне на натрупаната в дихателните пътища прекомерна слуз и облекчение на хроничен бронхит и синузит - условия, за които често се предписват кортикостероидни препарати.

Панкреатин – друг ензим, извлечен от свински панкреас. Когато се приема от човек, той попада в кръвния поток и действа подобно на серапептазата, като разрушава свободните радикали и про-възпалителни съединения. Крайният ефект е намаляване на възпалението, карциногенезата и множество други състояния.

Бромелаин – ензим, извлечен от ананаса, който е особено ефективен за облекчаване на тендинит и физически наранявания. Някои предварителни проучвания показват, че когато се приема през устат, бромелаинът може да намали възпалението и болката причинени от възпалението. Необходими са още проучвания, за да се потвърдят резултатите.

Да се избягва от хора алергични към ананас, пчелна отрова, латекс, полени, моркови, целина, тревни полени, папин или други представители на сем. Bromeliaceae! Да се използва внимателно от хора с нарушено кръвосъсирване или история за такова, язви на стомаха, сърдечно-съдови заболявания, заболяване на черния дроб или бъбреците! Да не се използва при бременност и кърмене поради липса на достатъчно доказателства за безопасност!

Физикална терапия, студен или топъл компрес също могат да помогнат за облекчение на възпаление и болка, вместо кортикостероидни прпарати, според инструкциите дадени от лекуващия лекар.

Въпреки че, алтернативите на кортикостероидите имат значително по-малко и леки странични ефекти, те не бива да се използват като заместител на предписаното от лекар лечение, без това да бъде обсъдено с него! Важно за хората, които продължително време приемат кортикостероиден препарат е в никакъв случай да не преустановяват употребата му изведнъж! Това може да причини нежелани последици като възпалителен оток, болка и влошаване на заболяването, за което приема лекарството. Астматиците например, могат да развият тежки дихателни кризи.

Източници:
https://www.leaf.tv/articles
http://vitalitymagazine.com
http://www.naturallivingcenter.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноИзследванияФизиологияЛеченияСпортБотаника