Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билката котешки нокът - за силна имунна система и добро здраве

Билката котешки нокът - за силна имунна система и добро здраве

Билката котешки нокът - за силна имунна система и добро здраве - изображение

Все по-тревожни са увеличаващите се случаи на рак, нови и устойчиви вируси, както и резистентни на антибиотици бактериални щамове, които са причина за все по-голямото отдаване на внимание на природните продукти, като средство за лечение.

Котешки нокътКотешкият нокът е увивно растение (лоза), известно още с наименованието Уна де Гато. В редица статии и публикации, котешкият нокът е означаван като „чудодейната билка от тропическите гори на Перу. Сред показаният за употреба на котешки нокът са заболявания и състояния, като артрит, диабет, системен лупус еритематодес, алергии, бурсит, синдром на хроничната умора, депресия, менструални нарушения, стомашно-чревни заболявания, херпес, рак. В статии, публикувани в медицински издания се съобщава, че терапевтичните приложения на тази билка многократно надхвърлят тези на растителни продукти, като ехинацея, астрагалус, сибирски женшен, гъбите Рейши И Шайтаке. Напоследък, забележителните качества на тази билка привличат вниманието на голям брой учени, изследователи и фармацевтични компании, превръщайки я в една от най-търсените и продавани билки в САЩ.

Употребата на Котешки нокът датира още от цивилизацията на инките. Той е бил използван като традиционна медицина от местното население в Андите за лечение на възпаление, ревматизъм, стомашни язви, дизентерия и дори тумори. Също така е  използван в южноамериканската народна медицина за лечение на артрит, чревни оплаквания и рани.

Проучвания и изследвания, свързани с качествата на котешкия нокът датират още от 1970 година в Перу, Германия, Австрия, Англия и други страни. Най-голямо внимание бе отделено на наличието на оксиндол-алкалоиди, открити в кората и корените на Котешкия нокът, за които е документирано, че оказват разнообразни медицински и лечебни свойства, включително и стимулиране на имунната система. Един от най-впечатляващите ефекти на котешкия нокът е неговата научно доказана способност за възстановяване на ДНК.

Сред полезните действия на котешки нокът са:

  • адаптогенно - подпомага поддържането на хомеостазата и устойчивостта на организма към реакции на стрес;
  • антимикробно - съединенията, открити в котешкия нокът оказват активност срещу вируси, бактерии, гъбички и други микроорганизми, способни да предизвикат заболяване.
  • антиоксидантно - подпомага тялото да елиминира свободните радикали, които са отговорни за редица увреждания на клетките и най-честите здравни проблеми, като сърдечно-съдови нарушения и рак
  • антивирусно - наличието на гликозиди, проантоцианиди и бета ситостерол допринася за антивирусна и противовъзпалителна подкрепа на тялото. Тези алкалоиди също оказват благоприятен ефект върху паметта.
  • противовъзпалително
  • противотуморно - предполага се, че екстракт от котешки нокът упражнява пряка антипролиферативна активност върху MCF-7 клетки (клетъчна линия от карцином на гърдата при човек). Това е довело до неговото използване като допълнително лечение при рак, СПИН, както и други заболявания, отразяващи се на имунната дейност. Също така намаляват риска от злокачествено израждане на здравите клетки.
  • имуностимулиращо - за билката се говори, че е една от най-мощните билки за стимулиране на имунната система и борбата с инфекцията. За най-имунологично активен алкалоид се смята Isopteropodin (Изомер А), който подобрява имунния отговор в тялото и действа като антиоксидант (противодейства на ефектите на свободните радикали в тялото);
  • инхибира тромбоцитната агрегация и тромбозата

При кои състояния и заболявания е полезна билката котешки нокът?

При високо кръвно налягане

Високо кръвноИзследване на билката Котешки нокът като средство за лечение на хипертония показват, че може да бъде полезна за естествено намаляване на високото кръвно налягане. В традиционната китайска медицина разновидност на билката котешки нокът (Uncaria rhynchophylla) е била използвана за понижаване на кръвното налягане, както и подобряване на различни неврологични симптоми.

Способността на котешкия нокът да инхибира тромбоцитната агрегация и образуването на кръвни съсиреци прави билката полезна за превенция на инфаркти и инсулти, тъй като, не само намалява кръвното налягане и подобрява кръвообращението, но и предотвратява образуването на плака и тромби в артериите, сърцето и мозъка. Способността на котешкия нокът да подобрява кръвообращението се дължи на алкалоид, наречен hirsutine, който действа като блокер на калциевите канали на сърцето и кръвоносните съдове. Защо това е важно? Блокерите на калциевите канали понижават кръвното налягане чрез блокиране на навлизането на калций в клетките на сърцето и стените на кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв.

Подобрява имунната функция

Силна имунна системаИзследвания върху хора и животни са показали мощно имуностимулиращо действие на котешкият нокът. В едно изследване върху животни, изследователи прилагали водоразтворим екстракт от котешки нокът в продължение на осем седмици. Те установили значително повишаване на броя на белите кръвни клетки, борещи се с инфекцията. Също така, установили и възстановяване на увредената ДНК на клетките. Тези силно впечатляващи открития не са били съпътствани от признаци на остра или хронична токсичност в третираните животни.

Друго изследване върху хора е показало статистическо значимо засилване на имунната система в индивидите, третирани с добавката спрямо нетретираната контролна група.

Котешкият нокът често се включва в комбинации с други имуностимулиращи билки, като ехинацея, дяволски нокът и други.

При артрит

АртритПротивовъзпалителни свойства на тази билка може да помогнат за облекчаване на артрит, подагра и други възпалителни проблеми. Котешкият нокът се смята за изключително мощен инхибитор на продукцията на TNF-алфа (клетъчен протеин, имащ важна роля в острия възпалителен отговор на организма). Способността на котешкия нокът да потиска синтеза на TNF-алфа се явява основният механизъм за противовъзпалително действие и подобряване на имунната дейност.

Различни изследвания са потвърдили, че употребата на котешки нокът води до естествено подобрение на симптомите при остеоартрит и ревматоиден артрит. В проучване от 2001 година, 45 пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното, приемали 100 мг лиофилизиран екстракт от котешки нокът на ден или плацебо в продължение на 4 седмици. Изследователите установили, че болката свързана с движение и някои медицински резултати са показали значително подобрение още през първата седмица на лечението. Болката в коляното при покой или през нощта и обиколката на коляното не са показали значителни промени при краткосрочна употреба, но резултатите са довели изследователите до заключението, че котешкият нокът може успешно да се използва като ефективно лечение за остеоартроза, без значителни странични ефекти.

Изследване, публикувано в журнал по ревматология разглежда ефектите на котешки нокът върху пациенти с активен ревматоиден артрит, приемащи конвенционални медикаменти. В това двойно-сляпо проучване, 24-седмично лечение с екстракт от котешки нокът е довело до намаляване на броя на пациентите, оплакващи се от болезнени стави. Екстрактът е получен от специфичен вид котешки нокът, съдържащ пентациклични оксиндол-алкалоиди (съединения, действащи като модулатори на имунната система).

Протиовраково средство

протиовраково действиеНаучни изследвания показват, че котешкият нокът може да помогне за убиването на туморни и ракови клетки in vitro.

Проучване in vivo от 2001 година показва, че кората на котешки нокът пречи на растежа клетъчни линии MCF-7 от рак на гърдата, оказвайки антимутагенен и антипролифративен ефект върху раковите клетки.

Котешкият нокът е показал способност да се бори срещу левкемия. Проучване от 2006 година, публикувано в „British Journal of Haematology“ е първото, което разследва антипролифератвините и апоптотични ефекти на пет високопречистени оксиндол-алкалоди на котешкия нокът, включително изоптероподин (изомер А), птероподин, изомитрафилин, ункарин Ф и митрафилин. Четири от тях инхибират пролиферацията на човешки левкемични клетки в лабораторни условия, но изследователите са открили, че птероподин и ункарин Ф са особено впечатляващи. Тези алкалоиди са най-мощните в инхибирането на растежа на човешки левкемични клетки и индуциране на програмирана клетъчна смърт или апоптоза. Това дава значителен потенциал на тези специфични алкалоиди не само да потиснат растежа на рака, но и да убиват раковите клетки.

Проучване от 2015 година също установи, че  котешкият нокът може да бъде особено полезен за пациенти с напреднал рак чрез подобряване на качеството им на живот и намаляване на умората. Всичко това прави котешкия нокът потенциално ефективно средство в лечението на рак.

Ремонт на ДНК

Възстановяване на ДНКIn vivo изследвания показват, че водоразтворим екстракт от котешки нокът може да подобри възстановяването на ДНК, митогенния отговор и възстановяване на левкоцитната ДНК след увреждане, предизвикано от химиотерапия. Химиотерапията е част от конвенционалното лечение на рак, съпроводено от много странични ефекти, сред които и увреждане на ДНК-то на здрави клетки.

Изследване от 2001 година разглежда ефектите от използване на водоразтворим екстракт от котешки нокът (250 и 350 мг на ден) в продължение на осем седмици върху възрастни доброволци, които преди това са били подложени на химиотерапия. Резултатите са били наистина изумителни. Установено е значително намаляване на увреждането на ДНК, възстановяването на увредената ДНК и повишаване на вътреклетъчната пролиферация на бели кръвни клетки, което е с огромно значение, тъй като химиотерапията обикновено намалява броя на белите кръвни клетки и увеличава риска от инфекция.

Изследване от 2006 година оценява способността на водоразтворим екстракт от котешки нокът да подобрява възстановяването на ДНК в кожата. Изследователите използвали кожни клетъчни култури и открили, че екстрактът предпазва човешките кожни клетки от смърт, предизвикана от ултравиолетовата радиация. Как? Чрез увеличаване на способността на кожните клетки да поправят щетите нанесени от ултравиолетова светлина върху ДНК. Въз основа на тези резултати, изследователите заключват, че екстракт от котешки нокът може да бъде използван като естествен слънцезащитен крем.

При ХИВ

ХИВ/СПИННякои хора със сериозни вирусни инфекции като ХИВ, използват котешки нокът като хранителна добавка. Те избират котешки нокът, защото е доказано укрепва имунната система. В Южна Африка ХИВ и СПИН са сред основните здравни проблеми и употребата на котешки нокът като традиционно средство за защита там е много често.

Въпреки това, проучване от 2011 година показало, че естествени средства като котешки нокът може да участват в „потенциално значителни реакции“ с антиретровирусни лекарства, използвани обикновено, за да се забави прогресирането на ХИВ. Поради това, докато се проведат по-значителни изследвания върху хора, комбинацията на котешки нокът с традиционни лекарства трябва да се избягва, тъй като може да доведе до нежелани взаимодействия.

При херпес

Лабиален херпесКотешкият нокът има положителен ефект върху имунната система, когато става въпрос за херпес-вирусна инфекция. Херпесният вирус може да живее в латентно състояние в имунната система на човек за цял живот, като периодично води до поява на характерни лезии – мехури, които се пукат и превръщат в отворени херпеси или язви, преди да се излекува.

Проучване от 2011 година, публикувано в изданието  „Food and Chemical Toxicology“, разглежда ефектите на различни препарати на основата на котешки нокът върху херпес in vitro и установява проява на антимутагенна и антихерпесна дейност. Тази способност на билката се дължи на полифенолите, работещи в синхрон с оксиндол-алкалоидите.

При храносмилателните проблеми

Храносмилателни проблемиСлед използване на котешки нокът в работата си с приблизително 150 пациенти в периода между 1988 година и 1992 година, д-р Брент Дейвис съобщава, че „котешкият нокът има способността да направи пробив дори при тежки чревни разстройства, при които редица други налични продукти не могат да се докоснат“.

Билката притежава забележителната способност да очиства целия стомашно-чревен тракт и да подпомогне пациенти, страдащи от различни заболявания на стомаха и червата, като синдром на пропускливите черва, синдром на дразнимото черво, дивертикулит, гастрит, язва, чревни паразити, дисбаланс на стомашната флора, хемороиди.

Изследователи търсят възможни ползи от котешки нокът и за хора, страдащи от болест на Крон – възпалително заболяване на червата, което причинява възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт, което може да доведе до коремна болка, тежка диария, умора, загуба на тегло и недохранване. Смята се, че котешкият нокът е в състояние да помогне в борбата с възпалението, свързано с болестта.

Как се използва Котешки нокът?

Котешки нокът може да се открие в различни форми – течен екстракт, капсули, таблетки, чай. Традиционната употреба на билката е под формата на чай, приготвен от вътрешната кора на лозата. Може да използвате и купен от магазина чай или да си набавите кора в насипно състояние и да си приготвите чая у дома.

Съществува и разнообразие от хранителни добавки на основат на котешки нокът под формата на капсули и таблетки. За правилен прием и дозиране трябва да се следват указанията на листовката или да се консултирате със специалист.

Съществуват и форми за локално приложение предназначение за лечение на артрит, ревматизъм и различни мускулни и ставни проблеми.

Възможни странични ефекти при употреба на котешки нокът

Котешкият нокът, като цяло, се понася добре от потребителите и се счита за нетоксичен. Има малко докладвани данни за странични ефекти, като замайване, гадене и диария, но те обикновено са леки и отшумяват при продължителна употреба на билката.

Котешки нокът не бива да се използва от бременни и кърмещи жени!

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете котешки нокът, ако в момента приемате някакви лекарства, включително такива за високо кръвно налягане и имуномодулиращи лекарства. Освен това, говорете с лекаря си, ако имате някакви опасения за здравето си, особено при съмнение за наличие на всякакъв вид автоимунно заболяване (като множествена склероза и лупус), нарушение в кръвосъсирването, ниско кръвно налягане или левкемия.

Ако страдате от болест на Паркинсон, обезателно трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемете тази билка. През 2008 година е докладван случай на задълбочаване на болестта след прием на котешки нокът и подобрение след прекратяването на приема му.

Употребата на котешки нокът трябва да се преустанови най-малко две седмици преди планови операции.

Ако сте алергични към представители на семейство Брошови (Rubiaceae) е твърде вероятно да проявите алергична реакция към котешки нокът.

Важно е да знаете, че съществува растение наречено Catclaw acacia, което расте в югозападната част на САЩ и северно Мексико. Важно е да знаете, че това растение няма ползи за здравето и съдържа потенциално токсични отровни елементи!

Източник
http://www.herbwisdom.com
http://all-natural.com
https://draxe.com

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиМикробиологияФизиологияХранене при...ТестовеАлт. медицинаЛеченияЛюбопитноНовиниСнимкиДиетиОрганизацииИсторияСпортЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи