Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна медицина при ХИВ и СПИН

Алтернативна медицина при ХИВ и СПИН

Алтернативна медицина при ХИВ и СПИН - изображение
 1. Какъв е механизма на действие и симптомите на ХИВ?
 2. Как се предава ХИВ инфекцията?
 3. Има ли място алтернативната медицина в терапията на ХИВ/СПИН?
 4. Терапии за ума и тялото
 5. Диета
 6. Добавки
 7. Билкова медицина
 8. За да предотвратите разпространението на ХИВ
 9. Съвети и мерки за безопасност

ХИВ е полово предавана инфекция. Тя може да се разпространява чрез контакт със заразена кръв или от майката на бебето, по време на бременност, раждане или кърмене. Без прием на специални лекарства, може да минат години, докато ХИВ отслаби имунната система до такава степен, че да се развие СПИН.

Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) е хронично, потенциално животозастрашаващо състояние, причинено от човешки имунодефицитен вирус (HIV, ХИВ). Увреждайки имунната система, ХИВ нарушава способността на тялото да се бори с болестотворните микроорганизми.

Какъв е механизма на действие на ХИВ?

ХИВ унищожава CD4 клетките, които представляват специфичен вид имунни клетки с важна роля в подпомагането на организма в борбата с болестите. Колкото повече от тези клетки са увредени, толкова повече отслабва имунната система.

Какви са симптомите на ХИВ/СПИН?

Симптомите на ХИВ и СПИН варират, в зависимост от етапа на инфекция:

Първична инфекция (остра ХИВ инфекция)

По-голямата част от хората, заразени с ХИВ първоначално развиват грипоподобни симптоми, в рамките на месец или два след попадане на вируса в организма. Това заболяване е известно като първична или остра ХИВ инфекция и може да продължи няколко седмици. Възможните симптоми през този период са:

 • висока температура;
 • главоболие;
 • мускулни болки и болки в ставите;
 • обрив;
 • възпалено гърло;
 • подути лимфни възли (най-вече по шията).

Макар че, симптомите на първична ХИВ инфекция може да са достатъчно леки, за да останат незабелязани, количеството на вируса в кръвта е особено високо в този момент и се разпространява по-ефективно спрямо следващия етап на инфекция.

Безсимптомна ХИВ инфекция

По време на този етап, конкретни признаци и симптоми липсват, въпреки че, вирусът е в тялото и в заразените бели кръвни клетки. Може да продължи около 10 години, ако не се предприеме антиретровирусна терапия. А при хора, приемащи лекарства може да продължи десетилетия. В някои случаи, обаче, ХИВ може да прогресира до по-тежко заболяване много по-рано.
Ранна симптоматична ХИВ инфекция
През този етап вирусът продължава да се размножава и да унищожава имунните клетки, което води до развитие на хронични симптоми и леки инфекции със следните симптоми:

 • висока температура
 • умора
 • подути лимфни възли - често един от първите сигнали за ХИВ
 • диария
 • загуба на тегло
 • орална гъбична инфекция (кандидоза, млечница)
 • херпес зостер

Лимфаденомегалия

На този етап от инфекцията, най-характерно е подуването на лимфните възли в няколко части на тялото. Други характерни симптоми и нарушения обикновено липсват. Продължителността на този период варира от няколко месеца до 5 години.

Прогресиращ СПИН

Ако не се прилага лечение срещу ХИВ инфекцията, обикновено заболяването прогресира до СПИН за около 10 години. По време на СПИН имунната система е силно увредена и става неспособна да предпази човек от опортюнистични инфекции - такива, които обикновено не предизвикват заболяване у хора със здрава имунна система. През този етап от заболяването може да се наблюдават симптоми като:

 • нощно изпотяване
 • повтаряща се треска
 • хронична диария
 • необичайни лезии по езика или устата (често бели на цвят)
 • хронична умора
 • обриви по кожата
 • синини и натъртвания

Как се предава ХИВ инфекцията?

разпространение на ХИВЗаразяването с ХИВ се осъществява посредством попадане в тялото на заразена кръв, семенна течност, вагинален секрет. При обикновен контакт (прегръдки, целувки, ръкостискане) не може да се предаде вируса. ХИВ не може да се предава чрез въздуха, водата или ухапвания от насекоми. ХИВ може да се предаде при полов контакт без предпазни средства, кръвопреливане, заразени игли и спринцовки.

В резултат на силно понижения имунитет, ХИВ и СПИН често се съпътстват от някои инфекции и заболявания като туберкулоза, цитомегаловирус, кандидоза, криптококусен менингит, токсополазмоза, криптоспоридиоза, сарком на Капоши, лимфом, неврологични усложнения, заболявания на бъбреците и други.

Все още няма лек за ХИВ и СПИН, но има медикаменти (антиретровирусни), които могат значително да забавят прогресирането на болестта. Благодарение на тези лекарства, смъртните случаи от СПИН драстично са намалели в развитите страни, но ХИВ продължава да покосява населението в Африка, Хаити и части от Азия.

Подробна информация за същността и особеностите на ХИВ и СПИН може да откриете в здравния проблем СПИН.

Има ли място алтернативната медицина в терапията на ХИВ/СПИН?

Здравите хора често прибягват до методите и средствата на алтернативната медицина, за да подобрят функционирането на имунната си система и да подобрят начина, по който се чувстват като цяло. Хората, които имат ХИВ или СПИН използват тези терапии по същите причини. Освен това, те могат да използват тези терапии, за да се справят със симптомите на заболяването или страничните ефекти от приеманите лекарства.

Всъщност, когато говорим за заболявания като рак и СПИН е по-коректно да използваме термина комплементарна или допълваща медицина, тъй като те обикновено се използват в съчетание със стандартното лечение. Терминът алтернативна, в тези случаи, по-скоро се отнася до факта, че те не се вписват в средствата и процедурите на официалната (конвенционална) медицина.

Много хора с ХИВ/СПИН използват допълнителни и алтернативни методи и средства в комбинация с традиционните медицински процедури, за да подобрят цялостното си здраве. Има известни доказателства, че допълнителните и алтернативни лечения могат да облекчат някои от симптомите на ХИВ. Сред най-често споменаваните комплементарни терапии се включват:

 • Ум-тяло практики като йога;
 • Тяло-базирани практики - масаж, акупунктура;
 • Техники за релаксация като медитация и визуализация;
 • Билкова медицина
 • Диета и хранителни добавки.

В настоящата статия може да прочетете за някои от най-често използваните допълващи терапии, които хората с ХИВ съобщават, че използват. Понякога, използват само една от тези терапии, а понякога ги съчетават (например йога, медитация и билки).

Терапии за ума и тялото

В тази категория може да се включват тяло-базираните и ум-тяло практиките, като йога, масаж, ароматерапия и други, фокусирани върху използването на тялото и човешките сетива за изцеление и благополучие.

Йога

Йога при ХИВЙогата представлява набор от движения и упражнения, които хората използват, за да подобрят издръжливостта си, да намалят стреса и да увеличат гъвкавостта на тялото. Йогата може да включва различни дихателни упражнения, пози и медитация.

Много хора, включително и хора с ХИВ и СПИН, може да използват йогата, за да намалят стреса и да станат по-спокойни. Някои хора смятат, че йогата прави тялото на човек по-силно и по този начин му помагат да се бори с болестите.

Масаж

Много хора смятат, че терапията с масажи е отличен начин за справяне със стреса и страничните ефекти, съпътстващи всяко едно заболяване, включително ХИВ и СПИН. Съществуват различни видове масаж. Може да опитате такъв, за намаляване на главоболие, болките в гърба, мускулни боли и други. Масажите подобряват циркулацията на кръвта и в тялото и намаляват напрежението. Някои хора смятат, че масажите могат дори да подсилят имунната система.

Акупунктура

Акупунктурата е част от една цяла лечебна система, известна като Традиционна китайска медицина. По време на акупунктурата, обучен терапевт въвежда специални игли в точно определени места по тялото. Обикновено, хората, които използват тази практика споделят, че не изпитват никаква болка или дискомфорт при въвеждането на иглите.

Хора с ХИВ, използвали акупунктурата твърдят, че тя може да помогне за намаляване на болките по тялото, свързани с увреждането на нервите от ХИВ или от лекарствата срещу ХИВ. Други посочват, че акупунктурата им дава повече енергия.

Ароматерапия

ароматерапия при ХИВАроматерапията се основава на идеята, че определени аромати могат да повлияят начина, по който човек се чувства. Миризмите, използвани в ароматерапията произлизат от растителни (етерични) масла, които могат да се използват посредством вдишване (инхалация) или за масаж.

Ароматерапията помага за намаляване на стреса и напрежението. Маслото от лавандула се отличава с добре изразен успокоителен ефект и подпомагане на съня.

Техники за релаксация

Терапии като медитация и визуализация са насочени към това, как умът и въображението на едно лице могат да насърчат цялостното му здраве и благополучие.

Медитацията представлява начин за концентриране, който позволява на ума и тялото да се успокоят и по този начин, помага на хората да са отпуснат и отърсят от излишното напрежение. Известни са различни форми на медитация, като повечето от тях включват дълбоко дишане и насочване на вниманието към тялото и ума. Понякога, когато медитират, хората стоят на едно място със затворени очи, но медитация може да се извърши и по време на разходка или докато наблюдавате изгрева.

Хората с ХИВ може да използват медитацията, за да се отпуснат и да се справят със стреса, съпътстващ заболяването.

Визуализация. Визуализацията е друг метод за релаксация и успокоение. При него, хората си представят как са на тихо и спокойно място (например на плажа или сред природата) и по този начин успокояват сетивата и ума си. Голяма част от нас, всъщност, използва визуализация без дори да го осъзнаваме - например, когато мечтаем или си спомняме за щастлив момент от живота ни. Това винаги поражда чувство за релаксация и позитивизъм.

Диета

диета при ХИВ

Храненето е изключително важен елемент, повлияващ здравето и благосъстоянието на човек като цяло. При наличие на ХИВ инфекция, то трябва да бъде такова, че да подпомага организма в изпълнение на всичките му функции, както и да подобри естествената защита и устойчивост на организма:

Яжте здравословни храни. Наблягайте на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти белтъчини. Това ще помогне за по-добро здравословно състояние, повече енергия и подсилване на имунната система.

Избягвайте някои храни. Някои хранителни заболявания протичат особено тежко при хора с ХИВ и СПИН. Затова избягвайте рискови храни и продукти, като непастьоризирано мляко и млечни продукти, сурови яйца и морски дарове като стриди и различни видове суши. Месото, което консумирате трябва да бъде добре изпечено.

Добавки

добавки при ХИВ

Освен промени в диетата, хората заразени с ХИВ може да приемат различни добавки, с цел да стимулират имунната си система. За целта, може да са от полза:

Ацетил-Л-карнитин: изследователи са използвали ацетил-л-карнитин за лечение на нервни болки при хора с диабет. Поради това, се смята, че ацетил-л-карнитин може да е от полза за облекчаване на нервната болка, свързана с ХИВ, в случаите, при които е установен дефицит на ацетил-л-карнитин.

Суроватъчен белтък: предварителни данни показват, че суроватъчният протеин (вторичен продукт при производството на сирене), може да помогне на някои хора с ХИВ да наддадат на тегло.) Освен това, суроватъчният протеин е от полза за намаляване на диария и увеличаване на броя на CD4.

Калций и витамин Д: за подобряване на здравето на костите
Рибено масло: за понижаване на лошия холестерол
Селен: има данни, че забавя прогреса на ХИВ
Витамин В12: за подобряване здравето на бременните жени и техните ембриони

Добавки, които могат да бъдат опасни:

Жълт кантарион. Обикновено се използва за борбата с депресия, но може да намали ефикасността на някои от лекарствата срещу ХИВ, с повече от 50 на 100.

Добавки на чесън. Въпреки че, чесънът може да бъде от полза за укрепване на имунната система, някои от добавките съдържащи екстракт от чесън може да взаимодействат с някои анти-ХИВ лекарства. Консумацията на чесън с храната (в умерени количества) може да бъде безопасно. Преди да предприемете прием на добавки, винаги се консултирайте с лекуващия лекар, за да се убеди, че няма да настъпи взаимодействие между лекарствата и приеманите добавки.

Билкова медицина

Билковите лекарства са вещества или части от растения, които имат действие подобно на лекарствата в стандартната медицина. Използват се различни части от растенията - корени, листа, плодове и цвят.
Хората с ХИВ може да използват билкови лекарства, за да се справят с нежелани реакции от стандартните анти-ХИВ лекарства и със симптомите на болестта.

Билки, които могат да са от полза за стимулиране на имунната система на организма са ехинацея, женшен и горчив пъпеш, черен кимион.

Медицинска марихуана. Загубата на апетит е често срещан признак при ХИВ и СПИН. Някои медицинска марихуана срещу ХИВантиретровирусни лекарства може да разстроят стомаха и да попречат на приема на стандартните лекарства. Медицинската марихуана може да намали болката, да контролира гаденето и да повиши апетита. Няма конкретни данни за взаимодействия между медицинската марихуана и лекарства. Въпреки това, обезателно трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате медицинска марихуана. Той ще Ви наблюдава за наличие на лекарствени взаимодействия и белодробни усложнения.

Черен кимион. Има съобщения за забележителни резултати при ХИВ-позитивен пациент, приемал екстракт от черен черен кимион срещу ХИВкимион, при който е наблюдавана трайна ремисия. Това дава основание черният кимион да се разглежда като безопасно и достъпна средство за борба с ХИВ.

Черният кимион е изучаван във връзка с широка гама от ползи за здравето. Наскоро обаче, той беше разглеждан като лечебно средство срещу потенциално животозастрашаващи вирусни инфекции като хепатит, а сега и ХИВ.

През август, 2013 година е публикуван забележителен казус в African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicine, описващ пациент с ХИВ, който, след като е преминал курс на терапия с екстракт от черен кимион, е показал резултати на пълно възстановяване, без откриваем ХИВ вирус или антитела срещу ХИВ в кръвта и серума, както по време на самата терапия, така и дълго след това.

Това е забележително и неочаквано наблюдение, което изследователите коментират така:

„Документирано е, че черният кимион притежава много терапевтични свойства в областта на медицината, но ни най-малко е очаквано да доведе до серо-реверсия в ХИВ-пациенти, която настъпва много рядко, въпреки провежданата антиретровирусна терапия с високо активни медикаменти. Въпреки широко разпространена като стандартна терапия за лечение на ХИВ в световен мащаб, антиретровирусната терапия остава изключително спорна, отчасти поради неблагоприятните въздействия върху здравето на прилаганите медикаменти. Това е особено важно в случаите, когато инфекцията се третира още в ранните етапи след откриването на инфекцията с кръвен тест при асимптоматични пациенти. Медикаментозното лечение може да оказва селективен натиск върху вируса на СПИН, който да мутира и да придобие известна резистентност към приеманите медикаменти, които същевременно предизвикват сериозни увреждания на имунната система на пациента. Въпреки това, усложненията и смъртните случаи много рядко се дължат на лечението на ХИВ, а по-скоро на болестта, което е добре известно и при неуспешната битка с рака, където изходът често се преписва на устойчивостта на пациента и насърчаващите болестта свойства на химиотерапията, лъчетерапията и хирургията.

Това е още една причина, поради която се търси възможност лечебни храни от природата, като черен кимион, да се използват за безопасно и достъпно лечение.

Много хора съобщават за положителни резултати от употребата на допълнителни терапии, но все още няма достатъчно научни данни и изследвания, за да се гарантира ефикасността на тези терапии при всички пациенти!

За да предотвратите разпространението на ХИВ:

превенция ХИВИзползвайте нов презерватив при всеки полов акт, включително при анален секс. Жените могат да използват женски презерватив.

Използвайте само лубриканти на водна основа. Тези на маслена основа правят презервативите по-податливи на скъсване.

Споделете със сексуалните си партньори, ако сте ХИВ позитивен/на. Те също трябва да се изследват и да получат медицинска помощ, ако и те са носители на вируса. Също така, те трябва да са наясно с ХИВ статуса си, за да не разпространяват вируса за в бъдеще.

Винаги използвайте индивидуални игли! Пренасянето на инфекцията между наркозависими, използващи общи игли е често наблюдавано!

Ако сте бременна, потърсете медицинска помощ веднага. ХИВ инфекцията може да се предаде на бебето, но риска за това е драстично по-нисък, ако се предприеме своевременно лечение.

Съвети и мерки за безопасност

Имунизирайте се. Посредством имунизации могат да бъдат избегнати евентуални инфекции като пневмония и грип. Уверете се, че ваксините не съдържат живи вируси, които могат да са опасни за хора с отслабена имунна система.

Въздържайте се от гледане на домашен любимец. Някои животни могат да са носители на паразити, които причиняват сериозно нарушение при ХИВ позитивни. Изпражненията на котките могат да са източник на токсоплазмоза, влечугите може да пренасят салмонела, птиците – криптококи, хистоплазмоза и други. Винаги измивайте хубаво ръцете си след контакт с животни или техни аксесоари!

Ако сте решили да опитате някои от средствата на алтернативната и комплементарна медицина в терапията на ХИВ и СПИН, не забравяйте да се консултирате с лекуващия лекар! Въпреки, че повечето средства са естествени (както билките), това не означава, че те са безопасни. Някои от билките могат да взаимодействат с лекарствата срещу ХИВ и СПИН, както и да причинят странични ефекти.

Бъдете внимателни и с лечения, определяни като "чудодейни"! Изложените терапии не могат да заместят лечението и лекарствата предписани от лекуващия Ви лекар. Никога не спирайте приема на Вашите анти-ХИВ лекарства, само защото сте предприели някоя допълваща терапия!

Източници:

http://www.hiv.va.gov
http://www.mayoclinic.org
http://www.healthline.com
http://www.greenmedinfo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниТестовеИнтервютаЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеЛеченияЗдравни проблемиИзследванияБотаникаАлт. медицинаМикробиологияВидеоОрганизацииСоциални грижи