Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Натурални средства, които винаги трябва да държим под ръка през зимата

Натурални средства, които винаги трябва да държим под ръка през зимата

Натурални средства, които винаги трябва да държим под ръка през зимата - изображение

С настъпване на зимата и студеното време, настинките и грипа се превръщат в често срещани явления сред малки и големи. Ето защо е добре винаги да държим под ръка някои естествени средства и билки, които можем да използваме като домашен лек още при поява на първите симптоми.

Ехинацея

Ехинацея чайБилката Echinacea purpurea и E. angustifolia са особено ценни за поддръжка на имунна система при борба с вирусните инфекции. Лечебни свойства притежават коренът, листата и цветовете.

Може да пиете профилактично под формата на чай, таблетки или тинктура. При наличие на заболяване, приемайте по 1/2 чаена лъжичка тинктура на всеки 2 часа, докато симптомите изчезнат.

Още за ползите и употребата на ехинацея може да научите в темата: Чай, таблетки и тинктура ехинацея - ползи за здравето и странични ефекти.

Джинджифил

Джинджифил чайЧаша чай, направен с джинджифил (Zingiber officinale), може да помогне за облекчаване на натрупванията от слуз в дихателните пътища и затопляне на тялото, което помага на организма да се бори с инфекцията. Неговите противовъзпалителни свойства го правят и добро средство срещу възпалено гърло.

Накиснете пресния или изсушен джинджифил за 20 минути в гореща вода, прецедете и по желание добавете мед и пресен сок от лимон. Може да добавят джинджифил и като подправка към салати, супи и ястия.

Колоидно сребро

шише за колоидно среброКолоидното сребро представлява суспендирани в течност сребърни частици. В миналото е било широко употребявано в качеството му на антисептик и антимикробен агент. С въвеждането на антибиотиците, колоидното сребро губи популярност. През последните години обаче, то се очертава като все по-търсено алтернативно средство за лечение.

Проучване показва, че колоидното сребро е широкоспектърно антимикробно средство срещу аеробни и анаеробни бактерии и известна активност срещу гъбички. Лабораторно изследване от 80-те години в Syracuse University и UCLA School of Medicine разкри, че колоидното сребро може да действа ефективно срещу бактерии, вируси и гъбични организми, дори тези, които са станали резистентни към антибиотици.

Мащерка

чай мащерка с лимонБогата на антибактериални съставки, прясната или суха мащерка (Thymus vulgaris) е незаменим домашен лек през студения сезон.

Използвайте под формата на чай при кашлица и болно гърло. За да използвате за инхалация, поставете в тенджера вряща вода. Добавете щипка прясна или суха мащерка, изключете котлона и поставете кърпа над главата си така, че да вдишвате отделящата се пара. Правете това два пъти на ден при кашлица и проблеми с дихателните пътища.

Може да я добавяте и като подправка в ястия и супи.

Чесън

През зимните месеци винаги съхранявайте суров чесън под ръка. Чесънът подсилва имунната функция и ускорява оздравяването. Може да го добавяте към салати и ястия, както и да го консумирате директно (ако острият му вкус и миризма не Ви притеснява).

Сироп от бъз

сироп от бъзЧерният бъз е едно от най-използваните естествени лекарства през по-студените месеци. Изсушените плодове на растението Sambucis Nigra са богати на имуномодулиращи съставки, за които е доказано, че помагат за по-бързото потушаване на настинка и грип. Плодовете на черния бъз съдържат витамин А, В и С и стимулират имунната система. Израелски изследователи открили, че сложните захари в тях подкрепят имунната система в борбата със студа и грипа. Освен това, черният бъз притежава способност да обезврежда вирусните ензими и пречи да проникнат в здравите клетки на лигавицата на носа и гърлото.

Как да си направим домашен сироп от бъз?

Сиропът от бъз е популярно средство за засилване на имунитета и предпазване от настинка и грип (или ускоряване на възстановяването). За да си приготвите мощен домашен сироп, се нуждаете от сушен плод от бъз, мед и някои билки:

  • 2/3 чаша изсушен плод от черен бъз (около 100 грама);
  • 3,5 чаши вода;
  • 2 супени лъжици пресен или изсушен корен джинджифил;
  • 1 чаена лъжичка канела на прах;
  • 1/2 чаена лъжичка карамфил или прах от карамфил;
  • 1 чаша суров мед.

Изсипете водата в тенджера и добавете бъза, джинджифила, канелата и карамфила (не добавяйте меда!) Оставете водата да заври, след това покрийте съда и намалете котлона да ври на тих огън около 45 минути до един час, докато течността остане почти половина. Тогава премахнете от котлона и изчакайте да се охлади. Отстранете внимателно плодовете с лъжица и прецедете течността в стъклен буркан или купа. Когато течността напълно изстине, добавете 1 чаша мед и разбъркайте добре. Изсипете сиропа в стъклен буркан или бутилка. Съхранявайте в хладилника и приемайте всеки ден.

Стандартната доза е 1/2 чаена лъжичка за деца и 1/2 до 1 супена лъжица за възрастни. Някои източници препоръчват да се приема само през седмицата, а през уикенда да се направи пауза, за да се увеличи имунитетът. По време на грип и настинка, приемайте същите дози през 2-3 часа, вместо веднъж дневно, докато симптомите изчезнат.

Може да съхранявате в хладилника около две седмици, а останалото количество може да замразите под формата на кубчета за лед и да размразявате малки количества, когато е необходимо.

Някои хора предпочитат да не използват подсладител, а и меда не се препоръчва за бебета на възраст под 1-2 години. В този случаи може да се използват заместители като кленов сироп или меласа.

Направете тинктура за възрастни. Смесете концентрирания сироп с равно количество алкохол като водка или ракия вместо подсладител. Това очевидно не е подходящо за децата, но е добра възможност за възрастни.

Етерични масла

Смес от етерични маслаПри настинка и упорита кашлица, от полза е използването на домашно приготвена смес от масла за втриване по краката, гърба и гърдите:

Състав:

  • 1/2 чаша зехтин, кокосово масло или бадемово масло;
  • 2 супени лъжици пчелен восък;
  • 20 капки евкалиптово масло (4 капки за употреба при бебета и малки деца);
  • 20 капки масло от мента (за употреба при бебета и малки деца се използва заместител 4 капки етерично масло от ела);
  • 10 капки масло от розмарин (да се пропусне за бебета и малки деца);
  • 10 капки канела или карамфилово масло (да не се използва за бебета или малки деца.

Разтопете пчелния восък с избраното масло на парна баня, докато се разтопи. Добавете етеричните масла (използвайте половината от количеството при бебета или разредете с кокосово масло, преди да използвате). Разбъркайте добре, за да се смесят и изсипете в подходящ съд с капак за съхранение. Малките бурканчета са подходящи за тази цел. Нанасяйте върху гърдите, за да намалите кашлицата и натрупаната слуз в дихателните пътища.

Винаги обсъждайте предварително с или медицински специалист приложението на билки или етерични масла при малки деца! Много от етеричните масла не се считат за безопасни при тях. Уверете се, че сте ги разредили, преди да използвате при бебета и деца и използвайте толкова малко, колкото е необходимо!

Домашен сироп за кашлица

лайка, мед, лимон, джинджифилЗаболяванията, които включват кашлица (като настинка и грип) могат да бъдат изтощителни и неудобни, тъй като пречат на почивката и съня. В тези случаи може да използвате този домашен сироп. Той включва комбинация от мед с лимонов сок и билки, за облекчаване на кашлица и дразнене в гърлото.

Съставки:

  • 1 литър филтрирана вода;
  • 1/4 чаша корен джинджифил (прясно настърган или сушен);
  • 1/4 чаша цвят лайка;
  • 1/4 чаша корен от градинска ружа;
  • 1 супена лъжица канела;
  • 1/4 чаша лимонов сок;
  • 1 чаша мед.

Изсипете водата в тенджера и добавете сухите билки. Изчакайте да заври и намалете котлона, за да къкри слабо докато водата намалее наполовина. Прецедете през фина цедка или тензух. Докато течността е все още топла (не вряла) добавете лимонов сок и мед и се разбъркайте добре. Съхранявайте в плътно затворен съд в хладилника до 2 месеца.

Медът успокоява кашлицата по естествен път. Много лекари, препоръчват лъжичка мед на деца (над една година) за кашлица.

Канелата помага за засилване на имунната система и подобряване на вкуса. Освен това, комбинацията мед/канела помага да се ускори възстановяването от много други заболявания.

Джинджифилът е естествено противовъзпалително средство и има отхрачващо действие.

Лайката действа успокояващо, което я прави полезно за облекчаване на "дразненето в гърлото, плюс това спомага за спокоен сън.

Коренът от градинска ружа е с едно от най-високо съдържание на слузести вещества, които действат покривно на лигавицата и успокоява гърлото.

Давайте по 1 чаена лъжичка на децата и 1 супена лъжица за възрастни, колкото е необходимо до облекчаване на симптомите.

Този домашен лек срещу кашлица е подходящо само за деца на възраст над 1 година поради наличието на мед, въпреки че можете да го замените с кленов сироп.

Бульон

Костен бульон продуктиБульонът е изключително полезна суперхрана, която винаги трябва да имаме на разположение през зимата. Ако все още не сте правили костен бульон, започнете днес! Това е невероятно здравословно и много евтино допълнение към всяка диета, а приготвеният в домашни условия значително надвишава купения бульон, както по отношение на вкуса, така и по хранителна стойност. Това е богата на хранителни вещества храна, която всеки може да си позволи да има у дома!

Костният бульон е традиционна храна, която нашите баби и прабаби редовно са приготвяли. Представлява богата на минерали инфузия, приготвена от варене на кости на здрави животни със зеленчуци, билки и подправки. Освен чудесните си кулинарни приложения и несравним вкус, той е също така мощен здравословен тоник, който лесно можете да добавите към диетата на семейството си.

Много общества по света все още консумират бульон редовно, тъй като това е евтина и високо хранителна храна. Освен това е отличен източник на минерали и е известно, че стимулира имунната система и подобрявате храносмилането. Високото съдържание на калций, магнезий и фосфор го прави чудесно средство за здравето на костите и зъбите. Костният бульон също подпомага ставите, косата, кожата и ноктите поради високото съдържание на колаген в него. Всъщност, някои дори предполагат, че помага за премахването на целулита, тъй като поддържа гладката съединителна тъкан.

Бульонът е особено полезен и при честите настинки и грип през зимата, тъй като действа успокояващо и имуностимулиращо по време на заболяване, дори ако човек няма апетит за храна. Може да бъде приготвен от костите на говеждо месо, свинско, агнета, птици или риба, с добавка на зеленчуци и подправки.

Домашният хранителен гъст костен бульон е невероятно лесен и евтин за приготвяне. Нуждаете се от:

  • 1 кг (или повече) кости от здраво животно;
  • 2 пилешки крачета за допълнителен желатин (по избор);
  • 1 глава лук;
  • 2 моркова;
  • 2 стъбла от целина;
  • 2 супени лъжици оцетен ябълков оцет.

По желание: 1 стрък магданоз, 1 супена лъжица или повече морска сол, 1 чаена лъжичка черен пипер, билки и подправки на вкус. Също така, може да добавите 2 скилидки чесън в края на готвенето.

Ще се нуждаете и от голям съд за приготвяне на бульона и филтър, през който са да прецедите парчетата.

Ако използвате сурови кости (особено кости от говеждо месо), предварителното им изпичане във фурната подсилва вкуса. Печат се 30 минути при 350 градуса. След това поставете костите в голям съд. Добавете студена вода, за да ги покрие и добавете оцета. Оставете да се накиснат така 20-30 минути. Киселината от оцета помага хранителните вещества в костите да станат по-достъпни.

Нарежете костите на едри парчета и добавете зеленчуците (с изключение на магданоза и чесъна, ако използвате) в съда. Добавете сол, пипер, избраните подправки или билки и поставете бульона да заври. След като веднъж заври силно, намалете до степен на къкрене. През първите няколко часа на варене, ще трябва да премахвате примесите, които изплуват на повърхността. Ще се образува пенообразен слой, който лесно може да бъде отстранен с голяма лъжица. Правете това на всеки 20 минути през първите 2 часа. През последните 10 минути добавете чесъна и магданоза (по желание). Премахнете от котлона и оставете да се охлади леко. Прецедете с помощта на ситна цедка или филтър за премахване на всички парченца кости и зеленчуци. Съхранявайте в стъклен буркан в хладилника до 5 дни или замразете за по-нататъшна употреба.

Пробиотици

Здрава храносмилателна системаПриемайте пробиотици превантивно и допълнително в случай на заболяване. Още Хипократ много добре знаел, че почти всяко заболяване започва от червата, а през зимните месеци червата се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://wellnessmama.com/25571/natural-remedies-winter/
https://wellnessmama.com/1888/elderberry-syrup/
https://wellnessmama.com/3527/natural-vapor-rub/
https://wellnessmama.com/7969/herbal-cough-syrup/
https://wellnessmama.com/5888/bone-broth/
http://www.wholeliving.com/136113/15-natural-remedies-winter-season
http://www.organicauthority.com/5-natural-home-remedies-to-get-you-through-the-winter-cold-and-flu-season/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноБотаникаНовиниХранене при...ТестовеСнимкиЛеченияСпортРецептиДиетиМикробиологияЗдравни проблемиПрезентацииИсторияВидеоИзследванияФизиологияОрганизацииСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи