Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Чай, таблетки и тинктура ехинацея - ползи за здравето и странични ефекти

Чай, таблетки и тинктура ехинацея - ползи за здравето и странични ефекти

Чай, таблетки и тинктура ехинацея - ползи за здравето и странични ефекти - изображение

Ехинацея е многогодишна билка, произлизаща от централния и западен регион на Северна Америка. Открита още от древните индианци, тя е използвана като традиционно билково лекарство в продължение на повече от 400 години.

Станала известна като алтернативно средство за лечение на обикновена настинка, сега ехинацеята бързо се превръща в лечебна билка с многобройни приложения и ползи за здравето. Класифицирани като билки, цветята, листата и корените на няколко вида растения от рода Ехинацея се използват за производство на лекарства. С най-голяма популярност сред тях са Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea и Echinacea pallida.

Във времето преди въвеждането на антибиотиците, ехинацеята е била изключително почитана и използвана като лек. С навлизането на антибиотиците в здравната индустрия обаче, тя губи голяма част от своята почит. През последните години обаче, ехинацеята отново се подрежда сред препоръчваните и търсени естествени средства за грижа за здравето.

Как действа Ехинацея и на какво се дължат полезните й свойства?

Ехинацея-растениеЕхинацея съдържа богат набор от активни вещества, сред които: полизахариди, флавоноиди, етерични масла, производни на кофеинова киселина, изобутиламиди и цикорна киселина, бетаин, кариофилен, ехинацин, ехинакозид, флавоноиди, инулин, танини, белтъчини, витамини А, С и Е и други.

Екстракти от корена и цъфтящите върхове действат като увеличават броя на белите кръвни клетки и активират макрофагите - специализирани клетки, които циркулират в кръвта с цел откриване и неутрализиране на вируси, бактерии или други чужди елементи, попаднали в кръвта. Друг установен ефект на екстракт ехинацея е повишаване нивата на пропердин - протеин, който се бори с бактерии и вируси.

В крайна сметка, не е установено коя от активните съставки конкретно е отговорна за способността на билката да стимулира имунната система или за антимикробната й активност. Предполага се, че синергичните взаимодействия на тези съставки са в основата на мощното й действие. В подкрепа на това е и фактът, че екстрактите от цели растения показват по-висока ефективност от тези, съдържащи изолирани съединения.

Какво представлява ехинацеята и за какво се използва?

Голяма част от активните съставки на ехинацеята са мощни стимулатори на имунната дейност и имат потенциал за значителен лечебен ефект. Всъщност, доста хора не знаят, че химическите вещества, съдържащи се в корена, се различават значително от тези в горната част на растението. Корените се отличават с високи концентрации на летливи масла, докато надземните части са по-наситени с полизахариди, за които е известно, че стимулират имунната функция. Медицинският център на Университета в Мериленд съобщава, че те са най-ефективни. Екстрактът от ехинацея представлява основно тинктура от надземните части на растението.

Ползи за здравето от чай, таблетки и тинктура ехинацея

Сред най-ярко изразените полезни ефекти от прием на чай, тинктура или добавки ехинацея са:

Укрепва имунната система

Жена с хремаЧай от Ехинацея се приема, като превенция на настинката и грип или, да се намали тежестта на симптомите и да се ускори възстановяването.

Метаанализно проучване на Университета в Кънектикът, публикувано в изданието "Lancet Infectious Diseases" оценява 14 проучвания, според които:

 • Ехинацея намалява шансовете за настъпване на обикновена настинка с 58%.
 • Ехинацеята намалява продължителността на настинката с почти ден и половина.

Craig Coleman - асистент в областта на фармацевтичната практика и водещ автор на изследването, добавя: "Имайки предвид резултатите от проучването, ехинацеята наистина представлява едно от няколкото ефективни средства за защита от настинка.

Според информация на Отдела за опазване на природните ресурси към Министерството на земеделието на САЩ (The United States Department of Agriculture Natural Resources Conservation Service), че имунната функция на организма значително се повлиява от дозата на ехинацеята. Изглежда, че 10 милиграма ехинацея на 1 килограм телесно тегло, приемани ежедневно, в продължение на 10 дни, са ефективен стимулант на имунната система.

Медицинското списание "Hindawi" публикува материал, според който ехинацеята има потенциал да спира вирусни настинки. Най-съществени резултати относно имунната функция, обаче, са установени при случаи на повтарящи се инфекции. Изследванията показват, че ехинацеята вероятно облекчава и потиска симптомите на настинка, но резултатите са по-ясно изразени, ако се прилага още при първата поява на симптоми.

Облекчава болката

болки по тялотоЕдно от първите приложение на Echinacea purpurea е било от древните индианци като болкоуспокояващо средство. Особено голяма ефективност се съобщава при следните видове болка:

Най-често ехинацеята се използва за борба с болката под формата на чай от ехинацея или локално, като за целта се приготвя паста от изсушената билка и се втрива директно върху засегнатата област.

Противовъзпалително средство

Възпалението е в основата на редица болести и честа причина за животозастрашаващи усложнения. Различни фактори, включително стрес, токсини и лош сън, допринасят за настъпване на възпалителен процес. Според Университета на Британска Колумбия (University of British Columbia), редовната употреба на ехинацея може ефективно да потисне и облекчи различни видове възпаления. Според данни на Националният институт по здравеопазване на САЩ (NIH) може да бъде от полза при увеит или възпаление на очите. Добра идея е хората, които се борят с хронични възпалителни състояния като ревматоиден артрит, редовно да консумират билков чай от ехинацея.

Борба с инфекцията

Бели и червени кръвни клеткиЕкстрактът от ехинацея има антивирусна и антимикробна активност. В проучване, публикувано в Journal of Biomedicine and Biotechnology през 2011 година, озаглавено “Applications of the phytomedicine Echinacea purpurea (Purple Coneflower) in infectious diseases” се съобщава, че екстрактите от Echinacea purpurea притежават мощна антивирусна и антимикробна активност. В допълнение, екстрактът от ехинацея демонстрира имуномодулиращи свойства, като активиране на фагоцити и макрофаги и потискане на провъзпалителните реакции на епителните клетки към вируси и бактерии. Изследването, освен това, предполага, че потенциалните ползи за здравето от биоактивните екстракти могат да надхвърлят традиционните им приложения. Ехинацея е фантастично лекарство срещу множество инфекции като:

Облекчаване на проблеми с горните дихателни пътища

Благодарение на имуностимулиращите и противовъзпалителните й ефекти, ехинацеята може да се използва за облекчаване на симптоми на:

 • остър синузит
 • грип
 • астма
 • настинка
 • круп
 • дифтерит
 • възпаление на горните дихателни пътища
 • стрептокок в гърлото
 • туберкулоза
 • лаеща кашлица

лекарствени капсулиВ клинично проучване, включващо страдащи от астма е установено, че ехинацеята действа аналогично на класическите синтетични лекарства, използвани в терапията на астма. Последните проучвания показват, че секрецията на цитокини от бронхиалните епителни клетки, свързано с астма, може да бъде потиснато от препарати, съдържащи екстракт от Ехинацея. По-специално, ехинацеята показва значителни бронходилаторни (разширява бронхите) и противовъзпалителни ефекти. Авторите на изследването заключават, че това предоставя научна основа за прилагането на тази билка като допълнително лечение на алергични нарушения на дихателните пътища, като астма. При по-тежки състояния се препоръчва употребата под формата на добавки, тъй като чаят не е достатъчно концентриран.

Подобрява кожни проблеми

Ехинацеята подпомага здравето на кожата. Д-р Армандо Гонзалес Стюарт (Armando González Stuart) изготвил доклад относно билковата безопасност, в който описва как ехинацеята е била използвана от различни индиански племена за лечение на:

 • ухапвания от артроподи (членестоноги)
 • екзема
 • възпалителни заболявания на кожата
 • псориазис
 • ухапване от змия
 • ужилвания
 • заздравяване на рани и регенериране на кожата.

Ехинацея може да бъде полезна при слънчево изгаряне и някои други състояния на кожата. Ако се използва в засегнатата област, подобрението може да се види доста бързо и, освен че лекува възпалението, също така предотвратява инфектирането на раните, поради мощните си антибактериални и антивирусни свойства.

Лаксатив

Жена с болка в коремаПодобно на много билки, ехинацеята е особено лечебна за стомаха и целия стомашно-чревен тракт. Може да се използва като леко, естествено слабително средство, което осигурява облекчение на запек и успокояващо средство при раздразнен стомах.

Пиенето на билковия чай е подходящ начин за това. При повечето хронични случаи на запек, чаша чай всеки ден е достатъчна за регулиране на чревната дейност, докато при остри случаи са необходими 2 чаши на ден. Въпреки това, не бива да употребявате повече от две чаши чай ехинацея дневно, а добавките да приемате според указанията на етикетите им.

Подпомага психичното здраве

Echinacea angustifolia е препоръчителен вид за подпомагане на специфични заболявания, свързани с дефицит на внимание и хиперактивност при деца и възрастни. Както възрастните, така и децата, страдащи от дефицит на внимание и хиперактивност са с по-висок риск от проява на емоционални смущения, особено:

При тези състояние, отново дозата има ключово значение. Препоръчва се да се приемат не повече от 20 милиграма наведнъж. Приемане на по-високи дози може действително да премахне способността на ехинацеята да облекчава безпокойството.

Борба с рака

Подкрепа при ракСпоред проучвания относно ползите от ехинацея по отношение на мозъчни тумори, публикувани в National Institutes of Health (NIH, USA) фитохимикалите, съдържащи се в ехинацеята могат да бъдат ценни инструменти за борба с туморите. Употребата на ехинацея като природна терапия на рак сега се препоръчва заедно  с конвенционалното лечение.

Форми на употреба на ехинацея

Ехинацея е изключително достъпна билка, която може да бъде открита на много места, включително магазини за здравословни храни, онлайн магазини, аптеки, дрогерии и дори, супермаркети. Предлага се самостоятелно или в комбинация с други билки. Може да се открие под формата на таблетки, прах, тинктура или чай.

Как да подготвим лечебен чай от ехинацея?

листа и цвят ехинацея за приготвяне на чайДобавете 1 чаена лъжичка изсушени растителни части от ехинацея (листа, корени, цветя) към чаша вряла вода. Можете да добавите парченца лимон, джинджифил или мед, за да придадете вкус. Оставете да къкри (не да ври) на слаб огън за 10 до 15 минути. Прецедете и пийте чая, докато е топъл. Приемайте до 3 пъти на ден.

Ехинацея може да провокира алергични реакции при хора, които са чувствителни към амбра, невен или маргаритки. Също така, може да причини кожно дразнене и сърбеж като потенциален страничен ефект.

Тъй като ехинацея може да повлияе дейността на имунната система, се препоръчва хората, страдащи от автоимунни заболявания или приемат препарати потискащи имунната система да я избягват.

Предупреждения и предпазни мерки при употреба на ехинацея

 • Високите дози ехинацея понякога могат да причинят гадене и замаяност, особено при хора, които имат алергии. Ето защо, тя не се препоръчва като средство срещу сезонни алергии!
 • Съществуват съобщения, че инжектирането на препарати, съдържащи екстракт ехинацея може да причини по-тежки реакции като диария, дезориентация, замайване, сухота в устата, повишена температура, главоболие, безсъние, болки в ставите и мускулите, гадене, скованост на езика, възпалено гърло, болка в стомаха и повръщане.
 • Когато използвате при деца, не забравяйте винаги да избирате препарат без съдържание на алкохол!
 • Корените на ехинацея трябва да са на повече от 3 години, за да бъдат използвани за медицински цели, докато зрелите цветя и листа могат лесно да бъдат използвани и по-рано.
 • Информацията относно безопасността при употреба по време на бременност и кърмене е ограничена, затова трябва да се използва предпазливо при тези състояния.

Въпреки че няма официално доказателство за това как е най-добре да се използва, редовната ежедневна употреба определено е от полза за имунната подкрепа и цялостното здраве. Някои източници твърдят, че ефективността на ехинацеята е най-висока, когато се приема веднага след появата на симптомите, няколко пъти на ден, в продължение на седем до десет дни. Също така, съществуват предположения, че течните форми могат да се окажат по-ефективни от капсулите.

Ехинацеята се счита за безопасна при краткосрочна употреба за повечето хора, включително деца. Страничните ефекти за дългосрочна употреба все още не са напълно определени. Затова не приемайте повече от две седмици.

Потенциалните нежелани реакции към ехинацея включват повишена температура, повръщане, гадене, неприятен вкус, изтръпване на езика, болки в гърлото, болки в стомаха, диария, главоболие, замаяност, безсъние, дезориентация и болки в ставите и мускулите.

Важна бележка относно предпазливостта е да се уверите, че продуктът, който купувате е качествен и безопасен. За тази цел, винаги купувайте продукти от сертифициран доставчик и надеждна търговска марка.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com/echinacea-benefits/
http://www.medicalhealthguide.com/herb/echinacea.htm#b
https://www.motherearthliving.com/health-and-wellness/herbs-for-health-the-health-benefits-of-echinacea/?pageid=2
https://www.organicfacts.net/echinacea.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаИсторияЛеченияАлт. медицинаМикробиологияТестовеНовиниФизиологияХранене при...СнимкиДиетиОрганизацииСпортЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиСоциални грижи