Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Лечение на рани с природни средства

Лечение на рани с природни средства

Лечение на рани с природни средства - изображение

Кожата е предназначена да предпазва тялото от навлизане на микроорганизми и други замърсявания, затова, когато тя е повредена, това увеличава риска от инфекция. Освен това, оставени без лечение, някои рани могат да бъдат много болезнени и да отнема много време, за да зараснат.

За рани се говори при всяко нарушения на целостта на кожата или лигавиците. Наранявания могат да се получат вследствие на травматично въздействие,  злополука, изгаряне, оперативна интервенция и други. Някои от факторите, които правят човек по-податлив на наранявания са възраст, някои заболявания, прием на стероиди, радиация, химиотерапия, диабет и прекомерно тютюнопушене.

В процеса на зарастване вземат участие множество биологично активни вещества и фактори. Заздравяването на раните е сложен процес, който условно може да бъде разделен на три фази: възпалителна, пролиферативна и фаза на съзряване. В повечето случаи, при по-леките наранявания, домашните методи и средства са достатъчни, за да настъпи оздравяване в кратки срокове.

Според някои от по-старите схващания, раните се лекуват по-добре, ако са изложени на въздух, след като бъдат добре почистени и кървенето е спряло. Някои по-нови изследвания обаче, твърдят различно – поддържането на раната влажна и покрита, позволява тя да се лекува по-бързо и да се намали риска от инфекция. Смята се, че по този начин кръвоносните съдове в областта се възстановяват по-бързо, а броят на клетките участващи във възпалителната реакция намалява, ако раните не се оставят да изсъхнат. Изследвания показват, че раната трябва да се поддържа влажна поне 5 дни. Това прави различните мази и кремове особено подходящи в терапията на раните, но съществува и потенциален недостатък – докато тези средства подпомагат да се задържи раната влажна, те също така, увеличават риска от оток на тъканите и могат да провокират локална алергична реакция, с което се губтят всички положителни ефекти.

Един от най-ефективните и достъпни начини за запазване на раната влажна е приложението на вазелин. През последните години, все по-често в лечението на раните се търсят алтернативни средства и методи, целящи ускоряване на зарастването и свеждане до минимум риска от инфектиране.

Симптоми, които често придружават раните са кървене, зачервяване , подуване, възпаление, гной, болка.

Независимо от вида на раната, всяка една рана трябва да бъде добре почистена максимално бързо след настъпването й, с цел да се избегне инфекция. По-малките рани могат да бъдат лекувани у дома, докато при по-тежки и сериозни наранявания обезателно трябва да се потърси лекарска грижа.

Измиване на рана с течаща водаНай-лесният и достъпен начин за почистване на раната е с чиста течаща вода. Използвайте студена вода, при умерено налягане и сапун, като обливате областта около 10 минути. Това ще помогне за отстраняване на голяма част от механичните замърсявания и микроби. След като измиете добре, поставете стерилна марля или превръзка. За подпомагане на лечението може да използвате:

Използването на алтернативни средства и практики не е нещо ново в лечението на рани. Съществуват множество публикации и доклади относно лечението на рани с различни вещества като мед, захар и други. Водорасли и алое вера са едни от често препоръчваните растителни средства, използвани под формата на превръзка или за директно приложение:

Хлорела

Хлорела на прахХлорела е сред най-мощните суперхрани на планетата. Тя е един от най-богатите източници на белтъчини, бета каротин и нуклеинови киселини. Всяка клетка на хлорелата съдържа витамин С, провитамин А, витамин В1, витамин В2, ниацин, фолиева киселина, витамин В12, калий, калций, цинк, магнезий, желязо, протеини и др. Всъщност, хлорела съдържа достатъчно хранителни вещества, които да поддържат обмяната на веществата в здрав възрастен на оптимално ниво.

Употребата на хлорела при лечението на рани може да подобри естествения оздравителен процес като насърчава клетъчния растеж, особено на мускулите и костите, като същевременно повишава имунната система. Изследователи вярват, че това се дължи на съставка, наречена “растежен фактор”(CGF) на хлорела, което е комбинация от нуклеинови киселини и други ключови витамини и минерали. Японски изследвания са установили, че този растежен фактор е особено ефективен за ускоряване на клетъчния растеж, който е ключов за заздравяването на рани. Различни други проучвания разкриват, че растежният фактор на хлорела помага при лечението на язви и подпомага растежа на костите и мускулите. Когато се приема вътрешно, действа и като имунен бустер.

Мед

Приложение на мед върху ранаМедът е едно от многото природни средства, които в продължение на стотици години се използва за лечение на изгаряния и други наранявания.

Има няколко неща, които трябва да знаете, ако използвате мед за лечение на рани. Антимикробната му активност се дължи на няколко фактора:

Медът представлява наситен разтвор на захар. От гледна точка на химията, той притежава свойство, известно като висока осмоларност – когато влезе в контакт с микробите, той “изсмуква” водата от клетките и ги унищожава. По същия начин действат и захарните превръзки върху рани – те извличат водата от вътрешността на бактериите и по този начин ги убиват чрез дехидратация. За разлика от захарта, обаче, медът има и други характеристики, допринасящи за антимикробното му действие.

Медът има киселинен характер, а киселата среда подпомага унищожаването на някои микроби. Също така, притежава уникалната способност да произвежда водороден пероксид, който действа пагубно върху някои патогени при контакт. Медът всъщност не съдържа водороден пероксид, а го произвежда чрез химическа реакция, когато съществуват условия за нейното протичане – рН на меда трябва да се повиши между 5.5 и 8 и да се прибави малко натрий (или сол). Точно това се случва при влизане на меда в контакт с човешката кожа или рана. При тези условия, глюкозата в меда започва да се разпада и да произвежда водороден пероксид.

Може да използвате като нанасяте мед директно върху раната няколко пъти на ден.

Бял равнец

Бял равнецбилкаГръцкият митичен герой Ахил е използвал бял равнец, за да спре кървенето при ранените войници или поне така се казва в легендата. Предполага се, че оттам произлиза и латинското наименование на бял равнец - Achillea millefolium. Въпреки че съществуват малко изследвания относно употребата на бял равнец като лекарство, хората отдавна го използват за локално лечение на рани и слабо кървене.

Може да използвате под формата на отвара или чай за промивка на раната или като лапа.

Алое вера

Нанасяне на гел от алое върху ранаЛистата на алое вера съдържат гел, който хората използват от хиляди години за лечение на рани, охлузвания и изгаряния. Именно по тази причина, алое може да се открие в състава на множество козметични продукти, лосиони и мехлеми.

Гелът от алое вера съдържа съединения, които могат да намалят възпалението и да стимулират растежа на кожата. Най-добрият начин за употреба е като срежете едно или няколко листа от алое вера и нанесете гела директно върху нараняването.

Арника

Арника билкаКакто европейците, така и американците използвали цветята на това растение за успокояване на изгарянията и лекуването на раните, а днес много растителни масла съдържат арника. Може да се използва под формата на крем, мехлем, тинктура. Приложение намира, както коренът, така и самото растение.

Много лекари, които работят в областта на пластичната хирургия препоръчват на пациентите си  употребата на арника за облекчаване на възпалението и ускоряване на зарастването. Освен това, притежава и добре изразено обезболяващо действие.

Препаратите от изсушени цветя от арника съдържат по-големи концентрации от активните съставки на билката. Те са на разположение под формата на кремове, мехлеми, гелове или превръзки, които могат да се нанасят директно върху мястото на нараняване. Алкохолни екстракти от арника (тинктури) съдържат по-големи концентрации на активните вещества на билката. Те могат да се добавят към водата, за да се направи билково измиване на засегнатата зона или за импрегниране в превръзка. Арника съдържа активни съставки, които подпомагат нормалните лечебни процеси и стимулират имунната система на организма.

Арника съдържа съединения, които модулират възпалителния отговор и спомагат за разсейването на натрупаната кръв и течности в увредените тъкани. Това прави арниката особено полезна в случаите на натъртвания.

Локалната употреба на кремове и отвари от арника не бива да продължава дълго време, тъй като продължителният контакт с растението може да доведе до дразнене на кожата, включително екзема, олющване, мехури и други.

Внимание! Билковите препарати от арника са предназначени само за външна употреба. В естествено състояние, билката съдържа хеленалин – вещество, което може да предизвика симптоми на гастроентерит и някои нарушения в сърдечната дейност. Поради тази причина арника не бива да се приема вътрешно (с изключение на силно разредени хомеопатични продукти)!

Лук

Директно приложение на лук при нараняванеАлицинът в лука (откриван също и в чесъна) предотвратява инфектирането на раните, като същевременно не предизвиква дразненето, което причинява чесънът. Смесете половин глава настърган лук с мед и поставете сместа върху раната три пъти на ден за не повече от час.

Етерични масла

Етерични маслаС помощта на смес от няколко етерични масла с доказани антимикробни и противовъзпалителни свойства може да си приготвите изключително полезна смес за лечение на рани.

Рецептата е подходяща за по-леки и повърхностни наранявания, но и за дълбоки и кървящи наранявания! В състава й влизат:

Кокосово масло, което служи като чудесна антимикробна основа.

Масло от риган и масло от чаено дърво - мощни антимикробни масла със силно противовъзпалително действие.

Етерично масло от италиански хелихризум е противовъзпалително, антисептично и подпомага заздравяването. Лавандуловото масло действа противовъзпалително, антимикробно и успокояващо.

Тамян, който е известен със своите лечебни свойства спрямо кожата и способността да потиска възпалението.

Вземете:

  • 2 супени лъжици рафинирано кокосово масло
  • 2 капки етерично масло от риган или масло от чаено дърво
  • 2 капки етерично масло от италиански хелихризум
  • 2 капки лавандулово етерично масло
  • 2 капки етерично масло от тамян
  • По желание може да добавите 2 чаени лъжички пчелен восък, за да сгъстите получената смес.

Разтопете кокосовото масло (и пчелния восък, ако използвате), само докато се втечнят. Смесете  останалите масла заедно и изсипете цялата смес в малко бурканче. Сложете сместа в хладилника, за да се сгъсти. Нанасяйте върху нараняванията и след това поставете превръзка, ако е необходимо. За най-добър ефект втривайте от сместа на всеки 3 часа през целия ден.

Винаги, преди да приложите етерични масла директно върху кожата си, направете тест за поносимост!

Лют пипер

Люти чушкиЛютият червен пипер се приготвя от изсушени и стрити на прах люти чушки. Тази силна подправка е добре позната в кулинарията, но намира широко приложение и сред привържениците на природната медицина. Може да се използва директно върху раната, а може и да се приема вътрешно под формата на воден разтвор. Приложен външно, лютият пипер, ускорява съсирването на кръвта и по този начин намалява кървенето.

Агримония (камшик)

Агримония билкаБилката агримония също се използва като лечебно средство при нараняване. Освен при рани, агримония може да се използва и при по-леки охлузвания, одрасквания, а също и при изгаряния. Действа кръвоспиращо, а също така намалява риска от образуване на белег.

За да приложите като лек при рани, вземете няколко пресни листа, стрийте ги и нанесете върху раната под формата на компрес.

Лечебен ранилист

Лечебен ранилист билкаЛечебният ранилист е популярно средство срещу кожни проблеми в традиционната китайска медицина. Способността му да лекува рани се обуславя от наличието на алантоин – съединение, което ускорява зарастването и регенерацията на кожните клетки. Това растение притежава и отличи противовъзпалителни свойства, което го прави чудесно срещу инфекции.

Лечебният ранелист може да се използва под формата на отвара – за обливане на раната или за приготвяне на компрес. За целта, стрийте няколко листа (по желание може да добавите и малко зехтин) и получената каша нанесете върху раната, като покриете с марля. Подменяйте всеки ден!

Карамфил

Карамфил чайДревната индийска и китайска цивилизация е използвала карамфил като средство срещу множество проблеми: главоболие, респираторни нарушения, проблеми със зъбите и други. Това лечебно растение осигурява множество ползи и за кожата като подобрява здравината и стимулира регенерацията й.

Карамфилът е богат на витамини и минерали и има отлични антимикробни, противогъбични и антисептични свойства. Карамфиловото масло се използва за лечение на рани, натъртвания и други наранявания. Когато се прилага директно върху раната, маслото от крамфил незабавно облекчава болката и намалява риска от инфекции. Ако се нанася директно върху отворени рани, трябва предварително да се разреди в друго масло носител, тъй като е доста силно. Не бива да се използва от хора със силно чувствителна кожа!

Готу кола

Готу кола чайТази билка се използва от векове в Азия като натурално средство за лечение. Помага изключително при лечението на рани и белези, като същевременно, понижава риска от развитие на инфекция. Притежава способността да повишава нивата на антиоксиданти в тялото и помага за възстановяване на съединителната тъкан.

Готу кола може да се използва вътрешно (под формата на отвари и чайове), а също и външно – като лапа и компрес.

Напоследък, все по-често приложение намират и терапии чрез електрическо стимулиране и магнитни терапии, особено при бавно зарастващи рани.

Още домашни рецепти и средства, които могат да Ви бъдат от полза срещу рани може да откриете в темата:

Охлузвания на кожата - помощ у дома

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.drdavidwilliams.com
http://www.livestrong.com
http://www.med-health.net
http://www.life-enthusiast.com
https://www.smallfootprintfamily.com
http://www.ecellulitis.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиСпортБотаникаЛюбопитноХранене при...НовиниИсторияЛайфстайлСнимкиИзследвания