Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатични превръзки при открити рани

Хомеопатични превръзки при открити рани

Хомеопатични превръзки при открити рани - изображение

Желателно е, веднъж сложена, превръзката да не се маха няколко дни!

Непосредствено върху самата рана се слага стерилна или чиста мар­ля напоена с разтвор, приготвен най-често от КАЛЕНДУПА или ХИПЕРИКУМ, а отгоре се бинтова умерено стегнато, така че да не се размества, но и да не ограничава кръвообращението около травмираното място.

В началото превръзката може да бъде мокрена с разтвора на съответната тинктура, дори и по няколко пъти на ден, ако това се налага, т.е. когато изсъхне и ако раната е сериозна. Не е желателно да се маха, дори и да се пропие със секрет от раната.

Отделянето на този секрет е част от естествения оздравителен процес.

Освен това новосформиращите се кръвоносни съдове и клетки са много нежни и лесно раними, така че всяка ненавременна смяна на превръзката ще пред­ставлява една травма за тях, може да е придружена с болка и неприят­ни усещания за пациента и освен това може да допринесе за замърся­ване на раната.

Ако случайно се появят признаци на местно възпаление в областта около раната - зачервяване, топлина, подуване и засилена болезне­ност и чувствителност, може да се даде ХЕПАР 6 два или три пъти на ден или ФЕРУМ ФОСФОРИКУМ 6, до изчезване на оплакванията. (Това рядко се налага.)

Ако отделяният от раната секрет е твърде изобилен или миришещ може да се смени само външният слой на превръзката внимателно, а мястото около раната да се промие със 75% алкохол или с разтвор на съответната тинктура - КАЛЕНДУЛА или ХИПЕРИКУМ (1:10 или 10-20 к. М.Т. на 100 мл вода), като се внимава да не се докосват краищата на раната, или да не се размества най-вътрешния слой на превръзка­та, който лежи непосредствено върху раната.

Върху силно кървяща рана, когато не са увредени големи кръвоносни съдове, се накапват няколко капки чиста КАЛЕНДУЛА или ХИПЕРИКУМ. След това задължително се прави суха превръзка.

За Framar.bg: http://www.lekove.bg

Още по темата:

3.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниСпортИсторияАлт. медицинаСнимкиАнкетиСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛеченияХранене при...ЛайфстайлИзследвания