Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола

Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола - изображение

Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола (Centella asiatica) представлява дребно, влаголюбиво тревисто растение. Принадлежи към семейство Сенникоцветни (Umbelliferae, Apiaceae). Използва се като кулинарен зеленчук и като лечебна билка. В районите на разпространението й тя е наричана с различни имена. Споменава се във всички древни писания на Аюрведа. Цялото растение се използва за медицински цели. Това е безвкусно растение, без мирис, което процъфтява във водата и около нея. През деветнадесети век азиатското хидрокотиле и неговите екстракти се включват в Индийската фармакопея, където освен за лечението на рани се препоръчва и за лечението на различни кожни заболявания като проказа, лупус, варикозни язви, екзема, псориазис; диария; треска; аменорея и заболявания на женския урогенитален тракт.

В последно време фокусът върху изследванията на растенията се е увеличил в цял свят. Centella asiatica е важна лечебна билка, която се използва широко в ориента и се превръща в популярна на Запад. На азиатския континент билката е известна от повече от 2000 години.

Устройство на готу кола

готу колаКоренището на готу кола се състои от вертикално разположени корени, кремави на цвят и покрити с власинки. От тях прорастват странични разклонения - тънки, пълзящи, зелени до червеникавозелени на цвят, свързващи растенията помежду им. Азиатската центела има дълги цветни стъбла, на които са разположени зелени, със заоблени върхове, гладка текстура и мрежести вени листа. Листната маса расте на снопчета и има кръгла или бъбрековидна форма.

Цветовете са бели, пурпурни или розови до червени на цвят. Те са малки, събрани по 3-4 в кръгло съцветие, което се извисява над листната маса на билката. Всяко цвете е частично затворено в два зелени прицветника. Има големина от около 3 милиметра, като разполага с пет до шест венчелистчета. Всяко цвете носи пет тичинки и два плодника. Цъфти през лятото.

Плодовете са мрежести, което ги отличава от други подобни видове. Те са малки с овална форма, приличащи на брадавици, оребрени, като самото оребряване е с гладка повърхност.

Разпространение на готу кола

Многогодишната тропическа центела расте по южните острови в Тихия океан, на Мадагаскар и Цейлон, в Китай, Индонезия, Индия и Южна Африка, Япония, Пакистан, Шри Ланка. Обича влагата за своето развитие. Развива се в умерени и тропически блатисти райони на много места по света. Открива се в езера и блата в южните щати на САЩ, Флорида и Хавай. Растението се отглежда в цяла Индия. Вирее на надморска височина до 1800 метра. Вирее в повечето тропически и субтропически страни, с блатисти местности, включително части от Южна Тихоокеанска и Източна Европа. Около 20 вида центели растат в повечето части от тропичните или влажни пантропични области, като оризови масиви, а също и на скалисти, по-високи места.

Тъй като растението е водно, то е особено чувствително към биологични и химични замърсители във водата, които могат да се абсорбират от него. Може да бъде култивирано в по-сухи почви, стига да се напояват редовно и достатъчно. Билката се отглежда за три месеца, като цялото растение, включително корените, се събират ръчно. Това е силно инвазивен вид оценен с "висок риск" на инвазивност.

Химичен състав на готу кола

Биологично активните вещества в азиатското хидрокотиле са:

 • тритерпеноидни сапонини;
 • пентациклични тритерпеноиди - азиатикозид и брахмозид, които спомагат за оздравяването на раните;
 • флавоноиди, укрепващи вените;
 • малки количества етерично масло;
 • азиатна киселина и брамична киселина (мадекасова киселина), цебелелоза, цестелозид и мадекасозид.

Листата и коренът съдържат оцетна киселина. Изсушеното листо съдържа целоева киселина. Цялото растение е богато на витамини В и С и каротеноиди.

чай от готу колаОсновните активни съставки в готу кола са сапонини (наричани още тритерпеноиди). Тези тритерпенови сапонини и техните сапогенини са основно отговорни за заздравяването на раните и съдовите ефекти чрез стимулиране на производството на колаген в мястото на раната. Други компоненти, изолирани от билката са брамомоид и браминосид, които може да са отговорни за нейното действие върху ЦНС и ефектите й върху уретера, но все още предстои да бъдат потвърдени чрез клинични проучвания. Суровият екстракт, съдържащ гликозиди изотанкунизид и благоудилис, показва антифертилно действие при мишки. Установено е, че целелозид и неговите производни са ефективни при лечението на венозна хипертония. В допълнение, общият екстракт съдържа растителни стероли, флавоноиди и други компоненти, които нямат известна фармакологична активност, а именно танини (20-25%), есенциална киселина (0,1% с бета-хрориофилен, (аланин, серин, аминобутират, аспартат, глутамат, лизин и троонин), флавоноиди (производни на керцетин и кемперол), алкалоид (хидрохотин), фитостерол, горчив компонент (валерин), мастни киселини (линолова киселина, линоленова, олеинова, палмитинова и стеаринова киселина).

Въздушните части на centella asiatica съдържат: азиатска киселина и нейният гликозид, познат като азиатикозид; мадекасова киселина и нейният гликозид мадекасозид, квадранозид IV, сцефолеозид A, танкунизид, изотанкунизид, центеласапонини, центелозиди A и B, брахмозид и браминосид, урзолова киселина и множество други тритерпеноиди; центелин, центелицин, розмаринова киселина, гинсенозиди, гипенозид; алкалоида хидрохитин; апигенин; рутин, ирбинова киселина, камферол, кверцетин, хлорогенна киселина, фенолни киселини, включващи 3,5-ди-0-кафеетил хининова киселина, 3,4-ди-О-кафеетил хининова киселина и 4,5-ди-О-кафеетил хининова киселина, кастилиферол, кастилицетин, изохлорогенна киселина, кадиенол, витамин C, р-каротин, транс-лутеин, транс-неоксантин и други неидентифицирани каротеноидни структури, антоцианини, хлорофил, бета-ситостерол, кампестерол, стигмастерол.

Микро и макроелементи изолирани от готу кола са: желязо, калий, мед, цинк, калций, натрий, манган, кобалт. Основните биоактиви изглеждат тритерпеноидни структури, като двата основни тритерпеноида са азиатна киселина и мадекасова киселина (тези две и техните гликозиди са около 2% от теглото на всяко растение и са една четвърт от общото количество тритерпеноиди). Урзоличната киселина и съдържанието на розмаринова киселина също могат да бъдат биоактивни и странно това растение изглежда съдържа гинсенозиди, които не се намират в нито един вид женшен.

Като растителен продукт, centella asiatica има съдържание на влага 83,43%, 13,26% съдържание на пепел, 8,24% фибри, 6,13% протеин, 0,66% мазнини и останалото е въглехидрати.

Като цяло, centella asiatica изглежда има относително ниско съдържание на флавоноиди и феноли, въпреки че има висока концентрация на танин (20-25%). Цялостното съдържание на центелозиди е концентрирано в листните екстракти.

Използваема част на готу кола

Цялото растение или листата се събират и се употребяват в прясно състояние и сушени за запарки, отвари или под формата на прах. Това е безвкусно растение, без мирис, което процъфтява във водата и около нея.

Лечебни свойства и приложение на готу кола

Азиатската центела е билка, която обикновено се използва в традиционната китайска и Аюрведа медицина. От надземните и части се приготвят лекарства. Включва се в лечението на бактериални, вирусни или паразитни инфекции като инфекция на пикочните пътища, херпес зостер, проказа, холера, дизентерия, сифилис, обикновена настинка, грип, свински грип, елфантиаза, туберкулоза и шистозомиаза. Помага и при умора, тревожност, депресия, психични разстройства, болест на Алцхаймер и за подобряване на паметта и интелигентността. Други приложения включват зарастване на рани, травми и проблеми с кръвообращението (венозна недостатъчност), включително разширени вени и кръвни съсиреци в краката (венозна тромбоза). Понякога бива използвана и при слънчев удар, тонзилит, хепатит, жълтеница, системен лупус еритематозус (SLE), стомашна болка, диария, лошо храносмилане, стомашни язви, епилепсия, астма, анемия, диабет. Готу кола се използва за лечение на рани и намаляване големината на белези, включително и на стрии, причинени от бременност.

Тя се прилага широко като пречистващо кръвта вещество, както и за лечение на високо кръвно налягане, за подобряване на паметта и насърчаване на дълголетието. В Аюрведа готу кола е една от основните билки за съживяване на нервите и мозъчните клетки. Източните лечители разчитали на нея за лечение на емоционални разстройства, като например депресия, за които се смятало, че се коренят във физически проблеми. В западната медицина, по време на средата на ХХ век, за азиатската центела и нейните алкохолни екстракти се съобщава, че са показали положителни резултати при лечението на проказа. В Аюрведа, C. asiatica се класифициран като зеленчук с предполагаеми подмладяващи свойства.

 • растението повлиява проблеми с вените и лимфната система;
 • притежава съдоразширяващи свойства и е ефикасно средство за заздравяване на вените и за лечение на разширени такива, капилярни кръвоизливи и хемороиди;
 • азиатската центела помага при кожни проблеми, включително повърхностни рани, по-леки изгаряния, белези, псориазис и язви. За целта може да се приема вътрешно и/или да се нанася локално.

готу кола в саксияВ традиционната медицина, се използва за лечение на различни заболявания и леки наранявания и за насърчаване на кърменето, като клиничната ефикасност и безопасност на билката не са потвърдени от висококачествени медицински изследвания. Контактен дерматит и кожно дразнене са възможни поради локално приложение, а главоболие, гадене и сънливост могат да възникнат при вътрешна употреба. Билката може да има неблагоприятни ефекти върху чернодробната функция, когато се използва в продължение на много месеци.

Според фармакологичен преглед през 2010 г., азиатската центела може да помогне в менталното развитие и познавателните способности на индивида; отпуска пренаситен ум и намалява тревожността и депресията (седативни, анксиолитични и антидепресантни свойства). Изследвана е за действие срещу болестта на Алцхаймер, епилепсия, стомашни язви, вирусни инфекции и болка, възпалителни състояния. Оттогава са проведени още много проучвания за здравните качества на Centella - общо 650 проучвания до края на 2017 година. След тези изследвания, освен за лечението на рани, билката отново се препоръчва и за лечение на различни кожни заболявания като проказа, лупус, варикозни язви, екзема, псориазис; ревматизъм; диария; треска; аменорея; заболявания на пикочния тракт, както и за облекчаване на тревожност и подобряване на когнитивните способности на личността.

Как действа готу кола?

 • подобрява паметта;
 • благоприятства движението на кръвния ток, увеличава броя на белите кръвни клетки и пречиства кръвта;
 • използва се като подмладяващ агент за насърчаване на младостта;
 • поради диуретичните си свойства се включва в лечението на дисурия;
 • действа успокояващо и се употребява за лечение на истерия, възбуда, безсъние и епилепсия;
 • прилага се локално при елефантиаза под формата на паста;
 • включва се в лечението на заболявания на уринарния тракт;
 • лекува кожни инфекции и заболявания, подуване и хронични язви;
 • лекува студ, кашлица, астма и дрезгав глас;
 • полезна е и за лечение на рак;
 • осезаемо помага в лечението на рани;
 • действа имуностимулиращо;
 • използва се за понижаване на високото кръвно налягане;
 • лекува артрит и болки в ставите;
 • лекува изгаряния, премахва белези от нараняване или варицела;
 • Gotu kola е полезна при лечението на черния дроб и бъбреците;
 • растението е полезно за лечението на стомашно-чревни проблеми;
 • понижава телесната температура, причинена от треска;
 • намалява женската стерилност;
 • прах от азиатска центела, смесен с кокосово масло, намалява падането на косата, укрепва косата и насърчава растежа на косата;
 • полезна е за децата при разстройство на червата;
 • в Тайланд се използва за детоксикация на отравяне с опиум;
 • употребява се и за лечение на жълтеница;
 • растението може да се използва за всякакъв вид нарушение на кръвообръщението.

Centella asiatica се използва като лекарство в аюрведическата традиционна медицина на Индия в продължение на хиляди години и е включена в историческия "Сушрута Самхита", древен индийски медицински текст. Билката се използва и от хората на Ява и други индонезийски острови. В Китай, е докладвана като един от "чудотворните еликсири на живота", познат преди повече от 2000 години.

25 невероятни ползи за кожата от готу кола

азиатска центела

 • увеличава производството на фибронектин, колаген тип I, колаген тип III и стимулира пролиферацията на фибробласти, за по-здрава, по-твърда кожа и съединителна тъкан;
 • защитава еластина и хиалуроновата киселина от разрушаване, като по този начин предпазва еластичността на кожата, здравето и хидратацията й;
 • бори се със стареенето на кожата и бръчките, благодарение на тези комбинирани действия върху колагена, еластина и хиалуроновата киселина;
 • заличава стрии и целулит;
 • моделира хипертрофични белези и келоиди;
 • лекува изгаряния;
 • ускорява заздравяването на раните;
 • предотвратява и лекува фиброзата;
 • заздравява кожните кръвоносни съдове;
 • защитава стените на кръвоносните съдове и ремонтира течащи капиляри, като по този начин подобрява задържането на вода;
 • подсилва оксигенацията на тъканта на долната част на крака, отстранява въглеродния диоксид от тъканите и намалява отока на глезена, тежестта в крака, сърбежа, болката, подпухналостта, безпокойство, спазмите и умората;
 • подобрява хроничната венозна недостатъчност (CVI), лимфоедем, хипертензия на вените, разширени вени, хемороиди и флебити;
 • предпазва вените от последствията от дълбока венозна тромбоза (ДВТ);
 • при диабет предпазва от клиничните етапи на заболяването на вените, стабилизира артериалната плака и предотвратява атеросклерозата;
 • предпазва от слънчево увреждане;
 • лекува хиперпигментацията;
 • намалява сухотата на кожата;
 • има противовъзпалителни свойства;
 • силен антиоксидант е;
 • бори се с гликацията (процес, в резултат на който се уврежда колагена в кръвоносните съдове);
 • лекува възпаление на мастните тъкани;
 • стимулира липолизата по-добре от кофеина;
 • предотвратява витилиго чрез защита на меланиновите клетки от оксидативно увреждане;
 • подобрява защитната бариера на кожата и по този начин подобрява хидратацията на кожата.

Относно заздравяването на раните и лечението на изгаряния, билката влияе както локално, така и приета вътрешно.

листа на готу кола

Какъв е относителният процент на четирите актива в листата на Centella asiatica?

Според изследване, метаноловата екстракция на четирите тритерпени в растението gotu kola дава 6% азиатна киселина, 28% мадекасова киселина, 13% азиакозид и 53% мадекасозид. Това показва, че растението съдържа повече мадекасиева киселина и е насочено повече към оздравяването на кожата, отколкото към стягането на същата.

Начин на действие и ефекти от свойствата на готу кола

 • Венозна недостатъчност

Азиатската центела укрепва кръвоносните съдове, благодарение на способността й да стабилизира съединителната тъкан в тях. При лечението на склеродермия, тя намалява нейното образуване, тъй като стимулира образуването на хиалуронидаза и хондроитин сулфат, както и упражнява балансиращ ефект върху развитието на съединителната тъкан. Готу кола е ефективна и при хипертензивна микроангиопатия и венозна недостатъчност и намалява скоростта на капилярната филтрация чрез подобряване на микроциркулационните параметри.

 • Седативни и анксиолитични свойства

В индийската литература билката е описана като притежаваща успокоителен ефект. Той се дължи главно на съдържащите се в нея брахмозидни и браминсоидни вещества.

 • Антидепресантни свойства

Автори проучват възможния антидепресантен ефект на тритерпените, изолирани от азиатско хидроколтиле чрез измерване на нивата на кортикостерон в мозъка на мишки. Оценява се съдържанието на моноаминовите невротрансмитери и техните метаболити в мозъчната кора на плъховете, хипокампуса и таламуса, при което се наблюдава значително намаляване на нивото на кортикостерон и повишаване съдържанието на вещества и техни метаболити в мозъка на плъха. Този процес помага за включване на тритерпените на билката в облекчението и изчистването на мозъчната дейност и увеличаване на съдържанието на моноаминовите невротрансмитери заради техните антидепресантни ефекти.

 • Антиепилептични свойства

Екстракт от листата на билката е подложен на фармакологичен скрининг, като се използват различни експериментални модели и е установено, че проявява защитно действие срещу повишаване на вътречерепната електрическа стимулация при конвулсии, предизвикани от пентилентетразол и стрихнин-предизвикани онистотни конвулсии при орално приложение на веществата. Той също така показва намаляване на образуването на продукти на липидната пероксидация, намаляване на спонтанната двигателна активност, усилване на индуцираната от диазепам хиперактивност, хипотермия и усилване на времето за сън на пентобарбитона. Екстрактът в доза от 200 мг / кг телесно тегло, напълно инхибира конвулсиите, предизвикани от пентилентетразол. При пристъпи, предизвикани от пентилентетразол и конвулсии, предизвикани от стрихнин, екстрактът показва защита при доза от 100 мг / кг телесно тегло. Дозите на екстракта, избрани за останалите проучвания, се основават на пилотни такива, използвани при животински модели. Тези открития предполагат потенциалните антиконвулсантни, както и антиоксидантни и депресивни действия на билката върху ЦНС.

 • Когнитивни и антиоксидантни свойства

За азиатската центела е известно, че ревитализира мозъка и нервната система, увеличава обхвата на вниманието и концентрацията и се бори със стареенето. Изследване показва когнитивно-подобряващи и антиоксидантни свойства на билката при нормални плъхове. От 28 от азиакозидните производни три компонента, включително азиатна киселина, показват силно инхибиране на клетъчната смърт, предизвикана от бета-амилоид и свободни радикали. Тези производни могат да бъдат кандидати за лечение на болестта на Алцхаймер, като защитават невроните от бета-амилоидна токсичност.

По отношение на когнитивните й подобряващи свойства, тя изисква няколко седмици да действа и изглежда, че причинява увеличаване на невроналния растеж (не колко неврони съществуват, но до каква степен техните дендрити се разклоняват). Това се дължи на активирането на клас протеини, известни като MAPKs, който причинява освобождаване на растежен фактор за неврони, наречен мозъчен невротрофичен фактор (BDNF).

 • Антиноцицептивни и противовъзпалителни свойства

Ефектите на азиатската центела върху болката (антиноцицепция - противоболково въздействие) са били докладвани при възпалителни процеси при гризачи. Антиноцицептивната активност на водния екстракт (в дози 10, 30, 100 и 300 милиграма / килограм маса) е изследван като се използва метод на болево дразнене, предизвикан от оцетна киселина, докато противовъзпалителната активност на готу кола се изследва при простагландин Е2- индуциран оток на лапата при плъхове. Водният екстракт от билката разкрива значителна антиноцицептивна активност при животинските модели, подобна на аспирина, но по-слаба от морфиновата и значителна противовъзпалителна активност, сравнима с мефенамовата киселина. Тези резултати предполагат, че водните екстракти на билката притежават антиноцицептивни и противовъзпалителни свойства, които оправдават традиционната употреба на това растение при лечението на възпалителни състояния или ревматизъм. Наскоро беше проучен антиревматичният ефект на мадекасозид при колаген-индуциран артрит тип II (CIA) при мишки. Мадекасозид в доза от 10, 20 и 40 мг / кг, орално прилаган от деня на антигенното предизвикателство в продължение на 20 последователни дни, облекчава дозозависимо тежестта на заболяването въз основа на намалените клинични резултати и повишава телесните тегла на мишките. Също така, хистопатологичното изследване показва, че мадекасозида облекчава инфилтрацията на възпалителни клетки и синовиална хиперплазия, както и осигурява защита срещу разрушаване на ставите. В проучването е заключено, че веществото по същество предотвратява миши CIA и може да бъде основната активна съставка на билката, отговорна за клиничните й приложения при ревматоиден артрит, и че основните механизми на действие могат да бъдат главно чрез регулиране на анормалния хуморален и клетъчен имунитет като защита срещу унищожаването на ставите.

 • Радиозащита

Предишни проучвания предполагат, че готу кола може да бъде полезна за предотвратяване на изменения в организма, предизвикани от радиация по време на клинична лъчетерапия. Растителните екстракти също са тествани заради своите радиоохранителни свойства при сублетална доза (8 Gy) на Co 60 гама лъчение. Доза от 100 мг / кг увеличава значително времето на преживяване на мишките. Загубата на телесно тегло на животните в групата, лекувана с лекарството, е значително по-малка в сравнение с животните, на които е била дадена само радиация.

 • Други приложения

Изследване докладва за интрацелуларната активност на воден екстракт от азиатска центела срещу вируси на херпес симплекс, ин витро, съдържащи както анти-HSV-1, така и анти-HSV-2.

Както суровият екстракт, така и пречистените фракции показват цитотоксичност срещу лимфомните асцитни туморни клетки при асцитите на Ehrlich и Dalton, като проучването е ангажирано с доза и начин на прилагане на билката. Не са открити обаче цитотоксични ефекти срещу нормални клетъчни линии. Оралното приложение на екстрактите (сурови или пречистени) забавя развитието на твърди и асцитни тумори в мишки.

Съобщена е и антимикотична активност на готу кола.

Ефикасността на билката при лечението на депресия, тревожност и разстройства на съня е тествана върху малки животни и се смята, че тя е свързана с нейните брамомоидни и браминсоидни съставки или сапонинови гликозиди.

Готу кола, чрез независим механизъм, увеличава отделянето на противовъзпалителна сигнализираща молекула от имунните клетки. По-точно повишава секрецията на молекулата, известна като IL-1 (интерлевкин едно) от имунните клетки, известни като макрофаги. Т.е. притежава имуностимулираща активност.

 • Язва на стомаха

Проведено е лабораторно проучване, в което е установено, че водният екстракт от азиатско хидрокотиле е ефективен при инхибиране на стомашни лезии, индуцирани от приложението на етанол. Авторите стигат до заключението, че екстрактът от билката вероятно подсилва стомашната лигавица и намалява вредните ефекти на свободните радикали. Проучвания при животни показват, че екстрактите потискат стомашната язва, предизвикана от студ и стрес, при плъхове. Активността им се сравнява с тази на фамотидина. Билковият екстракт показват зависимо от дозата намаляване на стомашната язва.

Още едно проучване е проведено за оценка на възможната анти-улцерогенна активност на пресен сок от билката срещу стомашни язви, причинени от етанол, аспирин, стрес. Лекарството, което се дава перорално в дози от 200 и 600 мг / кг маса, два пъти дневно в продължение на пет дни, показва значителна защита срещу всички гореописани експериментални модели на язва и резултатите са сравними с тези, получени от сукралфат. Авторът стига до заключението, че защитният ефект на екстракт от готу кола върху язвата може да се дължи на укрепването на защитните фактори на лигавицата.

Едно проучване показва, че азиатската центела и нейните съставки азиакозидите, имат противовъзпалително свойство, което се постига чрез инхибиране на азотния оксид (NO) и по този начин улеснява излекуването на язвите. Някои други изследователи показват ефикасността й чрез предклинични и клинични изследвания при лечение на стомашни язви. Ролята на готу кола в пародонталната терапия също е изследвана.

4.2, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Centella_asiatica
https://www.homeremediess.com/centella-asiatica-medicinal-uses-and-pictures/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/
https://examine.com/supplements/centella-asiatica/
https://www.lipotherapeia.com/centella/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-753/gotu-kola
https://www.livestrong.com/article/132611-what-are-benefits-centella-asiatica/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/centella-asiatica

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияВидеоЗдравни съветиНовиниСпортЗдравни проблемиИнтервютаЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиЛеченияБотаникаФизиологияСпециалистиИстория