Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Cucurbitales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Луо Хан Гуо

Луо Хан Гуо

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Луо Хан Гуо  - изображение

Луо Хан Гуо (Siraitia grosvenorii, Luo Han Guo) представлява многогодишно тревисто растение от сем. Тиквови (Cucurbitaceae), чийто плод носи същото име. Плодовете на растението се наричат още Архат плодове, Буда плодове, монах плодове или плодове на дълголетието.

Устройство на Луо Хан Гуо

устройство на Луо Хан Гуо

Растението, раждащо плодовете луо хан гуо, достига дължина от 3 до 5 метра и пълзи по други растения с помощта на филизи. Листата са с форма на сърце и дължина 10-20 см. Плодовете имат кръгла или елипсовидна форма, с големина 5-7 см в диаметър и гладка повърхност. Те са тъмнокафяви, когато са млади, а при узряването си стават зелени и мъхести. Пулпата на плода съдържа семена с удължена, почти сферична форма. Плодоносният период е от август до октомври месец.


Разпространение на Луо Хан Гуо

Родината на Луо Хан Гуо се смята, че е Южен Китай и Северен Тайланд. Сега се отглежда предимно в южната китайска провинция Гуанси, както и в провинцийте Гуандун, Гуейджоу, Хунан и Дзянси. Подът се споменава за първи път в регистрите на китайските монаси през 13-ти век.

Използваема част на Луо Хан Гуо

Използват се плодовете и корените на растението.

Химичен състав на Луо Хан Гуо

Плодът съдържа предимно незахарен естествен подсладител - тритерпеноидни гликозиди. В него се установяват също и големи количества глюкоза и фруктоза, 14% протеин, витамин С и 26 вида неорганични елементи като манган, желязо, никел, селен, калий, йод, молибден; мастни киселини - линолова киселина, олеинова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, миристинова киселина, лауринова и деканова киселини.

Лечебни свойства и приложение на Луо Хан Гуо

Качествата на този плод са използвани в традиционната китайска медицина. Екстрактът на плода е почти 300 пъти по-сладък от захарта и е с малък брой калории. Поради тази причина е добър вариант за употреба от хора с наднормено тегло и диабет. Фармакологичните резултати показват, че монах плодовете забавят процеса на стареене, имат антикарциногенни свойства, намалят количеството на липидите в организма и подпомагат загубата на тегло. Клинично е широко използван за лечение на магарешка кашлица, запек, остър бронхит, остър тонзилит, болки в гърлото. Стрития корен може да се използва външно при псориазис, антракс, фурункул (цирей).

чай от Луо Хан Гуо

 

 

Плодовият чай действа тонизиращо и предпазва от респираторни инфекции.Луо Хан Гуо в кулинарията:

Екстрактът от монах плода се използва като подправка на яхнии, на бульони, за подслаждане на торти, бонбони, бисквити, сиропи.

Консумация на този плод не води до нежелани ефекти!

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЕ-тата в хранитеНормативни актовеТестовеСнимкиСпортДиетиФизиологияЛеченияЗдравни проблемиПатологияХранене при...ИсторияВидеоИнтервютаИзследванияСпециалистиОрганизацииКлинични пътеки