Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Кленов сироп - ползи за здравето и употреба

Кленов сироп - ползи за здравето и употреба

Кленов сироп - ползи за здравето и употреба - изображение

Има няколко естествени подсладители, които са предпочитани вместо бялата захар, която е често срещана в повечето домакинства. Има хора, които предпочитат да използват мед вместо всички други естествени продукти от същия тип. Кленовият сироп, обаче се счита за по-добър вариант, като се има предвид по-ниската му калорийна стойност в сравнение с меда.

Какво е кленов сироп?

Кленовият сироп се приготвя от сладкия сок на кленовото дърво. Тези дървета натрупват скорбяла в корените и стволовете си, особено в периода преди зимата. Дългото натрупване на тази скорбяла улеснява превръщането му от първоначалното състояние в захар. През пролетния сезон захарта се издига и се смесва с вода, образувайки сок, който е готов за събиране.

Тъй като сокът е с високо водно съотношение, той трябва да се подложи на обработка, за да може водата да се изпари и да остане концентрираният, гъст сироп. Този краен продукт се получава чрез процес на нагряване. Целият процес не включва използването на химически добавки, консерванти или агенти.

Легендите казват, че първоначално кленовият сироп е открит от индианците в Северна Америка. Много по-късно европейците са открили кленовия сироп, усъвършенствали са и опростили процеса на извличането му, като го направили и глобална сензация. Канадската провинция Квебек е най-големият производител на кленов сироп, на която се пада производството на около три четвърти от кленовия сироп в света.

Хранителна стойност и калории в кленовия сироп

Кантар за телесно теглоКленовият сироп доставя на организма енергия, вода, протеини, мазнини, въглехидрати и захари. По отношение на минералите, той съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий и цинк. Витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин и В6 също се откриват в този сироп.

Цинкът не само е полезен за здравето на сърцето, но е и силен антиоксидант. Също така участва във важни телесни функции като клетъчен растеж и регенерация. Само 1/4 чаша порция кленов сироп осигурява 41% от дневните нужди от цинк и 100% от дневните нужди от манган, който е свързан с HDL ("добър холестерол") и също е известен със способността си да подобрява цялостната психическа стабилност.

Една супена лъжица (около 20 грама) кленов сироп съдържа приблизително:

  • 52,2 калории
  • 13.4 грама въглехидрати
  • 0,7 милиграма манган (33% от необходимото дневно количество)
  • 0,8 милиграма цинк (6% от необходимото дневно количество)
  • 13,4 милиграма калций (1% от необходимото дневно количество)
  • 40,8 милиграма калий (1% от необходимото дневно количество)
  • 0.2 милиграма желязо (1% от необходимото дневно количество)
  • 2,8 милиграма магнезий (1% от необходимото дневно количество)

Ползи за здравето от кленовия сироп

Кленовият сироп е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето. Ето кои са неговите благоприятни ефекти върху тялото:

Кленовият сироп е силен антиоксидант

атомен модел Кленовият сироп има различни антиоксидантни свойства, които са от съществено значение за здравословния начин на живот. Антиоксидантите са важни за организма, тъй като неутрализират свободните радикали, които могат да причинят различни заболявания на здравето. Митохондриите са част от клетките, които са отговорни за производството на енергия, но по време на този процес свободните радикали се произвеждат в митохондриите. Тази функция изисква ензими, които са предразположени към увреждане или увреждане от други микроорганизми в тялото.

Манганът съдържащ се в кленовия сироп доставя супероксиддисмутазата, която е окислителен ензим. Този ензим помага при обезвреждането на опасните свободни радикали, които се произвеждат от митохондриите, докато изпълняват нормалните си метаболитни функции.

Съобщава се също, че няколко новооткрити антиоксидантни съединения, открити в кленов сироп, имат противоракови, антибактериални и антидиабетни свойства. Кленов сироп също съдържа и противовъзпалителни съединения.

Кленовият сироп може да помогне за борба с възпалителни и невродегенеративни заболявания

възпалени ставиТъй като консумацията на кленов сироп осигурява антиоксиданти, които намаляват възпалението, той може да се счита за част от здравословното хранене, което е полезно за предотвратяване на някои заболявания - като невродегенеративни заболявания, артрит, възпалителни заболявания на червата или сърдечни заболявания.

Много изследвания са установили, че съдържащите феноли природни продукти - включително някои плодове, подправки, ядки, зелен чай, зехтин и кленов сироп - имат невропротективни ефекти. Растителните съединения на кленовия сироп могат да помогнат за защитата на мозъка чрез намаляване на оксидативния стрес, който е отговорен за по-бързото стареене. Някои изследвания показват, че съдържащите фенол храни в диетата могат да регулират производството на възпалителни маркери и да намалят риска от невротоксичност, мозъчна клетъчна смърт и някои състояния като болестта на Алцхаймер.

Кленовият сироп подобрява здравето на сърцето

бисквита сърцеПолзите за здравето от кленовия сироп включват и здравето на сърцето. Това е един от органите на тялото, който е податлив на различни видове заболявания като инсулт, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Естественият подсладител не представлява сериозна заплаха за сърцето, за разлика от рафинираните и преработени подсладители, които се предлагат на пазара. Цинкът в кленовия сироп помага за защита на артериалните стени от увреждане на свободните радикали и предпазва артериите от втвърдяване. Съдържанието на манган в кленовия сироп спомага за повишаване на нивото на добрия холестерол в кръвта.

Кленовият сироп съдържа цинк и неговата консумация може да предпази и предотврати различни сърдечно-съдови заболявания. Цинкът също така подобрява работата на ендотелните клетки, като ги предпазва от увреждане, дължащо се на наличието на излишък холестерол в допълнение към други окислени липиди.

Още за здравето и предпазването на сърцето може да научите в Как да намалим риска от сърдечна атака?

Кленовият сироп подобрява репродуктивното здраве на мъжете

сперматозоиди насочени към яйцеклеткаКонсумацията на кленов сироп помага и за поддържане на мъжкото репродуктивно здраве. Има някои минерали като цинк в кленовия сироп, които са полезни за здрава и добре функционираща репродуктивна система, особено за простатната жлеза.

Пониженото ниво на минерали увеличава риска от заболявания като рак на простатата.Цинкът играе важна роля в подпомагането на репродуктивното здраве на мъжете и предпазва от разширяването на простатата. Високите нива на манган помагат за производството на половите хормони както при мъжете, така и при жените

Ето защо е препоръчително мъжете да се стремят да консумират храни, които съдържат по-голямо количество от този минерал. Кленовият сироп е една такава храна, която е лесна за използване, достъпна и приятна на вкус.

Още за по-добро репродуктивно здраве при мъжете може да прочетете в: Билки за повишаване на потентността и половата мощ при мъжете

Кленовият сироп повишава енергията

Съдържанието на манган в кленовия сироп спомага за повишаване на енергийното производство и синтеза на мастни киселини и холестерол. Смята се, че само 1/4 чаша кленов сироп може да осигури 90-100 процента от дневните нужди от манган.

Кленовият сироп подпомага храносмилането

храносмилателна системаКленовият сироп е с ниско съдържание на FODMAP ( F ermentable O ligo-, D -, M ono-saccharides A nd P olyols")- късоверижни олигозахаридни полимери на фруктоза и галактоолигозахариди, дизахариди (лактоза), монозахариди (фруктоза) и захарни алкохоли (полиоли), като сорбитол, манитол, ксилитол и малтитол, които могат да причинят храносмилателни смущения при хора с чувствителен стомах. Ниското им съдържание в кленовият сироп означава по-малко подуване и раздразнение - особено за хората, които страдат от синдром на раздразненото черво. Освен това, кленовият сироп е значително по-лесен за усвояване от бялата захар, така че спокойно може да използвате кленов сироп вместо захар в рецептите за сладки и печива.

Кленов сироп и диабет

Измерване на кръвна захар с глюкомерИзследвания показват, че кленовият сироп може да има по-нисък гликемичен индекс, отколкото захарозата, включително изследванията, проведени върху плъхове. Това може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Известно е, че рафинираната захар и най-общо рафинираните въглехидрати, които съдържат малко фибри, се метаболизират бързо от черния дроб. Това води до „висока захар”, последвана от бърз спад. Още по-лошо е, че консумирането на твърде много захар бързо повишава кръвната захар и повишава нивата на инсулин. С течение на времето, това може да доведе до по-ниска инсулинова реакция и проблеми с контрола на кръвната захар. Това е причината за развитието на диабета.

Според "Healing Foods", антиоксидантните полифеноли в кленовия сироп, комбинирани с неговите растителен хормон-абсцисова киселина, са показали, че подобряват чувствителността на организма към регулиращия кръвта инсулин.

Все пак, имайте предвид, че тъй като консумирането на твърде много захар, от всеки източник, е една от водещите причини за някои от най-разпространените здравни проблеми - като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания - дори естествените подсладители трябва да се използват в малки количества. Когато става въпрос за естествени средства при диабет или други състояния, свързани с кръвната захар, най-добре е приемът на захар да се сведе до минимум и особено рафинираната захар.

Кленовият сироп подобрява здравето на кожата

Жена обърната с лице към слънцетоМного хора споделят положителни резултати, след като използват кленов сироп локално, директно върху кожата си. Подобно на суровия мед, той може да спомогне за намаляване на възпалението на кожата, за премахване на зачервяване, петна и сухота. В комбинация със сурово прясно мляко, кисело мляко, валцуван овес и мед, може да се прилага като маска върху кожата, която хидратира, бактериите и симптомите на дразнене.

Още натурални средства за здрава и красива кожа може да откриете в: Домашни маски срещу отпусната кожа

Кленов сироп и сода в борба с рака

кленов сироп и содаЗащо кленов сироп и сода? Кленов сироп е популярен и като естествено средства срещу рак. Според последни проучвания в САЩ и Канада, той помага за предотвратяване на разпространението на раковите клетки. Американският учен Navindra Seeram от Университета в Роуд Айлънд е провел проучване, в което открил наличието на 13 антиоксидантни съединения в кленовият сироп, които имат още антибактериални, противоракови и антидиабетни свойства.

Содата за хляб е алкален продукт, способен да регенерира клетките на тялото чрез насърчаване на снабдяването им с кислород. Заслужава да се отбележи, че раковите клетки се разпространяват в кисела среда и в анаеробна среда (липса на кислород). С други думи, киселинността на човешкото тяло е основната причина за рак, поради което балансирането на рН (киселинно-алкалното равновесие) на тялото играе ключова роля в превенцията.

Според д-р Тулио Симончини, специалист по онкология, инфекцията с гъбичка, наречена Candida Albicans, също може да бъде потенциална причина за отключване на рак. Той съветва да се консумира сода за хляб, защото нейните противоракови и алкализиращи свойства спомагат за предотвратяване на развитието на тази гъбичка и образуването на тумори.

Как да използвате кленов сироп и сода за хляб?

Смесете една част сода за хляб с три части кленов сироп, за предпочитане не в алуминиев съд или тиган. По-добре е да използвате съдове от неръждаема стомана или мед. Загрейте сместа на слаб огън, без да прегрява, като бъркате енергично за 5-10 минути. Консумирайте три чаени лъжички на ден от този естествен лек за рак за един месец.

По време на терапията е необходимо да се избягва консумацията на бяла захар, месо и бяло брашно! Повече за храненето при рак може да научите в: Диетата като част от терапията при рак

Как да използваме кленов сироп?

Кленов сироп като подсладител: Използвайте кленов сироп като подсладител за чай или кафе.

Кленов сироп за сладък препечен хляб: Препечете филия пшеничен хляб и го гарнирайте с нарязани плодове като банан и ябълка. Поръсете канелата на прах и най-отгоре кленов сироп.

Още вкусни начини за употреба на кленов сироп може да откриете в Рецепти с кленов сироп.

Кленов сироп за бебета и деца

Кленов сироп със закускаМоже ли на бебетата и малките деца да се дава кленов сироп е въпрос, който вероятно вълнува голяма част от майките, които са привърженици на здравословното хранене и са добре запознати с ползите, които кленовият сироп носи за възрастните? Дали обаче е подходящ и безопасен за бебета и малки деца? 

Една от храните, за които знаем, че повечето лекари не препоръчват да се дава на бебетата е мед. Освен силен алерген, той е потенциален източник на бактерия, наречена Clostridium Botulinum. Кленовият сироп е подобен на меда, което означава, че в него също може да се съдържат същите бактерии. Наличието на тези бактерии в меда и кленовия сироп може да доведе до опасно състояние, наречено детски ботулизъм. Това е рядко, но тежко заболяване, което може да атакува нервната система и да причини парализа на тялото или отслабване на мускулите.

Важно е да се отбележи, че гастро-интестиналния ботулизъм (ботулизъм на пеленачетата) засяга основно бебета (рядко възрастни, претърпели операция на стомаха), тъй като здравите възрастни имат по-зряла храносмилателна система и червата съдържат достатъчно киселини за борба с токсините, които бактериите могат да произведат в организма.

Децата, които са на възраст над една година имат по-балансирани киселини в червата си, които могат да противодействат на токсините. Ето защо повечето педиатри биха препоръчали избягване на мед, кленов сироп, царевичен сироп и други течни подсладители при бебета, докато достигнат една година. След тази възраст, кленовият сироп може да бъде предлаган в малки количества.

Алерген ли е кленовият сироп?

За разлика от меда, чистият кленов сироп е натурален подсладител, който не е признат алерген. Като се има предвид това, от решаващо значение е да се отбележи, че алергени могат да бъдат въведени впоследствие, по време на процесите на производство и опаковане, поради което винаги проверявайте надеждността на източника и чистотата на продукта, който използвате.

Кленовият сироп е подходящ подсладител и за вегани.


Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.organicfacts.net/health-benefits/maple-syrup.html
https://acadianmaple.com/pages/maple-syrup-health-benefits-and-nutrition
https://food.ndtv.com/food-drinks/6-maple-syrup-benefits-you-may-not-have-known-1875433
https://kids.kiddle.co/Maple_syrup
http://www.maplemood.com/a-mixture-of-maple-syrup-and-baking-soda-kills-cancer-cells/
https://draxe.com/maple-syrup-nutrition/
https://theimpressivekids.com/can-babies-have-maple-syrup/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноНовиниБотаникаНормативни актовеЕ-тата в хранитеЛайфстайлСнимкиРецептиХрани и ястияДиетиВидеоСпортАнкетиПроизводителиЛечения