Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Диетата като част от терапията при рак

Диетата като част от терапията при рак

Диетата като част от терапията при рак - изображение

През последните години станаха популярни редица диетични стратегии в подкрепа на лечението на раковите заболявания. Между голяма част от експертите обаче се срещат и разногласия:

Така например, някои експерти казват, че соевите продукти са безопасни, а другите казват, да се избягват напълно соевите продукти (препоръчват се само ферментирали соеви продукти). Някои диети препоръчват сол, някои, като терапията Герсон, препоръчват диета с калий, която не съдържа сол. Д-р Ричард Шулце призовава за прием на много вода: "Гладуването е прочистване." Въпреки това, Джърсън съветва да не се прекалява с водата, защото стомахът трябва да е колкото е възможно по-празен, за да усвои соковете и супите.

Пилето (без кожата) може да бъде намерено в редица ракови диети, но не и според Медицинския център на Фондация Ливингстън, тъй като книгата й „The Conquest of Cancer“ посвещава цяла глава на канцерогенните аспекти на пилешкото месо. Тя признава, че свободното производство или органичните пилета са по-добри, но все пак трябва да се избягват. Въпреки че повечето диети изискват строго вегетариански подход, диетите на доктор Николас Гонсалес от Ню Йорк се приготвят индивидуално, а някои изискват червени меса в зависимост от метаболизма на пациентите и биохимията.

Така може да се продължи с часове, но ще сложим край на тези аргументи и ще се опитаме да обединим най-добрия съвет от всички експерти. Въпреки това, поради различните мнения относно рака и храненето, тези съвети трябва да се приемат само като информация. В подобен тип статия не може да се създаде специфично меню, което трябва да бъде следвано от хора с рак, но лекарят и диетологът могат. Моля, имайте предвид, че, за да бъде една диета изработена специално за Вас, тя трябва да бъде базирана на задълбочена оценка на индивидуалното състояние и изготвена от специалист. В останалите случаи, рискувате да се сблъскате с шарлатанство. Без задълбочена оценка на състоянието на човек, могат да бъдат препоръчани само някои общи насоки.

Като начало, трябва да знаете, че внезапната драматична промяна в диетата може да изхвърли опасни големи количества клетъчни отпадъци в кръвта, затова преди и по време на началните етапи, трябва да детоксикирате организма си.

Основни принципи на диетата при рак

Според "Center for Advancement in Cancer Education", Pennsylvania най-добрата стратегия е следната: ниско съдържание на мазнини (диета с ниско съдържание на мазнини намалява "лошите" нива на естроген при жените), малко животински протеин, високо съдържание на фибри, високо ензимна диета, чийто киселинно-алкален баланс достига съотношение 1:4, премахване на силно рафинирани, силно нагрявани, преработени, изкуствени и химически обработени храни. С други думи, органични, непреработени или минимално преработени храни. Въпреки това, съществува един проблем тук, че средиземноморската диета е богата на мазнини, а честотата на рак на гърдата е по-ниска при тази диета. Така че не може да се говори само мазнини, а за определени видове мазнини. Зехтинът съдържа полезни, незаменими киселини, както и лененото масло.

Също така от значение е и състоянието на животното, чиято мазнина ще се консумира. Маслото от органично отглеждана крава е много по-добро от маслото от конвенционално отглежданите крави.

Кои храни трябва да се елиминират от диетата при рак?

Храни, които трябва да се елиминират при ракКафе, чай (с твърде много кофеин), захар, бяло брашно, бял ориз, мляко, масла (с изключение на зехтин), алкохол, пържени храни, месо от животни, отгледани с хормони или антибиотици, цитрусови плодове (един или два портокала максимално), витамини, които не са предписани специално за Вас, рафинирана сол, какао, преработени храни, храни с добавки и лекарства. Имайте предвид, че това са само общи насоки. Някои хора може действително да се нуждаят от кафе, за да противодействат на алкохола, създаден от техния панкреас. Някои хора се нуждаят от животински протеини. Някои се нуждаят от цитрусови плодове. Само задълбочен химически анализ може да ви каже какво точно да ядете и какво да избягвате. Въпреки това, всички с рак трябва да избягват всички захари и всички храни, съдържащи частично хидрогенирани масла (което означава, че трябва да се научите да четете етикети, тъй като хранително-вкусовата промишленост бавно внедрява тези мазнини в почти всичко: замразени храни, супи сметана, какао, продукти от сирене.

Специална бележка за захарта - ракът обича захарта. Подробна информация относно влиянието захарта върху рака може да откриете в темата: Каква е връзката между рака и захарта?

Храни, подходящи за консумация при рак

Сурови зеленчуци и зеленчукови сокове, плодове (пресни и сушени, но рехидратирани - да се избягват сулфитирани), пълнозърнести храни, леко сварени зеленчуци, сладки картофи, бели картофи, боб, кисело мляко и кефир, малки количества органично отгледано месо, малки количества риба, ядки и/или млека от ядки, билкови чайове, зеленчукова супа и кръстоцветни зеленчуци. Според някои експерти се препоръчва 70% сурова храна, но други препоръчват 50%. Точният процент е най-добре да обсъдите с Вашия диетолог.

Друга причина за консумацията на органични храни е от особен интерес за жените, които искат да предотвратят или да се борят с рака на гърдата. Пестицидите имитират действието на естрогена в тялото на жената и могат да се заловят за естрогеновите рецепторите в гърдите и да стимулират клетъчното делене. Дори малки количества пестициди могат да бъдат опасни за жените, защото те са склонни да се концентрират към високи нива в мастните клетки, а гърдите се състоят предимно от мастни клетки.

Зеленчуци

Зеленчуци от сем. КръстоцветниМинимум петдесет процента от Вашата диета трябва да са зеленчуци. Съотношението на суровите към готвените трябва да варира от 50:50 до 70:30. Суровите зеленчуци осигуряват на организма ензимите, от които се нуждае, но изцяло сурова диета не се препоръчва, тъй като в растенията се съдържат и някои здрави фибри, които трябва да бъдат разрушени, за да могат да се включат в храносмилането, без да претоварят храносмилателната система. Друг начин да направите суровите храни по-усвояеми, е да ги настържете или да ги прекарват през блендер. Въпреки това, трябва да ги консумирате веднага щом бъдат обработени, тъй като започват да се дегенерират много бързо.

Пресните зеленчукови сокове са задължителна част от диетата при ракови заболявания. Най-добрият сок за борба с рака е сокът от моркови. Той е с високо съдържание на бета-каротин и високо съдържание на алфа-каротин, често пренебрегван хранителен елемент, въпреки че според много експерти той е десет пъти по-мощен от бета-каротина.

Някои специалисти по хранене препоръчват цели кълнове или сок от тях, но Герсон терапията се обявява против тях, тъй като според техния опит, те пречат на действието на някои ензими.

Включете голямо количество зелени листни зеленчуци и представители от семейството на зелето (кръстоцветни) ежедневно и не забравяйте морските зеленчуци като уакаме, нори, келп, комбу и други. Морските зеленчуци са страхотни в салатите (след като са рехидратирани и изцедени) или в супи.

Плодове

банани, грозде,ябълкиДесет процента от диета при рак трябва да са плодове. Яжте плодове самостоятелно като лека закуска, между храненията или поне половин час преди хранене, но никога след това. Те трябва да бъдат сурови или рехидратирани и за предпочитане сезонни. Ако са правилно комбинирани, плодовете не се задържат дълго в стомаха и може да се ядат преди лягане, без да причиняват прекомерна секреция на стомашни киселини.

Поддържайте цитрусовите плодове до минимум. Макар често да се срещат препоръки, че портокаловият сок се бори с рака, това се отнася предимно за превенция. Цитрусите предизвикват подкиселяване на организма, а според множество ракови институции по време на терапията на рак, цитрусите трябва да са сведени до минимум. Набавяйте си витамин С от добавки.

Прясно изцеден плодов сок също е подходящ начин за използване на полезните вещества в плодовете. Изстискването на сока ще разруши по-трудните за смилане и абсорбция фибри и ще ви осигури на организма полезни хранителни вещества и ензими. Някои натуропати сравняват пиенето на пресни плодови сокове с венозни вливания на течности, тъй като ползите за кръвта настъпват в рамките на петнадесет минути.

Животински продукти

месоОграничете животинските продукти до две или три малки порции на седмица. За предпочитане са бели риби (треска, сьомга или пъстърва) или бяло месо. Птиците и месото трябва да не съдържат хормони, антибиотици и пестициди. Центърът за напредък в образованието в областта на рака (Center for Advancement in Cancer Education) не препоръчва да се консумира червено месо, но д-р Гонзалес от Ню Йорк твърди, че това зависи от собствената биохимия на човека. Разбира се, не трябва да се консумира обработено месо.

Според някои източници, консумацията на червено месо може да се разреши при ракова диета, но червеното месо е с високо съдържание на желязо, което реагира с кислорода за създаване на свободни радикали. Поради това се препоръчват малки количества (в ястия и супи), заедно с антиоксиданти като витамин С и витамин Е.

Яйцата е най-добре да се консумират поширани или леко сварени.

Зърнени храни

зърнени храниДвадесет процента от диета по време на борба с рак трябва да са пълнозърнести храни. Избягвайте всички рафинирани зърна, брашна и продукти от тях. Препоръчват се кафяв ориз, каши, просо, ръж, елда, ечемик, овес и овесени зърна, царевица и киноа. Тестени изделия приготвени на зърнена основа могат да се използват с ограничения.

Мазнини и масла

Повечето мазнини/масла трябва да бъдат сведени до минимум, особено ако са изкуствено получени или преработени (царевичното масло е вредно, маргаринът още повече), макар че може да са източник на омега-3 мастни киселини. Д-р Йохана Будуиг твърди, че за правилното използване на кислород от нашите клетки в диетата ни трябва да има достатъчно количество ненаситени мастни киселини. Препоръчват се мононенаситени (маслинови и сусамени семена), но те трябва да бъдат нерафинирани (студено или пресовано) и трябва да се съхраняват с капачка и в хладилник. Избягвайте затопляне на маслата, тъй като топлината причинява окисление и освобождаване на свободни радикали. Майонеза и маргарин трябва напълно да бъдат изключени от диетата. Избягвайте транс-мастни (частично хидрогенирани) масла, тъй като те са сред потенциалните причинители на рак.

През 1989 г. USDA (Министерство на земеделието на САЩ) установи, че рибените масла намаляват производството на простагландин Е2, който има тенденция да причинява загуба на апетит. Именно загубата на апетит води до кахексия и т. нар " синдром на загуба" при рак, който може да доведе до смърт при пациенти с рак.

Семена и ядки

семена и ядкиПет процента от диета при рак трябва да бъдат семена и ядки. Те трябва да се консумират сурови, макар че някои казват, че най-добрият начин да се консумират са покълнали (люцерна, репичка, слънчоглед), като трябва да се има предвид какво вече се каза за кълнове. Тъй като семената и ядките могат да натоварят храносмилателната система, когато имунната система е отслабена, може да ги консумирате смлени и поръсени върху супи и салати. Ако не искате да натоварвате храносмилателната система, избягвайте ядките, докато имунната система заработи по-добре.

Ядки трябва да се използват в малки количества, като най-добри са бадемите, лешниците и американски орехи. Без фъстъци! Фъстъците не са ядки, а бобови. Те се считат за несмилаеми от някои специалисти и могат да съдържат канцерогени от често развиващите се плесени върху тях.

Бобовите растения

Десет процента от диета трябва да бъдат бобови растения, като те трябва да са много добре сготвени. Различните видове боб, както и грахът и лещата са отлични. Ферментиралите соеви продукти (мисо е едно от тях) са задължителни за раковата диета (освен, ако не се касае за рак на гърдата свързан с продукция на естроген). Обезателно комбинирайте бобовите с протеини.

Супи

Супа и чушкиСупите са отличен начин за разрушаване на влакната в зеленчуци и получаване на повече хранителни вещества. Те трябва да включват разнообразие от зеленчуци, водорасли и бобови растения.

 

Подправки

Солта трябва да бъде сведена до минимум. Може да се използва заместители на сол, базирани на водорасли. Ако трябва да използвате сол, уверете се, че тя е естествено преработена морска сол, тамари или нещо с високо съдържание на калий.

Чесънът е задължителен. Д-р Шулце препоръчва 5-7 скилидки на ден, въпреки че това може да разстрои стомаха, ако се приемат наведнъж. Доверете се на собствената си преценка, в зависимост от индивидуалната поносимост.

Опитайте някои от билковите подправки предлагани в магазините за здравословни храни. Добавяйте ги постепенно към ястията си и бързо ще свикнете с вкуса им. Билките от семейството на ментата, като риган, са чудесни за салати и съдържат доста количество антиоксиданти, както и много други хранителни вещества.

Течности

НапиткиИзбягвайте да пиете течности 15 минути преди хранене и три часа след хранене. Ако искате да пиете нещо с храната си, някои изследвания ни казват, че най-доброто е горещият зелен чай.

Китайско проучване на над 900 индивида на средна възраст показва, че пиенето на зелен чай намалява риска от рак на хранопровода с до 60%. (Journal of the National Cancer Institute, June 1, 1994).

Фитохимикалите в зеления чай, които са най-отговорни за неговия противораков ефект, са полифероли, а освен това за предотвратяване на рака на хранопровода се смята, че предотвратяват рак на стомаха, черния дроб, кожата и белите дробове. (Японските мъже пушат повече от американските, но имат по-ниска честота на рак на белите дробове.) Изследователи в Китай вярват, че зеленият чай също помага за понижаване на кръвното налягане и холестерола в кръвта, стабилизира кръвната захар, убива бактериите, причиняващи разпад, и блокира действието на много канцерогени.

Черният чай също изглежда има подобен ефект, но анализът показва, че в зеления чай има четири пъти повече активни вещества от черния чай.

За да поддържате оптимална хидратация, следете цвета на урината - тя трябва да варира от ясен до светложълт. Тъмножълтата урина е признак на дехидратация, въпреки че гърлото и устата не показват такива. За всяка напитка с кофеин трябва да се изпие още една чаша вода. Deepak Chopra препоръчва вода при стайна температура, осем до десет чаши на ден. Други препоръчват десет до дванадесет чаши.

Избягвайте напитки с кофеин и изкуствени напитки (те съдържат флуорирана и хлорирана вода) и плодови сокове, които са били преработени или са с добавени допълнителни захари. Чистият плодов сок е добър в умерено количество (разреден с филтрирана вода). Препоръчват се напитки от печени зърнени храни (например кафяв ориз, ечемик) или билкови чайове. Суровите зеленчукови сокове са отлични, особено сокът от моркови.

Отново, избягвайте флуорираната и хлорираната вода, но спазвайте препоръчителния прием на течности. Пийте водата (и други напитки) със стайна температура. Горещите билкови чайове също са отлични като заместител на кафето.

Суперхрани

СуперхраниВсяка от популярните през последните години суперхрани, които се използват ежедневно са силно препоръчителни, като могат да се комбинират с напитки и сокове. Те са богати на минерали, хранителни вещества, витамини и хлорофил и могат да помогнат на тялото да се детоксикира. Суперхрани са: люцерна, ечемик, пшенични треви, спирулина, хлорела, синьо-зелени водорасли и някои морски плевели.

Захар

захар и ракВсички захари трябва да бъдат изключени (въпреки че някои центрове позволяват по-сложните захари в умерени количества, докато други ги забраняват изцяло). Ракът обича захарта и черният дроб я мрази. Захарите оказват ужасно напрежение върху черния дроб. Единственият препоръчителен подсладител е стевия. Стевия се използва от десетилетия без странични ефекти и може да се закупи в повечето магазини за здравословни храни. Ако трябва да използвате захар, използвайте го пестеливо и се уверете, че тя е нерафинирана форма. Избягвайте всички други заместители на захарта!

Оцет

Тук трябва да направим специална бележка за оцета, тъй като повечето хора го използват за овкусяване на салатите си. Повечето видове оцети, които закупуваме от хранителните магазини са разрушителни за черния дроб и храносмилателния тракт. Според д-р Норман Уокър повечето оцети съдържат само оцетна киселина, а не полезни съставки срещу рак.

За разлика от обикновения кулинарен оцет, органичният ябълков оцет съдържа, освен оцетна киселина и ябълчена киселина, която е елемент от храносмилателния процес. Затова, ако ще използвате оцет, използвайте непастьоризиран, нефилтриран, органичен ябълков оцет.

Ензими

таблеткиЕнзимите са необходими за всеки химичен процес, който протича в организма. Когато тялото синтезира храносмилателни ензими, то е твърде заето, за да създава други ензими, които поддържат имунната система. Допълнителното предоставяне на ензими на тялото чрез диетата ще спомогне за предпазване на органите от претоварване и помага да се подобри имунната система.

Д-р Хауъл казва, че специалистите по рака откриват, че някои ензими напълно липсват в кръвта и урината на пациентите и поради преработването на храната, храносмилателната система трябва да "открадне" ензими от други органи, което създава конкуренция за ензими сред различни системи на органи. Получените в резултат на това метаболитни дислокации могат да бъдат пряката причина за рак, коронарна болест на сърцето, диабет и много други хронични нелечими заболявания. Липсата на храносмилателни ензими, според д-р Хауъл, е отговорна за увеличените хипофизната жлеза и за разширения панкреас.

Д-р Хауъл посочва също, че токсемията е крайният резултат от липсата на храносмилателни ензими в комбинация с наситената с мазнини диети, тъй като храните, които тези храни изискват повече време за преминаване през храносмилателния тракт, ферментират, причиняват газове, киселини, главоболие и проблеми с дебелото черво.

Добавянето на храносмилателни ензими предпазва от претоварване на храносмилателната система. Раковите заболявания на черния дроб и панкреаса изискват добавянето на храносмилателни ензими, защото това са основните органи, които трябва да ги произвеждат.

За да се предпази панкреаса, панкреасните ензими са задължителни. Д-р Уилям Кели в изданието "One Answer to Cancer" препоръчва да ги приемате с храната и между храненията, и особено в следобедните часове между 14:00 и 15:00, когато системата е най-алкална и в 3:30 сутринта, когато системата отново е силно алкална. Някои публикации обаче не са съгласни с това време (точно когато системата е най-алкална) и някои препоръчват да ги приемате сутрин, при събуждане.

Всеки зеленчук съдържа ензимите, необходими за собственото му храносмилане. Консумирането на сурови храни обременява организма, като му доставя храносмилателни ензими. Бананите, манго и авокадото са богати на ензими, но сред най-богатите източници са кълновете.

Някои ензими и тяхното действие:

  • Химотрипсин намалява възпалението.
  • Трипсинът разгражда некротичната тъкан.
  • Папаинът действа срещу туморната тъкан.

Понякога се препоръчва и солна киселина, особено за вегетарианците. Тя е необходима за храносмилането, а с напредване на възрастта, организмът произвежда все по-малко и по-малко. Трябва да се отбележи, че ниацинът подпомага производството на солна киселина.

Подбор, приготвяне и консумация на храните при рак

Използвайте само пресни, органични, свежи зеленчуци. Повечето специалисти по хранене препоръчват закупуването само на биологични храни.

След като си подготвите зеленчуци, ги консумирайте веднага. Не оставяйте остатъци в хладилника. Веднъж нарязани, те бързо започват да губят част от активността на витамините и ензимите си. Алтернативен вариант на пресните са замразените зеленчуци.

Не използвайте микровълнова печка или готвене под налягане. Използвайте стоманени, стъклени или керамични съдове за готвене. Зеленчуци може да консумирате също и леко задушени или изпечени. Според Герсон теарапията зеленчуците трябва да се готвят много бавно в собствените си сокове без добавена вода.

Хранене при рак

Яжте само когато сте гладни и никога не преяждайте.

Изключете телевизора и радиото по време на хранене.

Не яжте "на крак"!

Яжте бавно и внимателно дъвчете всяка хапка.

Не говорете и не се разсейвайте с нищо.

Комбиниране на храни при рак

Неправилното комбиниране на храни води до непълноценно храносмилане, което отнема повече време и позволява на храната да ферментира в чревния тракт, което води до процеси на гниене в дебелото черво и навлизане на токсини в кръвния поток. Тъй като плодовете не трябва да се задържат дълго в стомаха, те винаги трябва да се консумират самостоятелно или преди хранене. Ето още няколко прости правила за консумация на плодове:

Комбинирайте полукисели с кисели или сладки плодове, но никога не яжте кисели плодове заедно със сладки.

Полукисели плодове са кайсии, плодове, череши, пресни смокини, грозде, манго, нектарини, папая, праскови, круши, сливи.

Сладки плодове са банани, фурми, сушени плодове, сини сливи, стафиди. Някои ябълки са сладки, а някои могат да бъдат полукисели.

Кисели плодове са всички цитрусови плодове, ананас, нар, ягоди.

Пъпешите винаги яжте самостоятелно.

Комбиниране на зеленчуци, протеини, въглехидрати и мазнини: яжте зеленчуци с въглехидрати или с протеини, но никога не смесвайте протеини с въглехидрати. Месото никога не трябва да се приготвя в мазнина. Не забравяйте, че въглехидрати са хляб, царевица, боб, грах, зърнени храни, макаронени изделия, картофи, тиква и сладък картоф.

Детоксикация при рак

Попадането на вредни вещества в организма е свързано с въздуха, който дишаме, лосионите, които поставяме върху косата и кожата си и от храните и течностите, които консумираме. Потопени сме в море от антигени, химикали и токсини, които оказват безмилостен натиск върху имунната ни система. Съществуват някои мерки, които може да предприемем, за да помогнем на тялото в известна степен да се прочисти от ненужните вещества:

  • Поставете системи за филтриране на въздуха във вашия дом и офис и поддържайте филтрите чисти.
  • Използвайте системи за филтриране на водата за пиене - най-добрият вид изглежда е обратната осмоза. Избягвайте всички хлорирани или флуорирани води.
  • Избягвайте дълги горещи душове. През 1990 година Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) постави горещите душове в списъка си с потенциални източници на рак. Не само, че канцерогените във водата попадат в кожата в по-голяма степен по време на горещ душ, но и се вдишва канцерогенната пара. Поради това се препоръчва добавяне на филтрираща система и към вашия душ.
  • Изхвърлете всички лосиони за кожа, сапуни и спрейове за коса. Намерете медицински специалист, който да Ви посъветва какви препарати можете да използвате, които са максимално пречистени и нетоксични.
  • Изхвърлете всички препарати за почистване, съдържащи токсични химикали и потърсете магазин за нетоксични почистващи препарати.

Макробиотична диета

Мнозина са открили, че макробиотичната диета се бори с всяка дисфункция на имунната система и има много случаи на благоприятно повлияване на дегенеративни заболявания от тази диета. Повече за макробиотичната диета може да откриете в темата: Алтернативни и допълващи терапии при рак.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.katsandogz.com/cancer_diet.html?fbclid=IwAR1kiXpzXWv48v6TpJ3okVncu3j_qJStcA3LMp5D7VHGPIknCeV8m9Fh8Jc
https://wakeup-world.com/2016/07/29/the-metabolic-model-of-cancer-how-nutrition-and-diet-influences-cancer/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ЛеченияБотаникаПсихологияСпортИнтервютаФизиологияНовиниТестовеДиетиИсторияПатологияАнкетиНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиРецептиВидеоОрганизацииЗаведенияКалкулаториПроизводители