Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки за повишаване на потентността и половата мощ при мъжете

Билки за повишаване на потентността и половата мощ при мъжете

Билки за повишаване на потентността и половата мощ при мъжете - изображение

За да настъпи оплождане, освен пълноценна яйцеклетка е необходима зряла, функционална семенна течност, която да съдържа сперматозоиди с висока подвижност и в достатъчни количества, за да осигури оплождането на женското яйце.

Процесът на производство на мъжки полови клетки (сперматозоиди) - от образуването на зародишни клетки до напълно зрели, готови за освобождаване сперматозоиди, отнема малко повече от два месеца. Когато развитието на сперматозоидите е завършено, те все още не са способни да извършват движение. Те се "складират" в семенните тубули и надсеменниците, където "узряват" и стават подвижни. По време на еякулацията, сперматозоидите се придвижват през репродуктивния тракт, а сперамлната течност се добавя от секрети от простатната жлеза и семенните мехурчета, образувайки семенната течност. Както може да се види от този процес, функционалността на спермата зависи от редица анатомични структури и тяхното здраве, като тестисите, простатната жлеза, семенните тубули, епидидимите и пениса. За съжаление, все повече и повече мъже страдат от безплодие, свързано с лошо качество на спермата в резултат на небалансирани нива на тестостерон. Мобилността на сперматозоидие е един от факторите оказващ огромно влияние върху мъжкия фертилите, тъй като значително увеличава шанса на сперматозоидите да достигнат крайната си цел и да оплодят яйцеклетките. Лошото качество на сперматозоидите може да бъде свързано със следните фактори:

 • токсичност, произлизаа от начина на живот като прием на алкохол, кафе, пушене на цигари и лекарства;
 • хормонални разрушители, присъстващи в околната среда, храната и водата;
 • увеличаване на стреса, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Много мъже се чувстват неудобно от факта, че имат смущения в сексуалния живот, но голяма част от тези състояния са лечими и предотвратими с помощта на естествени средства и повече лекари трябва да знаят за това, тъй като има много доказателства за тяхната ефективност. Когато става дума за мъжкото безплодие, стресът от тестването на мъжката плодовитост и емоционално разрушителната новина, че мъжът не е в състояние да произвежда здравословни сперматозоиди, може да предизвика огромно разстройство.

Някои билки могат успешно да се използват за увеличаване на шансовете на двойката да зачене. Всъщност, стимулирането на плодовитостта при мъжете се осъществява, като се вземат билки, които:

 • подпомагат функционирането на мъжките полови органи;
 • стимулират производството на сперматозоиди и спермални течности,
 • спомагат за поддържане броя и подвижността на сперматозоидите;
 • поддържат здравата морфология на мъжките полови клетки;
 • подобряват либидото и ерекцията;
 • помагат за предотвратяване на еректилната дисфункция.

Могат да се приемат под формата на екстракт, капсули, тинктура или като чай. Ако страдате от някакво заболяване, консултирайте се предварително с квалифициран билкар за конкретна схема, дозировка и избор на билки. Подходящи за целта са:

Мака

Корен Мака и прахМака (Lepidium meyenii) корен е билка, доказано ефективна за подобряване на подвижността на сперматозоидите. Действа като повлиява хормоналните нива в организма осредством стимулиране и подхранване на хипоталамуса, който регулира хипофизната жлеза и действа като тоник за хормоналната система. Когато хипофизната жлеза функционира оптимално, цялата ендокринна система е балансирана.

Много хора обикновено наричат тази билка перуански женшен или перуански виагра, тъй като подобрява енергията, либидото и издръжливостта. Изследване включващо 9 мъже, приемали желирана мака всеки ден в продължение на 4 месеца, показало увеличаване на либидото, повишаване броя и подвижност на сперматозоидите, повишени нива на DHEA, намаляване на тревожността и стреса, понижаване на кръвното налягане, балансиране на нивата на желязо и увеличаване на нивата на надбъбречните андрогени.

Женшен

Видове женшен (корен)Азиатският женшен е мощен натурален билков лек, познат още в лечебния свят на древен Китай, където е бил използван за различни заболявания, включително за мъжко плодородие. Изследвания показват, че женшенът подобрява броя и мобилността на сперматозоидите, както и нивата на тестостерона в организма. Антиоксидантните му свойства помагат на организма в борбата му с токсичността, произлизаща от околната среда, като например свободните радикали.

Американски женшен корен (Panax quinquefolius) се счита за един от най-добрите мъжки сексуални тоници. Клинично наблюдение показва, че американският женшен е ефективна билка за поддържане на либидото, еректилната функция и за подобряване на мъжките сексуални способности. Установено е, че американският женшен действа и като отличен бустер на имунната система и укрепва оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза, която е от жизненоважно значение за правилното хормонално равновесие, управление на стреса и силата на имунната система.

Сибирският женшен е познат в ориенталската медицина като средство за стимулиране на енергията при мъжете. Той подобрява кръвообращението и поддържа общата жизненост. В едно скорошно проучване, сибирският женшен е показал ефективност при мъже със сексуална дисфункция включваща еректилна дисфункция и слаба ерекция. Изследвано е, че активната съставка на сибирски женшен, ginsenoside, насърчава използването на азотния оксид в организма. В действителност, по време на ерекция кръвообращението в кавернозната тъкан на пениса се подпомага чрез освобождаване на азотен оксид от ендотелните клетки и периваскуларните нерви.

Бабини зъби

Бабини зъби растениеБилката бабии зъби (Tribulus terrestris) се използва от древни времена, за насърчаване на мъжествеността и увеличаване на либидото. Активно съединение в билката, наречено протодиосцин е това, което е отговорно за способността да подпомага плодовитостта при мъжете. Някои проучвания показват, че протодиосцинът, извлечен от бабини зъби увеличава естествените нива на DHEA в мъжкия организъм, необходими за правилната ерекция. Увеличаването на сексуалното желание при използване на това растение е съобщено както от мъжете, така и от жените.

Проучване, проведено у нас през 1998 година, показва подобрение от 61% при двойки с антиспермални антитела (имунната система атакува сперматозоидите), които са приемали бабини зъби. Средното време, необходимо на двойките за зачеване след лечението е било 5 месеца. Бабини зъби е една от най-добрите билки за стимулиране на мъжкта репродуктивна система.

Сао палмето (Serenoa repens)

Сао палмето растениеСао палмето е известна сред билкарите със способността си да подпомага здравето на простатата. Класифицира се като адаптоген, противовъзпалително, антисептично, имунно и репродуктивен амфотер - нормализира репродуктивната функция.

Клиничните проучвания потвърждават способността на екстракт от Сао палмето да намалява признаците и симптомите на простатна хиперплазия. Освен простатата обаче, сао палмето иоказва подхранващ ефект върху цялата ендокринна система, което допринася за подобряване на цялостната репродуктивна функция при мъжете. Мъжете, подложени на силен стрес, нарушена имунна функция, нездравословен начин на живот и лоши хранителни навици са показали, че реагират изключително добре на тази билка. 

За да се възползвате от дългосрочните ползи за здравето от тази билка е необходимо да я приемате продължително време.

Йохимбе

Йохимбе-таблетки и листаСмята се, че йохимбе (Pausinystalia yohimbe)  спомага за поддържане на ерекцията, като причинява компресия и предотвратява изтичането на кръв от пениса, по време на сексуална възбуда. Установено е, че подобрява кръвната циркулация в еректилните тъкани, разширява съдовете в половите органи и увеличава възбудимостта в долната част на гръбначния мозък.

Йохимбе не трябва да се използва от хора с ниско кръвно налягане или такива, приемащи медикаменти за контрол на кръвното налягане. Никога не превишавайте дозата на тази билка!

Билката не бива да се приема едновременно с някои храни като сирене, черен дроб или червено вино - всички от които съдържат аминокиселината тирамин!

Епимедиум

Епимедиум цвятТази билка е използвана като мощен сексуален тоник в традиционната китайска медицина, за да насърчи сексуалното представяне и да поддържа здравословно производство на тестостерон. Действа като подпомага на мъжките сексуални сили и репродуктивното здраве чрез чрез действие върху простатната жлеза и семенните мехурчета

Последни проучвания са изследвали епимедиума във връзка с нейните потенциални ползи да подкрепя производството на сперматозоиди с много обещаващи резултати.

Готу Кола

Готу кола листаТази билка е известна със способността си да стимулира образуването на съединителната тъкан, което укрепва стените на кръвоносните съдове, особено семенните каналчета, където се произвежда спермата. Традиционни китайски билкари изплзвали Готу кола, за дълголетие и жизненост.

 

Сарсапарила

Сарсапарила плод и листаСарсапарила е билка, известна със способността си да имитира действието на някои човешки хормони. Тя се използва като поддържащ тоник за мъжката репродуктивна система и насърчава здравословното производство на тестостерон, поддържащ мъжката сексуална сила.

Ленено масло

Лененото масло е ефективно, за да поддържане на сперматозоидите здрави и жизнеспособни, тъй като съдържа много полезни активни съставки като омега-6, омега-9, витамини В, протеини, калий, фибри, цинк, лецитин и магнезий. Консумацията му помага да се подобри цялостното здраве на тялото, включително мобилността и качеството на сперматозоидите.

Важно е да се уточни, че билките не може да заменят някои важни промени в начина на живот, свързани с подобряване на състоянието. Ако промените в диетата и начина на живот не са на първо място, тялото няма да може да реагира и да използва билките пълноценно. За оптимален резултат е необходимо комплексен подход към проблема. Преди да предприемете някаква билкова програма, е важно първо да направите тези важни промени:

 • Упражнявайте се редовно, поне 5 пъти седмично по 30 минути на ден.
 • Избягвайте алкохол, кофеин, излишни захари и цигари.
 • Опитайте да сведете до минимум стреса.


За да забележите ефекта от билковите средства е необходимо да ги приемате продължително време. Никога не надхвърляйте предложената доза на етикета на продукта!

Диета за насърчавне на мъжката репродуктивна система

Наред със всички средства за подпомагане на мъжката репродуктивна система, особено важно значение трябва да се отдели и на храненето. За да функционира правилно, всеки един орган и система в организма, се нуждаят от оптимално количества хранителни вещества, витамини и минерали. За правилното осъществяване на репродуктивната функция е особено важно ежедневното меню да включва:

Протеини. Едно от хранителните вещества, които обезателно трябва да присъстват в диетичния план, когато става дума за мъжката полова система са чистите протеини. Те помагат за укрепване на имунната система, която ще защитава репродуктивните органи от заболяване и ще насърчава растежа и ремонт на тъканите.

Тлъсти меса и преработени белтъчини от друга страна допринасят за намаляване на нивата на тестостерон в тялото. Поради това е добре да се заложи на алтернативни източници като тофу, леща, боб, бяло месо без кожа, риба, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и други.

Храни богати на селен. Според изследователите, храните, които са богати на селен водят до видими резултати за мъжката полова система. Селенът активира селенопротеин V, който допринася за по-добро здраве на сперматозоидите и подобряване на репродуктивната система. Скариди, бразилски орехи, кафяв ориз и орехи, заедно с свинско, камбала вид дънна риба), сьомга и пиле са добри източници на селен. Включете някой от тях в дневния си хранителен режим за най-добри резултати.

Цели зърна. За да си набавите достатъчно енергия, която от своя страна ще помогне на репродуктивната система, е важно да се включват пълнозърнести храни в диетата. Високите нива на минерали, витамини, протеини и фибри в пълнозърнести храни ще помогнат за достигане на желаните резултати. Овесена каша и киноа са някои добри примери на пълнозърнести храни, които могат да се консумират. От друга страна, трябва да стоите настрана от рафинирани зърна като бял ориз и макаронени изделия, които намаляват притока на кръв към пениса чрез повишаване на нивата на захар в кръвта.

Плодове и зеленчуци. Няма нищо по-добро и по-полезно от пресни и сезонни плодове и зеленчуци. Те са изключително богати на витамини, фибри, минерали и антиоксиданти, които подпомагат функцията на имунната система, подобряват кръвообращението, както и качеството на спермата. Всичко това има пряко въздействие върху репродуктивната функция и оплодителната способност.

Всички видове плодове и зеленчуци са от полза. Бананите са особено препоръчителни, тъй като се отличават с високи нива на калий.

Омега мастни киселини 3. Като едни от най-мощните противовъзпалителни хранителни вещества, омега-3 мастните киселини са полезни при редица проблеми. Известно е и, че способстват за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта, а това от своя страна спомага за правилното функциониране на тялото, включително на мъжката полова система. Някои от най-добрите възможности да се включат повече оега-3 мастни киселини в ежедневната диета е посредство лененото семе, рапично масло, яйца, соя, орехи и риби като сьомга, херинга, сардина, скумрия и риба тон.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.conceiveeasy.com/get-pregnant/herbs-that-can-increase-sperm-motility-and-male-fertility/
http://natural-fertility-info.com/top-5-herbs-for-the-male-reproductive-system.html
http://www.natural-health-for-fertility.com/herbs-for-men.html
https://www.ayurvediccure.com/5-best-diet-for-male-reproductive-system/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииИнтервютаНовиниСпециалистиЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаСнимкиИзследванияЛеченияЗаведенияХранене при...Нормативни актовеФизиологияЛайфстайлПсихологияРецептиСпорт