Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Berberidaceae (Киселтрънови) Епимедиум, Разгонен козел

Епимедиум, Разгонен козел

Сем. Berberidaceae (Киселтрънови)

Епимедиум, Разгонен козел - изображение

Епимедиум, Разгонен козел (Epimedium brevicornum, Horny Goat Weed) представлява тревисто, цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Berberidaceae. То също е многогодишно, като възобновява растежа си през пролетта, година след година.

Родът, от който е билката, наброява около 60 и повече вида. Голяма част са ендемични за южните области на Китай, но отделни представители се срещат и в Европа, Централна, Южна и Източна Азия. Te са били използвани широко в традиционната китайска медицина за повишаване сексуалните възможности на организма, повишаване на имунитета, като част от лечението на ракови заболявания и забавяне на стареенето. Флавоноиди и полизахариди са основните активни компоненти на растенията.

Устройство на разгонен козел

 

Епимедиумът достига на височина до около 40 сантиметра, като растежът му е храстовиден и плътно покрива земята. Растителността се разпространява чрез подземни стъбла, наречени коренища. Листата са широколистни, светло зелени, със сърцевидна форма. Те окапват в края на периода на вегетация.

 

 


 

Разгоненият козел цъфти през пролетта. Има малки, висящи бели цветчета. Те се състоят и от мъжки и от женски плодни органи. Първо се развиват женските, последвани от мъжките такива. Плодът представлява капсула. Узряла, тя се разпуква и отделя множество семена.

 

Разпространение на разгонен козел

В естествени условия растението се среща най-вече във високопланинските части на Азия, предимно в Китай. В България може да бъде намерено в Странджа и по Черноморието.

Използваема част на разгонен козел

Употребяемата част на епимедиума са неговите листа.

Химичен състав на разгонен козел

  • икариин (действа, като потиска определен ензим - фосфодиестраза-5, отговорен за контрола на кръвотока към пениса);
  • лутеолин, линолова киселина, олеинова киселина, палмитинова киселина, стероли, бензен, танин, витамин Е, флавоноиди, кампферол, сагитазини, лигнани, кверцетин.

Лечебни свойства и приложение на епимедиум

Основното действие на разгоненият козел е на афродизиак. Увеличава сексуалното желание и сексуалното удовлетворение при мъжете. Някои от тях отчитат и нарастване удовлетвореността и на партньорката им.

Поради съдържанието на лутеолин в билката, тя се счита за такава с противоракови свойства. Притежава и общо тонизиращо организма действие.

При какво се използва епимедиум?

  • при еректилна дисфункция;
  • като средство против импотентност;
  • с цел повишаване на либидото, като стимулира по естествен път синтеза на тестостерон;
  • при умора.

епимедиум действиеВ традиционната китайска медицина, разгоненият козел обикновено се комбинира с други тонизиращи билки, като се използват в дългосрочен план, с цел подкрепа на сексуалното здраве. Ако не бъде в тази комбинация се смята, че епимедиумът може да провокира агресивност, раздразнителност, повишена температура, ускорен сърдечен ритъм и други подобни симптоми.

Китайската медицина използва разгоненият козел за лечение на безплодие, остеопороза, уплътняване на артериите, менструални смущения, чернодробни и бъбречни проблеми. При изброените болестни състояния се приема под формата на чай, получен от листната маса на растението. Китайците вярват, че епимедиумът действа по-добре на организма, когато се използва в комбинация с други билки. Отново в Китай епимедиум традиционно се прилага за облекчение състояния на стрес и умора. Билката е и обичайна съставка на алкохолната напитка "Spring Wine".

Разгоненият козел се употребява и за облекчение на ставни проблеми и неразположения при менопауза. Получени са и положителни резултати при проведени изследвания за включване на епимедиума в лечението на сърдечно-съдови заболявания, астма, бронхит. 

Епимедиумът се прилага и при: болки в кръста и коленете, артралгия, изтръпване и отпуснатост на крайниците, мускулни спазми, детски паралич, ревматоидна болка, кашлица, неврастения, хипертония.

При проучвания върху животни, продължителната употреба на големи количества разгонен козел, се свързва с намаляване активността на щитовидната жлеза.

Самото растение се използва и в декоративни флорални решения.

Начин на употреба:

чай от разгонен козел

  • запарка - към 250 милилитра гореща вода се добавят 1 чаена лъжица от билката. Запарва се 10-15 минути. Получената течност се приема за деня, на 2-3 части, 2 часа преди полов акт.

В аптечната мрежа се предлага за прием под формата на хранителна добавка.

 

Внимание!

Резултат от прекомерната употреба на разгонен козел могат да бъдат: виене на свят, повръщане и кървене от носа.

3.9, 16 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...Здравни проблемиБотаникаСпортИсторияНовиниТестовеЗдравни съветиФизиологияСнимкиИзследванияЛайфстайлЛеченияПсихологияРецептиАнкети