Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Сминдух, Замбун, Тилчец

Сминдух, Замбун, Тилчец

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Сминдух, Замбун, Тилчец - изображение

Сминдух (Trigonella foenum) е едногодишно растение, което принадлежи към семейство  Fabaceae (Leguminosae, Бобови). То е известно още с имената замбун, чимен и тилчец.

Билката произхожда от сминдухСредиземноморския регион и от Азия. Тя е една от най-известните древни лечебни растения. Употребата на семената датира още от времето на Древен Египет и Индия. Местните жители са го използвали за улесняване на раждането и стимулиране на лактацията. Семена от сминдух са намерени в гробницата на Тутанкамон. По-късно те се превръщат в най-популярната подправка.

Устройство на сминдух:

цвят на сминдух

 

Сминдухът е едногодишно растение, стъблото на което е кухо и достига на височина от 30 до 60 см. Листата са зелени с продълговата форма. Те са с дължина от 2-5 самтиметра и ширина до 1 сантиметър. Групирани са по три в листовки.

 

 

плодове на сминдухЦветовете са бели или жълти. Разположени са в основата на листата в съцветия или поединично. Цъфти май-юни. Плодовете са шушулки с 10–20 семена във вътрешността и дължина до 20 сантиметра. Семената са с дължина около 3 милиметра.

 

 

Използваема част на сминдух

  • семена - във фармацията и медицината;
  • листа - в кулинарията;

Разпространение на сминдух

разпространение на сминдухСминдухът се среща в Близкия изток, Европа, Северна Африка и Средиземноморието. В България се открива на територията на цялата страна, като се среща в диво и култивирано състояние. Растението е доста толератно към условията на средата. Предпочита места огрявани от слънчева светлина и влажна почва.

 

Химичен състав на сминдух

семена на сминдух

  • слузни вещества (около 30 %);
  • сапонини (тигоген);
  • лецитин;
  • горчиви вещества;
  • вода;
  • протеини;
  • мазнини;
  • въглехидрати;
  • диетични фибри;
  • микроелементи – калий, фосфор, желязо, магнезий, натрий, калций, цинк;
  • витамини – А, В1, В2, В6, С, ниацин;
  • триметиламин и бетаин;
  • енергийна стойност на 100 грама – 39 килокалории.

Приложение на сминдух

Сминдухът се употребява в билковата медицина, особено в Северна Африка, Близкия изток и Индия. То притежава широк спектър от медицински приложения. Семената стимулират цялото тяло и подобрат фунцията на органите. В допълнение растението се използва и като подправка, която подобрява вкуса и аромата на храната. От семената се получава жълто багрило, което се употребява за оцветяване на влакна.

Свойства на сминдух:

сминдух

  • обезврежда холестерола (благодарение на тигогена);
  • понижава кръвната захар;
  • подобрява обмяната на веществата и апетита;
  • тонизиращо действие;
  • стимулира покачването на телесното тегло;
  • противотуморно действие – семената от сминдух потискат канцерогенезата на туморни образувания на дебелото черво и дванадесетопръстника. Този ефект се дължи съдържанието на сапонини, флавоноиди;
  • обезболяващо – изследвания показват, че този ефект на растението може да бъде сравнен с действието на нестероидните противовъзпалителни медикаменти;
  • противовъзпалително;
  • лаксативен ефект;
  • понижава нивата на кръвната захар;
  • стимулира потоотделянето;
  • антибактериално – проучвания доказват активността на сминдух срещу Helicobacter pylori. Билката инхибира растежа на бактериите и пречи на адхезията им;
  • антиоксидантно действие – растението инхибира липидната пероксидация, която е ключово явление за развитието на атеросклероза;
  • хепатопротективен ефект;
  • понижава нивата на кръвната захар;
  • афродизиак;
  • стимулира лактацията;
  • повишава нивата на тестостерона.

Заболявания и състояния, при които се прилага сминдух:

семена на сминдух

  • срещу диабет;
  • срещу импотентност;
  • при отпадналост и хронична умора;
  • срещу болести на далака;
  • при подагра;
  • ревматизъм;
  • анорексия;
  • рак;
  • запек;
  • брадивици и други епителни неоплазми;
  • атеросклероза;
  • инсулинова резистентност;
  • болки в корема;
  • бронхит;
  • метеоризъм;
  • понижено либидо;
  • настинки и грип;
  • възпалено гърло;
  • гастрит;
  • дисменорея;
  • поликистозни яйчници;
  • рани;
  • пърхут;
  • фурункули;
  • целулит.

Начин на приложение:

запарка от сминдух

  • отвара - 1 супена лъжица се залива с 400 милилитра вряла вода. Кисне няколко часа и след това се пие по 100 мл. преди хранене няколко пъти на ден;
  • паста от листа – за външно приложение. Прилага се на засегнатия кожен участък;
  • в хранителната индустрия за производтсво на колбаси и месо;
  • масло от сминдух – получава се от семената;
  • смлени семена – като заместител на кафе;
  • за лечение на дисменорея – приемайте 1-3 грама прах от семена два пъти дневно през първите 3 дни от менструлания цикъл;
  • таблетъчна форма.

Употреба в кулинарията

През вековете сминдухът е успял да задържи своята висока репутация в Индия, Средиземно море и Близкия изток. Той притежава уникален вкус, които наподобява клен и целина. Подобрява вкуса на месо и мариновани зеленчуци. Семената се консумират варени, пържени и печени. Те могат да се смесват с мед като лека закуска. Добавят се и към напитки. Те могат да бъдат заместител на кафе или да се смесват с мляко. Подправката се комбинира добре с джиджифил и чесън.

Етерично масло от сминдух

етерично масло от сминдухЕтеричното масло от сминдух се извлича от семената чрез дестилация на пара. То има жълт или кафяв цвят и мощен аромат с горчиви тонове. Съдържа кадинол, летливи органични съединения, здравословни мастн и киселини, микроелементи. Този състав определя многобройните ползи за здравето на маслото. То е верен съюзник в борбата с акнето. Масаж в комбинация с базово масло на засегнатите участъци спомага за намаляване на възпалението и зачервяването, облекчаване на подуването и болката. В допълнение маслото от сминдух спомага за редуциране на черните точки. Има благоприятно действие и при лечението на фурункули. Противовъзпалителният му ефект го прави подходящ за масажиране на цялото тяло. Ароматерапията и инхалацията с дифузер спомагат за отхрачването на събрания в белите дробове мукус. За целта сложете 4-5 капки е аромалампа или изпарител. Ароматът на маслото понижава кръвното налягане и спомага за лечение и превенция на сърдечно-съдови заболявания. Освен това е полезно и за хора страдащи от диабет и бъбречни заболявания. Етеричното масло от сминдух се добавя към козметиката и дори към различни ястия. Комбинира се добре с масло от канела.

Внимание!

Да не се използва от бременни жени! Сминдухът може да предизвика алергии. Растението взаимодейства с лекарства:

  • антидиабетни лекарства – сминдухът може прекалено да понижи нивата на кръвната захар. При комбинация с подобни медикаменти е необходимо внимателно да следите нивата на глюкоза в кръвта;
  • с антикоагуланти – лекарства, които забявят съсирването на кръвта. Смундухът също забавя кръвосъсирването. Комбинацията може да увеличи риска от кръвоизливи.
3.3, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://pfaf.org

http://tropical.theferns.info

http://www.sigmaaldrich.com/

http://www.botanical-online.com

https://www.mdidea.com

http://www.webmd.com/

http://oilhealthbenefits.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноФизиологияХранене при...Здравни съветиМедицински изследванияКлинични пътекиИсторияРецептиСпортПсихологияАлтернативна медицинаНовиниЛеченияСнимкиЛайфстайлДиетиСпециалистиЗаведения