Червена мъртва коприва
Червена мъртва коприва (Lamium purpureum) представлява онова тревисто, ароматно, едногодишно или многогодишно растение, което е известно на всички ни с народното име "Великденче", поради това че цъфти по Великден. Известни са около 40 вида мъртва коприва. Цветето, което според ботаническата класификация отговаря на истинското великденче, носи латинското име Veronica officinalis.
Червената мъртва коприва се класифицира към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е медоносно. Не е защитно от Закона за биологичното разнообразие. На латиница е наричано още: red dead-nettle, purple archangel, purple dead-nettle.
Устройство на червена мъртва коприва
Изображение: freepik.com
Растението достига височина до 30 см. Има силно разклонено, възлесто стъбло и плитка коренова система. Листата му са назъбени, тъмно зелени, със сребристи петна. Има малки розови, бели, лилави или пурпурни цветчета, събрани във венчевидни съцветия. Цъфти през пролетта - от март до май месец.
Разпространение на червена мъртва коприва
Билката е разпространена в Азия, Европа и Северна Америка. У нас вирее във всички части на страната на надморска височина до 1200 метра.
Използваема част на червена мъртва коприва
Употребява се надземната част на растението. Събира се по време на цъфтеж и се суши. При сушенето се губи част от аромата й, но горчивината й остава.
Химичен състав на червена мъртва коприва
Етеричното масло, добито от растението се характеризира с високо съдържание на гермакрен D. Маслото, получено от семената на червената мъртва коприва, съдържа ламеналенова киселина. Растението съдържа още фенилетаноидни гликозиди ламиозиди А, В, С, D и Е и флавонол 3-О-глюкозид-6 "-О-малонил трансфераза, кверцетин, витамин C.
Лечебни свойства и приложение на червена мъртва коприва
Червената мъртва коприва се прилага като подправка, лечебно и хранително растение.
Освен медоносна, тя има и декоративна стойност. Често се среща и като саморасло, саксийно цвете, покрай основното растение в саксията.
Свойства на червената мъртва коприва
- адстрингентно;
- диуретично;
- очистително;
- кръвоспиращо;
- потогонно;
- антиоксидантно.
Традиционно в миналото, билката е използвана като противоалергично и противовъзпалително средство. Изследвана е и за антибактериални и противогъбични свойства.
През 2007 г., проведени изследвания показват, че червената мъртва коприва има широк спектър от антимикробни и противогъбични свойства. Екстракти от нея влияят бактерицидно върху много микроорганизми, включително стафилококи, ентерококи, E.coli, Pseudomonas и Candida. Съдържанието на гермакрен D в извлеченото от нея етерично масло, обяснява действията й срещу тези организми. Освен да ви защити от тези микроорганизми, червената мъртва коприва, ще Ви предпази и ако страдате от алергии, ще помогне и за предотвратяване на вторични инфекции на синусите, гърлото и долните дихателни пътища.
През 2008 г. изследователи тестват противовъзпалителните и болкоуспокояващите свойства на растението. Този вид коприва инхибира освобождаването на хормона простагландин, участващ в развитието на възпалителни и алергични реакции в организма.
Изображение: Geoffrey.landis, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Някои от състоянията и заболяванията, при които се използва червена мъртва коприва
- дизентерия;
- кървене от устната кухина;
- обриви;
- екземи;
- охлузвания;
- изгаряния;
- рани;
- ринорагия;
- неразположения на женската полова система;
- повтаряща се треска;
- меланхолия.
Николас Кулпепер пише още през 17 век, че червената мъртва коприва е особено добра за жени с менструални проблеми.
Билката е естествен източник на флавоноидни вещества като кверцетин и витамин C, които могат да помогнат за подобряване на ефективността на имунната система, намаляване на чувствителността към алергени и потискане на възпалението. Бори се със свободните радикали и предпазва лигавиците от окисление.
Изображение: freepik.com
Начин на употреба
- тинктура, получена от цветята на билката, се използва при вътрешни кръвоизливи в доза от 5 до 10 капки разредени със студена вода;
- чай - 2 супени лъжици цъфтящи върхове, наситнени се заливат с 0,5 литра вряща вода и престояват така 10 минути, след което получената течност се прецежда и се приема в еднократна доза от половин чаша. Чаят се използва като лаксативно средство и такова, което помага при бъбречни заболявания. Може да се приема подсладен с мед.
Отвара от растението се приема вътрешно и повлиява добре различни видове вътрешни кръвоизливи. Чай от листата действа потогонно и диуретично, като приемът му е много удачен и помага при настинки и простуда. Смачкани пресни листа се прилагат върху разкъсни и кървящи рани, като действат също кръвоспиращо. Сухи листа също се прилагат локално, под формата на лапа, при различни наранявания.
Наситнена и смесена със сол, оцет и свинска мас, използваща се под формата на мехлем, тя се оказва полезна за намаляване на отоци и облекчаване болки при подагра, ишиас, ставни и мускулни такива.
При състояния на втвърдяване на далака, билката се прилага по следния начин: от нея се прави отвара с вино и още докато е топла се намазва или се прилага като компрес в областта, в която е разположен органа. При кървене от устата и носа действа приложена в областта на врата, под формата на лапа или компрес от отвара.
Червената мъртва коприва в кулинарията
Има данни, че растението се е консумирало варено на супа в Швеция. С цветовете на мъртвата коприва се декорират салати и десерти, като могат да бъдат добавени и към плодови шейкове.
Листата се прилагат в салати и се използват за ароматизиране на яхнии, супи и сосове, предоставяйки на храната количества от витамин С, фибри, минерали, флавоноиди.
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХЕПАТЕРА капсули * 30
ЧАЙ ФИЛТЪР ЧАКРА МАНИПУРА * 20
АЛИН ЧАЙ ЕНЬОВЧЕ СТРЪКОВЕ 50 гр.
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО 50 мл
ХЕРБАЛКАН ГОРЧИВ ЕЛИКСИР тинктура 50 мл
ПАРАЗИТОЛ-121 ТИНКТУРА 50 мл ЕЛИС ХЕРБС
НовРАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Lamiales
- Сем. Lamiaceae (Устноцветни)
- 13 кожни образувания, които е добре да се прегледат от специалист
- д-р Иванка Маркова Баева
- Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария
- Мирта
- Алтернативно лечение при изгаряне на кожата
- д-р Теодора Цекова Чолакова
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- д-р Евдокия Колева Николова
- Лечение с алопуринол
- Алтернативни средства за лечение на атопичен дерматит
Коментари към Червена мъртва коприва
Латинка Елис
Здравейте! Благодаря за статията,много информативна :) Някой може ли да кажа,как се приготвя мехлема от мъртва коприва? Мъжът ми има болки в лакъта от 2-3 седмици,но поради корона вируса не е желателно да се ходи по болници,та ще го лекувам в къщи. Той описва болката като мускулна или сухожилие,не ставна. Имам много мъртва коприва по градината,и след като видях статията,реших да пробвам с нея. Благодаря предварително :) С уважение,Латинка.
Здравейте! За съжаление в източници, които са използвани за създаване на статията, не е посочена рецепта за приготвяне на мехлем. Обърнете се към билкар.
Здравейте! Благодаря за статията,много информативна :) Някой може ли да кажа,как се приготвя мехлема от мъртва коприва? Мъжът ми има болки в лакъта от 2-3 седмици,но поради корона вируса не е желателно да се ходи по болници,та ще го лекувам в къщи. Той описва болката като мускулна или сухожилие,не ставна. Имам много мъртва коприва по градината,и след като видях статията,реших да пробвам с нея. Благодаря предварително :) С уважение,Латинка.
Анна Гаврилова
Здравейте! Червената мъртва коприва е позната на много места в страната като петльови гащи или буляни гащи. Това, което посочвате като "великденче" - род Veronica, наистина цъфти по Великден и оттам идва името му, но е друго растение от различно семейство - Scrophulariaceae (Живеничеви). Моля, потърсете ботаническа консултация. Такива неясноти от систематичен характер имате и в други публикации. Много от студентите по фармация, които учат фармацевтична ботаника, търсят допълнителна информация при вас.
Здравейте! В статия е уточнено, че не става дума за растението великденче. Единствено семейството на копривата е спорно, защото в едни източници принадлежи към ламиацее, а в други - към скрофулариа.
Здравейте! Червената мъртва коприва е позната на много места в страната като петльови гащи или буляни гащи. Това, което посочвате като "великденче" - род Veronica, наистина цъфти по Великден и оттам идва името му, но е друго растение от различно семейство - Scrophulariaceae (Живеничеви). Моля, потърсете ботаническа консултация. Такива неясноти от систематичен характер имате и в други публикации. Много от студентите по фармация, които учат фармацевтична ботаника, търсят допълнителна информация при вас.