Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Кои билки ще ни помогнат при намалено либидо

Кои билки ще ни помогнат при намалено либидо

Кои билки ще ни помогнат при намалено либидо - изображение

Какво представлява намалено либидо и какви последствия има?

Половата функция е важен компонент на качеството на живот и субективното благосъстояние на хората. Желанието за секс е много подобно на желанието за храна, като и двете могат да бъдат определени като тип „апетит”. И точно както човек може да изгуби желанието си за храна, така може да загуби и желание за секс. Ниското либидо може да засегне и двата пола, но по-често се съобщава при жените, отколкото при мъжете.

Ниското либидо може да предизвика редица смущения в интимните взаимоотношения и да повлияе самочувствието. Особено за мъжете, този вид дисфункция е трудно достъпна тема за обсъждане. Тъй като обикновено мъжете се описват като много сексуални лица, липсата на либидо при тях може да доведе до чувство на вина, депресия, срам, гняв и ниско самочувствие.

Признаци за понижено либидо включват намалено сексуално желания, по-редки сексуални мисли и фантазии, нежелание за иницииране на секс. В допълнение се наблюдава и по-рядко желание за мастурбация и липса на желание за секс, дори при липса на сексуален контакт в продължение на дни, седмици, а дори и месеци.

Каква може да е причината за намалено либидо?

Сексуалното желание варира при отделните хора и в повечето случаи зависи от редица обстоятелства. Понякога ниското либидо е в резултат на физически условия, докато в други случаи може да е свързано с психологически проблеми или комбинация от двете.

Условия като умора, сексуална несъвместимост, липса на време и личен живот също могат да са причина за ниско либидо при мъжете и при жените.

Често срещани причини за ниско либидо при мъжете са:

Физически условия: прием на медикаменти и лекарства, затлъстяване, анемия, запек, ниски допаминови нива, сърдечно заболяване, фибромиалгия, лаймска болест, захарен диабет, алкохолизъм, бъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм, злоупотреба с наркотици, импотентност, хранителен дефицит, андропауза (мъжка менопауза), хранителен дефицит, преждевременна еякулация.

Психологически фактори: депресия, анорексия, безпокойство, стрес, сексуална злоупотреба, травма, кризи на сексуалната идентичност, смущения във връзката.

Възможни причини за ниско либидо при жени са:

Физически условия: бременност и кърмене, прием на антидепресанти, контрацептиви, следродилна депресия, анемия, запек, ниски допаминови нива, фибромиалгия, лаймска болест, кандидоза, инфекция на пикочните пътища, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипотиреоидизъм, менопауза, вагинит, диспареуниа (болезнен полов акт), алкохолизъм и наркомания.

Психологически фактори: стрес, депресия, анорексия, безпокойство, сексуална злоупотреба и травма, ниско самочувствие, кризи на сексуалната идентичност, смущения във връзката.

Препоръчително е, преди да посегнете към конвенциалните лекарства, да проучите подробно техните рискове, странични ефекти и склонност към привикване. Освен в случаите, когато медикаментозно лечение е абсолютно необходимо и предписано от лекар, може да се насочите към други по-безопасни и достъпни средства, които да подобрят сексуалното желание, без негативни влияния.

Естествените средства за повишаване на сексуалното желания може не само да подобрят интимния живот, но и да подобрят цялостното здраве и функционалност на тялото, без никакви странични ефекти. 

Кои билки ще ни помогнат при намалено либидо?

Мака

Мака (lipidium meyenii) е растение, произлизащо от региона на Перу. Принадлежи към семейството на броколите. Използваемата му част е коренът. Цветът на мака може да бъде червен, черен, розов или жълт. Най-известно от полезните свойства на мака е действието му като мощен афродизиак, както за мъжете, така и за жени. При мъжете приемащи мака като добавка е наблюдавано увеличено производство на сперматозоиди. Мака има и изключителен ефект за потискане на хипертрофия на простатата, с активност подобна на тази на синтетичните лекарства за увеличена простата. Допълнителни ефектни на билката включват предпазване на мозъчната тъкан от увреждане, подобряване на костната здравина и повишаване на когнитивните умения. Мака може да се открие под форма на таблетки като хранителна добавка или като прах.

Женшен

Тревисто растение, произхождащо от Китай й Корея. Още от древни времена растението е известно като мощен афродизиак и средство против умора. Женшенът има свойството да подобрява еректилната функция, самочувствието и издръжливостта. Действието му се основава на способността да увеличава притока на кръв и да подобрява кръвообращението. Благодарение на подобряване на мозъчното кръвообращение женшена се смята, че повишава концентрацията и общите когнитивни функции, подобно на гинко билоба. Още по-добър ефект има в комбинация с Мака.

Гинко билоба

Освен в борбата с нарушената концентрация и памет, гинко билобата е известна и със способността да повишава кръвната циркулация в областта на гениталиите, което повишава възбудата и спомага за подобряване на усещанията по време на полов акт.

 


Испанска муха

Списъкът с афродизиаци не би бил пълен, ако в него не намери място най-легендарното любовно средство, но и същевременно най-опасно. Испанската муха или кантаридис се извлича от определен вид сушен торен бръмбар (Lytta vesicatoria). Славата му на афродизиак се дължи на способността му да дразни гениталния тракт, което предизвиква прилив на кръв към гениталиите. Необходимо е да се знае, че по същество, активното вещество в Испанската муха е кантаридин, който е вид отрова и може да предизвика изгаряне на устата и гърлото, както и инфекции на пикочните пътища, увреждане на пикочния канал, а нерядко и смърт.

Сарсапарила

Сарсапарилата представлява билково растение, изключително важно за поддържане на дейността на жлезите. В нея се съдържат два от главните хормона на половата сфера – тестостерон и прогестерон. Всеки един от тях е от голямо значение за либидото при мъжете и жените.

 


Пасифлора

Стреса и тревожността са сред основните причини водещи до намалено либидо. Пасифлората има способността да увеличава нивата на определен химикал, гама-аминомаслена киселина, в мозъка, която от своя страна понижава активността на някои мозъчни клетки и предизвиква успокояване.

 

 

 


Жълт кантарион
Жълтият кантарион е ефективен при терапия на депресия и подобряване на цялостния тонус на организма. Има съобщения от жени, че повлиява и сексуалното желание и усещанията.

Разклонена цимицифуга

Разклонена цимицифуга (черен кохош) притежава естрогенни свойства, които увеличават притока на кръв към таза, което повишава възбудата и отговора към сексуална стимулация.

Трибулус терестрис

Билката трибулус терестрис (бабини зъби) расте в почти целия свят и се използва в народната медицина на много култури в продължение на много векове. Има способността да повишава нивото на тестостерон, който е важен за сексуалната възбуда, както при мъжете, така и при жените. Също така, намалява нивата на пролактин при жените, а високите нива на пролактин са свързани с намалено либидо. Трибулус има умерен ефект за повишаване на либидото и сексуалната чувствителност, а също и нивата на азотен оксид, който повишава притока на кръв към половите органи и подпомага получаването и поддържането на ерекцията.

Дозите на трибулус варират от 1-3 грама, като обикновено са необходими около 3-4 дни, за да настъпи цялостен ефект. При някои хора може да е ефективен още от първия ден, а през следващите дни ефектите да се засилят.

Листа от Дамиана

Дамиана е билково растение с тонизиращо и стимулиращо либидото действие. Може да повиши чувствителността на клитора, да стимулира сексуалното желание и удоволствие. Листата от дамиана може да облекчат вагиналната сухота, отпускането на тялото и ума.

 


Муира Пуама

Муира Паума е малко дърво, открито в тропическите гори на Бразилия. Употребата му като афродизиак датира още от 1930 г, когато традиционно се е използвало под формата на отвара или чрез триене на кората директно в гениталиите. Свойствата й включват повишаване на сексуалното желание, чувствеността и удовлетворението. Подобрява еректилната функция и способността да се достигне до оргазъм и дори може да засили интензивността на оргазма. Муира Паума се използва както от мъже, така и от жени. Често е сравнявано с йохимбе, но действието му е по-леко, а и не разполага със същите странични ефекти като него.

Муира Паума може да се открие в прахообразна форма, капсули, тинктура или отвара. Често се открива и в комбинирани формули с други билки.

Родиола

Родиола (Rhodiola Rosea) е многогодишно растение с жълти цветя, произлизащо от Азия, където е употребявано като общо тонизиращо средство и за увеличаване издръжливостта и възстановяване на сексуалното желание. Приложението му като афродизиак, датира още от времето на викингите и китайските императори. Родиолата е най-ефективна за подобряване на сексуалната функция, когато тя е нарушена в резултат на стрес и преумора. В тези случаи тя може да помогне за възстановяване на сексуалното желания и подобряване на цялостното сексуално преживяване. Има показания, че може да увеличи и плодовитостта. Родиолата може да се използва редовно, обикновено дозата е 200-600 мг.

Шатавари

Шатавари (див аспарагус) представлява пълзящо растение, откривано в горите в района на цяла Индия. На санскрит шатавари означава „ онази, която притежава сто съпрузи”. Билката е използвана в Аюрведа над 5000 години. Тя повишава сексуалното желание, особено при жени и е отличен тоник за тялото. Също така укрепва и подхранва репродуктивната система и балансира женските хормони.

Шатавари може да се приема под формата на прах, обикновено в доза 3-6 грама. Други традиционни начини за употребата на шатавари включват отвара или сок от пресни корени.

Йохимбе (Pausinystalia yohimbe)

Йохимбе е високо, вечнозелено дърво откривано в някои части на Африка, включително Конго, Камерун, Гана, Нигерия. Чай, приготвен от кора на йохимбе е бил използван в продължение на векове в Африка и е широко приет като афродизиак. Активната му съставка е йохимбин, който доказано притежава действие насочено към подобряване към сексуалното желание и удовлетворение, да подобри ерекцията и да лекува мъжка импотентност, особено, когато тя е във връзка с психологически фактори. Йохимбин хидрохлорид може да се открие и като лекарство продавано с рецепта за еректилна дисфункция.
Кората от Йохимбе често се използва за стимулиране на нервите в долната част на гръбнака. Също така предизвиква разширяване на кръвоносните съдове на пениса и по този начин подобрява ерекцията. Йохимбе стимулира освобождаването на норепинефрин и допамин, които също допринасят за повишаване на сексуалния интерес и възбуда. Въпреки че се използва по-често от мъжете, йохимбе е ефективен и като сексуален стимулант при жените. Той повишава кръвоснабдяването на клитора, подобрява вагиналния отговор към сексуална стимулация и повишава чувствителността на зърната. Натурално йохимбе може да се приема под формата на прах, на чай или като стандартизиран екстракт. Действието му обикновено е бързо и може да се наблюдава още 1-1.5 часа след приема. Вземете няколко капки преди полов акт и ефекта ще продължи няколко часа. Тъй като действа бързо, най-добре е йохимбе да се приема само при необходимост, като се внимава да не се прекалява с употребата му, заради възможността от странични ефекти. По-високи дози може да предизвикат сърцебиене, тревожност, гадене, болки в корема, безсъние, панически страх, замъглено виждане, замаяност, изпотяване, повишаване на кръвното налягане и други. Страничните действия преминават след преустановяване на приема на йохимбе.

Пикногенол
Пинкногенол е екстракт от кората на френски морски бор. Смята се, че той защитава кръвоносните съдове и стимулира синтеза на азотен оксид (подобно на Л-аргини, йохимбе, гинко билоба и женшен).

Рог от носорог

Рогът от носорог се смята за афродизиак, както за мъжете, така и за жените в западните култури още от 19 век, когато е бил на мода като декоративен елемент. Използването му като афродизиак се базира по-скоро на формата му, отколкото химичния състав, което е във връзка с доктрина, датираща от 17 век, според която една билка или предмет прилича на това, което може да лекува. От гледна точка на състава, рогът от носорог е изграден от фиброзна тъкан, която е богата на калций и калий. Загубата или липсата на този минерал може да допринесе за умора, така че това обяснява в известна степен ободряващия му ефект.

 


За повишаване на либидото може да приложите и някои прости и лесни методи като:

  • Правете редовни аеробни упражнения – това помага за повишаване на тонуса и енергията. Честото упражняване ще помогне да повишите самочувствието, което също ще повлияе либидото.
  • Прекарвайте повече време с партньора си и общувайте открито – ако загубите интимност с партньора си, естествено е и желанието за секс да се понижи. Увеличаване на общите ви занимания и контакт неминуемо ще повиши и желанието за интимност. Говорете свободно за сексуалния ви живот и споделете всички свои предпочитания.
  • Добавете към диетата си богати на магнезий храни, соя и протеини, за които се смята, че са полезни за повишаване на либидото.
  • Намалете стреса. Потърсете начин да се справите със стреса в работата, финансовия стрес и ежедневните главоболия. Това ще подобри сексуалния ви живот.
  • Добавете малко подправка към сексуалния ви живот. Опитайте нови позиции, различно време на деня или ново място. Помолете партньора си да отделите повече време за любовна игра. Ако сте отворени към експериментиране, може да включите различни секс-играчки и фантазии, за да разпалите отново връзката си.
  • Спете в спалнята, а правете секс в другаде – в банята, в кухнята, в колата.
  • Купете си нещо ново. Ново бельо определено може да бъде стимулиращо.
  • Отървете се от лошите навици. Пушенето, злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици и психостимуланти може да потисне сексуалното ви желание и способност. Преустановяването на тези вредни навици може бързо да възстанови либидото, а също и да подобри цялостното ви здраве.
  • Не забравяйте, че няма система в тялото ви, която да работи в изолация. Затова, ако страдате от понижено либидо, погрижете се за цялостното си здраве.

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиХранене при...ИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлФизиологияЛеченияПсихологияСнимкиСпортЗдравни проблемиНовиниТестовеАнкетиНаправления в медицинатаОрганизацииСоциални грижиСпециалисти