Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Защо и кога да се използва алтернативна медицина при безплодие

Защо и кога да се използва алтернативна медицина при безплодие

Защо и кога да се използва алтернативна медицина при безплодие - изображение

В САЩ (бастионът на високо технологичната научна медицина), повече от 20% от безплодните двойки са се консултирали със специалисти по алтернативна медицина, главно защото са били недоволни от съвременните медицински грижи.

Защо някои двойки предпочитат алтернативната медицина като средство за лечение на безплодието?

У пациентите се засилва чувството, че медицината е станала твърде комерсиална и че докторите са твърде заети и са фокусирали вниманието си основно върху лабораторните изследванията и ултразвуковите снимки. Болните остават с впечатление, че лекарят не се интересува от емоционалното състояние на пациентите, затова повече от тях избират алтернативната медицина. Тя предлага на двойките цялостен (холистичен) подход, тоест човекът не се разглежда единствено от физиологична гледна точка, но и от емоционална.

Кога алтернативната медицина е удачен избор при безплодни двойки?

Най-често тя се препоръчва на двойни при, които е установено от конвенционалната медицинска гледна точки, че нямат някакви сериозни хормонални, автоимунни и анатомични проблеми и когато е изключена възможността за несъвместимост между партньорите. Изводът от конвенционалната медицина е бил, че невъзможността за зачеване е резултат от емоционален или енергиен дисбаланс. В тези случаи алтернативната медицина постига много добри резултати, защото използва методи, които подобряват хармонията между партньорите, намалява стреса и постига дълбока степен на релаксация на цялото тяло.

Алтернативната медицина има и недостатъци

Трудно е да се намерят достоверни протоколи или текстове; в повечето публикации има малко научна точност, която се базира най-вече на разказани случаи, но с малко документация или доказателства. Освен това, тъй като няма официално наблюдение на специалистите по алтернативна медицина, всеки може да прави преувеличени твърдения и да изчезне с тях. Също така, тъй като официалните изисквания за обучение са малко, всеки може да практикува алтернативна медицина, с минимални умения или квалификации. За жалост, безскрупулните специалисти, чиято цел е да припечелят бързи пари, се множат като гъби след дъжд и лекарската небрежност и шарлатанството разцъфтяват, поради което повечето специалисти по безплодие днес не се доверяват на специалистите по алтернативна медицина.

Как да се предпазите от шарлатани?

Много от шарлатанските терапии могат да причинят директна вреда. Широко разпространено е грешното мнение, че „естествените лекарства” нямат вредни странични ефекти – но всичко, което може да има ефект, по начало, има потенциала да предизвика вреден ефект (в крайна сметка, желаните ефекти на лекарството са това, което наричаме негово лечебно действие, а нежеланите ефекти са наречени „странични ефекти”). Индиректната вреда, която причиняват, може също да бъде огромна: например, пациентите може да се обърнат към алтернативната медицина за лечение на тяхното безплодие и да се лишат от възможността да получат ефективно модерно медицинско лечение.

Забравете за „тайните лечения”

Истинските учени споделят тяхното знание като част от процеса на научна разработка. Шарлатаните често пазят своите методи в тайна, за да се предпазят от това някой убедително да покаже, че те не работят. Никой, който действително е открил лек за безплодието, няма да има полза да го пази в тайна. Ако методът действително работи, откривателят би станал много известен, богат и лично удовлетворен, като сподели откритието си с другите.

Псевдонаучна порядъчност – умел трик на шарлатаните

Запомнете, че шарлатанството често се скрива зад пелерина от псевдонаучна порядъчност и хората, които го рекламират често използват научни термини и цитати (или грешни цитати) от научни справки. Бъдете също толкова бдителни за псевдо-медицински жаргон. Вместо да предложат лечение на безплодието ви, някои шарлатани ще ви обещаят „детоксикация” на тялото, „баланс” на химията му, освобождаване на неговата „нервна енергия” или „довеждането му до хармония с природата”. Използването на концепции, които е невъзможно да бъдат измерени, им позволява да си приписват успехи, които всъщност не са били постигнати.

Не позволявайте на отчаянието да замъгли преценката ви

Вярно е, че безплодните двойки са много податливи на шарлатани, но, ако чувствате, че лекарят ви не прави достатъчно, за да ви помогне, не се отдалечавайте от научната здравна грижа в отчаян опит да намерите решение. Вместо това, обсъдете чувствата си с лекаря ви и обмислете консултация с признат специалист в областта.

Как да използвате алтернативната медицина интелигентно?

Има научно доказани методи, които наистина оказват благоприятно въздействие върху организма и има смисъл от тяхното прилагане. Такива методи са: акупунктурата, акупресурата, рефлексотерапията, билколечението и други.

Акупунктурата

Тя е доста популярна при лечение на безплодие. От гледна точка на алтернативната медицина този метод има свойството да балансира жизнената енергия „Чи”, която тече по меридианите, принадлежащи на астралното тяло. Научното обяснение за акупунктурата звучи доста правдоподобно: чрез акупунктурата се променят нивата на невротрансмитерите, които използват нервните клетки, за да провеждат и задържат нервните импулси. След като тяхното количество в пресинаптичното пространство се сведе до физиологичното нервните импулси се предават нормално и здравословното състояние на пациента се подобрява.

Повече информация за акупунктурата може да прочетете:

Билколечение

Представлява отделен раздел от алтернативната медици, в които задължително трябва да се познават не само позитивните ефекти на билките, но и техните странични ефекти. Трябва да се доверяване на лекар, които също е и ботаник. Лекарят по алтернативна медицина трябва да може да прави връзка между активните субстанции в билките и тяхното въздействие върху организма на приемащия билката.

Ароматерапия

Най-често се предлагат на безплодните двойки следните етерични масла: масло от розмарин, лавандула, чаено дърво (тези три масла се препоръчват за масаж на корема, защото притежават противовъзпалителни свойства), а градинският чай за повишаване на естрогеновите нива в организма на жената (с него се масажират петите).

Повече информация за ароматерапията може да прочетете:

Медитация и автогенен тренинг и йога

Тази техники се основават на връзката между тялото и съзнанието, тоест чрез медитацията и автогенният тренинг се цели постигане на самоконтрол чрез самовнушение и визуализиране. Целта е контрол над тялото, чрез самоконтрол над съзнанието. При повечето изследвания, които са документирани са съобщени добри резултати, но тези техники все още не се приемат насериозно.

Повече информация за тях може да прочетете:

Други методи са аюрведата и хомеопатията, които са много сложни и трудно биха могли да се обяснят с науки термини.

Повече информация за тези методи може да прочетете:

Ако решите да прилагате алтернативна медицина не е задължително да отхвърлите конвенционалната, но трябва задължително да съобщите и на двата екипа от специалисти, че не прилагате само едно лечение.

В САЩ се разработват все повече програми, които да обединят алтернативната с конвенционалната медицина. Подобно обединение се опитва и само в алтернативната медицина – комбинират се няколко метода, например билколечение, с автогенен тренинг и акупунктура.

4.0, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаИсторияСнимкиИзследванияФизиологияНовиниЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиЗдравни съветиИнтервютаОрганизацииБотаникаЛечения