Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Аюрведическа медицина Аюрведа - знание за живота

Аюрведа - знание за живота

Аюрведа - знание за живота - изображение

Индия е страна, където се практикуват много различни системи за лечение – Аюрведа, Хомеопатия, Унани (Unani),Сидха ( Siddha), Йога и много други.  

Една от най-старите е аюрведа. Ayu е живот, а Veda е знание или наука или най-общо казано това е познание за живота. Аюрведа е част от древноиндийските веди, и поради това се смята, че няма начало и край. Тя се е развила  като учение чрез постоянни изследвания по метода на опита и грешката (trial & error method ).

ЛЮБОПИТНАТА ИСТОРИЯ

Учението се заражда в дълбока древност. Упадък бележи, поради някои религиозни и кастови предразсъдъци, като тези срещу аутопсиите на мъртвите. Хирургията пък се считала за демонична практика и била забранена. В тези древни времена практикуващите аюрведа доктори са правили десекции, но по много по-специфичен начин. Мъртвото тяло се е покривало със специални палмови листa, които покривали потопеното във вода тяло. От време на време остъргвали тялото с мека четка и така слой по слой отделяли тъканите. Слоевете били подробно изучавани, като използвали Kacham – вълшебни очи – днешните лещи и всичко било детайлно описвано. Така кожата била описана като съставено от седем слоя – Avabhasin, Lohini, Swetha и т.н. Тази класификация на човешката кожа почти отговаря на съвременното описание на кожата с нейните stratum, cotrneum, stratum lacidum и т.н. По подобен начин те описали и другите части и системи на човешкото тяло – кости, стави, мускели, сухожилия, нерви, артерии, вени, вътрешни органи и т.н. Кръвообръщението и лимфните възли също са били описани преди много столетия.

Учението има 8 медицински клона - обща медицина, педиатрия, психиатрия, болести на главата ( уши, нос, гърло), хирургия, токсикология, процес на стареене и Афродизиакално лечение (сексология). Още от Древността разполага с развита мрежа от университети в Южна Индия и особено в днещния щат Керала, където първо акостира кораба на Васко Да Гама, когато открива Индия. В Керала и до днес живея 8 фамилии, които предават от поколение на поколение знанието за 8-те клона на аюрведа.

В наше време учението започва да бележи възход. Днес консервантите позволяват лекарствата да се транспортират на дълги разстояния и да се съхранят по-дълго време, докато преди това са издържали само 2 дни преди да се развалят.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

Всяка материя на земята е основно създадена от 5 елемента ( bhuthas) – земя, вода, огън, въздух и етер. Те са в различна пропорция в различните материали и едно от тях винаги доминира. Още от най-древни времена особено голяма важност била отдавана на психиката, съзнанието и неговото здраве. Храносмилателната система е от особена важност в учението. Именно отлаганията, които се трупат в дебелото черво през живота ни често водят до гниене, отравяне, надебеляване, дискомфорт и понякога до тежки заболявания като рак.

ВКУСОВЕ

Според аюрведа има 6 типа вкус – сладко, кисело, солено, горчиво, люто и стипчив (Astringent). Ако единият вкус вземе връх в хранителната ни диета, се нарушава балансът в тялото. Винаги е добре да се храните, така че тези вкусове са взаимно балансирани!

ДИАГНОСТИКА

Детайлния преглед в аюрведа включва отчитането на пулса, урината, състояние на ноктите, езика, гласа, докосването, погледа и очите, както и самото  присъствие на пациента. Освен това се изследва и т.нар. Vitiation или средата в която живее пациента, неговата физическа сила, храносмилателен капацитет, темперамент, възраст, морални качества, фактори, с които пациентът е привикнал ( кафе, секс, сладко и т.н.). Не на последно място и физическата активност, която той проявява или не проявява във всекидневния си живот.

ЛЕЧЕНИЕ

Основния подход в аюрведа е индивидуалното лечение. То включва различни масажи със специално приготвени билкови масла, пиене на отвари  от  различни растения и различни палмови дървета и строг хранителен и дневен режим. Очистването на организма е задължително да става един път месечно, за да се отделят налепите и отровите полепнали по червата и отложени в организма, които образуват зони на гниене в организма. Аюрведа е един от най-успешните методи за отслабване, който се практикува в света. Той не само стопява мазнините, но и изчиства организма от вредните токсини и отлагания.

Фактори, които влияят и определят успешното лечение:

1. Доктора –  той трябва да е подготвен, компетентен и умен човек с богат практически и теоритичен опит. Трябва да е бърз, инстинктивен, интелигентен, да не е алчен и  сензорните му и двигателни органи да функционират добре. И не на последно място да е чист психически и физически.

2. Лекарствата и лечението

Лечението винаги трябва да е достъпно в различни форми – отвари, масла, ghees, масажи  и да е  подходящо за всяко състояние.

3. Помощник

Тя/той ( Paricharaka) трябва да е чиста вътрешно и външно. Трябва да обича и да се отдава на пациента и на лекаря, трябва да умна и да прави нещата в точния момент.

4. За лечението на психичните заболявания най-доброто, според Аюрведа е интелигентността, смелостта и опознаване на себе си.

РЕЖИМ

В аюрведа се набляга на превенцията. По-добре е да избягваш да се цапаш, отколкото после да чистиш изцапаното. За да има човек добро здраве трябва да става много рано сутрин ( 6.00 часа) и да се излага на първите лъчи на слънцето, да прави леки упражнения, да се къпе редовно и да се маже с подходящо за неговата кожа масло.

Вечер трябва да се ляга най-късно в 22.00 часа. Сутрин умът е най-бистър и най-добре мисли и запомня.

Храната трябва да се приема на регулярни интервали от време, за да има храносмилането възможност да работи. Червените меса постепенно трябва да се заменят с месо от птици и риба, които не да не се приемат повече от 3 пъти на седмица. Основно трябва да се набляга на суровите, варени и печени зеленчуци и растителни храни.

Стомахът след хранене трябва да е наполовина пълен с храна,  с вода и останалата част да остава празна.

Стаята трябва да е с просторна с достатъчно висок таван, както и с подходяща система за проветряване. Вратите и прозорците трябва да са разположени така, че да позволяват проветряване и навлизане на достатъчно въздух в помещението.

За Framar.bg: http://www.obshtestvo.net

Още по темата:

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиРецептиСпортХранене при...БотаникаЛечения