Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия История на сапфира

История на сапфира

История на сапфира - изображение

Сапфир е скъпоценен камък, вариант на корунда. Има различни видове сапфир – зелен, индиго, жълт, бял. Най-известният е синият сапфир. Цветът му е резултат от примесите на желязо и титан.

Повече информация за скъпоценните камъни може да прочетете:

История на сапфира

Древните гърци наричали сапфира перлата, от сърцето на бог Аполон. Те са смятали, че когато човек носи този камък, той получава силата да разбира истините по-лесно.

Според евреите този камък дарява носителят му с мъдрост. Според легендите, плочите с 10-те божи заповеди, дадени на Мойсей са били направени от сапфир. Други легенди разказват, че древният цар на евреите Соломон притежавал пръстен със сапфир, които го дарил с мъдрост. За Авраам се разказва се е носил на врата си медальон със сапфир.

Древните перси мислели, че земята е един огромен сапфир и цвета на небето се дължи на отражението на сапфира от слънчевите лъчи.

Будистите използвали сапфира за амулет, който им помага да постигнат по-добра концентрация за провеждането на пълноценна медитация и духовно извисяване.

Повече информация за медитацията със сапфир може да прочетете:

В римската църква сапфирът се използва задължително в направата на пръстени. Когато се чества приемането на нов кардинал самият папа поставя на безименния му пръст пръстен със сапфир, освен червената шапка.

Сапфирът се е носил от крале и кралици, защото се е смятало, че има мощни защитни сили срещу завистта и недоброжелателството на враговете им. На сапфира се приписвали и сили, които предпазвали от собствения им лош нрав, от глупостта, измамата.

Легендата за троянската Елена разказва, тя също е притежавала голям сапфир, с който се обяснявала обаятелността и привлекателността на митичната красавица.

Лечебно приложение на сапфира в миналото

За лечебни цели в миналото сапфира се е използвал като подсушаващо средство срещу нагнояващи инфекции, особено такива на очите. От сапфира се приготвяли еликсири и пасти, използвани за намазване на клепачите. Те се приготвяли по специална технология, в днешно време неприложима.
Другият метод, които се използвал е чрез приготвянето на топче от направен на прах сапфир. Това топче се използвало за премахване на попаднали в окото песъчинки и комари.

Със сапфир се лекували и кървящи рани, циреи и хемороиди. За тази цел сапфирът се стривал на прах и се прибавял към мляко, топла вода, сок от лимони. Този еликсир се слагал в раната или циреят, за да се намали кървенето и раната да зарасне по-бързо. Освен това се прилагала и при кървяща язва, но в този случай същият еликсир се пиел. Когато кървял нос се слагал сапфир върху носа, за да спре кървенето.

Според други древни предания, ако на повърхността на сапфира е издълбана фигурата на телец или фигура на стар мъж с брада сапфирът е протектор на лечителя, които го носи. Лечителят усъвършенствал по-лесно лечебните си сили и бил предпазен от зарази или недъзи.
Към по-нови времена сапфирът е станал символ на любов, вярност, себеотрицание в името на другия и затова много често го използват в направата на годежи пръстени.

Още по темата:

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаХранене при...РецептиЛечения