Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Целебните свойства на металите

Целебните свойства на металите

Целебните свойства на металите - изображение

Металотерапия се нарича поставянето на метални пластини върху акупунктурните точки. Този метод е прилаган още в древността. Аристотел например пише, че поставянето на мед върху ударено предотвратява появата на синини и лекува отока. В нашата съвременност е доказана ефективността на металотерапията при мускулни болки, заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, дихателните и храносмилателните органи.

Лечение с мед

Още в стари времена лечителите забелязали, че хората, които носели медни украшения /например кръстчета/, по време на епидемии по-рядко се разболявали от холера. Медни гривни слагали на ръчичките на децата за профилактика на рахит и епилепсия.

Медта е чудесно тонизиращо средство за черния дроб, далака и лимфната система. Особено полезна е тя за хората, склонни да трупат килограми, да задържат течност или с лимфатични израстъци. За лечението на тези заболявания пийте по 2 чаени лъжички медна вода 3 пъти дневно в продължение на един месец. За приготвянето на такава вода измийте 10 медни монети в хлорирана вода, залейте след това с 1 л вода и оставете да ври, докато половината не изври.
За лечение с мед се използват стари монети /отпреди 1961 година/
Ако ви боли сърцето, сложете медна монета в подключната вдлъбнатина, носете 10 дни, без да сваляте през нощта.
Ако след удара се е образувал тромбофлебит на крака, сложете върху удареното монета и я закрепете добре.
При фиброма на матката сложете монетата върху долната част на корема.
За подобряване на слуха една 2-стотинкова монета залепете на изпъкналата костица зад ухото, а друга - на ухото откъм страната на лицето.
При шум в ушите монетите се слагат отзад на шията.
При главоболие монетата се слага върху най-болезненото място: на челото ,слепоочието или на тила. Болката минава след 15-20 минути.
Апликации от медни дискове /пластини/ премахват болката, спират кръвта, подпомагат водната и солната обмяна, подобряват съня, лекуват гинекологични заболявания, успокояват нервите, премахват всички възпалителни процеси, включително възпаления на ставите.
Но лечението с мед не помага на всички. Някои болни изпитват чувство на тревога и раздразнение. Ако медният диск не се задържа лесно върху кожата /няма сцепление/, а оцветяването на кожата под него не се променя, това означава, че терапията с мед няма да помогне.

Кому е полезно златото

Златото е способно да обеззаразява, да убива вредните микроорганизми, затова е полезно да го носите по време на епидемии Разтворите на златните соли действат пагубно на много болестотворни микроби, затова златото е включено в състава на някои лечебни препарати. Полезно е да го носят хора с кожни заболявания. Смята се, че този метал укрепва организма и влияе положително на нервната система на сърцето.

Сребърният лекар

Дезинфекциращите свойства на среброто са добре известни. Ако по-рано във водата хвърляха сребърни монети или я държаха в сребърни съдове, днес я обеззаразяват със сребърни електроди.
Сребърни накити е полезно да се носят при трайна хипертония. Ако среброто ви понася, то колие от сребърни монети може да бъде вашето лекарство срещу хипертония. Само че то трябва да се носи направо върху кожата по няколко часа на ден.
Но помнете: всичко е полезно, когато се прави с мярка. Излишъкът на сребро в питейната вода води до отлагане на метала в кожния епител и лигавиците и те придобиват сивкаво-зеленикав или синкав цвят. Среброто се отлага и във вътрешните органи. Сигналът за тревога в този случай е главоболието, болките в дясното подребрие, конвулсивните потръпвания, суетливостта. Затова преди да използвате сребро, задължително проверете дали сте чувствителни към него. Ако при носенето на сребърни накити ви безпокоят безпричинна суетливост и главоболие, значи среброто не е вашия метал.

Други метали

Не само медта, златото и среброто притежават целебни свойства. Другите метали също лекуват.
Желязото влияе благотворно на костния мозък, черния дроб и далака. То е ефективно и при уголемен черен дроб. Освен това укрепва мускулите и нервните тъкани, притежава възстановителни свойства.
Калият притежава подмладяващ ефект. Очистена калиена пепел се използва за лечение на диабет, гонорея, астма, респираторни инфекции, анемия, кожни болести и болести на белите дробове, при лимфни проблеми.
Живакът стимулира ферментната система, подпомага промяната и възстановяването на тъканите. Стимулира интелекта и пробужда съзнанието. Никога не се използва самостоятелно, а задължително заедно със сяра.
Оловото е много ефективно средство при кожни болести. Използва се и за лечение на левкорея, вагинални разстройства, тумори, гонорея.
Поради риск от отравяне живак и олово се прилагат изключително под лекарски контрол.

ЛЮБОПИТНО

При контакта на медта, цинка, оловото и златото с кожата токът се движи от метала към кожата.
А при контакта с калай и сребро - от кожата към метала. Затова с мед, злато и олово се препоръчва да се лекуват болести на недостига /отслабена функция/, а със сребро и калай - болестите на излишъка /хиперфункция/. За да си направите металотерапия, най-добре е консултирайте с рефлексотерапевт.

За Framar.bg: списание Здраве от природата

Още по темата:

3.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлНовиниИсторияСнимкиОткритияСъставкиБотаникаРецептиСпортЛеченияЕ-тата в храните