Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Цитрин - свойства и значение

Цитрин - свойства и значение

Цитрин - свойства и значение - изображение

Цитринът е известен като камъка на светлината и топлотата. Всичко в този камък излъчва позитивност и радост. Дори името, което произлиза от френската дума за лимон, носи усещане за слънце и радост. Естествени находища на цитрина може да се открият в Бразилия, Африка, Мадагаскар, Испания, Русия, Франция, Шотландия и САЩ.

Предполага се, че с негова помощ се провежда позитивната енергия от слънцето към носителя на камъка и има свойството да балансира чакрите. Освен това има тонизиращо и успокояващо действие.

Химичен състав на цитрина

ЦитринТой принадлежи към групата на кварца и може да бъде открит в различни гами от бледожълт до кафяв цвят. Съставен е от силициев диоксид. Вариациите на цвета му се дължат на различната обработка, през която преминава цитрина, докато придобие търговски вид. Натуралният (необработен) цитрин има бледо жълт цвят и е прозрачен. Кристалната система на цитрина е отговорна за тригоналната му клетъчна форма, а жълтият оттенък се дължи на наличието на желязо.

За разлика от други скъпоценни камъни, цитринът често се открива в големи количества и впоследствие се обработва до други форми и размери. Среща се в топли скали, под влияние на интензивна топлина и метаморфни скали, като например гранит. Голяма част от цитрина на пазара днес е термично обработен аметист, който придобива златистокафяв цвят, когато се нагрява над 1000°С. Само един висококвалифициран гемолог може да открие разликата. Макар и популярен камък сред бижутерите, той все още е относително евтин в сравнение с други скъпоценни камъни. Той също така е популярен сред колекционерите и любителите на бижута, защото е лесен за поддръжка.

Зодии: Близнаци, Лъв.

Планета: Юпитер

Чакри и цитрин

ЧакриЦитринът зарежда с позитивна енергия следните чакри: корона чакра (Сахасрара чакра), чакра на слънчевия сплит (Манипура), Сакрална чакра (Свадхистана).

Поради свързването си със сакралната чакра, лечебните свойства на цитрина са най-ефективни за увеличаване на сексуалната и творческата плодовитост.

Връзката с коронната чакра допринася за увеличаване на физическата и емоционалната енергия. Тъй като тази чакра често е засегната, когато хората страдат от енергийни блокове, цитринът може да бъде от решаващо значение за изчистването на този блок.

Чакрата на слънчевия сплит е централният разпределител на енергия, така че връзката на цитрина с тази чакра ще повиши енергийните нива и общото кръвообращение.

Повече информация за чакрите може да прочетете в:

Според някои индуистки предания този полускъпоценен камък служи като магнит за позитивните случки в живота и привлича необходимите обстоятелства за осъществяването на съкровени мечти и материални цели. Според преданието цитринът трябва да бъде използван само с добри намерения и в никакъв случай за злонамерени цели, защото този камък може да донесе на притежателя много скръб и дори загуба на близък човек.

Понеже цитринът има позитивно влияние върху Манипура чакра той може да има благоприятен ефект и за стимулиране на имунната система и предпазване от инфекциозни заболявания и алергии.

Цитрин и фън шуй

Фън шуй дървоНай-добре е да поставите цитрина в югоизточната част на стаята, за да ви донесе материално богатсво и позитивна енергия. Камъкът може да бъде вграден в различни предмети за украса на стаята като: вази, различни животни, картини и други.

Може да поставите и малък цитрин в портмонето си, за да ви донесе парични печалби и да предотврати изхарчването на парите за нестойностни неща или изгубването им.

Метафизични свойства на цитрина

Цитринът има редица положителни свойства:

 • подобрява настроението, има силни защитни свойства не само върху хора, но и върху използваните от тях предмети;
 • стимулира позитивното мислене и нагласа към нещата от живота;
 • пречи на натрупването на отрицателна енергия в тялото;
 • ако има насъбрана отрицателна енергия той я трансформира я превръща в положителна;
 • развива креативността и въображението - независимо дали е в естествена форма или загрят, цитринът активира въображението, подобрява умствената яснота и позволява поток от идеи и визуализиране. Особено, когато се използва в медитацията, това качество на цитрина е много ефективно за укрепване на умствената дейност и за оформяне на ясни цели. Камъните, които мога да се използват в комбинация към цитрина, за да увеличат творчеството, са цинкит, портокаловият калцит и карнеол.
 • стимулира постоянността на стремежите и улеснява постигането на определена цел;
 • усилва самоувереността, предпазва от уроки;
 • използва се за привличане на богатсво и просперитет - съществуват много вярвания свързани с цитрина. Известен като "Камъкът на търговеца" или "Камъкът на успеха, цитринът често се асоциира с богатството и изобилието. Ако търсите изобилие от финансови или бизнес начинания, това е камъкът, от който се нуждаете. Тъй като този камък работи в синхрон с други кристали, може да се окаже полезно да се комбинира с хелидор, златен лабрадорит или имперски топаз.
 • носи късмет;
 • инхибира ревността;
 • предпазва от търговски изманими или злоупотреби.

Лечебни свойства на цитрин

Цитрин поставен върху коремаЦитринът може да е полезен в лечението на заболявания, свързани с пикочните пътища, бъбреците и храносмилателната система. Той спомага за регулиране на дисбалансите в щитовидната жлеза и с проблеми в жлъчния мехур.

Може да подобри функцията на ендокринната система и да помогне за облекчаване на запека.

Той също така има пречистващи свойства и помага за намаляване на вредните ефекти от конвенционалните лекарства. Като накиснете цитрин в чаша чиста вода ще получите чудесен еликсир, който да помогне за отстраняване на токсините от тялото.

Цитриновите кристали дават енергия на тялото и подобряват преноса на импулси в нервната система. Те също помагат при укрепването на нервите и укрепването на гръбначния стълб.

От полза е и за хора, които страдат от обратими дегенеративни заболявания.

Цитринът може да стимулира правилното храносмилане и функциите на далака и панкреаса. Може да се използва и за да помогне справянето с проблеми, засягащи очите.

Цитрин за любов и взаимоотношения

Цитринът ще извлече отрицателната енергия от живота Ви и ще донесе спокойствието и тишината, от която се нуждаете. Това ще ви позволи да чуете мислите си и да усетите емоциите си.

Цитринът действа като притегателна сила за любовта и щастието. Той ще прочисти, ще активира и ще затопли аурата Ви. По този начин ще ви помогне да мислите по-ясно, за да вземете правилното решение. Когато вашата аура е лека и позитивна, вие също ще привлечете добри неща. Това ще бъде от полза не само за вас, но и за вашия партньор и отношенията помежду Ви.

Цитринът ще ви насърчи да бъдете отворени към нови преживявания и да поддържате позитивно отношение един към друг. Това ще ви вдъхнови да останете оптимистични във всяка ситуация, независимо колко трудно или страшно може да бъде.

Камъкът е подходящ за: търговци, хора на изкуството (художници, певци, музиканти, писатели, професионални танцьори и други), спортисти, фитнес инструктори, доктори и медицински сестри, журналисти.

Камъкът не трябва да се притежава: ако човек е с избухлив характер или агресивен, защото може допълнително да подсили тези негативни черти от характера му. Също не трябва да бъде използван от хора склонни към клевети и клюки, защото всичките им нападки се връщат с още по-голяма сила към тях.

Употреба и поддръжка на цитрина:

Колие и обици от цитринАко се пази от горещината, цитринът може да бъде вечен. Цитриновият кристал е много чувствителен към топлината, поради което не трябва да го поставяте или да го съхранявате там, където има твърде много светлина или топлина. Това може да промени цвета на кристала и да наруши свойствата му.

Можете да използвате цитрин под формата на всякакви бижута. Почиствайте ги с лек сапун, топла вода и стара четка за зъби с меки влакна. След почистване го изплакнете и изсушете. Никога не почиствайте цитриновите кристали с пара!

Не е необходимо да почиствате цитрина много често като другите кристали. Почиствайте предимно, когато ги използвате твърде много или когато е изложен на много негативна енергия в кратък период от време.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.crystalvaults.com/crystal-encyclopedia/citrine
https://www.energymuse.com/citrine-meaning
https://meanings.crystalsandjewelry.com/citrine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиЛюбопитноБотаника