Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Аюрведическа медицина Аюрведа - камъните, скритата сила на природата

Аюрведа - камъните, скритата сила на природата

Аюрведа - камъните, скритата сила на природата - изображение

Аюрведа е много древна индийска наука, която има за основна цел постигане на крепко здраве и вътрешен мир. Според Аюрведа основната цел на настоящия ни живот е самоусъвършенстване, с цел да постигнем хармония с по-висшите от нас сили (Бог) и да прекрати кръговрата на прераждане и смърт.

Каква е разликата между полускъпоценни и скъпоценни камъни?

За скъпоценни камъни се приемат по-рядко срещащите се камъни, които имат са по-известни и поради тази причина са и по-скъпи. Скъпоценните камъни са полупрозрачни и фин цвят и са без примеси на други цветове. Като скъпоценни камъни се определят: диамант, сапфир, рубин, изумруд. Всички останали камъни се причисляват към полускъпоценните.

Полускъпоценните камъни са по-разпространени и по-лесно се добиват. Техният цвят не е прозрачен и обикновено не е един цвят, а в структурата му се преливат няколко различни цвята. Към тях принадлежат: Абалон, Азурит, Актинолит, Албит, Александрит, Амазонит, Аметист, Аметрин, Амонит, Андалусит, Аниолит, Апатит, Алмандин, Ангелит, Амблигонит, Арагонит, Аурихалцит, Адамит, Ахоит, Атлантисит, Андрадит, Авантюрин, Гагат, Диопсид, Егирин, Камък Петроски, Кехлибар, Карнеол, Корал, Кунзит, Квантум Куатро, Лабрадорит, Лепидолит, Лунен камък, Ларимар, Малахит, Молдавит, Оникс, Перла, Опал, Питерсит, Обсидиан, Пренит, Родонит, Сардоникс, Слънчев камък, Тигрово око, Тюркоаз, Халцедон, Топаз, Хематит, Циркон, Цитрин и други.

В последните години се създават различни технологии, които имитират природните процеси (облъчване, утаяване, топлинна и студува обработка), които са причина за геоложкото преобразуване на камъните.

Аюрведа - камъните, скритата сила на природата

В Аюрведа се използват различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, съответстващи на личната конституция и срещу различни проблеми със здравето. Камъните се препоръчват за предотвратяване на вредното въздействие на някои планети, както и за засилване влиянието на други.

Полускъпоценните камъни могат да се използват много успешно за лечение на различни здравословни проблеми, в съответствие с индивидуалния хороскоп и диагностика на три-доша. Камъните могат да се прилагат както за външно, така и за вътрешно лечение.

Литотерапия

Прилагането на скъпоценни и полускъпоценни камъни за вътрешно приложение се нарича литотерапия. За да се приложи вътрешно лечение със скъпоценни и полускъпоценни камъни е необходимо те да бъдат подготвени и пречистени по специален метод от квалифицирани аюрведически лекари (кавираджи).

Съществуват древни рецепти за обработка на камъните, които се предават по традиция от учител (гуру) на неговия ученик (шишя). Камъните се пречистват, чрез преминаване през физична обработка (топлинна, замразяване и други) и третиране с различни химични вещества. Предполага се, че по този начин камъните могат да станат безопасни за вътрешно приемане.След като са пречистени тези камъни се стриват на прах и към тях може да се прибавят разреждащи разтвори, за да се приготвят различни еликсири. Използвания разтворител може да бъде вода, прясно мляко и други. Целта е да придобият форма удобна за вътрешно приемане.

В миналото литотерапията се е прилага за лечение на почти всички болести - анемия и кръвоизливи, белодробни заболявания, сърдечни проблеми, безплодие. Положителното въздействие на литотерапията се обяснява с наличието на различни микроелементи в камъните. Приемането вътрешно на липсващия микроелемент от стритите камъни помагало при някои болестни състояния, тоест чрез вътрешното приемане на камъните древните индийци са правели заместителна терапия на дефицит на микроелементи.

Вътрешното приемане на скъпоценните и полускъпоценните камъни не намира почитатели в Европа и Америка, но в Китай не се отрича.

Външно използване на скъпоценни и полускъпоценни камъни

Според някои автори, за да могат да се прилагат външно скъпоценните и полускъпоценните камъни трябва да преминат през определена обработка – шлифоване.

Класическото външно лечение с камъни

Това лечение цели хармонизиране на чакрите. Всяка чакра се повлиява от определен вид полускъпоценни камъни. Подходящият камък се поставя върху предполагаемото място, където се намира чакрата.

Ако се възползвате от класическото аюрведическо лечение с камъни може да почувствате следните промени в организма ви:

  • студени или топли вълни;
  • треперене на ръцете или на цялото тяло;
  • може да усетите в една цяла област от мускули схващане (например схващане на рамото, схващане на долната челюст, схващане на единия крак или и на двата);
  • може да ви се стори, че имате метален вкус в устата.

По-горе изброените признаци наподобяват тези на силен гняв и ярост. Но всъщност се предполага, че това за сигнали от тялото ви, които носят информацията, че чакрите ви са блокирани. Когато чакрите са затворени, те не могат да изпълняват основните си функции: да се презареждат с положителна енергия, която в последствие да преминава през всичките чакри; да се освобождават от отрицателната енергия.

В резултат на нефункциониращи чакри тялото губи възможността да се ревитализира с жизнената енергия „Чи”. Едновременно в тялото е затворен изхода на отрицателната енергия, тя продължава да се натрупва и натрупва и да бъде причина за хронична умора, липса на концентрация, липса на мускулен тонус.
След провеждането на един такъв сеанс, ако чакрите са блокирани първоначалното чувство не е приятно. Колкото повече чакри за „затворени”, толкова по-интензивни са неприятните усещания. След всеки следващ сеанс би трябвало да се чувствате по-добре, защото все по-добре ще функционират вашите чакри.

Лечебно приложение на камъните е чрез Фън Шуи системата

Накратко Фън шуй представлява философска система, зародила се в Китай. Според тази система човека може да хармонизира физическото си и психическо състояние използвайки заобикалящата го среда. Фразата „Feng shui” в превод означава "вятър и вода". Според тази система всичко около нас ако е подредено по определен модел и с определени цветове може да позволява на жизнената енергия на Вселена „Чи” да протича по правилен начин, без да се стопира. А когато енергията край нас тече, без да има прекъсване, това ще означава, че и енергията в нас ще протича без блокажи и ние ще се чувстваме добре и уравновесени.

Бижута със скъпоценни камъни - модерният начин за прилагане на Аюрведа

Много модерен начин за лечение със скъпоценните камъни е чрез използването им за направата на бижута. За да бъде максимално ефективно лечебното действие на камъните, бижутата трябва да позволяват колкото се може по-голям контакт на камъка с кожата. Предполага се, че по този начин също може да има положителен ефект за хармонизирането на енергията „Чи” в чакрите.

Медитация със скъпоценни и полускъпоценни камъни

Друг вариант за лечебно приложение на скъпоценните и полускъпоценните камъни е използването им като помощно средство за медитация. Този вид медитация също използва основно техника за дишане и освобождаване на съзнанието, но вниманието се фокусира първоначално в скъпоценен или полускъпоценен камък. След първоначалното фокусиране на вниманието се прилага техника за медитивно дишане.

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаХранене при...РецептиЛечения