Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Алтернативна медицина срещу безплодие при мъжете

Алтернативна медицина срещу безплодие при мъжете

Алтернативна медицина срещу безплодие при мъжете - изображение

Проучвания показват, че производството на сперматозоиди при мъжа, в глобален мащаб, намалява всяка година и броят на сперматозоидите на мъжката популация се е понижил с 50 % спрямо цифрите, валидни от преди 50 години. В резултат на това понижение, през 2010 година Световната здравна организация (СЗО) е трябвало да намали референтния диапазон на сперматозоидите. 

Хормозомните и генетичните заболявания, вроденото задържане на тестисите и инфекциозната етиология са сред основните фактори, които причиняват недостатъчно производство на сперматозоиди. В допълнение, варикоцеле - един много често срещан проблем, засягащ генитална област - може също да доведе до намаляване на производството на сперматозоиди. Варикоцеле се диагностицира при 15% от иначе здрави мъже и 40% от безплодни мъже.

През последните години популярност доби ново разстройство към известните причини за мъжкото безплодие. Това разстройство, известно като оксидативен стрес, може да причини безплодие чрез увреждане на ДНК на спермата. Установено е, че свободните кислородни радикали (факторите, отчитащи оксидативния стрес) са високи при пациентите с ниско качество на спермата. В допълнение, се разкрива, че увреждането на ДНК се увеличава с остаряването, а увеличеното увреждане на ДНК играе важна роля в мъжкото безплодие.

Други етиологични фактори за мъжко безплодие са хормони, лекарства, химически вещества, радиационно увреждане, алкохол и цигари. Смята се, че мобилните телефони, храните с изкуствени добавки, изключително мазната храна и повишената експозиция на токсини в околната среда) играят много важна роля в тази тенденция към намаляване на плодовитостта при мъжете.

Сперматозоиди и яйцеклеткаАлтернативното лечение на мъжкото безплодие се фокусира върху подобряване на количеството сперматозоиди, оплодителната им способност и цялостното репродуктивно здраве. Подобряването на диетата и избора на здравословен начин на живот са първата стъпка, която трябва да се предприеме.

Безплодие при мъжете и хранене

Храни и сперматозоидиЗначението на здравословното хранене е всеизвестно. За да функционира правилно, репродуктивната система изисква правилните витамини и минерали. Хранителните недостатъци могат да увредят хормоналната функция, да потиснат производството на сперматозоиди и да допринесат за производството на анормални сперматозоиди.

Яжте натурална храна, която се фокусирате върху пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, птици, бобови растения, ядки и семена.

Тиквените семена, за които е известно, че съдържат есенциални мастни киселини и цинк, могат да бъдат много полезни за увеличаване функционирането на мъжката репродуктивна система, както и за увеличаване на производството на сперма.

Чесънът е много ефективен при лечението на мъжко безплодие. Всичко, което трябва да направите, е да дъвчете три скилидки суров чесън всеки ден.

Премахнете преработените и рафинирани храни (например бяло брашно), нездравословна храна, захари, алкохол и кофеин.

Избягвайте наситените мазнини и хидрогенираните масла (напр. маргарин) и ги заместете със зехтин.

Добавки при мъжко безплодие

мъж държи чаша с вода и хапчетаНякои добавки могат да са полезни за увеличаване на броя на сперматозоидите и/или подвижността им. За да настъпи ефект от тях обаче е необходимо те да бъдат приемани продължително време (около 3-4 месеца). Полезни добавки са:

Аргинин - Помага за производството на семенна течност. Ако броят на сперматозоидите е под 10 милиона на мл, аргининът вероятно няма да донесе полза.

Коензим Q10 - Увеличава броя на сперматозоидите и подвижността им.

Ленено масло - Източник на есенциални мастни киселини.

L-карнитин - Изисква се за нормална функция на спермата.

Селен - Подобрява подвижността на сперматозоидите.

Витамин В12 - Дефицитът на B12 може да играе роля в намаляване на броя и подвижността на сперматозоидите. При липса на недостиг, добавката B12 също може да е от полза.

Витамин Е - Действа като мощен антиоксидант и подобрява оплодителната способност на сперматозоидите.

Цинк - Нужен е за здрава мъжка репродуктивна система и за производство на сперма.

Мъжко безплодие и билки

Билките и билковите лекарства обикновено нямат странични ефекти, когато се използват правилно и в препоръчваните дози. Възможно е дадена билка в предписаната доза да причини стомашно разстройство или главоболие. Това може да отразява чистотата на препарата или добавените съставки, като синтетични свързващи вещества или пълнители. По тази причина се препоръчва да се използват само висококачествени продукти. Както при всички лекарства, обаче и при билковите предозирането може да доведе до сериозно заболяване и смърт.

Следните билки могат да се използват за лечение на мъжко безплодие:

Женшен (Panax ginseng) - известен като мъжки тоник (агент, който подобрява общото здраве) и се използва за повишаване на тестостероновите нива и броя на сперматозоидите. Може да се използва и сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus).

Астрагалус (Astragalus membranaceus)- Повишава подвижността на сперматозоидите. Вземете чаша вода и да добавите 30 грама сух корен от астрагалус към нея. Поставете водата на котлона да заври и изчакйте около 30 минути, докато остане само половината от течността. Оставете да се охлади и изпийтее. Консумирайте тази смес ежедневно.

Сарсапарила (Smilax spp.) - Билка, известна като мъжки (и женски) тоник.

Сао палмето (Serenoa repens) - Подобрява цялостно мъжко репродуктивно здраве.

Ашваганда - Билка известна още като индийски женшен, е много полезна при лечение на импотентност при мъжа и нисък брой сперматозоиди. Всичко, което трябва да направите, е да вземете чаша топло мляко и да добавите една чаена лъжичка изсушена Ашваганда в него. Разбъркайте добре и пийте. Препоръчва се тази смес да се консумира два пъти дневно.

Още за лечението на безплодие при мъжете с билки може да прочетете в Билки за повишаване на потентността и половата мощ при мъжете.

Акупунктура

Акупунктура при мъжАкупунктурата се използва в целия свят, за да се подобряване качеството на спермата при мъже страдащи от безплодие, като тази практика се насърчава от American Pregnancy Association.

Ефикасността на акупунктурата за подобряване на успеваемостта при лечението на женско безплодие е добре документирана. От 2000 г. насам редица проучвания също са изследвали ефекта на акупунктурата върху мъжката плодовитост, с окуражителни резултати. Изследване от 2005 година, публикувано в "Fertility and Sterility" - водещо списание за репродуктивна медицина, установило, че курс от 10 акупунктурни лечения в продължение на 5 седмици води до статистически значимо увеличение, както на подвижността, така и на нормалната сперма в неплодородните мъже. Към днешна дата няколко по-малки проучвания са довели до подобни резултати.

Как действа акупунктурата?

Акупунктурата представлява въвеждане на малки иглички в тялото, предимно в ръцете, краката и долната част на корема. Изследванията показват, че акупунктурата допринася за увеличаване на кръвния поток към тестикуларната артерия и охлаждане на скротума. Какво означава това? Е, точно както двигателя на колата се нуждае от масло, за да се охлади и работи ефективно, тестисите се нуждаят от кръв, за да получат хранителни вещества, да поддържат оптимална температура и да отстраняват отпадъчните продукти, които могат да увредят сперматозоидите, докато зреят. За съжаление, твърде много фактори пречат на това - стагнацията на кръвта в скроталната торбичка може да доведе до повишаване на локалната температура, образуване на метаболитни отпадъци, лошо производство на сперматозоиди и дори условия като варикоцеле.

Ако броят на сперматозоидите или подвижността им е в долната част на нормалното, акупунктурата може да е от полза за увеличаване на нивата им и да ускори времето до зачеването.

Ако решите да се доверите на акупунктурата, уверете се, че тя ще бъде извършена от квалифициран в областта специалист по лечение на безплодие!

Какво включва акупунктурата?

Акупунктурата е част от цялостна медицинска система, която се отнася за тялото като цяло, а не само за индивидуалните симптоми. При първото посещение обикновено се провежда задълбочена консултация, която най-вероятно ще включва въпроси за плодородието, както и пълен преглед на отделните системи (храносмилане, елиминиране, сън и други). Полезно е да носите със себе си и всички резултати от извършени изследвания и прегледи. Тъй като безплодието е проблем засягащ и двамата партньори, твърде възможно е специалиста по акупунктура да поиска партньора ви да се присъедини към първоначалната консултация. По време на самата терапия ще бъдат поставени няколко игли в тялото и ще останат в продължение на 20-30 минути. След това иглите се отстраняват. Възможно е акупунктурата да се съчетае с добавки, билки, диета и други промени на начина на живот, които могат да помогнат за подобряване на плодородието.

Други препоръки при лечение на безплодие при мъже:

  • Избягвайте алкохола. Консумацията на алкохол е свързана с увеличаване броя на дефектните сперматозоиди.
  • Откажете пушенето. Съществува връзка между тютюнопушенето и ниския брой сперматозоиди, лошата подвижност на сперматозоидите и анормалната сперма.
  • Избягвате да носите стегнато бельо, а избирайте по-свободно и леко. Това ще помогне на кожата да диша и ще увеличи производителността на сперматозоидите. Това е една от най-простите домашни средства за подобряване на мъжката плодовитост.
  • Не прекарвайте твърде много време в сауни и горещи вани. Топлината намалява производството на течности и броя на сперматозоидите.
5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.healthcommunities.com/male-infertility/alternative-medicine/alternative-treatments-for-male-infertility.shtml
https://www.medistate.com.tr/health-guide-new/male-infertility-and-a-new-alternative-in-diagnosis-and-treatment/
https://www.dontcookyourballs.com/acupuncture-treatment-for-male-infertility/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛюбопитноХранене при...ФизиологияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлИсторияСоциални грижиАлт. медицинаЗдравни проблемиИнтервютаОрганизацииСпециалистиЛеченияИзследванияЗаведения