Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Araliaceae (Бръшлянови) Азиатски женшен, Корен на живота

Азиатски женшен, Корен на живота

Сем. Araliaceae (Бръшлянови)

Азиатски женшен, Корен на живота - изображение

Азиатски женшен, Корен на живота (Panax ginseng) представлява многогодишно тревисто растение. Класифицира се към семейство Бръшлянови (Araliaceae). Нарича се още корейски женшен, планински женшен, истински женшен. В исторически план растението е широко използвано в китайската медицина превантивно и при множество заболявания. Образува жълто-червени плодове. За медицински цели се използва коренът на растението, предимно в парахообразна форма. Азиатският женшен е скъпа билка и с ограничено предлагане в търговската мрежа. Понякога, като евтин заместител на корена на живота се използва билката Данг шън (Codonopsis Pilosula).

женшен азиатскиТерминът "Ginseng" в превод означава "корен на живота". В буквален превод "Panax Ginseng" от английски език означава "Вселечението на корена". Повърхността на корена е набръчкана и набраздена, а вкусът му е сладък в началото, с малко горчив послевкус. На социално ниво името "женшен" се възприема като термин, с който се нарича растение, което поддържа жизнените функции на организма и го предпазва от заболявания.

Съществуват тринадесет вида женшен. Термично обработени, американският и азиатският женшен образуват червения женшен. Той е малко по-различен по химичен състав от необработените корени, но пък в него се образуват ценни биоактивни вещества. Например корейският червен женшен представлява топлинно обработен Panax ginseng.

Устройство на корен на живота

листа на азиатски женшенКоренът е дълъг с 4-6 големи разклонения. Стъблото е единично, с връхна розетка от няколко листа. Листата са сложно длановидни, с дръжки. Съставени са от 5 елипсовидни листчета. Съцветието е сенник, съставен от дребни цветчета. Венчето е зеленикаво или бяло. Плодът е яркочервен, с костилки и има форма на бъбрек.


Разпространение на азиатски женшен

Култивиран е у нас. Среща се в широколистните и иглолистни гори.

Използваема част на азиатски женшен

корени на азиатски женшенИзползват се главно корените на растението. Плодовете и семената му намират ограничено приложение с медицинска цел. Коренът на живота се отглежда от 4 до 6 години, като след това се събира, обработва и приготвя за медицинска употреба. За консумация, още след втората година от развитието на растението, може да съберете свежи корени. Установено е, че след петата година от възрастта му нивата на активните му съставки - гинсенозидите, започват да намаляват.

Химичен състав на азиатски женшен

Коренът на билката съдържа стероидни сапонини, които са наречени гинсенозиди, като в състава й наброяват повече от 100. Фитохимикали, изолирани от него са: полини, фалкаринол, фалкаринтриол, оцетна киселина, линоленова киселина и някои микро-РНК. Други вещества, които се съдържат в корена на живота са въглехидрати (гинсан, бета-глюкан, олигозахариди) и протеини.

 • етерично масло;
 • мастни киселини;
 • глицерин;
 • тритерпенови гликозиди и други.
плодове на азиатски женшенСемената на билката съдържат по-малко количество гинсенозиди и са алтернативен вариант на употреба на нейния корен. В състава им влизат следните вещества: панаксадион, 20 (S) -протопанаксатриол, 3-кето-20 (8) -протопанаксатриол, денхицин (Dencichine), aka бета-N-оксалил-L-алфа, бета-диаминопропионова киселина, сарингостерил и негов гликозид, даукостерол и 5а, 6b-дихидроксидаукостерол.
 
Плодовете на азиатският женшен съдържат 28 пъти повече гинсенозиди, от колкото корените. Те могат да достигнат до 9,09% от сухо тегло на плода, което представлява до 4,8 пъти по-високо ниво на веществата в плодовете, от колкото процентното им съдържание в сухото тегло на корена.

Лечебни свойства и приложение на корен на живота

Видове азиатски женшен:

Така както от чая (Camellia sinensis) се произвеждат различните водове чай (зелен, бял, червен и др.), което се дължи на различна обработка на чаената суровина, по същият начин разликата между Panax Ginseng и корейски червен женшен е просто начинът на преработка на билковите корени. Червеният женшен представлява обработен на пара и изсушен азиатски женшен. При това се променят биоактивните вещества в него. Това довежда до засилване на противовъзпалителните и антиноцицептивните (болкоустойчивите) им свойства. В така обработените корени се образуват и съединения, които при изследване дават обещаващи резултати в посока намаляне усвояването на въглехидрати в храносмилателния тракт. Те се свързват с минералите и проявяват антиоксидантни ефекти.

форми на приложение на азиатски женшенБелият женшен е друга разновидност на азиатският. Той се получава чрез изсушаване на корените на въздух. По време на този процес те придобиват жълто-бял цвят, като може да загубят някои от биоактивните си съставки.

"G115" е патентована екстракция от Panax ginseng от Pharmaton, Швейцария, която съдържа 4% гинсенозиди от общото си тегло. Докато "NAGE" е стандартизиран екстракт от същата компания, съдържащ 10% тегловни гинсенозида. И двата екстракта се използват в изследвания за стандартизиране на билкови медикаменти и добавки от азиатски женшен.

Свойства на корен на живота:

 • повишава работоспособността;
 • повишава активността на щитовидната жлеза;
 • премахва умората.

Прилага се при:

 • изтощение;
 • стресови ситуации;
 • за общо укрепване на организма;
 • измръзване - има затоплящ ефект;
 • след тежки инфекциозни болести.

Начин на употреба:

прах от корен на азиатски женшен

Три пъти на ден, преди хранене, се дъвче малко парче от корена на растението до пълното му разпадане.

 • запарка - половин чаена лъжичка корени се заливат с топла вода в количество от 300 до 500 млилилитра. Престояват за кратко. Полученият извлек се изпива за деня.

 

Още по темата:

2.9, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://examine.com/supplements/panax-ginseng/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСпортБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиОрганизацииИзследванияНовиниЛайфстайлПроизводителиНормативни актовеХранене при...ПсихологияАнкетиТестовеФизиологияИсторияДиетиРецептиЕ-тата в храните