Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Да преборим диабет тип 2 с хранителни добавки и билки

Да преборим диабет тип 2 с хранителни добавки и билки

Да преборим диабет тип 2 с хранителни добавки и билки - изображение

През последните години учените все повече изследват различни билки и добавки, за да определят дали могат да бъдат полезни в лечението и контрола на кръвната захар при диабет. Такива билки и добавки могат да бъдат изключително полезни за хора с преддиабет или диабет - особено тип 2.

Въпреки че, билките и добавките не могат да заменят изцяло лекарствата, с течение на времето може да допринесът за намаляване на приеманите дози.

Захарен диабет тип 2

Захарен диабет тип 2 или инсулин независим диабет е хронично състояние, характеризиращо се с повишени нива на глюкоза в кръвта, поради нечувствителност на организма към хормона, отговорен за регулацията на кръвната захара-инсулин или недостатъчната му секреция от специализираните клетки на панкреаса (задстомашната жлеза).

Какви са симптомите на захарен диабет тип 2?

Признаците за развитие на диабет тип 2 включват повишена жажда, често уриниране, загуба на тегло, умора, замъглено зрение, области на повишена кожна пигментация (най-често под мишниците и шията), бавно зарастващи рани и други. Заболяването може да причини и редица усложнения като бъбречно увреждане, нарушение на кръвоносните съдове, удебеляване на нервите, болка и други.

Какво може да доведе до развитие на захарен диабет тип 2?

Предразполагащи фактори за развитието на захарен диабет тип 2 са генетична предразположеност, затлъстяване, стрес и неправилно хранене.

Повече за захарен диабет тип 2 може да научите в неинсулинозависим захарен диабет.

Хранителни добавки и билки срещу диабет тип 2

Наред със средствата на конвенциалната медицина, съществуват редица методи и средства подпомагащи контрола на заболяването, сред които са здравословно хранене, физически упражнения и поддържане на здравословно тегло. Ако диетата и физическите упражнения не с достатъчно, за да се регулират кръвните нива на глюкозата се налага прием на лекарства за диабет или инсулинова терапия. Поради все по-широкото разпространение на захарен диабет тип 2 и понижаване на възрастта на поява, се налагат и различни алтернативни средства за контрол на диабет тип 2 като хранителни добавки, витамини, минерали, билки и диети:

Хранителни добавки при диабет тип 2

Ацетил-L-карнитин и Алфа-липоева киселина

Ацетил-L-карнитин представлява ацетилирана форма на карнитин, която се синтезира естествено в организма, като се съдържа в най-високи концентрации в сърдечната и скелетната мускулатура. Високи нива се откриват и в мозъка, където повлияват дейността на невротрансмитерите ацетилхолин и допамин. Ацетил-L-карнитин може да предотврати невронна дегенерация, свързана със стареенето на мозъка, което го прави и популярна хранителна добавка за подобряване на паметта.

Съществуват данни, че ацетил-L-карнитинът може да подобри инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата при здрави индивиди и при хора страдащи от захарен диабет тип 2. Посредством невропротективното си действие, може да намали риска от развитие на периферна невропатия и да намали невропатичните симптоми, когато са вече проявени. В допълнение, ацетил-L-карнитин се понася добре, без значителен риск от странични ефекти или лекарствено-хранителни взаимодействия.

Алфа-липоевата киселина е мощен, естествен антиоксидант. Съществуват данни, че допълнителният прием на алфа-липоева киселина подобрява инсулиновата чувствителност, симптомите на диабетна невропатия и бъбречно увреждане при пациенти със захарен диабет тип 2.

Един от основните проблеми при диабета е оксидативният стрес и производството на свободни радикали. Тези свободни радикали циркулират в тялото, атакувайки и увреждайки тъканите. Тъй като хората с диабет имат високи нива на глюкоза, те са по-склонни към развитие на оксидативен стрес, който да допринесе за настъпване на дългосрочните усложнения на заболяването. Антиоксидантите като алфа-липоевата киселина предотвратяват тъканното увреждане чрез неутрализиране на свободните радикали и понижаване на оксидативния стрес. Алфа-липоевата киселина е водо- и мастноразтворимо съединение, което я прави лесно абсорбируема и транспортирана в много органи и системи в тялото, като мозъка, черния дроб, нервите и други. Освен това, алфа-липоевата киселина подпомага усвояването и на някои други антиоксиданти като бета каротен, витамин С, витамин Е и други.

Алфа-липоева киселина може да се набавя от някои храни като черен дроб, червено месо, картофи или под формата на хранителна добавка.

Билки при диабет тип 2

Алое

Алое вера е билка, използвана в билкотерапията в продължение на хиляди години, поради успокояващите, лечебните и подмладяващи свойства на листата и гелът, съдържащ се в тях.

Самостоятелно или в комбинация с приемани през устата средства за понижаване на кръвната захар, сокът от алое ефективно намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Благоприятства и понижението на нивото на кръвните липиди (мазнини) при пациенти с необичайно високи нива (например при диабет тип 2 или чернодробно заболяване).

Алоето намира приложение и за успокояване и подпомагане на регенерацията на бавно зарастващи рани, които са често срещано усложнение при захарен диабет тип 2.

Има много начини да се приема алое. Сок от алое се предлага широко в търговската мрежа, а екстрактите може да се открият и под формата на капсули, които се приемат като добавки.

Американски жен-шен

Американският жен-шен (Panax quinquefolius) е билка, чийто корен се използва с лечебна цел, поради имуностимулиращото и тонизиращото си действие. Съществуват данни, че приемът на не повече от 3 грама американски жен-шен в перорална форма, до два часа преди хранене, може да понижи нивото на кръвната захар след хранене при пациенти със захарен диабет тип 2. По-големи дози не водят до по-силното понижение на кръвната захар. Различните продукти на основата на американски жен-шен имат различно действие, поради различната концентрация в тях на активни химикали, наречени гинсенозиди.

Босилек

Босилекът е билка, произлизаща от Индия, която се консумира в целия свят. Листата, семената, стъблата и маслата от босилек може да се консумират като храна или да се използва като добавка при някои медицински състояния и заболявания. Смята се, че босилекът подпомага повишаването на инсулиновото ниво при захарен диабет тип 2. Семената на босилека са източник на диетични фибри, което подпомага предотвратяването на бързото повишение на кръвната захар след хранене.

Боровинка

Боровинките съдържат мощен комплекс от антиоксиданти (антоцианозиди), които поддържат нормалното образуване на съединителна тъкан, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и може да помогнат за понижението на нивата на кръвна захар. Антоцианозидите може да предотвратят някои форми на увреждане на ретината при хора с диабет тип 2.
Изследванията показват, че хората с ретинопатия, приемали екстракт от боровинка, показват признаци на укрепване на кръвоносните съдове в ретината и намаляване на кръвоизливите.

Екстрактът от боровинка не е признат като средство за лечение на диабет, но подпомага понижението на глюкозните нива. При едновременен прием на лекарства, понижаващи кръвната захар с екстракт от боровинки, е необходимо да се следи нивото на кръвна захар, за да се предотврати твърде голямо понижение.

Горчив пъпеш

Горчив пъпеш или момордика е популярен зеленчук в някои азиатски страни, където е широко използван като алтернативно средство при контрол и терапия на редица състояния и заболявания. Най-малко за три различни съставки в горчивия пъпеш е докладвано, че притежават свойствата да понижават нивата на кръвна захар. Те включват смес от стероидни сапонини, инсулин-подобни пептиди и алкалоиди. Все още не е установено кои от тях са най-ефективни или ефекта се дължи на съвместното им действие.

Ползите от горчивия пъпеш са особено добре познати за понижаване на кръвната захар при захарен диабет. В търговката мрежа може да бъде открит под формата на чай (от плодове или листа), сок, екстракт или таблетки.

Ефектите на горчивия пъпеш включват понижение на нивото на кръвната захар, подобрява въглехидратния метаболизъм, предотвратява или понижава инсулиновата резистентност при захарен диабет тип 2, предотвратява някои усложнения при диабет като бъбречни нарушения, съдови увреждания, загуба на зрение, подпомага редуцирането на телесното тегло и понижение на плазмения холестерол.

Необходимо е да се знае, че консумацията на прекомерно количество горчив пъпеш или продукти от него може да предизвика силно понижение на кръвната захар (хипогликемия), ако се консумира от деца или на гладен стомах. Бременни или кърмещи жени не бива да консумират горчив пъпеш и негови производни продукти!

Канела

Канелата се класифицира като хранителен продукт, а не като лекарство. 

Тя има сладък и леко пикантен аромат и вкус, който добавя сладост без допълнителна захар. Поради тази причина е много популярна сред хората с диабет тип 2, но има и редица други ползи, които са по-малко известни:

Проучване установило, че хора с метаболитен синдром и диабет тип 2, на които е дадена канела, показват положителни резултати в много различни области като:

  • нива на кръвната захар
  • нива на инсулин
  • инсулинова чувствителност
  • нива на мазнини в кръвта
  • нива на антиоксиданти
  • кръвно налягане
  • телесна маса
  • време за обработка на храната

Това са важни маркери за хората с диабет. От това изследване може да се каже, че канелата е важна за всеки с диабет тип 2.

Изследователите обаче отбелязват, че видът на канелата и приеманото количество оказва влияние върху резултатите. Като допълнителен метод за лечение трябва да се използват само най-висококачествените екстракти канела или канела под формата на капсули. Консумацията на около половин чаена лъжичка канела на ден може да доведе до значително подобрение на глюкозните нива, холестерола и триглицеридите при хора със захарен диабет тип 2.

Внимание: При едновременния прием на лекарства за контрол и терапия на захарен диабет съвместно с хранителни добавки и други средства повлияващи нивата на кръвна захар е необходимо да бъде извършена консултация с лекуващия лекар и стриктно да се проследяват глюкозните нива в кръвта!

Необходимо е повишено внимание при хора с чернодробно увреждане, тъй като големите количества канела могат да изострят чернодробните проблеми.

Още по темата:

Чесън, канела и алое в борбата с диабета
Алтернативно лечение на диабет
Берберин - новата алтернатива при диабет

Още по темата:

3.6, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/nutrition/blood-sugar-supplements
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317051.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияФизиологияЗдравни съветиИзследванияЛюбопитноБотаникаНовиниИсторияСнимкиВидеоИнтервютаЛайфстайлХранене при...СпортПатологияКлинични пътекиСъставкиРецептиДиетиХрани и ястияЕ-тата в хранитеАнкетиПроизводителиТестовеОрганизацииСпециалистиЗдравни проблемиПсихология