Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Берберин - новата алтернатива при диабет

Берберин - новата алтернатива при диабет

Берберин - новата алтернатива при диабет - изображение

Захарен диабет тип 2 е широко разпространено заболяване в целия свят. Напоследък се търсят все повече алтернативни методи за лечение и контрол на заболяването, с цел да се избегнат някои странични ефекти и недостатъци на пероралните (приемани през устата) хипогликемични средства. Някои растителни продукти се разглеждат като безопасни и са били широко използвани в терапията на диабета поради техните антиоксидантни, противовъзпалителни и антихипергликемични свойства. Въпреки това, недостатък от употребата на такива растения е трудността при контрола на качеството им, тъй като голяма част от тях представляват смес от няколко съединения. В някои растения обаче се открива пречистено съединение - берберин, което има ефект да намалява нивото на глюкозата в кръвта ин виво и ин витро.

Какво е берберин?

Берберинът представлява растителен химикал (алкалоид), почитан в китайската медицина и Аюрведа, като е на път да се превърне в една от най-мощните природни терапии за предотвратяване и подпомагане терапията на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Съдържа се в корените, коренищата и кората на различни растения, включително Хидрастис (Goldenseal), Орегонско грозде (Berberis aquifolium), Кисел трън (Berberis vulgaris). В миналото е намирал приложение като багрило, поради жълтия си цвят.
Ефектите на берберина включват още улесняване загубата на тегло, благоприятства борба с рака, деменцията и някои неблагоприятни последици от стареенето и други. Берберинът намира приложение при подпомагане на терапията на различни болести на сърцето, храносмилателни смущения, очни инфекции, имунни нарушения, а също и захарен диабет.

Как берберинът повлиява глюкозните нива?

Както е известно, мускулните клетки се снабдяват с глюкоза по време на физически упражнения, а в състояние на покой е необходимо наличието на инсулин, който да подпомогне навлизането на глюкозата в клетките. Това е причината за повишение на кръвната захар, когато инсулиновите нива са недостатъчни или инсулинът не е функционира ефективно (състояние, означавано като инсулинова резистентност). Съществуват данни, че действието на берберина е идентично с ефекта на инсулина върху клетките, поради което при пациенти приемащи инсулин или лекарства повишаващи инсулиновата секреция, приемът на берберин може да наложи понижение на дозите. Изследванията показват, че действието на берберина в голяма степен наподобява това на метформин. В някои проучвания се установява, че берберинът може да понижи кръвната захар толкова ефективно, колкото метформин, при подобни дози (500 мг/3 пъти на ден).
Действието на берберина се основава на активиране на ензима, който подпомага регулацията на клетъчното усвояване на глюкозата, окислението (изгарянето) на мазнините и синтеза на глюкозен транспортер 4 (GLUT4), който е инсулин-регулиран глюкозен носител, откриван в мастната тъкан, скелетната и сърдечна мускулатура, където е отговорен за предвижването на глюкозата от кръвта в клетките.

Дози и начин на приложение на берберин

Берберинът може да се използва под формата на капсули, тинктура, чайове, екстракти и други.

Има ли противопоказания за употребата на берберин?

Употребата на берберин не се препоръчва при новородени, бременни жени и кърмачки. Има данни, че приложението му при новородени се свързва със заболяване, известно като ядрена жълтеница или керниктер.

Ако имате захарен диабет тип 2 и прилагате патентовани лекарства и продукти, може да обмислите консултация с лекар-специалист и познания в природната и хранителната медицина и евентуално включване на берберин към терапията. Разбира се, съществуват и редица други техники и средства, които също могат да бъдат използвани, за да се регулира и дори да се нормализира кръвната захар при диабет тип 2, включително диета, упражнения, витамини, минерали и други растителни продукти. Оказва се обаче, че берберинът може да бъде основен инструмент с по-малко и по-слаби нежелани ефекти от патентованите лекарства.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияФизиологияЗдравни съветиИзследванияЛюбопитноБотаникаНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлВидеоХранене при...ИнтервютаСпортХрани и ястияПатологияКлинични пътекиСъставкиРецептиДиетиЕ-тата в хранитеАнкетиПроизводителиТестовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиЗдравни проблемиПсихология