Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки при остър панкреатит

Билки при остър панкреатит

Билки при остър панкреатит - изображение

Панкреатитът е възпалително състояние, което засяга панкреаса - жлеза, която се намира в горната част на коремната кухина, близо до черния дроб и точно зад стомаха. Посредством малък отвор панкреасът се свързва с началната част на тънките черва (дуоденума). Панкреатичен канал минава по средата на панкреаса, свързва се с общия жлъчен канал, формирайки ампула на Vater. Изходящият отвор на канала е заобиколен от сфинктера на Oddi, който предотвратява преминаването на съдържанието от червата в ампулата и регулира освобождаването на жлъчката и секрецията на панкреаса в тънките черва.

панкреас устройство и местоположение

Какво е значението на панкреаса за организма?

Въпреки малкия си размер панкреасът има изключително важни функции в организма, включително производството на ключови ензими, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества, в допълнение към регулирането на нивата на глюкозата в организма. Това е особено важно за хората, които са изложени на риск от диабет или страдат от диабет. Всъщност, панкреасът е мястото, където се произвежда инсулин, така че правилната функция и здравето на панкреаса е от решаващо значение.

Панкреасът е известен с екзокринни и ендокринни функции, което означава, че той секретира хормони, както в кръвта, така и директно в местата, за които са предназначени:

Екзокринната секреция на панкреаса включва ензимите амилаза, трипсин, липаза и нуклеаза. Те играят важна роля в обмяната на веществата.

Ендокринната секреция на панкреаса се обуславя от клетки, известни като Лангерхансови островите. Те се състоят от алфа, бета и делта клетки. Бета клетките синтезират инсулин, алфа клетките - глюкагон и делта клетките соматостатин:

 • Инсулинът действа като понижава кръвната захар чрез стимулиране на използването на повече глюкоза в клетките, където се съхранява под формата на гликоген за по-нататъшна употреба. Инсулинът също така насърчава синтеза и съхранението на мазнини и белтъчини. Нивото на секретиран от панкреаса инсулин се контролира от количеството глюкоза в кръвта.
 • Глюкагонът има противоположна функция на инсулина. Той действа като повишава нивата на кръвната захар чрез превръщане на съхранявания гликоген в глюкоза в черния дроб. Глюкагонът се секретира от панкреаса, когато нивата на кръвната захар намаляват.
 • Соматостатинът пречи на освобождаването на растежен хормон от хипофизната жлеза и глюкагона от панкреаса. И двата фактора действат за повишаване нивата на кръвната глюкоза, докато соматостатин действа, за да го намали.

Какво може да причини възпаление на панкреаса?

Обикновено ензимите не са активни, докато не достигнат вътрешността на червата, където под влияние на локални фактори в чревния лумен настъпва активирането им. Kогато тези ензими се натрупат в по-високи концентрации, започват да се освобождават и "смилат" панкреасната тъкан, което води до кръвоизлив и некроза (преждевременна смърт на клетките поради нараняване, заболяване или липса на кръвоснабдяване), а това причинява силна болка.

Много фактори, свързани с начина на живот, включително лоши хранителни навици, излагане на замърсители на околната среда, употреба на лекарства, недостатъчен сън, икономически натиск и емоционални стресови фактори оказват влияние върху способността на панкреаса да функционира нормално. Панкреатитът може да бъде причинен от редица фактори, включително:

 • камъни в жлъчката
 • прекомерна консумация на алкохол
 • продължителна употребата на определени медикаменти (като кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства и антибиотици като тетрациклин)
 • (включително паротит, хепатит, рубеола и вируса на Epstein-Barr)
 • рак на панкреаса или други аномалии в панкреаса
 • високи нива на кръвни мазнини
 • хирургична интервенция, която временно нарушава кръвоснабдяването на панкреаса
 • нараняване на корема
 • тютюнопушене
 • фамилна анамнеза за панкреатит
 • високи нива на калций в кръвта

Остър панкреатит

Промени в панкреаса при остър панкреатитПричините за остър панкреатит не са напълно изяснени, но алкохолизмът и камъните в жлъчката са едни от основните рискови фактори. Жлъчните камъни могат да запушат панкреатичния канал или да причинят рефлукс на жлъчката, което да доведе до активиране на ензимите още в панкреасните канали и да причини авто-храносмилане, възпаление, подуване и болка в панкреаса.

Алкохолът причинява едематоза на дуоденума и задържане на повече вода, което води до повишаване на налягането и спазъм (свиване) на сфинктера на Oddi, с което се възпрепятства потока на панкреатичните ензими. Същевременно, алкохолът стимулира производството на повече панкреатични ензими, с което се увеличава налягането и подуването в мястото на свързване на панкреаса и дванадесетопръстника.

Други причини за остър панкреатит включват недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите поради травма или операция, панкреатични тумори, напреднала бременност, инфекции, повишени нива на калций в кръвта и хиперлипидемия. Лекарствата, които са свързани с остър панкреатит, включват тиазидни диуретици, естроген, стероиди, салицилати и НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства.

Симптоми на остър панкреатит

 • болка в епигастриума (горната част на корема), ирадиираща към гърба (често провокирана след консумация на мазни храни или прекомерен прием на алкохол);
 • гадене и повръщане;
 • усещане за стягане и скованост на корема;
 • ускорена сърдечна честота;
 • повишена телесна температура.

В случай на остър панкреатит, възпалението възниква внезапно и може да бъде животозастрашаващо! Пораженията, причинени от храносмилателните ензими върху панкреаса бързо могат да причинят нарушения като вътрешно кървене, некроза на тъканите, оток, натиск в коремната кухина и лактатна ацидоза.

Лечението на остър панкреатит обикновено трябва да започне с елиминиране на основната причина, възстановяване на хидратацията и храненето, след отшумяване на възпалението.

Хроничен панкреатит

Общите характеристики на хроничния панкреатит включват хронично възпаление, фиброза и дисфункция на панкреатичната тъкан.

Алкохолизмът и недохранването са най-често срещаните рискови фактори. При пациентите с муковисцидоза рискът от развитие на хроничен панкреатит е повишен. Когато хроничният панкреатит е свързан с прекомерен прием на алкохол, концентрацията на неразтворими протеини в панкреасните секрети се увеличава. Това води до калцификация на протеините и образуването на запушалки, които блокират панкреатичните канали.

Други случаи може да са свързани със стриктура (стеснение) или камък, който блокира изтичането на панкреасните секрети, което е известно като обструктивен панкреатит. Повтарящите се епизоди на възпаление, в крайна сметка, ще доведат до фиброзни промени в тъканите и загуба на екзокринна функция, което води до малабсорбция (нарушено усвояване на хранителните вещества) и панкреатична недостатъчност. При прекъсване на ендокринната функция може да възникне диабет.

Симптомите на хроничен панкреатит може да включват:

 • повтаряща се болка в горната част на корема, разпространяваща се към гърба;
 • липса на апетит, гадене, повръщане, загуба на тегло;
 • флатуленция (отделяне на газове) и/или запек;
 • стеатореа (наличие на мазнини в изпражненията).

В случаите на хроничен панкреатит симптомите може да продължат месеци или години. Ако не се лекува, панкреатитът може да доведе до по-сериозни усложнения, като диабет, бъбречна недостатъчност, инфекция на панкреаса, респираторен дистрес и повишен риск от рак на панкреаса.

Лечението на хроничен панкреатит обикновено е насочено към контрол на болката и подпомагане на абсорбцията на хранителни вещества. Медикаментите могат да включват опиоиди, за да контролират болката, което може да влоши запека. Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) често намират приложение в терапията, но е доказано, че увреждат стомашната лигавица, което води до понижена абсорбция на протеини и много по-голямо увеличение за хранителни алергени и стомашни язви. Възможно е да се приложи хирургично лечение.

Обикновено се включват и панкреатични ензими под формата на добавки за подпомагане на абсорбцията. Н2-блокерите и инхибиторите на протонната помпа обикновено се дават за неутрализиране или намаляване на стомашната секреция, което допълнително влошава способността на организма да смила и абсорбира хранителните вещества. Това също забавя перисталтиката и може да влоши запека.

Ниските нива на стомашната киселинност са свързани с повишен риск от свръхрастеж на бактерии в чревния тракт, свръхрастеж на Кандида, недостиг на витамин B12, желязо и цинк.

Панкреатитът е болезнено и потенциално опасно състояние, което засяга повече от половин милион души всяка година, но има редица полезни натурални средства и билки, които, заедно с някои промени в начина на живот могат да предизвикат значително облекчение и подобрение.

Билки и натурални средства за облекчаване на остър панкреатит

Ако страдате от остър панкреатит ще Ви е от полза да заложите на повече зелени сокове, билкови чайове и антиоксидантни екстракти. Важно е да изключите от менюто си твърдите храни, захарта, протеините и мазните храни за поне 3 дни. Твърдите храни оказват повече натиск върху панкреаса и други храносмилателни органи и ще влошат симптомите.

Противовъзпалителна диета при остър панкреатит

Нетлъсто месо на скараПридържането към вегетарианска диета с ниско съдържание на сол и мазнини е показало намаляване на болезнените атаки. Тя, обаче, не осигурява достатъчно мазнини и протеините и може да доведе до недохранване. Мазнините са важна част от диетата по отношение на стабилизиране на кръвната захар, производство на хормони, образуването на клетките, намаляване на възпалението и цялостна функция на организма. Диетата без здравословни мазнини е вредна за здравето!

В допълнение, консумирането на богати на антиоксиданти кръстоцветни зеленчуци (като броколи, зеле, карфиол, къдраво зеле) е много полезно за функцията на панкреаса. Броколите и къдравото зеле се препоръчват за осигуряване на лесноабсорбируеми хранителни вещества, необходими за поддържане на панкреаса.

Препоръчва се и консумацията на ябълки, лимони, лайм и плодове, които са наситени с антиоксиданти и ползени хранителни вещества. Опитайте се да добавите възможно колкото е възможно повече противовъзпалителни билки, като джинджифил, кориандър, бял трън, канела, магданоз, кардамон, босилек, глухарче и куркума. Тези билки могат да бъдат използвани под формата на пресен сок, билков чай, подправки, а също и като хранителни добавки.

Препоръчва се прием на вода с лимон, лайм или ябълков оцет, за успокояване на панкреаса. Полезни са пресни сокове от лимон или лайм, джинджифил, глухарче, краставици, целина. Те действат успокояващо на панкреатичния канал и спомагат за контролиране на секрецията на панкреатичните ензими.

Изключете захарта. Големите количества сладкиши, бонбони и бисквити в ежедневната диета са голям фактор, допринасящ за панкреатит. Това може да увеличи нивата на вредните мазнини в кръвта и да стимулира панкреаса да работи по-усилено, за да компенсира захарта в организма. Това може да окаже натиск върху жлезата и да доведе до нарушаване на функцията й или възпаление.

Куркума

Куркума на прахКуркумата с право може да се нарече цар на билките, тъй като противовъзпалителният и антиоксидантният потенциал на активната й съставка куркумин са изключително мощни. Друго предимство на куркумата е, че е достъпна и лесна за употреба.

За бързо облекчение на възпалението, пийте всеки ден чаша вода с чаена лъжичка куркума. Според някои изследвания, куркумата е ефективно средство и като превенция на хроничен или остър панкреатит.

Бял трън

Бял трън цвятБелият трън е използван от билкари и лечители в продължение на хиляди години като лек при редица нарушения на черния дроб, стомаха и панкреаса. Флавоноид в него, известен като силамарин, е това, което дава на белия трън способност да неутрализира всички видове увреждания на черния дроб, което заедно с високата доза витамин Е спомага за регенерирането на клетките както в черния дроб, така и в панкреаса.

Глухарче

Глухарче цвят и чайМакар и да не притежава особено приятен вкус, глухарчето съдържа вещество наречено таракацин, което го прави един от най-добрите билкови тоници за стимулиране на здравето на стомаха, черния дроб и панкреаса. Чрез подпомагане на детоксикацията на черния дроб, глухарчето допринася и за повишаване на производството на жлъчката, с което всъщност облекчава натиска върху панкреаса и му позволява да се лекува.

Женшен

Корен женшенЖеншенът е един от най-старите и най-надеждни природни средства за лечение на голямо разнообразие от здравни проблеми, особено тези, които са от възпалителен характер или засягат храносмилателната система. За случаите на панкреатит, чай от корен женшен или корен женшен добавки могат да допринесат за намаляване на възпаленията по цялото тяло и облекчаване на болката.

Спанак

Спанак и моркови салатаСпанакът и други зелени листни зелени зеленчуци са често препоръчвани за страдащи от панкреатит. Концентрацията на хранителни вещества, антиоксиданти, както и ключови витамини и минерали, правят този зеленчук жизненоважен. Панкреатитът често се влошава от дефицита на витамини, по-специално витамин А, Е и С, както и микроелемента селен. За щастие, тези основни хранителни вещества могат да се получат от спанак, така че може спокойно да му се насладите под формата на салата и да се насладите на бързо облекчение!

Боровинки

БоровинкиИма много неща, които могат да влошат или да доведат до панкреатит, а наличието на свободни радикали може допълнително да влоши състоянието. Затова, приемът на антиоксиданти е важна част от терапията на всяко заболяване, включително остър панкреатит. Една от най-добрите храни за борба със свободните радикали, които можете да ядете са боровинките, които са богати на антиоксиданти и могат много бързо да намалят възпалението в тялото.

Изяждането на шепа боровинки всяка сутрин може да намали риска от усложнения при остър панкреатит.

Кокосово масло

Кокос и кокосово маслоПри готвене избягвайте употребата на традиционни растителни масла, ако е възможно, тъй като този вид мазнини не са полезни при панкреатит. Кокосовото масло е много по-здравословно и съдържа по-добър баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини, което помага да се предотврати възпалението на това състояние.

Зехтин

Зехтин и зелени маслиниОсвен предпочитана мазнина за готвене по света, зехтинът е и полезно естествено средство за лечение на панкреатит. Подобно на белия трън, маслиновото масло съдържа много флавоноиди, които помагат на черния дроб и панкреаса да се възстановят, да намалее възпалението и да намалее болката, свързана с панкреатит.

Рейши

Гъба рейшиРейши са вид специални гъби, които са изключително богати на антиоксиданти и активни органични съединения, които могат да повлияят на здравето. В случай на панкреатит, гъбите Рейши могат да успокоят стомаха и да повлияят възпалението на всяко друго място в тялото, включително панкреаса.

Тези билки и натурални продукти трябва да се разглеждат като допълващи, след предварителна консултация с медицински специалист!

Антиоксидантни добавки

витамини капсулиРедица проучвания показват, че включването на антиоксидантни добавки (като селен, бета-каротин, витамин С и витамин Е) може да подобри качеството на живот и да намали болката при пациенти, страдащи от панкреатит. Антиоксидантите подпомагат организма с борбата със свободните радикали и странични продукти от обмяната, за които се смята, че играят роля в развитието на панкреатит.

Промени в панкреаса, свързани с напредване на възрастта

С напредването на възрастта на организма или метаболитната дисфункция се наблюдава увеличаване на количеството на фиброзния материал и мастното отлагане в панкреаса. Скоростта на панкреатичната секреция намалява, което означава, че се понижават и нивата на амилаза, трипсин, липаза и други ензими. Това може да се дължи на забавено изпразване на стомаха и панкреатична недостатъчност. Тези нарушения могат да доведат до намаляване на усвояването на хранителните вещества и редица неблагоприятни последици от това. Затова, поддържането на здравето и правилното функциониране на панкреаса, са от решаващо значение за усвояването на хранителните вещества и цялостното здраве.

За намаляване на риска от поява на панкреатит може да помогне:

 • поддържане на здравословно тегло
 • ограничаване на консумацията на алкохол
 • придържане към балансирана диета
 • редовно физическо упражняване

Още по темата:

2.0, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://drjockers.com/pancreatitis/
https://www.organicfacts.net/home-remedies/home-remedies-pancreatitis.html-пр
http://rmpancreatitis.com/4-herbal-remedies-pancreatitis/-пр
https://www.verywell.com/natural-treatment-for-pancreatitis-pain-89300

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиИзследванияЛеченияФизиологияАлт. медицинаБотаникаДиетиЗдравни проблемиПатологияЛюбопитноНовиниКлинични пътекиСнимкиИсторияРецептиВидеоЛайфстайлИнтервютаСпорт