Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Хлорела и спирулина - с какво са полезни и с какво се различават

Хлорела и спирулина - с какво са полезни и с какво се различават

Хлорела и спирулина - с какво са полезни и с какво се различават - изображение

Хлорела представлява род водорасли, които обитават сладки води и същевременно, все по-широко използвана суперхрана, наред с нейната братовчедка спирулина.

Родена в Япония и Тайван, хлорела е богата на фитонутриенти, включително аминокиселини, хлорофил, бета-каротин, калий, биотин, магнезий и витамин В комплекс. Обикновено може да се открие под формата на таблетки или течни екстракти. За тяхното приготвяне се използва цялото растение.

Особено важна съставка в хлорела е така нареченият "хлорела растежен фактор", който представлява комплекс от редица важни за организма аминокиселини, пептиди, протеини, витамини, захари и нуклеинови киселини. Наситеният зелен цвят на хлорела се дължи на високата концентрация на хлорофил в нея. Всеки знае, колко е полезно да се консумират зеленчуци, но понякога може да е доста трудно да приемаме зеленчуци в количествата, препоръчвани от диетолози и лекари. И, въпреки че изцеждането на зеленчуковия сок също е подходяща опция, повечето зеленчуци бледнеят спрямо ползите за здравето, които хлорелата може да осигури. В действителност, хлорела е много по-плътна и богата на полезни вещества и витамини от всеки друг зеленчук, включително зеле, спанак и броколи.

Нужно е да знаете, че концентрацията на хранителни вещества в продуктите с хлорела може да варира значително в зависимост от начина, по който „реколтата“ се култивира, прибира и обработва. Изследователи са открили, че сухият екстракт може да съдържа от 7% до 88% протеин, 6 до 38 % въглехидрати и 7 до 35 % мазнини.

Ползи за здравето от хлорела

Като лекарствено средство, хлорела се препоръчва:

 • при рак. Според някои проучвания, във всички човешки органи в известен период се развиват ракови клетки. При нормално функционираща имунна система, тя успява да ги атакува и унищожи още преди те да имат шанс да се развият до рак. Ранни изследвания показват, че хлорела таблетки и течен екстракт може да е от полза на хора с някои вид рак на мозъка, наречен глиома. Двугодишно университетско проучване позволи на изследователи да отбележат, че пациентите с глиом имат по-малко дихателни инфекции и грипоподобни заболявания при прием на хлорела. Въпреки това, няма данни и доказателства, че хлорела забавя развитието на рака;
 • за намаляване на страничните ефекти от лъчетерапията. Лъчетерапията и химиотерапията са най-често срещаните форми на терапия на рак. Всеки, който по някакъв начин се е сблъскват с тази форма на терапия знае, колко и какви странични ефекти има. Високите нива на хлорофил в хлорела са показани за защита на организма срещу ултравиолетовите облъчвания и отстраняване на радиоактивните частици от тялото и пациентите понасят по-лесно химиотерапията и лъчетерапията. Вероятно е и роля в това да има и стимулирането на имунната система; 
 • за стимулиране на имунната система и подобряване на имунния отговор след ваксина. Според изследователи от Медицинския университет във Вирджиния (Virginia Commonwealth University Medical College), клетъчните компоненти и функции на имунната система остават в или близо до нормалните нива и са по-малко засегнати по време на химиотерапия или прием на имуносупресиращи лекарства (като стероиди). В изследване, публикувано през 2012 година се установява, че след 8 седмици прием на хлорела, активността на NК-клетките (вид бели кръвни клетки) се подобрява значително;
 • за увеличаване на броя на белите кръвни клетки (особено при хора с ХИВ или рак);
 • за детоксикация и защита на организма от токсични метали като олово и живак. В организма на човек може да попаднат тежки метали, например с живачни пломби на зъбите, редовна консумация на някои риби, консумация на храни от Китай. За да поддържате здравето си оптимално, е нужно редовно да детоксикирате организма си от тежки метали и токсини, а хлорела е особено подходящ начин за това. Характерно за хлорела е, че улавя дори токсини като олово, кадмий, живак и уран и ги абсорбира в значителна степен;
 • за забавяне на процеса на стареене;
 • за стимулиране на растежа и намножаването на „добрите“ бактерии в червата с цел по-добро храносмилане или в помощ на лечението на язви, колит, болест на Крон и дивертикулиоза. Някои хора използват хлорела за профилактика на язви, свързани със стрес, лечение на запек, лош дъх;
 • за диабет, хипертония и намаляване на нивата на холестерола. Захарен диабет тип 2 и висок холестерол са едни от най-сериозните хронични заболявания, пред които се изправят множество хора по цял свят. Неправилното хранене, стреса и липсата на сън допринасят значително за едната или другата диагноза. Според проучване публикувано в медицинското издание "Medicinal Food", изследователи са открили, че дози от 8000 мг хлорела на ден, разделена в два приема спомага за намаляване на нивата на холестерол и кръвната захар. Те вярват, че хлорелата активира редица гени на клетъчно ниво, които подобряват инсулиновата чувствителност и насърчават здравословния баланс;
 • като антиоксидант;
 • за увеличаване на енергията и издръжливостта;
 • източник на магнезий;
 • за облекчаване на предменструален синдром (ПМС);
 • за намаляване на астматичните пристъпи;
 • при фибромиалгия – някои хора казват, че се чувства по-добре, когато приемат таблетки хлорела заедно с течен екстракт, съдържаща ябълчена киселина, всеки ден, в продължение на 2 месеца;
 • върху кожата за лечение на кожни язви, обриви причинени от лъчетерапия, а също и при полово предавани болести като трихомониаза;
 • за подпомагане на загубата на тегло. Загубата на тегло е трудна задача, особено с напредване на възрастта. В едно изследване, публикувано в изданието "Medicinal Food" се съобщава, че приемът на хлорела води до забележимо намаляване на мазнините в тялото, процента на общия холестерол и нивата на кръвната захар (на гладно);
 • за забавяне на стареенето. Все още продължават проучвания, свързани със способността на хлорела да забавя стареенето на клетките. Изследване, публикувано в изданието "Clinical Laboratory" разкри, че хлорела значително намалява оксидативния стрес, причинен от емоционален стрес, токсини и неправилно хранене. Причината да придава младежки вид на кожата е, че по естествен път увеличава нивата на витамин А, витамин С и глутатион в тялото, с което спомага за елиминиране на свободните радикали и предпазва клетките от увреждане;

Специални мерки и предупреждения относно хлорела

Хлорела е добър източник на мазнини, протеини, въглехидрати, фибри, хлорофил, витамини и минерали. Клетъчната стена на хлорелата обаче е много трудносмилаема и трябва да бъде разрушена предварително, за да може да бъде усвоена от храносмилателния канал на човек.

Най-честите съобщавани странични ефекти включват гадене, диария, газове, зелено оцветяване на изпражненията, спазми на стомаха, особено през първата седмица на употреба.

Хлорела може да увеличи кожната чувствителност към слънце, поради което, винаги използвайте слънцезащитен продукт, особено ако сте със светла кожа.

Хлорела при бременност и кърмене – все още няма достатъчно надеждна информация за безопасността от употреба на хлорела по време на бременност и кърмене, поради което избягвайте употребата й през този период.

Хлорела при чувствителност към йод - хлорела може да съдържа йод и да провокира алергична реакция при хора чувствителни към йод.

Хлорела и алергия към плесени - може да отключи алергична реакция при хора, алергични към плесени.

Хлорела при имунодефицитни състояние – съществуват опасения, че хлорела може да предизвика стомашни проблеми при хора с отслабена имунна система.

Хлорела при автоимунни заболявания, като множествена склероза, системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит – хлорела може да причини активиране на имунната система и да доведе до усилване на симптомите на автоимунни заболявания. Ако страдате от тези или подобни заболявания, най-добре е да избягвате употребата на хлорела.

Хлорела и прием на лекарства

Лекарства, които понижават имунната дейност (имуносупресори) взаимодействат с хлорела, поради което не бива да се приемат заедно.

Варфарин взаимодейства с хлорела. Хлорела съдържа големи количества витамин К, а той се използва от организма за подпомагане на кръвосъсирването, а варфаринът се използва за забавяне на кръвосъсирването. Като помага на кръвта да се съсири, хлорелата може да намали ефективността на варфарина.

Как да се консумира хлорела?

ХлорелаЗдравите клетъчни стени на хлорела са трудни за храносмилане. Били са нужни дълги години изследвания, проучвания, опити и грешки, за да се намери начин как човешкият организъм ефективно да ги усвои. Смята се, че именно в тези клетъчни стени се съдържа вещество, което помага за отстраняването на пестициди, тежки метали и други токсини от човешкото тяло. Затова, е важно, когато си купувате  добавка хлорела, тя да бъде  „напукана клетъчна стена“, тъй като тя е напълно усвоима.

Хлорела може да се консумира под формата на смути – тъй като тя има много силен вкус, може да добавите към половин чаена лъжичка хлорела един банан, кокосова вода, ванилия протеин на прах и лимонов сок.

Ако приемате таблетки, спазвайте указанията в листовката или се консултирайте с лекаря си относно най-подходящата дозировка и продължителност на прием.

Дозировка на хлорела

Хлорела е безопасна, когато се приема през устата в краткосрочен план (до 2 месеца). Подходящата доза на хлорела зависи от няколко фактора, като възраст на потребителя, здраве и някои други условия. Имайте предвид, че природните продукти невинаги са напълно безопасни при всякакви условия и дозировка. Следвайте инструкциите на опаковката на продукта или се консултирайте с Вашия лекар, преди да ги използвате!

Спирулина

Спирулина е вид синьо-зелено микроводорасло, което е използвано в продължение на векове, поради високата си хранителна стойност и предполагаеми ползи за здравето. Расте естествено в океаните и солените езера в субтропичен климат. Ацтеките събирали спирулина от соленото езеро Тескоко в централната част на Мексико и все още се добива от езерото Чад в Африка. Днес, за спирулината се говори като за тайна, мощна суперхрана и „чудото на морето“.

Първоначално, спирулина е класифицирана като растение, поради „богатството на растителните пигменти, както и способността да фотосинтезира“. Ново проучване на генетиката, физиологията и биохимичните свойства обаче, кара учените да я преместят в царството на бактериите, първоначално в род Arthrospira, след това в Spirulina. Съществуват няколко вида, но три - Спирулина платенсис (Spirulina platensis), Спирулина максима (Spirulina maxima), Спирулина фузиформис (Spirulina fusiformis) – са изследвани подробно, поради тяхната висока хранителна стойност и потенциални терапевтични стойности.

СпирулинаСпирулина расте под формата на микроскопични спирали, които остават силно приближени една до друга, което ги прави лесни за прибиране на реколтата. Тя има наситен синьо-зелен цвят, но сравнително мек вкус. Освен като добавка, спирулина намира приложение и като оцветител в дъвки, бонбони и други пакетирани изделия.

 

Ползи за здравето от спирулина

Много хора препоръчват спирулина за лечение на различни метаболитни условия и здравословни състояния, включително загуба на тегло, захарен диабет, висок холестерол, предменструален синдром и амиотрофична латерална склероза (болест на Лу Гериг). Спирулина се препоръчва още и като помощно средство за различни психически и емоционални разстройства, включително тревожност, стрес, депресия, дефицит на вниманието и хиперактивност.

Спирулина е използвана за храна в програми на СЗО за недохранени деца в недоразвитите страни. Един грам спирулина на ден е в състояние да противодейства на дефицитът на витамин А, който може да доведе до слепота.

Комбинацията от цинк и спирулина може да помогне на тялото да отстрани натрупвания на арсен в тялото при хора, чиято питейна вода има необичайно високи нива.

Спирулина като антиоксидант. Антиоксидантите са съединения, които помагат за предпазване на клетките и тяхната ДНК от увреждане, което да доведе до рак, сърдечно-съдови или други хронични заболявания. Тялото е способно самостоятелно да синтезира някои антиоксиданти, но голяма част се набавят от храната. Антиоксидантите могат да помогнат на спортистите да се възстановяват по-бързо от физическия оксидативен стрес, който допринася за мускулната умора.

Спирулина съдържа няколко съединения, показали значителни антиоксидантни свойства, включително фенолни съединения, фикоцианини, токофероли и бета-каротин. Изследователи са направили проучване относно възможните ползи от приема на спирулина по време на тренировки сред девет мъже, в продължение на четири седмици. Те открили, че тези, които приемали спирулина показали увеличение на физическата издръжливост и нива на антиоксиданти, спрямо тези, които не приемали добавки или взимали плацебо. Въпреки че, тези констатации са обещаващи, те са все още твърде недостатъчни, за да се направи крайно заключение за действието на спирулина върху физическата сила и издръжливост при тренировки.

Холестерол и триглицериди. Няколко изследвания, проучвали ефектите на спирулина върху нивата на холестерола и триглицеридите (или хипогликемичните ефект) са установили, че спирулина може да бъде от полза. Въпреки това, повечето проучвания върху хора са ограничени до по-малко от 100 души, а много от тях не са имали контролна група от хора, приемащи плацебо.

Все още се провеждат редица изследвания, целящи да се определи ефекта на спирулина върху вирусни инфекции, отоци, зарастване на рани и имунната система като цяло.

Предварителни проучвания не са показали спирулина да е ефективна в лечението на блефароспазъм. Нужни са още изследвания и за да се определи ефективността на спирулина за подобряване на храносмилането, загубата на тегло, проблеми с паметта, тревожност или депресия.

Как действа спирулина?

Все още няма достатъчно ясни научни доказателства, за да се определи дали спирулина е ефективна в лечението на всякакви заболявания. Въпреки това, факт е, че спирулина е богата на хранителни вещества, някои от които трудно могат да се набавят с дневната доза храни и витамини.

Спирулина съдържа значителни количества калций, ниацин, калий, магнезий, витамини и желязо. Съдържа още незаменими аминокиселини. В действителност, протеините съставляват около 60-70 % от сухата маса на спирулина.

Въпреки високата концентрация на хранителни вещества в спирулина, все още не е напълно изяснена бионаличността им, така че, всъщност не се знае колко точно от тях човек може да усвои и използва. Бионаличността е понятие описващо, колко от хранителните вещества, които са погълнати, действително се използват от организма. В някои случаи, консумацията на две различни храни наведнъж спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества, отколкото, ако двете храни се ядат поотделно. Например, левцинът намерен в доматите се абсорбира далеч по-добре, ако ядете домати с масло. Поради тази причина, редица диетолози препоръчват хранителните вещества да се набавят от различни здравословни храни, комбинирани по правилен начин, за да може хранителните вещества да работят съвместно и да се увеличава бионаличността им.

Специални мерки и предупреждения относно спирулина

Лекарите смятат, че спирулина е безопасна добавка, като цяло, предвид и факта, че дълго време тя намира приложение като храна.

Трябва да се има предвид, обаче, че спирулина може да се замърси с токсични метали, вредни бактерии и микроцистини – токсини, произвеждани от някои водорасли, ако се отглежда в опасни условия. Замърсената спирулина може да доведе до увреждане на черния дроб, гадене, повръщане, жажда, слабост, сърцебиене, шок и дори смърт. Поради тази причина е препоръчително да закупувате спирулина с доказан произход, отглеждана в безопасни условия и тествана за токсини.

Хората с някои автоимунни заболявания трябва да избягват спирулина. Тъй като спирулина подобрява имунната дейност, това може да доведе до влошаване на някои симптоми на множествена склероза, системен лупус, ревматоиден артрит и други, свързани със свръхактивна имунна система. По същата причина, спирулина може да отслаби действието на имуносупресори, които често се предписват за лечение на автоимунни заболявания и предотвратяване на отхвърляне на трансплантант.

Спирулина може да взаимодейства с лекарства отслабващи съсирването на кръвта, включително разредители на кръвта като варфарин, както и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и болкоуспокояващи.

Комбинирането на спирулина с билки забавящи съсирването на кръвта, може да увеличи риска от кървене. Такива билки включват карамфил, чесън, джинджифил, гинко билоба, женшен и куркума.

Спирулина при бременност и кърмене. Жени, които са бременни или кърмят трябва да избягват спирулина, тъй като няма достатъчно проучвания и доказателства за безопасността й при тези условия.

Хора, страдащи от фенилкетонурия също трябва да избягват спирулина.

Хлорела срещу спирулина

Спирулина и хлорела

Спирулината и хлорела представляват водни организми, но на клетъчно ниво те са доста различни. И двете са богати на хранителни вещества, които са добре балансирани и помагат за прочистване и детоксикация на организма.

Протеиновите нива в хлорела и комбинацията от витамини, минерали и фитонутриенти отиват една стъпка по-нагоре от спирулина. Когато се използват заедно, техните ползи взаимно се усилват.

И двете са много популярни, приличат си и по вкус. Поради това, често си задаваме въпроса, какви са основните разлики между тях:

Хлорела:

 • е зелено едноклетъчно сладководно водорасло, богато на протеини, витамини (включително В12), минерали (особено желязо), аминокиселини и нуклеинови киселини
 • има истинско ядро, за разлика от спирулина;
 • е с около 10 пъти по-високо съдържание на хлорофил от спирулина, което я прави особено подходяща за очистване на кръвта и детоксикация
 • е по-богата на желязо
 • съдържа специален растежен фактор, който може да е от полза при възстановяване на нервната тъкан и е идеална за пациенти с дегенеративни мозъчни и нервни разстройства.

Спирулина:

е синьо-зелено едноклетъчно сладководно водорасло, което е хиляди години по-старо от хлорела;

е по-богата на протеин от хлорела;

е по-добър източник на GLA (гама-линоленова киселина), която е "добра" мазнина, от съществено значение за здравата мозъчна и сърдечна дейност;

съдържа високи концентрации на фикоцианин - фитохимикал, който може да помогне за предотвратяване на рак и придава на спирулина характерния син оттенък.

Източници:

http://www.webmd.com/vitamins-supplements
http://draxe.com
http://www.livescience.com
http://www.detoxyourworld.com

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаПрезентацииНовиниРецептиДиетиЛайфстайл