Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Водорасли АФА - с какво са полезни и какви рискове крият

Водорасли АФА - с какво са полезни и какви рискове крият

Водорасли АФА - с какво са полезни и какви рискове крият - изображение

Синьо-зелените водорасли включват една голяма група от прости, растителни организми, открити в солена вода и някои по-големи сладководни езера. Натуралните синьо-зелени водорасли са едни от най-богатите на хранителни вещества природни храни. С най-голяма популярност са спирулина, хлорела и АФА водорасли (Афанизоменон флос-акве).

Афанизоменон флос-акве (АФА) са вид синьо-зелени водорасли, открити за пръв път преди повече от 15 години в една от най-богатите местообитания във влажните зони в Северна Америка - езерото Кламат в щата Орегон (Klamath, Oregon), което ги прави особено уникална хранителна добавка.

Езерото Кламат е със средна дълбочина от около 8 фута (2,5 метра) и само 1 инч (2,5 см) от този богат минерален седимент, образуван преди повече от 10 хиляди години от вулканична експлозия, е в състояние да произвежда достатъчно АФА, за да осигури по 1 грам дневно на всеки човек на планетата за следващите 60 години.

Водораслите АФА от се смятат за изключително добре балансирана природна храна, намираща се в основата на хранителната верига.

Как се отглеждат синьо-зелените водорасли АФА?

Някои от продуктите от синьо-зелени водорасли се отглеждат при контролирани условия. Други, в естествена среда, където е по-вероятно да бъдат заразени с бактерии, бактериални токсини (микроцистини) и тежки метали.

Прибиране на реколтата синьо-зелени водораслиПрибирането на реколтата се извършва в пика на разцвета им от юни до ноември, а след това бързо се обработват, за да запазят хранителен профил и ензимна активност. Обработката включва процес на филтрация, за да се запазят най-жизнените цъфтежи и след това пречистване чрез центрофугиране. След това се охлаждат и продават замразени или сушени при ниска температура под формата на прах.

Хранително съдържание в АФА

Синьо-зелените водорасли съдържат над 70 % растителен протеин и имат по-високи нива на бета-каротин от броколи. Една от тайните сили на водораслите е, че те съдържат висока концентрация на нутриенти - над 65 витамини, минерали, ензими, всичките осем незаменими аминокиселини и 10 основни аминокиселини и всички те се абсорбират лесно в храносмилателния тракт на човека. АФА съдържа и най-биологично активния хлорофил от всички известни храни.

Един грам екстракт от АФА доставя 48 % от препоръчителната дневна нужда на витамин В1, значителен процент от витамин В12 и витамини от група В.

Богатата на протеини клетъчна стена на АФА е източник на гликоген, който се използва от черния дроб за енергия, която е една от основните причини хората често да съобщават за увеличаване на енергията след добавянето на АФА към ежедневната диета.

Фенилетиламин, известен като молекулата на любовта, повишава концентрацията и вниманието. Освен това е естествен подобрител на настроението и антидепресант.

Аминокиселините са градивните елементи на протеините (и мускулната тъкан) и АФА съдържа всички 8 незаменими аминокиселини в правилния профил за оптимално усвояване. В действителност, синьо-зелените водорасли са отличен източник на протеини, по-добър от месо или мляко.

Почти 50 % от липидното съдържание на АФА е основната мастна киселина алфа-линоленова киселина (омега-3). Омега-3 мастните киселини подпомагат имунната система и изграждането на миелинова обвивка на нервните влакна в мозъка

Над 98 % от хранителните съставки в АФА са биологично достъпни, което означава, че може да се използват директно от организма в същата форма, в която се срещат естествено.

Водорасли АФА - с какво са полезни и какви рискове крият

Изследвания върху животни в Massachusetts General Hospital и Harvard Medical School са установили, че АФА повишават нивата на ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) в кръвта. Тези киселини допринасят за оптималното функциониране на множество органи и системи, включително нервната система. Изследователите открили, че АФА е по-ефективен от соево масло, добър източник на полиненаситени мастни киселини при повишено съдържание на тези омега-3 мастни киселини в кръвта.

Синьо-зелени водорасли се използват като източник на хранителен протеин, витамини от група В и желязо. Намират приложение за загуба на тегло, диабет, сенна хрема, стрес, дефицит на внимание и хиперактивност, умора, депресия и менструални смущения при жени, включително ПМС.

Хората, които редовно консумират АФА докладват за цялостно увеличаване на умствената дейност и издръжливост, подобрение на краткосрочната и дългосрочната памет, подобрено творчество и решаване на проблеми, както и общо благосъстояние.

Някои хора използват синьо-зелени водорасли за лечение на предракови образувания в устата, повишаване на имунната система, подобряване на паметта, повишаване на енергията и метаболизма, понижаване на холестерола, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, лечение на рани, както и подобряване на храносмилането и здравето на червата.

Антиоксидантна активност на синьо-зелените водорасли

Антиоксидантна активностВодораслите АФА са богати на съединения с антиоксидантна активност. Измерване познато като ORAC "Капацитет за унищожаване на свободните радикали в кислорода") се използва за определяне на активността на храните, за които се претендира, че съдържат антиоксиданти да неутрализират свободните радикали и други вещества.

В италианския университет University of Urbino "Carlo Bo" прилагат метода ORAC за години за консумация АФА. Резултатът е в подкрепа на употребата на АФА като хранителен източник на антиоксиданти за облекчаване на оксидативния стрес. Друго проучване, проведено в същия университет установило, че АФА понижава окислителното увреждане на кръвните клетки и кръвната плазма. Освен това, АФА забавя изчерпването на ензимите, които са полезни за организма.

Проучване от Япония също установява значителна антиоксидантна активност на АФА и също така, адаптогенни свойства – помагат на организма да се адаптира в стресова среда и ситуация.

АФА и стволови клетки

Стволови клеткиСтволовите клетки имат способността да поправят повредени клетки. Известно е, че възстановителният капацитет на стволовите клетки постепенно намалява с възрастта и те стават по-уязвими към оксидативния стрес, а това води до понижена способност на организма да се лекува.

В катедрата по неврохирургия към Университета в Южна Флорида (University of South Florida, USF) са извършени изследвания на ефектите на АФА върху култивирани човешки стволови клетки, които показали, че синьо-зелените водорасли може да модулират функцията на имунната система при животните.

Изследователите отбелязват, че резултати от предварително проучване предполагат, че етанолов екстракт от АФА може да стимулира пролиферация на стволовите клетки при човек. Съществуват съобщения, че патентована формула с екстракти от плодове и растения, наречена "NT-020" има способността да стимулира пролиферацията на човешки хемопоетични стволови клетки in vitro и предпазва стволовите клетки от оксидативен стрес, когато се прилага продължително върху мишки in vivo.

Докладвано е, че добавянето на етанолов екстракт от клетъчен концентрат АФА допълнително увеличава пролиферацията на стволовите клетки под действието на NT-020 добавката, когато се инкубират с клетки от костен мозък на възрастен или човешки хемопоетични прогениторни клетки в култура. При самостоятелно приложение, екстрактите от водорасли са показали умерена активност в пролиферацията на стволови клетки.

Това предварително проучване показва, че NT-020 заедно с етанолов екстракт от клетъчен концентрат АФА може да насърчи пролиферацията на стволови клетки при човека.

АФА и витамин В12

Съществуват някои противоречия относно това дали АФА са ефективни източници на витамин В12. Въпреки че не са абсолютно убедителни, изследователи смятат че предварителното проучване подкрепя аргумента, че АФА е надежден източник на витамин В12.

Потенциални рискове и странични ефекти от АФА

Токсичност: Въпреки че синьо-зелените водорасли обикновено се консумират широко в САЩ, Канада и Европа, известни притеснения съществуват относно наличие на микроцистин в тях – токсичен страничен продукт на синьо-зелените водорасли. Продукти от синьо-зелени водорасли, които са доказано свободни от токсични съединения (микроцистини) и други замърсители са безопасни за повечето хора. Но тези, които са замърсени могат да бъдат опасни, особено за децата, тъй като те са по-чувствителни от възрастните. Замърсените синьо-зелени водорасли могат да причинят увреждане на черния дроб, болки в стомаха, гадене, повръщане, слабост, жажда, сърцебиене, шок и смърт. В отговор на това, органите отговорни за здравето и земеделието в щата Орегон (Oregon Health Division и Oregon Department of Agriculture) са определили регулаторни ограничения за съдържание на микроцистин в АФА.

За да избегнете риска от попадане на замърсени водорасли АФА, консумирайте само продукти от доверени и реномирани доставчици.

Бременност и кърмене: все още не се знае достатъчно за използването на синьо-зелените водорасли по време на бременност и кърмене, затова както при повечето продукти прилагани по време на бременност и кърмене, най-добре е първо да се консултирате с Вашия лекар!

Автоимунни заболявания като множествена склероза, системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит, пемфигус вулгарис и други могат да се изострят или влошат при прием на водорасли АФА, поради което те трябва да се избягват при наличие на автоимунни заболявания.

Фенилкетонурия: Някои видове синьо-зелени водорасли съдържат фенилаланин, който може да влоши фенилкетонурията. Избягвайте тези и други видове (като спирулина) синьо-зелени водорасли в тези случаи.

Взаимодействия с лекарства и вещества

Лекарства, които потискат имунната дейност (имуносупресори) може да взаимодействат със синьо-зелените водорасли като намаляват действието им. Такива лекарства са: азатиоприн, базиликсимаб, циклоспорин, даклизумаб, муромонаб-CD3, Orthoclone, микофенолат, такролимус, сиролимус, преднизон, кортикостероиди и други.

Дозировка

Подходящата доза на синьо-зелените водорасли зависи от няколко фактора, като възрастта на потребителя, цялостното здраве и някои други условия. Имайте предвид, че при природните продукти, които невинаги са безопасни, дозировките могат да бъдат много важни. Следвайте указанията на опаковката или се консултирайте с лекар или фармацевт, преди да ги използвате!

Източници:
http://www.globalhealingcenter.com
http://www.webmd.com/vitamins-supplements
http://www.maxx.my

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаПрезентацииНовиниРецептиДиетиЛайфстайл