Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Алготерапия - лечебните свойства на водораслите

Алготерапия - лечебните свойства на водораслите

Алготерапия - лечебните свойства на водораслите - изображение

Алготерапията представлява терапевтичната употреба на морски водорасли в таласо-спа процедури, най-често предлагана в хотели и крайбрежни курорти, съчетаващи уелнес и отдих.

Понятието таласотерапия е въведено през 1867 година от Dr. Bonnardière. Биологът Рене Куинтън (René Quinton) през 1904 година публикува научна работа относно терапевтичните ползи на морската вода.

Louison Bobet, колоездач от "Тур дьо Франс", след наранявяне е излекуван с помощта на морската вода. Той бил толкова впечатлен, че решил да популяризира понятието още през 60-те години. В днешно време таласотерапията е достъпна процедура в редица хотели и SPA-центрове по целия свят.

Водораслите безспорно са източник на живот. Морските растения са генетично най-старите форми на растенията на земята и са признати за изключително богати на минерали и микроелементи. В многобройните видове са концентрирани множество богатства на морето: витамини, аминокиселини, микроелементи като йод, магнезий, калий, желязо, селен, цинк и други. Порите на кожата притежават способност да абсорбират всички тези полезни за здравето и красотата вещества, което прави водораслите отлично естествено средство за здрава и красива кожа.

Лечебни свойства на водораслите

Сред полезни ефекти на водораслите, особено популярни са тези върху кожата. Сред основните им характеристики челно място заемат мощните свойства на хидратация и йонно регулиране, посредством увеличаването на клетъчния метаболизъм. Към ефектите върху кожата се включват още борба с целулита и реминерализация на кожата.

В допълнение, процедурите с водорасли активират естествените защитни механизми на тялото. Сред полезните им свойства върху цялостния организъм се включват антимикробни, противотуморни, антиоксидантни, антивирусни и забавящи стареенето свойства. Приложение намират и като средство за отслабване, тъй като помагат за премахването на излишните мазнини и токсини.

Прилагането на водорасли в комбинация с инфрачервена топлинна има болкоуспокояващо действие и насърчава отпускането на мускулните контракции.

През 1986 г., алготерапията е официално призната от френското Министерство на здравеопазването като "пълноправен медицински подход." Още за лечебните свойства на морето и неговите богатства може да научите в темата Видове таласотерапия.

Основни форми на приложение и употреба на водораслите

Обвиване с водораслиОбвиване с водорасли: представлява процедура, при която върху част или цялото тяло се нанася топла смес от морски водорасли. Тази обвивка има релаксиращ ефект, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, реминерализира тялото, стимулира лимфната циркулация и елиминира токсините. Подходяща е за възстановяване от костни и мускулни увреждания, ревматизъм, последствия от полиомиелит, оток, кожни заболявания, проблеми с теглото, целулит, стрес.

Вана с водорасли


Вана с водорасли: водораслите осигуряват на организма минерали и микроелементи, които са силно концентрирани и лесно се абсорбират през кожата. Баните с морски водорасли се препоръчват за стимулиране на метаболизма, подобряване на кръвната циркулация и отпускане на тялото.

 

 

Салата от водораслиДиета: водораслите се използват и при състоянията на недохранване и лошото хранене от всякакъв вид. Протеините и аминокиселините, които се съдържат в тях допринасят за ревитализиране на тялото. Богатото им хранително съдържание дава основание да се смятат и за "храна на бъдещето". Технологичният напредък прави възможно днес употребата им под формата на екстракт от водорасли, съдържащ всички основни полезни съставки.

Козметика с водораслиКозметика: широката употреба на водораслите в козметиката се дължи на способността им да емулгират кремове без добавяне на масла, което позволява постигането на леки текстури с чувство за свежест. Екстрактите от водорасли осигуряват витамини, минерали и микроелементи, като например йод или магнезий, позволяват регулиране на физиологията на кожата, предотвратяване на преждевременно стареене на кожата, намаляване на изпотяването на лицето, тялото и косата.

Разновидности на водораслите

В състава на водораслите влизат редица витамини, минерали, протеини, влакна и пигменти. Концентрацията на микроелементи в морските водорасли е десет пъти по-висока от тази на сухоземните растения. В зависимост от тяхната дълбочина и следователно от техния цвят, те се класифицират в различни групи:

Сини водорасли (Цианобактерии)

ЦианобактерииТе са микроскопични, едноклетъчни, сред които се причислява и спирулина, обитаваща повърхността на морето. Тя съдържа повече от 250 различни компонента, като над 70% от тях са протеини. Също така има голямо разнообразие от свойства, които действат овлажняващо и регенерират кожата, намаляват производството на себум и следователно предотвратяват себорея.

Още за устросйтвото и свойствата на спирулина може да научите в темата Спирулина.

 

 

Зелени водорасли

Зелени водораслиЗелените водорасли са най-многобройната група. Те съдържат биологично активни субстанции, оприличавани на естествени антибиотици и противогъбични агенти.

Ulva lactuca (морска маруля) е типичен представител на зелените водорасли, които растат в повърхностните слоеве на морето. Те са изключително достъпни и лесни за употреба, което ги прави широко използвани в повечето козметични продукти. Свойствата им могат да се обобщят като овлажняващи, успокояващи, антистрес и диетични.

Hypnea и Durvillea биха могли да бъдат използвани като антикоагуланти.

Още за ползите от зелените водорасли може да прочетете в темата ВОДОРАСЛИ АФА - С КАКВО СА ПОЛЕЗНИ И КАКВИ РИСКОВЕ КРИЯТ.

Кафяви водорасли

Този тип водорасли са ценни за забавяне на процеса на стареене. Използват се в медицината и като източници на йод, калиев карбонат и алгин. Към тази група принадлежат:

  • Alaria,
  • Agarum,
  • Laminaria,
  • Nereocystis,
  • Macrocystis.

Мехурчесто водораслоМехурчесто водорасло (Fucus Vesiculosus) е вид кафяво водорасло. Едно от най-известното приложение на тези водорасли е като хранителна добавка за лечение на йоднедоимъчна гуша. Те са най-богатите на аминокиселини, витамини и минерали. Използва се също за лечение на хора с наднормено тегло при индивиди с нормален апетит. Освен това има антисебореен ефект (или иначе казано намаляват пърхута). Може да бъде използвано и като хранителна добавка при лечението на анемия и мускулна умора. Много често може да откриете мехурчестото водорасло в състава на лосионите за тяло с антицелулитно действие. Fucus Vesiculosus може да се открие и под формата на таблетки, капсули и екстракт, а понякога хората го използват и за храна, в салати, супи и ястия.

Все пак, трябва да се внимава с употребата на мехурчестото водорасло, защото има високо съдържание на йод, което, в големи количества, може да доведе до негативни странични ефекти, а и не е изключена вероятността за замърсяване с тежки метали (особено на продукти с неясен или със съмнителен произход).

Червени водорасли

Червените водорасли обитават най-голяма дълбочина в морето като Delesseria sanguinea. Използват се в медицината и кулинарията. Поради близкия им състав с междуклетъчната течност на кожата, приложение намират и в козметиката, като средство за стимулиране на клетъчната регенерация.

Към червените водорасли принадлежат Ирландски мъх (Chondrus crispus), Палмария палмата (Дулсе,Palmaria palmata), Porphyra atropurpurea, Литотамниум калкареум и други.

Ирландският мъх е известен с профилактичното си действие срещу възпаление на венците и има положително въздействие при зарастването на рани и предотвратява появата на белези.

Палмария палмата се използва в парфюмерията, тъй като има свойството да намалява потната секреция. Приложение намират и като подправки за готвене с добри вкусови характеристики. 

 Porphyra atropurpurea е представител на червените водорасли, който в миналото използван за лечение на рани и изгаряния.

Литотамниум калкареум (Lithothamnium calcareum)

Литотамниум калкареум (Lithothamnium calcareum) е вид червено водорасло, което расте в студените атлантически води край югозападното крайбрежие на Ирландия и северозападното крайбрежие на Исландия.

Минералите от морската вода се натрупват в листата на водораслите по време на техния живот, а след загиване на водораслото, богатите на минерали листа се отлагат на дъното на океана. Наситените на калций скелетни остатъци се събират, след това се почистват и смилат, след което се използват за влагане в редица продукти предназначени за здраве на опорно-двигателния апарат.

Освен богатото съдържание на калций, съдържат и други основни макро- и микроелементи, жизненоважни за здравето на кости и стави - общо 74 минерала, включително магнезий, калий, фосфор, желязо, силиций, натрий, хлорид, мед, сяра, йод, флуорид, цинк, селен и стронций.

Тъй като минералите и микроелементите се получават от един растителен източник, те по-лесно се абсорбират от тялото. Това помага да се сведат до минимум страничните ефекти като газове и запек, които могат да възникнат при използване на добавки, които включват други форми на калций.

Lithostamnium calcareum са от полза за:

  • Изграждане на костите - стимулират костния растеж и подобряват минерална плътност.
  • Защита срещу остеопороза и други дегенеративни костни състояния - микроелементите, заедно с калция, предотвратяват остеопенията, намаляват проблемите с костната загуба, свързана със стареенето, особено при жени след менопаузата.
  • Възстановяване на плътността и здравината на костите при състояния като остеопения, остеопороза и фрактури.
  • Намаляване на възпалителния отговор при пациенти с артрит.

Използват се предимно в лечението на остеопороза, болки в ставите, хронична умора, болезнени епизоди на ревматизъм, гингивит (възпаление на венците), за стомашни болки, като съставка към антиацидни лекарства (лекарства намаляващи секрецията на солна киселина).

Водораслите Gigartina

Gigartina pistillataТе се откриват на дълбочина между 15 и 30 метра в морето. Тези водорасли се използват от най-добрите световни SPA процедури срещу стрии, стягане и овлажняване на кожата. Богати са на минерали, протеини и витамини, съдържат също фосфор, магнезий, калий, йод, калций и имат много витамин А, Е и В12, които са и антиоксиданти по рода си. Не се препоръчват за употреба при хипертиреоидизъм!

 

Още по темата:

4.5, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.productosecologicossinintermediarios.es/2012/02/algotherapy-the-sea-nutrient-in-our-body/
http://pharmacy-peoples.com/health/430-algotherapy-the-healing-power-of-seaweed.html
https://www.floraforce.co.za/herb-library/lithothamnium-calcareum/
https://www.livestrong.com/article/117965-fucus-vesiculosus-uses/
www.alga-net.com/cosmetics/thalassotherapy.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаСнимкиСоциални грижиСпорт и туризъмНовиниПрезентацииСпортРецептиЛайфстайлИсторияОрганизации