Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да си помогнем, ако ни опари медуза

Как да си помогнем, ако ни опари медуза

Как да си помогнем, ако ни опари медуза - изображение

Ползите и положителните емоции от почивката на море са безспорни и всеобщо известни. Въпреки това, обаче, съществуват известни ситуации и опасности, които морето може да ни предостави. Медузите са едно от тях! Te представляват морски, безгръбначни създания, принадлежащи към клас Мешести.

Когато медузата Ви опари или ужили, тя всъщност имплантира характерен вид жилещи клетки – нематоцисти. Тези клетки са обвити в „бодли“ които изпускат в кожата химически токсини. В зависимост от вида на медузата, може да попаднат хиляди нематоцисти в кожата, които не могат да бъдат отстранени веднага. Някои по-големи екземпляри, дори могат да увият пипалата си около Вас. Ако това Ви се случи, добре е да знаете какво може да направите, за да облекчите болката, паренето и сърбежа.

Кубомедуза и Ируканджи медуза Повечето ужилвания от медузи са безвредни, но безспорно болезнени. Съществуват няколко вида медузи, чиято отрова може да причини сериозни увреждания и дори смърт. Две от най-опасните видове медузи са Австралийската кубична медуза (Кубомедуза) и Ируканджи медуза, като и двете се срещат само в Тихия океан, близо до Австралия. Ако подозирате, че сте ужилени от една от тези медузи, или ако страдате много от болка и подуване, поставете стегната еластична (АСЕ) превръзка над мястото на ужилването, за да се забави разпространението на отровата и потърсете незабавно лекарска помощ. Не стягайте прекалено много, за да не нарушите кръвообращението.

При ужилване от медузи, в близост до окото незабавно потърсете медицинска помощ за контрол на болката, облекчаване на отока и зачервяването! Най-вероятно ще има нужда и от преглед от офталмолог.

Извън тези случаи, ужилването от по-малко опасните медузи е неприятно, но не страшно или опасно и спокойно може да разчитате на някои от тези естествени средства:

Запазете спокойствие и излезте бавно от водата

Ако сте ужилен, излезте бавно и спокойно от водата. Усиленото движение на водата около мястото, спомага за освобождаване на отровата от жилещите клетки на медузата.

Първата стъпка е да се отстранят всички нематоцисти попаднали върху кожата

Отстранете всички парчета от пипалата на медузата (ако има останали такива) и изплакнете раната с морска вода. Не използвайте прясна вода и не търкайте с кърпа, тъй като това може да доведе до отделяне на повече токсини от нематоцистите!

Отстраняване на парещите клетки от кожатаМоже да опитате и леко да "остържете" попадналите върху кожата жилещи клетки (нематоцисти) от повърхността на кожата в засегнатата област с острия край на твърда карта или картон, като трябва да внимавате да не ги разпространите и върху други части на тялото. Добре е при тази процедура да носите ръкавици. След това измийте картата, която сте използвали (или я изхвърлете, ако тя е за еднократно ползване).

  • избягвайте попадането на пясък върху раната;
  • не изплаквайте мястото с чиста вода;
  • не разтривайте областта с кърпа - тези действия могат да активират повече дразненето!

Изплакнете с оцет или сода

Изплакнете засегнатата област с оцет или сода за около 30 секунди. Тези средства деактивират ужилването на някои видове медузи.

Сода бикарбонат

Сода бикарбонатЗа да неутрализирате нематоцистите и тяхната отрова, смесете солена вода и сода за хляб и получената паста приложете върху засегнатия район. Оставете да престои за няколко минути и след това изплакнете със солена вода. Намаляването на болката и сърбежа се дължи на неутрализиране на рН и възстановяване на баланса на кожата.

За повечето ужилвания от медузи, това трябва да е достатъчно да спре разпространението на токсините.

Бял оцет

Оцет срещу опарване от медузаИма множество слабо ефективни бабини деветини, относно това как да реагираме при ужилване от медуза, но белият оцет е средство, зад което застават редица дерматолози и специалисти. Вместо да изплаквате мястото с прясна чешмяна вода, която може да реактивира жилещите клетки, попаднали върху кожата, може да използвате бял оцет. Оцетната киселина спомага за деактивиране на жилещите клетки и освобождаването на отрова от тях. След първоначалното премахне на жилещите клетки от засегнатата област, облейте с бял оцет. Ако не разполагате с такъв в момента, може да използвате и обикновен винен или ябълков оцет (7-10 %). Ако оцетът Ви е прекалено силен, може да го разредите със солена вода. Подобно на содата, оцетът ще намали болката и ще деактивира токсините. При някои видове медузи обаче, (Португалска галера) оцетът ще влоши състоянието. Ако не сте сигурни какъв вид медуза Ви е ужилила, содата за хляба е по-безопасното средство от оцета.

„Бръснене“

Бръснене след опарване от медузаАко смятате, че някои нематоцисти са все още по кожата, трябва внимателно да „обръснете" областта, за да ги отстраните. Използвайте самобръсначка за еднократна употреба, така че можете да я изхвърлите след това. Не прилагайте твърде много натиск, тъй като това може да провокира неактивните нематоцисти да освободят отровата. Ако усещате кожата много раздразнена, използвайте пяна за бръснене или сапунена пяна, за да омекотите бръсненето.

Не се препоръчва използването на обикновена (сладка) вода или лед.

Може да срещнете препоръки за някои други средства, но те са с доста съмнителен и все още недоказан ефект, а някои могат да предизвикат и влошаване на състоянието. Такива са:

  • човешка урина
  • разтворители като формалин, етанол, бензин
  • стегната превръзка върху мястото на ужилване
  • окрехкотител за месо

За предотвратяване на ужилване от медуза:

Предпазване от медузиНосете защитен костюм. Когато плувате или се гмуркате в район, където е възможно да попаднете на медузи, носете неопренов костюм или друго защитно облекло.

Информирайте се предварително. Говорете с местни жители, служители или посетители, преди плуване или гмуркане в крайбрежни води, особено в такива, където се срещат медузи.

Избягвайте гмуркането по време на сезона на медузите. Стойте далеч от водата, когато числеността на медузите е изключително висока.

Бъдете внимателни, когато се потапяте. Ужилването от медуза по лицето може да бъде опасно, затова не потапяйте лицето си в местата, за които знаете, че рискът от среща с медуза и висок.

Използвайте защитен лосион. В някои страни може да откриете специални продукти, предназначени за защита от медузи, морски въшки, морска коприва и други жилещи водни същества. Някои от тях са комбинирани и със защита и от слънцето. Все още обаче ефикасността им не е клинично доказана и гарантирана.

Още информация и въпроси, относно първа помощ и средства при ужилване от медуза може да откриете в нашия Форум.


Източници:
http://www.mayoclinic.org
http://www.everydayhealth.com
http://www.homeremy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлИсторияБотаникаСпециалистиСпортЛеченияСоциални грижиСпорт и туризъмРецептиОрганизации