Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Liliaceae (Кремови) Лале

Лале

Сем. Liliaceae (Кремови)

Лале  - изображение

Лале (Tulipa) представлява красиво цъфтящо пролетно цвете, което притежава лечебни свойства. Класифицира се към семейство Кремови (Liliaceae). Родът на лалето включва около 150 вида.

Поради високата цена на растението, не са проведени достатъчно изследвания върху лекарствената стойност на лалета. В древни билкови книги, са установени само няколко записки по отношение на лекарствените употреби на растението.

родопско лале

 

В България расте родопското лале - защитен вид, див представител на рода Лалета. Развива се в защитена местност и е включено в Червената книга и Червения списък на страната ни.

 

 

 

Устройство на лале

лале

 

Растението израства на височина от 30 до 60 см. Подземната част на лалето е луковица. Стъблото е гладко, покрито с фини власинки, оцветено в различни нюанси на сиво-зеленото, понякога примесени с розови отенъци.

 

 

 

листа на лале

Листа са дълги, големи, с остър връх и овално-копиевидна форма. Листният ръб обикновено е гладък, понякога с вълнообразна форма. Имат зелено-сив цвят, нямат дръжки и на всяко цветно стъбло наброяват средно по 3. От основата на стъблото към върхът му стават по-малки по размер. Листата на някои сортове лалета имат жълт отенък, или притежават жълт кант, или кафеви ивици.

 

цветове лалеЦветът е единичен, с форма на чашка, състоящ се от 6 венчелистчета. При някои видове лалета ръбът на венчелистчетата може да бъде ресничест или извит. Чашките са оцветени в почти всички известни ни цветове без синьото. Не са рядкост и видовете, които са с повече от една цветова багра. Цъфтят от март до май месец.

 

 

Разпространение на лале

горско лале

 

 

Родният ареал на разпространение на лалето е голям. Включва Южна Европа, Централна Азия, Близкия Изток, Северна Африка.

 

 

Използваема част на лале

С лечебна цел се използва цялото растение.

Химичен състав на лале

лале синьо

 

 

Лалето съдържа тулипанин, тулипозиди, тулипалини, които са отровни и най-често предизвикват дерматити при хората, които се занимават с отглеждане на растенията. В тази връзка е хубаво след бране на букет от лалета да измиете ръцете си.

 

 

 

Лечебни свойства и приложение на лале

лилаво лалеОт китайските билколечители лалето се използва за лечение на болки във върховете на пръстите на краката, причинени от ужилвания и ухапвания, изгаряния и обриви по кожата. За тази цел няколко луковици се смачкват и с тях се налага поразения участък. Лапата бързо облекчава дразненето и успокоява тъканите. Със същата цел може да потопите 2-4 цвята лале в гореща вода, след което потапяте кърпа при тях и ги събирате с нея. Разтилате я като цветята остават покрити между два слоя кърпа. Разточвате я, за да се смачкат цветовете. Така смачкани се нанасят върху областта, в която има кожен обрив, ужилване от пчела или ухапване от насекоми. Зaдържате ги 10 минути там с помощта на кърпата.

синьо лале

 

Пресни листа от растението се прилагат смачкани, локално върху абсцеси, като изтеглят гнойта от възпалителното огнище.

При нарушения на кръвното налягане може да изядете едно жълто лале с едно листо от стъблото му, наситнени и разбъркани с кисело мляко. Консумирайте сместа в продължение на един ден. Резултатът е нормализиране на кръвното налягане за една седмица.

 

 

 

червено лале

 

 

Смачкани листенца от лалета в червени нюанси, се използват за разтриване на бузите за добиване на руменина. Екстракт от тях помага и за премахване на петна и пъпки по кожата.

 

 

тъмни лалета

 

 

Сокът, извлечен от смачкани листа и основата на цвета на лалето, действа много добре при драскотини, сърбежи и раздразнение на кожата. Той се използва широко в Холандия за изглаждане кожата на ръцете.

 

Лалето в кулинарията:

лалета

 

По време на Втората световна война, холандците побеждават недостига на храна с ядене на луковици на лалета, които се оказват здравословна и питателна храна. В Афганистан, лалетата се консумират за сила. Във Великобритания, пълнени лалета с риба тон е класическо ястие за специален повод.

 

 

Лалето във флоралната декорация:

лалетаЛалето е прекрасна единица във флоралната декорация на дома, градината, парковете. Изключително популярно е като рязан цвят в началото на пролетта.

Вида Tulipa gesneriana е този, от който произхождат повечето хибридни видове лалета. В продължение на около 400 години са създадени хиляди сорта лале.

Интересно за лалето:

жълти и червени лалета

  • през 9 век, в староперсийска литература, за пръв път са описани лалетата като съществуващи растения;
  • турците се научават от персите да култивират лалета;
  • през 16-ти век лалето е пренесено в Европа от Мала Азия;
  • "лале" - думата произлиза от персийски и турски;
  • "tulipa" - на турски език думата означава "тюрбан";
  • 1593-та е годината, в която французин (Чарлз дьо Леклюз) разпространява лалетата в Холандия;
  • лалето е национален символ на Холандия.

Внимание!

Консумацията на луковици от лале предизвиква повръщане и диария.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияЗдравни съветиБотаникаФизиологияХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛюбопитноПатологияИзследванияНовиниСпециалистиЛайфстайлСпортРецептиМикробиологияНормативни актовеПроизводителиЗаведенияКлинични пътекиВидео