Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Домашни средства при ужилване от пчела и оса

Домашни средства при ужилване от пчела и оса

Домашни средства при ужилване от пчела и оса - изображение

Осите, пчелите, стършелите и някои видове мравки принадлежат към т.нар. жилещи насекоми. Ужилванията от тях са честа причина за търсене на медицинска помощ, особено през пролетно-летния сезон, когато активността им е най-голяма.

Нормална реакция след ужилването е поява на болка, парене, сърбеж, зачервяване и подуване в мястото на ужилването. Болката обикновено продължава няколко часа, след което трябва да изчезне. Ако забележите, че ръцете и пръстите Ви започват да се подуват, незабавно отстранете пръстените от тях. Не трийте мястото.

В някои случаи, ужилването от насекоми може да причини тежка алергична реакция, застрашаваща живота. Ако забележите някое от следните, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ:

  • ужилването е във вътрешността на носа или устата (отокът може да повлияе дишането);
  • ужилването е от много оси;
  • имате затруднено дишане или усещате промяна в дишането;
  • езикът започне да се подува;
  • усещате замайване, гадене;
  • появи се обрив или уртикария (особено, ако се появи на място далеч от ужилването);
  • отокът нараства значително.

Острата алергична реакция е животозастрашаващо състояние и при съмнение за такава, трябва незабавно да стигнете до болницата!

Жило на оса и пчелаПреди да предприемете каквото и да е лечение, уверете се, че жилото на пчелата  не е останало в кожата и го премахнете (осите и стършелите не оставят жилото си в кожата), за да се предотврати освобождаването на повече отрова. Ако жилото е останало в тялото, отстранете го възможно най-скоро. Това е първата стъпка. За целта, може да използвате всичко, което Ви е на разположение – нож за масло, нокът, кредитна карта или друго пособие с тъп връх. Не стискайте жилото, за да не причините допълнително отделяне на пчелна отрова. Това е и причината да не се препоръчва използването на пинсета, но, ако все пак другите пособия не успеят, бъдете много внимателни. Сакът с отровата на пчелата се намира в края на жилото, а жилото представлява много малка кука, която лесно може да се издърпа. Важно е да не губите много време. След това веднага измийте мястото с вода и сапун. В повечето случаи (и липса на алергия) домашните средства и билки може да се окажат напълно достатъчни за бързо отшумяване на симптомите, без усложнения. Съществуват множество съвети и рецепти, препоръчвани при тези случаи, като едни от най-често срещаните и споменавани като най-ефективни включват:

Сода и/или оцет

Оцет и сода

Може да намерите множество мнения, относно това содата, оцетът или и двете трябва да се прилагат при случаи на ужилване от насекоми:

Оцет при ужилване от оса и стършел. Според някои източници, отровата на осата и стършела са мощни алкали. За да се неутрализират, трябва да се използва киселина като оцет. Може да се прилага чрез парче плат, памучен тампон или превръзка, като е важно да се задържи на мястото поне 15 минути. Така, оцетът ще се абсорбира през кожата и ще помогне за премахване на дискомфорта.

Оцет с глина. Според народната медицина, компрес от глина и оцет може да се използва като ефективен домашен лек при ужилвания от всякакъв вид насекоми.

Сода при ужилване от пчела. В случай на ужилване от пчела, содата за хляб ще помогне да се неутрализира киселинната отрова. Направете паста чрез комбиниране на сода за хляб с вода. Оставете тази паста върху мястото на ужилването в продължение на поне 15 минути, за да има време да неутрализира отровата. След това, почистете зоната на ужилване от остатъчно вещества. За остатъчния сърбеж и подуване, може да използвате тинктура от лайка многократно.

Какви са фактите?

Пчелната отрова съдържа мравчена киселина, а отровата на осите е алкална, но киселинността на отровата не е единственият фактор, отговорен за болката при ужилването. Според някои източници, неутрализирането на отровата при ужилване с оцет или сода, всъщност е малко вероятно да е ефективно, тъй като:

1. отровата на осите и пчелите се "инжектира" подкожно и само за няколко минути се разпространява и в по-дълбоко разположените тъкани. Повърхностното въздействие с оцет или сода бикарбонат е малко вероятно да достигне бързо до засегнатите вече тъкани и затова "неутрализиране" трудно ще се осъществи.

2. една оса или пчела отделя между 5 и 50 микрограма отрова - това е твърде малко количество (с размери около една карфица или точица) и бързо се резорбира от околните тъкани, поради което е трудно да се повярва как наливането на сравнително по-големи количества оцет или сода по повърхността на кожата, ще доведе до напълно неутрално рН и болката ще изчезне.

Това са причината, поради които критиците на тези методи заявяват, че оцет и сода бикарбонат (или поне в качеството си на киселина и основа) нямат реална сила върху болката при ужилване. От друга страна, това не изключва други механизми на въздействие и ефективност!

Въпреки противоречивите и разнопосочни мнения на специалисти, редица хора използват содата и оцета като ефективно средство и потвърждават ефикасността им.

Лед

Поставете кубче лед върху мястото и го оставете за около 20 минути. Това ще помогне за намаляване на болката и отока. За да не настъпи увреждане на кожата, поставете парче плат под кубчето лед или увийте леда в плат.

Английска сол

Паста, направена от английска сол и вода може да облекчи сърбежа и дразненето.
Дръжте мястото добре почистено, за да предотвратите инфекция на кожата. За целта може да използвате вода и сапун по-често и периодично да почиствате със спирт или водороден прекис.

Монета

Монета

 

Това е метод, попадащ в категорията „бабини деветини“. Вземете една монета и я притиснете върху кожата за около 15 минути. Смята се, че медта от монетата противодейства на отровата на осата.

 

 

 

Паста за зъби

Пастата за зъби може да бъде добра алтернатива на леда, ако не разполагате с такъв. Нанесете малко върху засегнатия район и изчакайте няколко минути и симптомите ще отшумят. При нужда, може да приложите след няколко часа отново.

Мед

Макар да звучи иронично, медът е отличен лек за рани и ужилвания. Нанесете малко количество върху мястото на ужилване и покрийте с марля за около 30 минути. Ако човек е алергичен към мед и пчели не бива да използва този лек!

Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула помага за бързото неутрализиране на отровата. Прибавете една или две капки директно върху мястото на ужилване.

Лимон и лимонов сок

лимон и лимонов сок

 

Нарежете свеж резен лимон и го дръжте на място върху кожата или накапете директно лимоновият сок върху кожата. Най-добре е да напоите памучен тампон и да го задържите върху мястото на ужилване.

 

 

 

Чесън

Смачкайте една скилидка чесън, поставете върху мястото на ужилването и покрийте с пластир (цитопласт, лейкопласт).

Чесън и сол. Смачкайте една скилидка чесън и я смесете с 1/2 чаена лъжичка сол. Приложете на мястото на ухапване и покрийте с превръзка или пластир.

От градината

Невен

Невен Разтрийте цвят от невен върху мястото (цветът трябва да е прясно откъснат, а не изсушен).

Друг вариант за използване на невен е под формата на тинктура. След внимателно премахване на жилото (ако има такова), мястото се облива с нея, като по този начин спомага за зарастване на тъканите.

Невен тинктура не се препоръчва при наличие на дълбоки наранявания, тъй като може да доведе до по-бързо зарастване на повърхностните слоеве, преди да са излекувани напълно дълбоките!

Босилек

Стриите грубо листа от босилек, за да може да отделят съдържащите се в тях натурални масла и нанесете върху мястото на ужилване.

Алое вера

Счупете листото от алое и директно нанесете гела върху зоната.

Широколистен живовляк

Живовлякът е често срещан плевел, който лесно се намира по тротоарите и около домовете. Ако живеете вкъщи може да си засадите живовляк в градината, който винаги ще ви е под ръка. За да го използвате като средство срещу ужилване от пчела или оса трябва да изцедите сока от листата. Това може да стане с помощта на кухненски робот или, ако не разполагате с такъв, поставете листата в найлонова торбичка и ги намачкайте. Изстискайте сока директно върху мястото и покрийте с влажна кърпа или памучен тампон за около 30 минути.

Като полезни билки срещу ухапване от оси и пчели се споменават още магданоз, зелеви листа, листа от бъз, маточина, слез.

Още информация по темата може да откриете в темата Ухапване от пчела и оса.

Хомеопатични средства при ужилване от оса и пчела

Хомеопатичи средства срещу ужилване

Хомеопатичното лечение на ужилвания от оси и пчели дава много добри резултати. Ако вземете подходящият продукт в оптимална доза, възможно най-скоро след ужилването, облекчението на болката и намаляването на отока настъпват бързо.

Сред най-препоръчваните хомеопатични средства са:

Ледум Палустре. Може да се използва след всяко ухапване или ужилване от насекоми. Също така, може да се прилага и след ухапване от други животни за предотвратяване на сепсис. Подходящо средство при ужилвания, които се повлияват добре от студен компрес или студена вода. Мястото на ужилване може да се усеща студено на пипане. Болката може да бъде пробождаща и смъдяща, съпроводена със зачервяване и възпаление. Като препоръчвана дозировка се споменава по три пъти на ден, до отшумяване на симптомите, но, за да бъде ефектът пълен, трябва дозирането да се назначи индивидуално, от лекар-хомеопат.

Апис мелифика. Използва се при наличие на значителен оток, топлина, напрежение и зачервяване. Топлината увеличава болката, а студът води до облекчение. Апис мелифика 30 може да се дава на всеки 15-20 минути, докато отокът намалее, след което да се редуцира. Следващите няколко дни може да се приема по три пъти на ден, докато симптомите напълно отшумят.

Хората, алергични към ужилване от пчели не бива да използват единствено и само хомеопатия, докато чакат медицинска помощ!

Източници:
http://healthwyze.org/reports
http://www.grandmashomeremedies.com
http://www.motherearthnews.com/natural-health
http://www.insectstings.co.uk
http://thehomeopathiccoach.com

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияАлт. медицинаСпециалистиБотаникаСнимкиЛеченияСъставкиРецептиПроизводители