Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Ползите за здравето от прополис

Ползите за здравето от прополис

Ползите за здравето от прополис - изображение

Какво представлява прополисът?
Какъв е съставът на прополиса?
Как се добива прополис?
Как да съхраним прополиса?
Какво представлява клеевата тинктура?
Какво е действието на прополиса и клеевата тинктура?
Топ 10 на ползите за здравето на прополиса

Какво представлява прополисът?

Прополисът е изключително полезен пчелен продукт, използван широко в медицината и козметиката. Историята на употребата му датира от 350 г. пр.н.е, по времето на Аристотел. Гърците са използвали прополис за абсцеси, асирийците са ги прилагали в лечението на рани и тумори, а египтяните са го използвали за мумифициране

Прополисът, известен е още като пчелен клей представлява смес от восък, смола и цветен прашец от цветята или пъпките на растенията. Попадайки в храносмилателния тракт на пчелите, тази смес се обогатява с ензими и претърпява млечнокисела ферментация. По същество е катранено вещество, с ярък цвят вариращ от тъмножълт до кафяво-зелен, като потъмнява при дългосрочно съхранение. Събирайки го, пчелите го използват като строителен материал и дезинфектант за кошерите си. Едно средно голямо пчелно семейство може да произвежда около 100 до 400 грама прополис на година, като от съществено значение са количеството на пчелите, тяхната големина, географската ширина, на която се намират, заобикалящата ги растителност и климата. Най-честите източници на прополис са бреза, елда, бук, върба, бряст, топола и конски кестен. Прясно отделен от кошера, прополисът е лепкав и мек. Ароматът на прополиса е смесица от мед, восък и растителни пъпки.

Какъв е съставът на прополиса?

Прополисът има сложен състав, като все още някои от съставките му не са достатъчно проучени. Той се състои от восък, смоли, полени, етерични масла, механични примеси и танини, флавоноиди, гликозиди, органични киселини, алдехиди, терпени, естери, алкохоли, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, микроелементи и витамини (А, С, Д, В1, Б2, В6).

Как се добива прополис?

Прополисът се събира чрез остъргване от стените и рамките в кошера, а също така съществуват и специално пригодени за целта рамки и мрежи, които улесняват процеса. Пелетите, които се образуват се поставят в пластмасови или целофанови торбички, които се съхраняват в хладилник. Друг начин да се събере полезното вещество е чрез поставяне на специални мрежи, чиито отвори са не по-големи от 5мм, като целта е да има малки дупки, които да се запълнят с прополис. Тези мрежи се поставят в хладилно помещение или хладилник, където под влияние на ниските температури прополисът става крехък и се отделя лесно от тях.

Как да съхраним прополиса?

Чистият пчелен прополис се съхранява на сухо място, далеч от всякакви аромати, на температура не повече от 25 градуса. Загряването на прополиса може да унищожи някои от съставките му и да намали качеството му.

Какво представлява клеевата тинктура?

Клеевата тинктура представлява алкохолен екстракт на прополис. Технологията на извличане е следната:

Събраният прополис от пчелния кошер се почиства добре и се освобождава от примесите на дърво, бои, восък и други замърсители. Прополисът трябва да бъде на малки парчета, колкото по-малки, толкова по-добре. Разтваря се в 70% етилов алкохол, за да може получената тинктура да се използва вътрешно и външно. Ако тинктурата е предназначена само за външна употреба може да се използва спирт. Разклаща се и се съхранява в топло и тъмно помещение. В продължение на около две седмици е необходимо ежедневно, два или три пъти дневно, да се разклаща контейнера. След това сместа се филтрира и останалата течност е готова за употреба. Може да се приема като няколко капки от тинктурата бъдат разтворени във вода или сок.

Какво е действието на прополиса и клеевата тинктура?

Прополисът съдържа голямо количество летливи етерични масла, които имат силни антимикробни свойства. Антимикробното действие на прополиса е много добре проучено по отношение на голям брой бактерии - стафилококи, салмонела, стрептококи, хемофилус и други.

Прополисът има силна противогъбична активност, особено срещу кандида албиканс, микроспориум, епидермоитум (Epidermophytom), ахорион (Ahorion). Освен това, прополисът е един от малкото естествени продукти, които притежават и противовирусна активност.

Съществуват данни от проучвания, посочващи, че прополисът има профилактично действие срещу щети, предизвикани от радиация. Има съмнение и за противораково действие на прополиса, благодарение на мощните му антиоксидантни свойства.

Флавоноидите в прополиса са едни от най-лечебните му вещества, които се препоръчват за лечение на над 40 заболявания. Основният им терапевтичен ефект се отнася до капилярната и съдовата система. Прополисът притежава и добро съдоразширяващо действие и диуретичен ефект. В допълнение, той благоприятства функцията на жлезите с вътрешна секреция, като щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и панкреаса. Прополисът се използва и за външно приложение при лечение на гнойни процеси, травматични рани, екземи и изгаряне.

Прополисът се намира приложение и при терапията на респираторни заболявания, плексит, радикулит, неврит и невралгия, кожни заболявания, ишиас. Ефективен е при борбата с колит, диспепсия, гастрит, стоматит, афти, язви и други. В гинекологията се използва при ерозия на маточната шийка и трихомониаза.
Тинктурата от прополис (клеева тинктура) може безопасно да се приема ежедневно като добавка.

Внимание! Хората, които имат алергия към полени не трябва да използват прополис, под каквато и да е форма, тъй като това може да доведе до сериозни последици и усложнения.

Топ 10 на ползите за здравето на прополиса включват:

1. Антимикробно действие

Известни са данни, че прополисът има способност да убива някои бактериални микроорганизми. Намира приложение в редица продукти за хигиена на устната кухина, като пасти за зъби, вода за уста и други. Изследователи сравняват качествата му с тези на калциевия хидрооксид, който е с изключително анти-микробно действие. Също така, прополисът е традиционно средство в борбата с настинка и грип.

2. Понижава кръвното налягане

Вътрешния слой на кръвоносните съдове използва азотен оксид, за да сигнализира на гладкомускулния слой да се отпусне, като по този начин настъпва разширение на кръвоносните съдове (вазодилатация) и понижаване на кръвното налягане. Понижената бионаличност на азотен оксид играе съществена роля в развитието на високо кръвно налягане. Съществува ензим, наречен тирозин хидроксилаза, който понижава количеството на произведения азотен оксид в тялото, последвано от повишаване на кръвното налягане. Известно е, че прополисът може да намали нивата на този ензим и по този начин да понижи кръвното налягане.

3. Подпомага лечението на заболявания на костите

Прополисът помага за изграждането и поддържането на здрава костна тъкан. Учени наскоро са установили, че в прополиса се открива субстанция, която има свойството да спре развитието на някои остеолитични костни заболявания като остеопороза.

4. Прополисът помага в лечението на алергии

Една от невероятните ползи за здравето от прополиса е способността да успокоява симптомите на сезонните алергии, чрез потискане на хистаминовото освобождаване (хистаминът е съединение в организма, което предизвика реакциите като кихане, сълзене на очите и хрема).

5. Прополисът потиска рака на простатата

Учени са стигнали до заключение, че алкохолният екстракт от прополис (клеева тинктура) ускорява клетъчната смърт на раковите клетки на простатата и предполагат, че той може да играе съществена роля в химиопрофилактиката на рак на простатата.

6. Прополисът убива рака на дебелото черво

Има данни,че прополисът предизвика смърт на раковите клетки от некрозни изменения, което означава, че нарушава кръвоснабдяването им, без да засяга здравите клетки.

7. Прополисът може да помогне терапията при хранително отравяне

Прополисът потиска растежа на някои от микроорганизмите, отговорни за симптомите и нарушенията при хранително отравяне (Campylobacter jejuni, Enterobacter, Staphylococcus aureus), което го прави подходящ за допълнение към традиционната терапия при подобни състояния.

8. Прополисът подпомага заздравяването на зъбите

Установено е, че прополисът притежава антирезорбативен ефект и пречи на разрушителните ефекти върху зъбните тъкани, предизвикани в резултат на възпалителни процеси.

9. Прополисът може да предотврати топлинен стрес

Една от причините за здравните ползи от прополиса е високото му съдържание на антиоксиданти. Изследвания са установили, че антиоксидантните му свойства може да бъдат изключително полезни за спортисти, тъй като може да предотвратят прегряването на тялото. Това прави прополиса подходяща добавка при продължителни или и натоварващи тренировки при спортисти, особено през лятото.

10. Прополисът лекува брадавици

В международния журнал по дерматология се съобщава, че прополисът показва силна активност срещу брадавици.

В крайна сметка може да се обобщи, че някои от най-дълго живеещите народи в света са изпитали ползите от прополиса и други пчелни продукти и са ги използвали поколения наред. Голяма част от съвременните изследвания посочват, че една от основните ползи за здравето от прополиса в действителност е противовъзпалителният му ефект. Идеята е, че хората, които редовно приемат прополис, по-рядко развиват възпалителни процеси в тялото и в крайна сметка, по-малко заболяват.

Още за полезните свойства на пчелните продукти може да откриете в Апитерапия - лечебната сила на меда.

Още по темата:

4.4, 15 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПроизводителиРецептиСнимкиНовиниСъставкиСпортДиетиХранене при...Храни и ястияБотаникаОрганизацииФизиология