Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Апитерапия - лечебната сила на меда

Апитерапия - лечебната сила на меда

Апитерапия - лечебната сила на меда - изображение
 1. Медолечение
 2. Пчелен восък
 3. Пчелно млечице
 4. Пчелен прашец
 5. Пчелна отрова
 6. Прополис (пчелен клей)

Вероятно сте чували, че консумацията на малко количество мед преди лягане може да подобри съня, но знаете ли, че пчелната отрова може да повлияе дейността на имунната система? Прополис срещу възпаление? Пчелен прашец при алергии (звучи ли ви противоречиво)?

Апитерапията е изкуството да се използват всички пчелни продукти – от меда до пчелната отрова. Съвременната наука вече е открила силата на пчелните продукти, но ние не сме първите, които са установили това. В действителност, апитерапията е доста стара терапия – произхода й може да се проследи още от Древна Гърция и Китай.

Апитерапията е комплексно понятие от производните „apis“ - пчела и „terapia“ - лечение. Апитерапията се дели на няколко подвида, в зависимост от използвания пчелен продукт за лечение:

 • Медолечение
 • Желе роял терапия (лечение с пчелно млечице)
 • Поленотерапия (лечение с пчелен прашец)
 • Апитоксинотерапия (лечение с пчелна отрова)
 • Прополисотерапия
 • Лечение с пчелен восък

Проучвания показват, че апитерапията може да е от полза при редица автоимунни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, лаймска болест, множествена склероза, инфекция с папилома вирус (HPV), артрит и други.

Медолечение

медМедът е, не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но и естествено лекарствено средство, което много лекари препоръчват. Древните египтяни са го смятали за универсално лекарство, което има ефикасно действие при очни и кожни възпаления, рани и заболявания на лигавиците. Медът е с високо съдържание на ценни и полезни за организма вещества като въглехидрати, белтъчини, витамини, минерали, аминокиселини. Той действа тонизиращо и ободряващо.

Според съвременната медицина, ежедневният прием на мед подобрява храносмилането и нормализира киселинността на стомашния сок. Поради това, медът е препоръчван от апитерапевтите за лечение на гастрит и язва.

Различните видове мед притежават широкоспектърна антибиотична активност, наред с противогъбичните и антивирусните им свойства. Медът е достатъчно мощен, за да се бори с инфекции, изгаряния и отворени рани, което го прави възможна алтернативна на традиционните антибиотици и начините за борба с резистентните бактерии.

Противомикробното и противовъзпалително действие на меда го прави чудесно лекарствено средство при възпаления на дихателните пътища. За някои чаят с мед е божествено питие, а за други е дневна лекарствена доза срещу грип и простудни заболявания.

Медът е ефикасно средство и за борба с алкохолизма. При прекаляване с алкохола се дава по 1 супена лъжица на всеки 30 минути, което предизвиква впоследствие чувство на непоносимост към алкохола. Лимонов сок смесен с мед пък, е ефикасно и приятно на вкус лекарство за кашлица.

Медът носи не само здраве, но и красота. От него се приготвят много натурални маски за лице и тяло, които придават здрав вид на кожата.

За да сте сигурни обаче, че медът, който консумирате е здравословен, трябва да се научите да разпознавате „фалшификатите“. При апитерапията се използва единствено истински мед - този, който се захаросва. Често, твърде течният мед, който не се захаросва, всъщност представлява глюкозен сироп.

Медът дълго време може да се съхранява, без да губи целебните си и хранително-вкусови качества.
Нужно е да знаете, че пастьоризираният и филтриран мед е със силно намалена хранителна и лечебна стойност, тъй като, преминавайки през тези процеси, голяма част от полезните вещества и ензими в него се унищожават. Ето защо е важно да използвате само суров, нефилтриран, качествен мед.

Не забравяйте, че медът е богат на захари (предимно глюкоза и фруктоза) и е добре да не превишавате количеството от една супена лъжица на ден, най-добре преди лягане!

Видове мед:

 • Нектарен - Често този мед се назовава на името на растението/билката, от който е направен. Произвежда се от нектара, който пчелите добиват от цветчетата на растенията. Може да бъде акациев, боров, рапичен, полски и други.
 • Манов – Този тъмен на цвят мед се получава от т. нар. мана – това е сок, който се образува по естествен начин от някои растения или пък е секрет, който растението отделя, ако е било наранено или прегризано. Такава мана има по растения като бор, смърч, кестен, дъб, липа, клен, ела.
 • Смесен – това е смес от нектарен и манов мед;

Пчелен восък

медни пити от пчелен восъкВ апитерапията особено ценен е и пчелният восък. Това е строителният материал, с който пчелите изграждат медните пити и, същевременно, широко разпространено лекарствено средство при циреи и гнойни пъпки. Може да се използва под формата на компрес от топъл и чист пчелен восък, като всеки ден се сменя превръзката и се дезинфекцира мястото. Процедурата се повтаря около 5-6 пъти. Пчелният восък се използва и в хранително-вкусовата и козметичната индустрия. Той възвръща здравия вид на кожата, придава й блясък и образува защитен слой, особено важен за зимните климатични условия.

Пчелно млечице

пчелно млечицеПчелното млечице е богата на хранителни вещества гъста смес от протеини, около 5 % мазнини и въглехидрати. То е много по-богато на хранителни вещества, отколкото меда и съдържа още витамини от група В, фолиева киселина, биотин, инозитол, пантотенова киселина, ацетилхолин, колаген и витамини А, С, Д и Е, както и голямо разнообразие от минерали, аминокиселини и ензими. Може да се срещне още и под формата на т.нар желе роял.

Пчелното млечице притежава антибактериални и антигъбични свойства. В медицината се използва за възбуждане на апетита и подобряване на обмяната на веществата, както и за подсилване на имунната система. Подходящо е за приложение при анемия, хипертония, исхемична болест на сърцето, язва, диабет. Някои лекари твърдят, че пчелното млечице забавя процесите на стареене.

Пчелен прашец

пчелен прашецПчелният прашец представлява 40 % протеин, половината от който лесно се разгражда до използваеми аминокиселини. Освен това, пчелният прашец, също както пчелното млечице, е изключително богато на хранителни вещества.

Събраният от пчелите прашец не предизвиква алергия дори у хората, които имат такава. В едно проучване, пчелният прашец значително е подобрило симптомите на алергия при почти 75 % от участниците. Въпреки това, други изследвани оспорват този резултат. Съществуват различни мнения по този въпрос и от хората, които са го използвали с тази цел – някои казват, че има ефект, други, че няма такъв. Може би всеки трябва да опита, за да разбере.

Пчелният прашец се приема вътрешно (с малко вода) като предварително е стрит на прах. Препоръчителната доза е 40 грама 3 пъти дневно. Другият вариант е да взимате таблетки от пчелен прашец, мед и прополис. Апитерапевтите смятат пчелния прашец за ефективен лекарствен продукт и го препоръчват за язви, анемии, чернодробни заболявания, колит, гастрит, атеросклероза, за подобряване на апетита.

Пчелна отрова

пчелна отроваНетрадиционната медицина познава и друг метод за лечение – чрез контролирано ужилване от пчели. Терапията е подобна на иглолечението с тази разлика, че иглите са заместени от пчели. Звучи плашещо и абсурдно, особено за хората, които са алергични към ухапвания от пчели, но пък е доста ефикасно лечение. Условието е по време на терапията да не се приема алкохол, тъй като спиртните напитки дезактивират полезното действие на пчелната отрова. Освен това, в търговската мрежа могат да бъдат открити различни продукти съдържащи екстракт от пчелна отрова.

Пчелната отрова има подобен на меда аромат, но доста по-натрапчив. В апитерапията тя се използва за лечение на ставни болки, ревматизъм, тромбоза. Намалява нивата на холестерола и артериалното налягане, прилага се като лекарствен продукт при атеросклероза.

Една от теориите за механизма на действие на терапията с пчелна отрова е, че тя причинява само леко възпаление, но при някои хора (дори и тези, които не са алергични към ужилвания от пчели), имунната система усилва това многократно. От друга страна, мозъкът предизвиква прекомерно отделяне на хормони, които контролират имунния отговор и след като се справят с отровата от пчелите попаднала в организма, остатъците от хормоните могат да се справят и с други налични имунни проблеми. Редно е да поясним, че този механизъм е все още теория. Въпреки това, има разрастващи се изследвания в подкрепа на ефикасността на терапията с пчелна отрова при всички видове проблеми, свързани с имунната система.

Друго проучване е установило, че пчелната отрова значително подобрява намалена функция на щитовидната жлеза при жени с хипотиреоидизъм.

Пчелната отрова може да повиши ефикасността на лекарствата при хора с ревматоиден артрит. Освен това, намалява подуването на ставите.

Прополис (пчелен клей)

пчелен клейПрополисът е бил популярен лек в продължение на хиляди години. Той е богат на антиоксиданти, полифеноли, калций, желязо, цинк, 16 аминокиселини и множество витамини. С високото си съдържание полезни за организма вещества, прополисът оказва противомикробно, противовъзпалително, противогъбично и имуностимулиращо действие. Сред по-известните приложения на прополиса попадат:

 • два компонента на прополиса – кафеена киселина (фенетил естер) и артепилин С притежават противоракова и противовъзпалителна активност.
 • прополис се препоръчва и за борба с атеросклерозата. В него се съдържат повече от 180 съединения, голяма част от които са полезни за нас.
 • приложение при язви, рани, изгаряния, като способства за тяхното бързо зарастване;
 • локално болкоуспокояващо средство (особено при болки в гърлото);
 • лек за хемороиди и разширени вени, тъй като предотвратява вътресъдовото кръвосъсирване;
 • лекарство при бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища;
 • води за устна на базата на прополис успешно се прилагат за намаляване на плаката и лечение на гингивит. Също така, при възпалени венци се препоръчва следната рецепта: парченце от него се намачква, докато омекне като пластилин, и се слага върху венците за през нощта. За жабурене при кървящи венци може да използвате смес от малко вода с няколко капки прополис. Спиртните разтвори са също ефективни при проблеми с венците. Около 40 г. прополис се разтварят в 100 г. спирт и в продължение на няколко дена се държи на тъмно и се разклаща по 5-6 пъти на ден. Впоследствие се прецежда и се смесва с вода при употреба. Около 40 капки от спиртния разтвор се смесват с 40 мл. Вода и се пие малко преди хранене

Апитерапията е полезна и при болни, и при здрави хора. Чрез нея някои се лекуват, а други просто укрепват организма си. Тя е нетрадиционна „ваксина“, която има профилактично действие и ни предпазва от редица заболявания. Апитерапията обаче, може да има и негативен ефект при хора с диабет и алергии към пчелните продукти. Ако искате да се подложите на апитерапия, това трябва да стане задължително под лекарски контрол!

Пчелните продукти са ефективни лекарствени средства, тъй като се добиват директно от растенията и са носители на техните полезни вещества. Ако медът е направен от билки, той е придобил по естествен начин лечебните свойства на съответната билка. Ключът към ефикасността на апитерапията е да получавате качествени пчелни продукти, които не са подложени на допълнителни обработки, които биха могли да нарушат качеството им, особено меда!

Източници:
https://www.bulletproofexec.com/apitherapy_bee_products/
http://zdrave.rozali.com

Още по темата:

3.6, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПроизводителиРецептиСнимкиНовиниСъставкиСпортДиетиХранене при...Храни и ястияБотаникаОрганизацииФизиология