Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да облекчим сърбежа след ухапване от комар

Как да облекчим бързо сърбежа след ухапване от комар

Как да облекчим бързо сърбежа след ухапване от комар - изображение

Прохладните летни вечери сред природата, освен релакс и добро настроение, може да ни донесат и още нещо - ухапване от комар или други насекомо, съпроводени с ужасен сърбеж. Докато пчелите и осите инжектират отрова в тялото с жилото си, комарите просто и хапят, за да се хранят с кръвта. Зачервяването и сърбежа, които следват се дължат на антикоагулантите, които комарът инжектира за предотвратяване на съсирването на кръвта. Попадайки в кожата, те провокират слаба алергична реакция, изразяваща се в типично кръгообразно зачервяване и подутина.

Разбира се, съществуват множество репеленти – продавани в аптеките или техни натурални алтернативи, които имат за цел да изгонят вредителите, но те не гарантират 100 % гаранция, че някое насекомо няма да успее да достигне до Вас и да Ви ухапе. Когато това се случи, не тичайте веднага към аптеката, а опитайте да успокоите сърбежа и дискомфорта с някое от следните алтернативи. Експерти твърдят, че те могат да са също толкова ефективни, колкото и медикаментите и средствата отпускани без рецепта.

Мед

Мед срещу ухапване от комарМедът успокоява кожата и съдържа антибактериален компонент, така че теоретично е възможно да помогне за предотвратяване на допълнителна инфекция в мястото на ухапване. Но, сладостта на меда може да привлече още насекоми, затова, ако сте на открито това може да не е най-доброто решение.

 

Тиксо

Тиксо при ухапване от комар

 

Поставянето на парче тиксо върху ухапването ще предотврати допълнително разчесване и раздразнение на мястото.

 

 

Алкохол или дезинфектант за ръце

Спиртът облекчава сърбежа. Достатъчно е само да нанесете малко количество върху ухапването. Ако нямате под ръка алкохол или спирт, същият ефект има и малко дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Маркирайте мястото с Х

Ухапване от комарЕдин много лесен и изключително ефективен начин да облекчим сърбежа е като с помощта на нокътя си направим Х върху мястото на ухапване. Този метод е изключително полезен, тъй като може да се приложи навсякъде и по всяко време, а ефектът е светкавичен.

 

 

Лед

Едно кубче лед свива кръвоносните съдове и намалява освобождаването на хистамин, което неминуемо води до по-малко сърбеж.

Етерични масла

Етерични масла срещу ухапване от комарЧаено дърво, лавандула, кокосово масло – всяко едно от тях може да облекчи сърбежа, болката и подуването. Специално маслото от чаено дърво оказва и антибактериално действие и може да предотврати инфектиране от постоянно разчесване. Някои етерични масла може да бъдат доста концентрирани и да изискват предварително разреждане, преди да ги приложите директно върху кожата. Ако маслото е прекалено силно може да го разредите с вода.

 

Мляко и вода

Смесете равни части обезмаслено мляко и вода и потопете тънка кърпа или марля, с която да нанесете от сместа върху мястото на ухапване.

Лимон или лимонов сок

Лимонът облекчава сърбежа и действа антибактериално. Ако ползвате лимон обаче, не излагайте мястото на слънце, тъй като това може да доведе до изгаряне.

Паста за зъби

Паста за зъби при ухапване от комарПовечето пасти за зъби съдържат ментол и предизвикват усещане за охлаждане върху кожата. Мозъкът възприема това усещане много по-бързо, отколкото сърбежа и това води до облекчение. Освен това, характерната тръпчивост на пастата за зъби спомага за намаляване и на подуването.

 

Босилек

Босилек при ухапване от комарБосилекът не е подправка ограничена само за използване в кухнята. Листата от босилек съдържат химикали като камфор, което създава хладно усещане, подобно на ментола от пастата за зъби. Стрийте няколко листа от босилек и нанесете директно върху мястото на ухапване.

 

Пакетче чай

Охладено пакетче чай, поставено върху мястото на ухапване бързо спомага за намаляване на сърбежа и подуването.

Оцет

Това е чудесен домашен лек за блокиране на сърбежа. С помощта на памучен тампон може да намажете отделните ухапвания, а ако те са разположени на по-голяма площ може направо да използвате вана с топла вода и добавка на 2-3 чаши оцет.

Източници:
http://www.everydayhealth.com
http://www.womenshealthmag.com

2.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛеченияЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаНовиниИсторияСпециалистиЛайфстайлРецептиПсихологияВидеоСнимкиЗдравни проблеми