Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с ароматерапия Етеричните масла лекуват

Етеричните масла лекуват

Етеричните масла лекуват - изображение

Всяко растение в своите корени, стъбла, листа, семена и цветчета съдържа уникална комбинация от вещества, които образуват неговото етерично масло. Тези масла притежават мощни лечебни свойства. Те могат да ни помогнат при различни проблеми с физическото и душевното ни здраве.
Ароматерапията е чудесно средство за самопомощ, което носи и голямо удоволствие за сетивата. Ваните, масажите и инхалациите могат да повишат имунитета, да укрепят общото ни здравословно състояние, да подобрят настроението ни. Маслата се използват в ароматерапията, за да подпомогнат баланса и хармонията между тялото, разума и душата. Предполага се, че лечебният им ефект се дължи на взаимодействието им върху хормоните в човешкия организъм.
Преди да прибегнете към ароматерапия е необходимо да се консултирате със специалист. Ароматерапевтът започва сеанса с въпроси за вашето здраве, нивото на стрес и настроението ви в момента. Той се интересува и какви медикаменти приемате, тъй като е възможно силната миризма на използваните масла да повлияе на действието им, особено на хомеопатичните препарати.
Етеричните масла се използват за инхалация, масаж и вана и са удобни за употреба вкъщи. Ефикасността на терапията зависи от няколко фактора:
- от качеството на етеричните масла;
- от точния им избор спрямо ефекта, който искаме да постигнем;
- от индивидуалните особености на организма
Използването на маслата е ефикасно само ако те са внимателно приготвени и правилно съхранявани. Най-добрите се продават в шишенце от тъмно стъкло с етикети, съдържащи латинското наименование на растението, инструкции за употребата му и ясно посочени противопоказания. Съхранявайте ги плътно затворени и на хладно място. Обикновено са годни до 3 години, с изключение на цитрусовите, които трябва се използват не по-късно от 1 година.
Активното лечение не трябва да продължава повече от 2 седмици. Добре е да се редуват определени комбинации от масла, тъй като се получава насищане в организма и може да се увредят бъбреците и черният дроб. Въвеждането на етеричните масла трябва да става внимателно и в малки дози. Препоръчително е да се направи тест за поносимост - капва се капка от маслото на лакътната свивка и се изчаква за реакция.

Още по темата:

4.1, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортАлт. медицинаПсихологияБотаникаЛюбопитноИсторияЗаведенияЛайфстайлПроизводителиЛечения