Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Цветя на д-р Бах - същност и принципи на терапията

Цветя на д-р Бах - същност и принципи на терапията

Цветя на д-р Бах - същност и принципи на терапията - изображение

Какво представляват системата за лечение с цветята (есенциите) на д-р Бах?

Цветята като система за терапия са въведени през 1930 година от Едуард Бах – британски лекар, разработил „теория на видовете“, в която той разделя хората на седем групи спрямо реакциите им към заболяване. Той определя тези реакции като страх, несигурност, самота, свръхчувствителност, липса на интерес към настоящите обстоятелства, безнадеждност и свръх-загриженост за другите. Д-р Бах вярвал, че негативните настроения и емоции са отговорни за нарушаване на здравето и затова, лечението трябва да е насочено към подобряване на емоционалното и умствено състояние на пациентите. Той създава 38 диви цветни есенции, които се използват за лечение на тези негативни настроения и емоции. Привърженици на тази терапия вярват, че начинът им на действие не зависи от молекулни или фармакологични механизми, а на фината енергия, която се предава от цветята на това лекарство.

Работата с цветните есенции на д-р Бах е уникално индивидуално предизвикателство. Всеки цвят представлява огледало на емоционалните и психологически реакции на човек. Те помагат на всеки от нас да разберем как реагираме на промените и ни предлагат начин да се справим с проблемите и предизвикателствата на ежедневието!

Кои са цветята на д-р Бах?

Цветя на д-р Бах

1. Агримония (AGRIMONY)

Използва се за състояния, при които човек има вътрешни изтезания, но се опитва да прикрие това зад фасадата на бодрост и усмивки.

2. Трепетлика (ASPEN)

За лечение на страх, чувство на тревожност и ужас, без осъзната причина; необяснимо безпокойство, предчувствия

3. Бук (BEECH)

При липса на толерантност, грубо и арогантно поведение.

4. Червен кантарион (CENTAURY)

При хора със слаба воля, които се оставят да бъдат лесно манипулирани и използвани; раболепие и трудност да каже „не“.

5. Зъбна трева (CERATO)

Липса на увереност в собствените умения и преценка, търсене на мнение и лесно влияние от околните.

6. Дива джанка (CHERRY PLUM)

Неконтролирани, ирационални мисли, страх от загуба на контрол и извършване на нещо страшно; страх от полудяване; неконтролирани изблици на гняв; импулсивност; суицидни мисли.

7. Пъпки от конски кестен (CHESTNUT BUD)

Повтаряне на едни и същи и невъзможност човек да се поучи от тях.

8. Цикория (CHICORY)

Собственическо поведение, егоизъм, желание за постоянно наставление и манипулиране на околните.

9. Клематис (CLEMATIS)

Бягане от реалността, желание за по-добър живот и смели мечти без предприемане на действия. Липса на предприемане на мерки за подобряване на здравето, когато то е влошено. Прекомерна мечтателност и фантазиране.

10. Дива ябълка (CRAB APPLE)

Усещане за омърсяване (духовно и физическо) или срам от себе си. Такива хора обикновено са твърде прецизни и педантични към всяко свое действие, страхуват се постоянно от зарази и инфекции.

11. Бряст (ELM)

Прекомерно претоварване и отговорност, водещо до неадекватност и съмнение в собствените си възможности. Неудовлетвореност от факта, че не може да бъдат изпълнени всички собствени очаквания и поети ангажименти. Усещане за слабост и невъзможност за свършване на работа си.

12. Тинтява (GENTIAN)

Безпомощност, лесно обезкуражаване и усещане за отхвърляне при срещане на трудности, скептичност, песимистичност, депресия.

13. Европейски фасул (GORSE)

Отчаяност, безнадеждност, пораженско поведение и отхвърляне на всеки съвет или мисъл, че нещата може да се наредят.

14. Калуна (HEATHER)

Прекомерно обсебване от собствените си проблеми и преживявания; приказливост и трудно изслушване; търсене на внимание и компания постоянно.

15. Самодивски чемшир (HOLLY)

Ревниви, завистливи, отмъстителни или прекомерно подозрителни хора.

16. Нокът (HONEYSUCKLE)

Хора, които живеят в миналото; носталгичност.

17. Обикновен габър (HORNBEAM)

Отлагане на задачите, поради постоянна умора. Усещане за неспособност за справяне с живота и ежедневието.

18. Слабонога (IMPATIENS)

Нетърпение, раздразнителност, прекомерна драматичност.

19. Лиственица (LARCH)

Безнадеждност поради липса на самочувствие; очакван неуспех във всяко начинание.

20. Мимулус (MIMULUS)

Страхове от неизвестни неща, фобии; плахост; свян.

21. Синап (MUSTARD)

Лошо настроение и тъга без причина

22. Дъб (OAK)

При смелост и борбеност, въпреки срещаните трудности по пътя. Такива хора не спират да се опитват и да полагат усилия за подобрение на здравето си и за справяне със задачите, дори да изпитват физически проблеми или страдат от тежко заболяване. Смели и силни хора.

23. Маслина (OLIVE)

Силна физическа умора, при което всяка задача изисква изключително усилие; тотално изтощение.

24. Бял бор (PINE)

Самообвинение и чувство за вина за грешките на другите, прекомерна самокритичност.

25. Червен кестен (RED CHESTNUT)

Прекомерна загриженост за другите, особено за близките, поради което те често биват прекалено обгрижвани и "задушавани" от внимание.

26. Лавдан (ROCK ROSE)

Шок, страх, усещане за паника. Може да се използва при всяка ситуация на спешност, дори и при безсъзнание (намокрят се устните с него).

27. Скална вода (ROCK WATER)

Твърде себеотрицателни хора, които трудно отделят внимание за себе си. Обикновено тези хора са твърде претоварени, живеят по точни правила и не си позволяват отклонение от тях.

28. Едногодишна хрущялка (SCLERANTHUS)

Несигурност, нерешителност, колебливост, променливи настроения. Трудност да се избере едно нещо при наличие на няколко възможности.

29. Витлеемската звезда (STAR OF BETHLEHEM)

Силен стрес или уплаха след произшествие, стрес от загуба на близък или неприятна новина.

30. Сладък кестен (SWEET CHESTNUT)

Усещане за безнадеждност след многократни опити и усилия за постигане нещо.

31. Върбинка (VERVAIN)

Свръх-ентусиазъм, свръхусилия и пренапрежение, граничещи с фанатичност; лесна възбудимост и избухливост или прекомерно разочарование.

32. Лоза (VINE)

Непреклонност, прекомерна амбициозност, доминиращо до тиранично поведение; арогантна гордост.

33. Орех (WALNUT)

Средство за защита по време на големи физически промени, например пубертет, менопауза, развод, нова обстановка.

34. Плавеш (WATER VIOLET)

Гордост, желание за уединение и отбягване на емоционално обвързване.

35. Конски кестен (WHITE CHESTNUT)

Натрапчиви мисли и вътрешни диалози!

36. Кощрава (WILD OAT)

За хора, които не са наясно със собствените си цели и път в живота.

37. Шипка (WILD ROSE)

При апатични хора, липса на амбиция и такива, които приемат съдбата си, без да правят опити да я подобрят.

38. Плачеща върба (WILLOW)

Усещане за обида и горчивина от живота!

Как се използват цветните есенции на д-р Бах?

Употреба на цветните есенции на д-р БахЕсенциите могат да бъдат използвани от хомеопати, натуропати, билкари, практикуващи акупресура и холистични лекари. При избора на цветна есенция, човек трябва да знае кое конкретно емоционално състояние иска да лекува.

Подобно на хомеопатичните средства, цветните есенции на д-р Бах са силно разредени и консервирани във вода и алкохол. Те могат да се накапят директно върху или под езика, да се втриват в устните, китките или да се разредят допълнително с вода или сок за вътрешна употреба.

За краткосрочна употреба две капки от есенцията да се добавят към чаша вода и да се отпива на определени интервали през целия ден. Това може да се прилага докато състоянието се подобри. По принцип може и да се накапят директно две капки от есенцията върху езика, но това не прави действието по-силно, отколкото разреденият вариант.

За дългосрочна употреба добавете две капки есенция към бутилка от 30 мл минерална вода. Приемайте по четири капки от този разтвор четири пъти на ден, а може и по-често, ако е необходимо. По принцип, няма ограничение в продължителността на терапията, но идеята е да се прекрати, когато емоционалното състояние се подобри.

Цветните есенции може да се съчетават в комбинации от по пет есенции (или по-малко). За целта към подходящо шише се добавят около 20 мл вода и по две капки от всяка от избраните есенции. Взимайте по 4 капки от получената комбинация, 4 пъти на ден.

Ефективното използване на цветните есенции на д-р Бах изисква човек да е напълно наясно с личните си емоции и настроения, както и познаване на есенциите. Трябва да се знае, че терапията е динамична и може да се наложи смяна на избраните есенции, ако настъпи промяна в индивидуалното състояние. Доверяването на собствените инстинкт и интуиция е също от голямо значение при използването на този вид терапия. Ако не усещате никаква промяна в състоянието си преразгледайте отново избора си.

Има ли странични ефекти или реакции, които може да се очакват?

Трябва да се поясни, че есенциите на д-р Бах съдържат разреден алкохол!

Цветотерапията на д-р Бах може да се използва в комбинация с други терапии, но при наличие на сериозни медицински или емоционални състояния не трябва да разчитат на самостоятелно лечение с тях и не бива да заменят конвенционалното медицинско лечение с цветотерапия!

Есенциите не са заместител на медицинска помощ и не бива да прекратявате всяка форма на редовно лечение, докато ги използвате!

Източници:
http://www.drweil.com
http://feelbach.com
http://www.healingherbs.co.uk

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаведенияБотаникаЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиРецептиИсторияНовиниАлт. медицинаСпециалистиВидеоОрганизацииПроизводителиНаправления в медицинатаЛеченияПсихологияСпорт